Miksi meidän täytyy ”pysyä valveilla”?

Miksi meidän täytyy ”pysyä valveilla”?

”Ette tiedä, minä päivänä Herranne tulee.” (MATT. 24:42)

LAULUT: 136, 54

1. Miksi on tärkeää olla selvillä siitä, mitä aikaa elämme ja mitä ympärillämme tapahtuu? Kerro esimerkki. (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

VIISI, neljä, kolme, kaksi, yksi! Näemme kuvaruudulla olevasta kellosta, että meidän on aika mennä istumapaikallemme nauttimaan konventin ohjelmajakson alkumusiikista. On aika kuunnella hiljaa Vartiotornin orkesterin kaunista soittoa ja, mikä tärkeintä, valmistaa mieltämme ja sydäntämme edessä oleviin puheisiin. Mutta entä jos jotkut vielä etsivät tietään väkijoukossa tai keskustelevat ystäviensä kanssa eivätkä huomaa, että ohjelma on alkamassa? Ilmeisesti he eivät ole pysyneet valppaina ajan ja tapahtumien suhteen: puheenjohtaja on lavalla, musiikki soi ja kuulijat istuvat paikoillaan. Tämä esimerkki voi auttaa meitä ymmärtämään paremmin ”lähtölaskentaa”, jossa on kysymys jostain paljon suuremmasta. Aivan edessämme on tapahtuma, jonka vuoksi meidän on pysyttävä erittäin valppaina. Mikä se on?

2. Miksi Jeesus kehotti opetuslapsiaan ”pysymään valveilla”?

2 Kun Jeesus Kristus puhui ”asiainjärjestelmän päättymisestä”, hän sanoi opetuslapsilleen: ”Tähyilkää, pysykää hereillä, sillä ette tiedä, milloin määräaika on.” Sen jälkeen hän kehotti heitä toistuvasti: ”Pysykää valveilla.” (Matt. 24:3; lue Markuksen 13:32–37.) Myös Matteuksen selonteko samasta keskustelusta osoittaa, että Jeesus neuvoi seuraajiaan pysymään valppaina: ”Pysykää siis valveilla, koska ette tiedä, minä päivänä Herranne tulee. – – osoittakaa tekin olevanne valmiit, sillä hetkenä, jota ette sellaiseksi luule, Ihmisen Poika tulee.” Jälleen kerran hän sanoi: ”Pysykää siis valveilla, sillä ette tiedä päivää ettekä hetkeä.” (Matt. 24:42–44; 25:13.)

3. Miksi kiinnitämme huomiota Jeesuksen varoitukseen?

3 Me Jehovan todistajat suhtaudumme Jeesuksen varoitukseen vakavasti. Tiedämme, että elämme pitkällä ”lopun ajassa” ja että ”suuren ahdistuksen” alkamiseen ei voi olla paljon aikaa jäljellä! (Dan. 12:4; Matt. 24:21.) Näemme järkyttäviä sotia, moraalittomuuden ja laittomuuden lisääntymistä, uskonnollista hämmennystä, nälänhätää, ruttotauteja ja maanjäristyksiä eri puolilla maailmaa. Tiedämme myös, että Jehovan palvelijoiden suorittama Valtakunnan saarnaamistyö on saanut ilmiömäiset mittasuhteet kaikkialla. (Matt. 24:7, 11, 12, 14; Luuk. 21:11.) Odotamme innokkaasti aikaa, jolloin Jeesus tulee ja saattaa Isänsä tarkoituksen toteutumaan (Mark. 13:26, 27).

AIKA KÄY VÄHIIN

4. a) Miksi voimme päätellä, että Jeesus tietää nyt Harmagedonin alkamisajan? b) Mistä voimme olla varmoja, vaikka emme tiedäkään, milloin suuri ahdistus alkaa?

4 Tiedämme, että jokaisella konventin ohjelmajaksolla on tarkka alkamisaika. Mutta yritämmepä miten kovasti hyvänsä, emme saa tietoomme vuotta – saati sitten päivää tai kellonaikaa – jona suuri ahdistus alkaa. Maan päällä ollessaan Jeesus sanoi: ”Siitä päivästä ja hetkestä ei tiedä kukaan, eivät taivaiden enkelit eikä Poika, vaan ainoastaan Isä.” (Matt. 24:36.) Taivaassa Kristus on kuitenkin valtuutettu johtamaan tulevaisuudessa sotaa Saatanan maailmaa vastaan (Ilm. 19:11–16). Siksi on järkevää ajatella, että Jeesus tietää nyt Harmagedonin alkamisajan. Me emme kuitenkaan tiedä sitä. Meidän on hyvin tärkeää pysyä valppaina, kunnes suuri ahdistus puhkeaa. Jehovalle ei ole milloinkaan ollut epäselvää, milloin loppu tulee. Hän on päättänyt sille tarkan ajan. Hänen määräaikansa suuren ahdistuksen alkamiselle on päivä päivältä yhä lähempänä, ja ”se ei myöhästy”! (Lue Habakukin 2:1–3.) Miksi voimme olla siitä varmoja?

5. Mikä esimerkki osoittaa, että Jehovan profetiat ovat aina täyttyneet juuri oikeaan aikaan?

5 Jehovan profetiat ovat aina täyttyneet juuri oikeaan aikaan! Hän esimerkiksi vapautti israelilaiset Egyptistä aivan ajallaan. Mooses sanoi nisankuun 14. päivästä 1513 eaa. seuraavasti: ”Tapahtui niiden neljänsadankolmenkymmenen vuoden kuluttua, tapahtui juuri sinä päivänä, että kaikki Jehovan armeijat lähtivät Egyptin maasta.” (2. Moos. 12:40–42.) Nuo 430 vuotta alkoivat, kun Jehovan ja Abrahamin välinen liitto astui voimaan vuonna 1943 eaa. (Gal. 3:17, 18). Myöhemmin Jehova sanoi Abrahamille: ”Sinun tulee totisesti tietää, että siemenesi tulee asumaan muukalaisena maassa, joka ei ole heidän omansa, ja heikäläisiä heidän on palveltava, ja nämä ahdistavat heitä neljänsadan vuoden ajan.” (1. Moos. 15:13; Apt. 7:6.) Nuo 400 ahdistuksen vuotta alkoivat ilmeisesti vuonna 1913 eaa., jolloin Ismael ilvehti Iisakille tämän vieroittamisen aikoihin, ja päättyivät israelilaisten lähtiessä Egyptistä vuonna 1513 eaa. (1. Moos. 21:8–10; Gal. 4:22–29). Jehova tosiaan asetti tarkan määräajan kansansa vapauttamiselle 400 vuotta etukäteen!

6. Miksi voimme olla varmoja, että Jehova tulee pelastamaan kansansa?

6 Joosua, joka oli noiden Egyptistä vapautettujen joukossa, muistutti israelilaisia: ”Te tiedätte hyvin kaikesta sydämestänne ja kaikesta sielustanne, ettei yksikään sana kaikista niistä hyvistä sanoista, jotka Jehova, teidän Jumalanne, on teille puhunut, ole pettänyt. Ne kaikki ovat käyneet teille toteen. Ei yksikään sana niistä ole pettänyt.” (Joos. 23:2, 14.) Voimme olla varmoja, ettei myöskään Jehovan lupaus suojella kansansa läpi suuren ahdistuksen petä. Jos haluamme säilyä elossa nykyisen järjestelmän tuhosta, meidän täytyy kuitenkin pysyä valveilla.

PYSY VALPPAANA SÄILYÄKSESI ELOSSA

7, 8. a) Mikä oli vartijoiden tehtävä menneisyydessä, ja mitä voimme oppia siitä? b) Kerro esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun vartijat nukahtavat.

7 Voimme oppia menneisyydestä, miten tärkeää on olla valpas. Monia suuria kaupunkeja, kuten Jerusalemia, ympäröivät muinoin korkeat muurit. Ne suojelivat kaupunkia tunkeutujilta, ja niissä oli tähystyspaikkoja, joista voitiin tarkkailla lähialuetta. Miehiä seisoi vartiossa muureilla ja porteilla päivin ja öin. Heidän tehtävänään oli varoittaa asukkaita mistä tahansa lähestyvästä vaarasta. (Jes. 62:6.) Vartijoiden oli elintärkeää pysyä asemissaan valveilla ja tarkkaavaisina (Hes. 33:6).

8 Juutalainen historioitsija Josefus kertoo, miksi Rooman sotajoukot saivat vuonna 70 haltuunsa Antonian linnan, joka oli kiinni Jerusalemin kaupungin muurissa. Porttien vartijat olivat unessa! Sieltä roomalaiset pääsivät hyökkäämään temppeliin ja sytyttämään sen tuleen, mikä johti suurimpaan ahdistukseen, jonka Jerusalem ja juutalainen kansakunta olivat koskaan kokeneet.

9. Mistä useimmat ihmiset eivät nykyään ole selvillä?

9 Nykyään useimmat valtiot vartioivat rajojaan. Rajavartijat ja huipputekniset valvontajärjestelmät pitävät huolen, ettei maahan pääse tunkeilijoita eikä valtiollista turvallisuutta uhkaavia vihollisia. Tällaiset ”vartijat” voivat kuitenkin havaita vain ihmisten ja ihmishallitusten aiheuttamat uhkatekijät. He eivät ole selvillä Kristuksen käsissä olevan taivaallisen Valtakunta-hallituksen olemassaolosta ja toiminnasta eivätkä siitä, miten se panee pian täytäntöön tuomion kaikille kansakunnille (Jes. 9:6, 7; 56:10; Dan. 2:44). Kun me toisaalta pysymme hengellisesti valveilla ja valppaina, olemme valmiit, tuleepa tuo tuomiopäivä milloin hyvänsä (Ps. 130:6).

ÄLÄ ANNA HUOMIOSI HAJAANTUA

10, 11. a) Mitä meidän täytyy varoa ja miksi? b) Mistä tiedät, että Saatana on saanut ihmiset sivuuttamaan Raamatun profetiat?

10 Kuvitellaanpa vartijaa, joka on valvonut vartiopaikallaan koko yön. Hän on väsyneimmillään ja joutuu taistelemaan unta vastaan eniten juuri ennen vartiovuoronsa päättymistä. Vastaavasti mitä lähemmäksi nykyisen järjestelmän loppua tulemme, sitä vaikeampaa meidän on pysyä hereillä. Miten murheellista olisikaan, jos emme onnistuisi pysymään valveilla! Tarkastelemme nyt kolmea seikkaa, jotka saattaisivat heikentää valppauttamme ja tarkkaavaisuuttamme, jos emme olisi varuillamme.

11 Saatana tuudittaa ihmisiä hengelliseen välinpitämättömyyteen. Vähän ennen kuolemaansa Jeesus varoitti opetuslapsiaan kolme kertaa ”tämän maailman hallitsijasta” (Joh. 12:31; 14:30; 16:11). Jeesus tiesi, että Saatana pitäisi ihmiset mieleltään pimeydessä, jottei Raamatun profetioista huokuva kiireellisyyden tunne vaikuttaisi heihin (Sef. 1:14). Saatana sokaisee ihmisiä väärän uskonnon maailmanmahdin välityksellä. Mitä olet pannut merkille keskustellessasi toisten kanssa? Eikö Saatana olekin jo ”sokaissut ei-uskovien mielet” tajuamasta, että nykyisen järjestelmän loppu lähestyy ja että Kristus hallitsee nyt Jumalan valtakunnan Kuninkaana? (2. Kor. 4:3–6.) Miten usein kuulet ihmisten sanovan: ”Ei kiinnosta”? Useimmat ovat välinpitämättömiä, kun yritämme kertoa heille, mihin tämä maailma on menossa.

12. Miksi emme saa antaa Saatanan pettää itseämme?

12 Älä anna toisten välinpitämättömyyden lannistaa sinua tai saada valppauttasi herpaantumaan. Olet selvillä tosiasioista. Paavali kirjoitti kristityille: ”Tiedätte varsin hyvin, että Jehovan päivä tulee.” Sitten hän lisäsi: ”Juuri niin kuin varas yöllä.” (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 5:1–6.) Jeesus varoitti: ”Pysykää tekin valmiina, sillä hetkenä, jota ette pidä todennäköisenä, Ihmisen Poika tulee.” (Luuk. 12:39, 40.) Pian Saatana pettää valtaosan ihmisistä tuudittautumaan valheelliseen ”rauhan ja turvallisuuden” tunteeseen. Hän eksyttää heidät ajattelemaan, että maailmassa kaikki on hyvin. Miten on meidän laitamme? Tuon tuomiopäivän ei tarvitse ”yllättää – – [meitä] kuin [se yllättäisi] varkaat”, jos vain ”pysymme valveilla ja pysymme järkevinä” (1. Tess. 5:4, alav.; 5:6). Siksi meidän täytyy joka päivä lukea Jumalan kirjoitettua sanaa ja mietiskellä sitä, mitä hän meille sanoo.

13. Miten maailman henki vaikuttaa ihmisiin, ja miten voimme välttyä tältä vaaralliselta vaikutukselta?

13 Maailman henki saa ihmiset vaipumaan hengelliseen uneen. Monet ovat niin kietoutuneita elämän jokapäiväisiin asioihin, etteivät he ole ”tietoisia hengellisestä tarpeestaan” (Matt. 5:3). He syventyvät maailman aineellisiin houkutuksiin, jotka ruokkivat ”lihan halua ja silmien halua” (1. Joh. 2:16). Viihdeteollisuus on huumannut ihmiset rakastamaan nautintoja, ja houkutukset lisääntyvät vuosi vuodelta (2. Tim. 3:4). Siksi Paavali varoitti kristittyjä tekemästä ”etukäteen suunnitelmia lihan halujen hyväksi”, mikä johtaisi hengelliseen uneliaisuuteen (Room. 13:11–14).

14. Mikä varoitus esitetään Luukkaan 21:34, 35:ssä?

14 Haluamme, että elämäämme vaikuttaa maailman hengen sijasta pyhä henki. Sen välityksellä Jehova on auttanut meitä näkemään selvästi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan [1] (1. Kor. 2:12). Ymmärrämme kuitenkin, että ihmisestä voi varsin helposti tulla hengellisesti unelias. Elämän arkisilla askareilla on tällainen vaikutus, jos annamme niiden syrjäyttää hengelliset toimemme. (Lue Luukkaan 21:34, 35.) Toiset saattavat pilkata pyrkimyksiämme pysyä valveilla, mutta sen ei pitäisi saada meitä menettämään kiireellisyyden tunnettamme (2. Piet. 3:3–7). Sen sijaan meidän täytyy säännöllisesti käydä veljiemme ja sisartemme kanssa seurakunnan kokouksissa, joissa Jumalan henki vaikuttaa.

Teetkö kaikkesi, jotta pysyisit hengellisesti valppaana? (Ks. kpl:t 11–16.)

15. Mitä tapahtui Pietarille, Jaakobille ja Johannekselle, ja miten meille voisi käydä samalla tavalla?

15 Epätäydellinen lihamme voi heikentää päätöstämme pysyä valppaana. Jeesus tiesi hyvin, miten helposti epätäydelliset ihmiset antavat myöten lihan heikkouksille. Mietihän, mitä tapahtui Jeesuksen teloitusta edeltäneenä iltana. Säilyttääkseen nuhteettomuutensa hänen täytyi pyytää voimaa taivaalliselta Isältään. Jeesus neuvoi Pietaria, Jaakobia ja Johannesta ”pysymään valveilla” sillä välin, kun hän rukoili. He eivät kuitenkaan tajunneet, miten ratkaisevia tapahtumia heidän edessään oli. Sen sijaan että he olisivat huolehtineet Herrastaan, he antoivat myöten väsymykselleen ja vaipuivat uneen. Vaikka Jeesuskin oli uupunut, hän pysyi täysin valveilla rukoillen hartaasti Isäänsä. Myös hänen toveriensa olisi pitänyt toimia näin. (Mark. 14:32–41.)

16. Miten voimme Luukkaan 21:36:ssa olevien Jeesuksen sanojen mukaan pysyä hereillä?

16 Se että ”pysymme – – hereillä” hengellisesti, vaatii muutakin kuin hyviä aikomuksia. Muutamaa päivää ennen Getsemanen puutarhan tapahtumia Jeesus oli kehottanut samoja opetuslapsia rukoilemaan Jehovaa. (Lue Luukkaan 21:36.) Pysyäksemme hengellisesti hereillä meidänkin täytyy ”olla valppaat rukousten suhteen” (1. Piet. 4:7).

PYSY AINA VALVEILLA

17. Miten voimme varmistaa, että olemme valmiita lähitulevaisuuden tapahtumiin?

17 Jeesus sanoi, että loppu tulee ”hetkenä, jota emme sellaiseksi luule”. Siksi nyt ei ole aika torkahdella hengellisesti eikä tavoitella Saatanan ja hänen maailmansa tarjoamia unelmia ja harhakuvia tai antautua lihan haluille. (Matt. 24:44.) Raamatun sivuilla Jumala ja Kristus kertovat meille, mitä he tekevät hyväksemme lähitulevaisuudessa ja miten voimme pysyä valveilla. Meidän tulee rakentaa hengellisyyttämme, pyrkiä pääsemään lähemmäksi Jehovaa ja pitää hänen valtakuntansa tärkeimmällä sijalla elämässämme. Meidän täytyy pysyä valppaina ajan ja tapahtumien suhteen ollaksemme valmiita siihen, mitä on tulossa (Ilm. 22:20). Kyse on elämästämme!

^ [1] (kpl 14) Ks. kirja Jumalan valtakunta hallitsee! luku 21.