Hanki todellisia rikkauksia

Hanki todellisia rikkauksia

”Tehkää itsellenne ystäviä epävanhurskaalla rikkaudella.” (LUUK. 16:9)

LAULUT: 32, 51

1, 2. Miksi nykyisessä maailmassa tulee aina olemaan köyhiä?

NYKYINEN talousjärjestelmä on julma ja epäoikeudenmukainen. Esimerkiksi nuorten on vaikea löytää työtä. Monet vaarantavat henkensä, jotta he pääsisivät vauraampiin maihin. Köyhyys on yleistä jopa hyvinvointivaltioissa, ja kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa kaiken aikaa. Joidenkin tuoreiden arvioiden mukaan rikkain prosentti maailman väestöstä omistaa enemmän kuin koko muu maailma yhteensä. Vaikka tällaisia tilastotietoja on vaikea vahvistaa, kukaan ei voi kiistää sitä, että miljardit ihmiset elävät äärimmäisessä köyhyydessä, kun taas toisilla on monta kertaa enemmän kuin he pystyvät elämänsä aikana käyttämään. Jeesus tunnusti tämän karun tosiasian, kun hän sanoi: ”Köyhät teillä on aina parissanne.” (Mark. 14:7.) Miksi maailma on näin epätasa-arvoinen?

2 Jeesus tiesi, että nykyinen talousjärjestelmä ei muutu ennen kuin Jumalan valtakunta tulee. Ahne kauppamaailma, jota Ilmestyksen 18:3:ssa edustavat ”kauppiaat”, kuuluu poliittisen ja uskonnollisen järjestelmän ohella Saatanan maailmaan. Jumalan palvelijat pysyvät täysin erossa politiikasta ja väärästä uskonnosta, mutta useimmat heistä joutuvat olemaan jollakin tavoin tekemisissä Saatanan maailman kaupallisen osan kanssa.

3. Mitä kysymyksiä tarkastelemme?

3 Meidän kristittyjen on hyvä pohtia omaa suhtautumistamme nykyiseen kaupalliseen järjestelmään. Voisimme miettiä seuraavia kysymyksiä: Miten voin käyttää aineellista omaisuuttani tavalla, joka osoittaa, että olen uskollinen Jumalalle? Miten voisin olla mahdollisimman vähän sitoutunut kauppamaailmaan? Mitkä kokemukset osoittavat, että Jumalan palvelijat luottavat täysin häneen nykyisissä vaikeissa olosuhteissa?

VERTAUS EPÄVANHURSKAASTA TALOUDENHOITAJASTA

4, 5. a) Millaiseen tilanteeseen Jeesuksen vertauksen taloudenhoitaja joutui? b) Mitä Jeesus kehotti seuraajiaan tekemään?

4 Lue Luukkaan 16:1–9. Jeesuksen vertaus epävanhurskaasta taloudenhoitajasta on ajatuksia herättävä. Sen jälkeen kun taloudenhoitajaa oli syytetty tuhlailevaksi, hän osoitti ”käytännöllistä viisautta” ja ”teki itselleen ystäviä”, jotka voisivat auttaa häntä, kun hän menettäisi työnsä. * Jeesus ei tietenkään kannustanut opetuslapsiaan toimimaan väärin, jotta he olisivat selviytyneet tässä maailmassa. Hän sanoi, että niin toimivat ”tämän asiainjärjestelmän pojat”. Jeesus halusi kuitenkin opettaa vertauksellaan erään tärkeän asian.

5 Jeesus tiesi, että tukalaan tilanteeseen joutuneen taloudenhoitajan tavoin useimpien hänen seuraajiensa voisi olla vaikeaa ansaita toimeentulonsa tässä epäoikeudenmukaisessa maailmassa. Siksi hän kehotti heitä: ”Tehkää itsellenne ystäviä epävanhurskaalla rikkaudella, niin että kun se loppuu, he [Jehova ja Jeesus] ottaisivat teidät ikuisiin asuinpaikkoihin.” Mitä opimme tästä Jeesuksen neuvosta?

6. Mistä tiedämme, että nykyinen kauppajärjestelmä ei kuulunut Jumalan tarkoitukseen?

6 Vaikka Jeesus ei vertauksessaan selitä, miksi hän sanoo rikkautta ”epävanhurskaaksi”, Raamattu osoittaa selvästi, että kaupallisuus ei kuulunut Jumalan alkuperäiseen tarkoitukseen. Jehova antoi Aadamille ja Eevalle Eedenissä runsaasti kaikkea, mitä he tarvitsivat (1. Moos. 2:15, 16). Myöhemmin kun Jumala antoi pyhää henkeään ensimmäisellä vuosisadalla eläneille voidelluille, ”yksikään [ei] sanonut omakseen mitään siitä, mitä hän omisti, vaan heillä oli kaikki yhteistä” (Apt. 4:32). Profeetta Jesaja sanoi, että tulisi aika, jolloin kaikki ihmiset voisivat vapaasti käyttää hyödykseen maapallon rikkauksia (Jes. 25:6–9; 65:21, 22). Mutta ennen kuin tämä aika koittaa, Jeesuksen seuraajat tarvitsisivat ”käytännöllistä viisautta”, jotta he voisivat ansaita toimeentulonsa tämän maailman ”epävanhurskaan rikkauden” avulla ja samalla miellyttää Jumalaa.

KÄYTÄ ”EPÄVANHURSKASTA RIKKAUTTA” VIISAASTI

7. Mitä Jeesus neuvoi Luukkaan 16:10–13:ssa?

7 Lue Luukkaan 16:10–13. Jeesuksen vertauksen taloudenhoitaja hankki itselleen ystäviä oman etunsa vuoksi. Jeesus kuitenkin kehotti, että hänen seuraajansa hankkisivat itselleen ystäviä taivaaseen epäitsekkäistä syistä. Vertauksen jälkeiset jakeet yhdistävät toisiinsa ”epävanhurskaan rikkauden” ja uskollisuuden Jumalaa kohtaan. Jeesus halusi meidän ymmärtävän, että voimme ”osoittautua uskollisiksi” Jumalalle siinä, miten käytämme varojamme.

8, 9. Kerro esimerkkejä siitä, miten jotkut käyttävät ”epävanhurskasta rikkauttaan” uskollisesti.

8 Yksi tapa osoittautua uskolliseksi aineellisen omaisuutemme käytössä on se, että lahjoitamme maailmanlaajuiseen saarnaamistyöhön, jonka Jeesus ennusti (Matt. 24:14). Eräs nuori intialaistyttö keräsi kolikoita säästölippaaseen. Voidakseen säästää rahaa hän jopa jätti ostamatta joitain leluja. Kun lipas oli täynnä, hän lahjoitti rahat saarnaamistyötä varten. Muuan intialainen veli, joka viljelee kookospähkinöitä, antoi niitä suuren määrän malajalamin kielen etäkäännöstoimistoon. Koska käännöstoimistoon hankitaan kookospähkinöitä, hän oli sitä mieltä, että hänen oli järkevämpää lahjoittaa niitä kuin rahaa. Tämä on käytännöllistä viisautta. Kreikassa jotkut veljet puolestaan lahjoittavat säännöllisesti oliiviöljyä, juustoa ja muita ruokatarvikkeita Betel-perheelle.

9 Muuan srilankalainen veli, joka asuu nykyään ulkomailla, on antanut kotimaassaan sijaitsevan kiinteistönsä kokous- ja konventtikäyttöön ja kokoaikaisten palvelijoiden majapaikaksi. Se on tältä veljeltä taloudellinen uhraus, mutta se on suuri apu paikallisille julistajille, joilla ei ole paljon varallisuutta. Eräässä maassa, jossa työtämme rajoitetaan, jotkut veljet ovat tarjonneet kotinsa kokouspaikaksi. Niinpä kokoustiloja ei tarvitse vuokrata eikä tienraivaajille ja muille julistajille koidu taloudellista taakkaa.

10. Mitä hyötyä anteliaisuudesta on?

10 Kuten nämä esimerkit osoittavat, Jumalan palvelijat ovat uskollisia ”vähimmässä” eli siinä, miten he käyttävät aineellista omaisuuttaan, joka on vähempiarvoista kuin hengelliset rikkaudet (Luuk. 16:10). Mitä nämä Jehovan ystävät ajattelevat tekemistään uhrauksista? He ymmärtävät, että anteliaisuus voi tuoda todellisia rikkauksia (Luuk. 16:11). Muuan sisar, joka lahjoittaa säännöllisesti Valtakunnan työhön, kertoo: ”Olen huomannut, että anteliaisuus on saanut minussa aikaan mielenkiintoisen muutoksen. Mitä anteliaampi olen ollut, sitä paremmaksi asenteeni toisia kohtaan on tullut. Olen nyt anteeksiantavaisempi ja kärsivällisempi ja pystyn paremmin kestämään pettymyksiä ja ottamaan vastaan neuvoja.” Monet ovat todenneet, että anteliaisuus on hengellisesti rikastuttavaa. (Ps. 112:5; Sananl. 22:9.)

11. a) Miten anteliaisuus on osoitus ”käytännöllisestä viisaudesta”? b) Millaista tasausta Jehovan palvelijoiden keskuudessa tapahtuu? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

11 Varojen käyttäminen Valtakunnan etujen hyväksi osoittaa ”käytännöllistä viisautta” muullakin tavalla. Ne jotka eivät itse pysty toimimaan kokoaikaisina palvelijoina tai muuttamaan tarve-alueelle, voivat tuntea tyytyväisyyttä siitä, että he tukevat lahjoituksillaan toisia (Sananl. 19:17). Vapaaehtoisten lahjoitusten ansiosta voidaan tuottaa kirjallisuutta ja edistää sellaisilla alueilla tehtävää saarnaamistyötä, missä monet ovat köyhiä mutta missä totuuteen tulee paljon ihmisiä. Esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa, Madagaskarissa ja Ruandassa oli vuosikausia sellainen tilanne, että veljien täytyi monesti valita, hankkivatko he ruokaa perheelleen vai Raamatun, joka saattoi maksaa viikon tai kuukauden palkan. Nykyään Jehovan järjestö pystyy lahjoitusten ja varojen ”tasauksen” ansiosta kustantamaan Raamatun kääntämisen monille kielille ja jakamaan Raamattuja, niin että jokainen perheenjäsen ja tutkisteluoppilas voi saada itselleen Raamatun. (Lue 2. Korinttilaiskirjeen 8:13–15.) Jehovan ystäviä voivat siis olla sekä ne, jotka antavat, että ne, jotka saavat.

”ELÄMÄN KAUPALLISIIN TOIMIIN” OSALLISTUMINEN

12. Miten Abrahamin luottamus Jumalaan näkyi?

12 Yksi tapa saada Jehovan ystävyys on se, että olemme mahdollisimman vähän sitoutuneita kauppamaailmaan ja hankimme todellisia rikkauksia omien olosuhteidemme mukaan. Muinainen uskon mies Abraham halusi olla Jehovan ystävä, ja siksi hän lähti tottelevaisesti vauraasta Urin kaupungista ja alkoi elää teltoissa (Hepr. 11:8–10). Hän uskoi saavansa todellisia rikkauksia Jumalalta eikä tavoitellut itselleen aineellista hyötyä, mikä olisi osoittanut luottamuksen puutetta (1. Moos. 14:22, 23). Jeesus kannusti kehittämään tällaista uskoa, kun hän sanoi eräälle rikkaalle nuorelle miehelle: ”Jos tahdot olla täydellinen, niin mene, myy mitä omistat ja anna köyhille, niin sinulla tulee olemaan aarre taivaassa, ja tule minun seuraajakseni.” (Matt. 19:21.) Tällä miehellä ei ollut samanlaista uskoa kuin Abrahamilla, mutta monet muut ovat luottaneet ehdottomasti Jumalaan.

13. a) Minkä neuvon Paavali antoi Timoteukselle? b) Miten voimme nykyään noudattaa Paavalin neuvoa?

13 Timoteuksella oli vahva usko. Paavali sanoi Timoteusta ”hyväksi Kristuksen Jeesuksen sotilaaksi” ja jatkoi: ”Ei kukaan sotilaana palveleva sekaannu elämän kaupallisiin toimiin, jotta hän saisi sen hyväksynnän, joka pestasi hänet sotilaaksi.” (2. Tim. 2:3, 4.) Jeesuksen nykyiset seuraajat, joista yli miljoona on kokoaikaisessa palveluksessa, noudattavat tätä Paavalin neuvoa parhaansa mukaan. He vastustavat mainonnan ja yhteiskunnan luomaa painetta pitämällä mielessään seuraavan periaatteen: ”Lainanottaja on lainanantajan palvelija.” (Sananl. 22:7.) Saatana haluaisi, että käytämme kaiken aikamme ja voimamme kauppamaailman hyväksi. Jotkin ratkaisut saattavat johtaa vuosia kestävään velkataakkaan. Suuret asunto- ja autolainat, pitkät opintovelat tai jopa ylelliset häät voivat aiheuttaa suurta taloudellista painetta. Osoitamme käytännöllistä viisautta, kun yksinkertaistamme elämäämme, pienennämme kulujamme ja vältämme velkaantumista. Silloin olemme vapaita palvelemaan Jumalaa sen sijaan, että olisimme nykyisen kaupallisen järjestelmän orjia. (1. Tim. 6:10.)

14. Millaista päättäväisyyttä tarvitsemme? Kerro esimerkkejä.

14 Jotta voisimme pitää elämän yksinkertaisena, meidän täytyy panna asiat tärkeysjärjestykseen. Eräs pariskunta omisti menestyvän liikeyrityksen. He halusivat kuitenkin aloittaa jälleen kokoaikaisen palveluksen, ja siksi he myivät yrityksensä, veneensä ja muuta omaisuuttaan. Sitten he tarjoutuivat vapaaehtoistyöhön rakentamaan uutta päätoimistoa, joka sijaitsee Warwickissa New Yorkin osavaltiossa. Heidän iloaan lisäsi se, että he saivat palvella Betelissä tyttärensä ja vävynsä kanssa ja että myös veljen vanhemmat työskentelivät samalla projektilla joitakin viikkoja. Eräs Coloradossa asuva tienraivaajasisar sai osa-aikatyön pankista. Häneen oltiin niin tyytyväisiä, että hänelle tarjottiin kokopäiväistä työtä, josta maksettaisiin kolminkertaista palkkaa. Hän kuitenkin hylkäsi tämän houkuttelevan tarjouksen, koska työ olisi estänyt häntä keskittymästä kenttäpalvelukseen. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä niistä lukemattomista uhrauksista, joita Jehovan palvelijat ovat tehneet. Kun panemme päättäväisesti Valtakunnan edut ensi sijalle elämässämme, osoitamme arvostavamme Jumalan ystävyyttä ja hengellisiä rikkauksia paljon enemmän kuin mitään, mitä nykyinen kaupallinen järjestelmä voi tarjota.

KUN AINEELLISET RIKKAUDET MENETTÄVÄT ARVONSA

15. Millaiset rikkaudet tuovat suurinta tyytyväisyyttä?

15 Aineellinen hyvinvointi ei välttämättä ole merkki Jumalan siunauksesta. Hän siunaa niitä, jotka ovat ”rikkaita hyvissä teoissa”. (Lue 1. Timoteuksen kirjeen 6:17–19.) Kun Lucia * sai tietää, että Albaniassa tarvittiin lisää julistajia, hän muutti sinne Italiasta vuonna 1993. Hänellä ei ollut tietoa siitä, miten hän elättäisi itsensä, mutta hän luotti täysin Jehovaan. Hän oppi hyvin albanian kielen ja on auttanut yli 60:tä ihmistä tulemaan kastetuiksi Jehovan palvelijoiksi. Useimmat meistä eivät työskentele näin tuottoisalla alueella, mutta kaikki se, mitä teemme toisten auttamiseksi astumaan elämän tielle ja pysymään sillä, säilyttää arvonsa ikuisesti (Matt. 6:20).

16. a) Mitä nykyiselle kauppajärjestelmälle tulee tapahtumaan? b) Miten tämän tiedon tulisi vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme aineelliseen omaisuuteen?

16 Jeesus sanoi epävanhurskaasta rikkaudesta: ”kun se loppuu” eikä ”jos se loppuu” (Luuk. 16:9). Pankki- ja talouskriisit, joita on nähty näinä viimeisinä päivinä, eivät ole mitään siihen verrattuna, mitä tapahtuu lähitulevaisuudessa kautta maailman. Saatanan koko järjestelmä – niin sen poliittinen, uskonnollinen kuin kaupallinenkin osa – kohtaa väistämättä loppunsa. Profeetat Hesekiel ja Sefanja ennustivat, että kulta ja hopea, joilla on vuosisatojen ajan ollut suuri merkitys kauppajärjestelmässä, tulevat arvottomiksi (Hes. 7:19; Sef. 1:18). Miltä meistä tuntuisi, jos elämämme olisi päättymässä ja tajuaisimme, että olemme uhranneet todelliset rikkaudet voidaksemme koota suuret määrät tämän maailman ”epävanhurskasta rikkautta”? Meillä voisi olla samanlainen olo kuin miehellä, joka on raatanut koko ikänsä kootakseen paljon rahaa ja sitten huomaakin, että se kaikki on väärennettyä (Sananl. 18:11). Aineelliset rikkaudet tulevat lopulta menettämään arvonsa. Älä siksi jätä käyttämättä tilaisuutta hankkia niiden avulla ystäviä taivaaseen. Mitä ikinä teemmekin Jehovan valtakunnan hyväksi, se rikastuttaa meitä hengellisesti.

17, 18. Mikä Jumalan ystäviä odottaa?

17 Kun Jumalan valtakunta tulee, vuokrat ja asuntolainat poistuvat, ruoka on ilmaista ja sitä on runsaasti eikä terveydenhoitokuluja enää ole. Jehovan maanpäällinen perhe saa nauttia maan parhaista antimista. Kulta, hopea ja jalokivet eivät ole enää sijoituskohteita eikä niitä rohmuta varastoon, vaan ne tuovat kauneudellaan iloa ihmisten elämään. Korkealaatuista puuta, kiveä ja metallia on vapaasti saatavilla, ja niistä rakennetaan kauniita taloja. Ystävät auttavat meitä silkasta ilosta eivätkä rahan vuoksi. Kaupallisen järjestelmän tilalle tulee uusi ajattelutapa: maapallon rikkaudet ovat yhteisiä kaikille.

18 Tämä kaikki on vain osa perintöä, jonka saavat ne, joilla on ystäviä taivaassa. Jehovan maanpäällisten palvelijoiden riemulla ei ole rajoja, kun he kuulevat seuraavat Jeesuksen sanat: ”Tulkaa, te Isäni siunaamat, perikää se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti.” (Matt. 25:34.)

^ kpl 4 Jeesus ei kertonut vertauksessa, oliko syytöksissä perää. Kreikan sana, joka on käännetty Luukkaan 16:1:ssä sanalla ”kanneltiin”, voi välittää myös ajatuksen panettelemisesta. Jeesus kohdisti huomion taloudenhoitajan reaktioon, ei syyhyn, jonka vuoksi hänet irtisanottiin.

^ kpl 15 Lucia Moussanettin elämäkerta julkaistiin Herätkää!-lehdessä 22.6.2003 s. 18–22.