”Kuka on Jehovan puolella?”

”Kuka on Jehovan puolella?”

”Jehovaa, Jumalaasi, sinun tulee pelätä. Häntä sinun tulee palvella, ja hänessä sinun tulee pysyä kiinni.” (5. MOOS. 10:20)

LAULUT: 138, 27

1, 2. a) Miksi on järkevää pysyä Jehovan puolella? b) Mitä tämä kirjoitus käsittelee?

MEIDÄN on järkevää pysyä lähellä Jehovaa. Kukaan ei ole voimakkaampi, viisaampi tai rakastavampi kuin hän. Kukapa meistä ei haluaisi olla hänen puolellaan! (Ps. 96:4–6.) Jotkut Jehovan palvelijat eivät kuitenkaan tiukan paikan tullen ole pysyneet uskollisina hänelle.

2 Tähän kirjoitukseen on koottu esimerkkejä ihmisistä, jotka sanoivat olevansa Jehovan puolella mutta jotka samanaikaisesti tekivät sellaista, mikä loukkasi häntä. Heidän kokemuksensa sisältävät tärkeitä opetuksia, jotka auttavat meitä pysymään uskollisina Jehovalle.

JEHOVA TUTKII SYDÄMEN

3. Miksi Jehova varoitti Kainia, ja mitä hän sanoi Kainille?

3 Mietihän Kainin tapausta. Hän ei palvellut vääriä jumalia, mutta Jehova ei silti hyväksynyt hänen palvontaansa. Syvällä hänen sydämessään iti pahuuden siemeniä. (1. Joh. 3:12.) Jehova varoitti Kainia sanomalla: ”Jos käännyt tekemään hyvää, niin eikö siitä seuraa korotus? Mutta jos et käänny tekemään hyvää, niin synti väijyy sisäänkäynnin luona, ja sinuun on sen halu, mutta saatko sinä siitä yliotteen?” (1. Moos. 4:6, 7.) Jehovan viesti oli, että jos Kain katuisi ja päättäisi olla hänen puolellaan, hän olisi vuorostaan Kainin puolella.

4. Mitä Kain päätti tehdä, vaikka hän sai tilaisuuden olla Jehovan puolella?

4 Jos Kain muuttaisi ajatteluaan, hän saisi jälleen Jehovan hyväksynnän. Mutta Kain ei kuunnellut saamaansa neuvoa, vaan hänen väärät ajatuksensa ja itsekkäät halunsa johtivat pahoihin tekoihin (Jaak. 1:14, 15). Ehkä Kainille ei ollut nuorempana tullut mieleenkään, että hän jonain päivänä ryhtyisi vastustamaan Jehovaa. Jossain vaiheessa hän kuitenkin teki juuri niin – hän kapinoi Jehovaa vastaan ja tappoi oman veljensä!

5. Millainen ajattelu voisi saada meidät menettämään Jehovan hyväksynnän?

5 Nykyään kristitty saattaisi Kainin tavoin tunnustautua Jehovan palvelijaksi mutta tehdä silti sellaista, mitä Jehova vihaa (Juud. 11). Hän voisi esimerkiksi hautoa mielessään moraalittomia fantasioita tai ahneita ajatuksia, tai hän voisi antaa vihan tunteiden kasvaa toista kristittyä kohtaan (1. Joh. 2:15–17; 3:15). Tällainen ajattelu voi johtaa syntisiin tekoihin. Samaan aikaan kristitty saattaa osallistua säännöllisesti palvelukseen ja käydä seurakunnan kokouksissa. Toiset ihmiset eivät välttämättä ole selvillä ajatuksistamme ja teoistamme, mutta Jehova näkee kaiken ja tietää, jos emme ole koko sydämestämme hänen puolellaan. (Lue Jeremian 17:9, 10.)

6. Miten Jehova auttaa meitä saamaan yliotteen syntisistä taipumuksistamme?

6 Tällaisessakaan tilanteessa Jehova ei menetä nopeasti toivoaan meidän suhteemme. Jos olemme etääntymässä Jehovasta, hän kehottaa meitä: ”Palatkaa minun luokseni, niin minä tahdon palata teidän luoksenne.” (Mal. 3:7.) Jehova ymmärtää, että meillä on heikkouksia, joita vastaan joudumme taistelemaan. Hän kuitenkin haluaa meidän vastustavan sitä, mikä on pahaa. (Jes. 55:7.) Jos teemme niin, hän lupaa olla meidän puolellamme ja antaa meille kaiken sen hengellisen, henkisen ja fyysisen voiman, jota tarvitsemme saadaksemme yliotteen syntisistä taipumuksistamme (1. Moos. 4:7).

”ÄLKÄÄ EKSYKÖ”

7. Miten Salomo menetti hyvän suhteensa Jehovaan?

7 Voimme oppia paljon myös kuningas Salomon elämästä. Kun Salomo oli nuori, hän etsi opastusta Jehovalta. Jehova antoi hänelle paljon viisautta ja uskoi hänelle tehtävän rakentaa mahtava temppeli Jerusalemiin. Salomo kuitenkin menetti ystävyyssuhteensa Jehovaan. (1. Kun. 3:12; 11:1, 2.) Jumalan laissa kuningasta kiellettiin ottamasta ”itselleen monia vaimoja, ettei hänen sydämensä kääntyisi syrjään” (5. Moos. 17:17). Salomo ei noudattanut tätä lakia. Hänellä oli lopulta 700 vaimoa ja 300 sivuvaimoa (1. Kun. 11:3). Monet hänen vaimoistaan olivat ei-israelilaisia ja palvoivat vääriä jumalia. Salomo rikkoi siis myös sitä Jumalan lakia, jossa kiellettiin menemästä naimisiin ulkomaalaisten naisten kanssa (5. Moos. 7:3, 4).

8. Miten räikeästi Salomo loukkasi Jehovaa?

8 Salomo luopui vähitellen Jehovan lakien noudattamisesta ja syyllistyi lopulta erittäin vakaviin väärintekoihin. Salomo rakensi alttarin jumalatar Astoretille ja sen lisäksi vielä ainakin yhden alttarin, joka oli omistettu epäjumala Kemosille. Niiden ääressä hän harjoitti epäjumalanpalvontaa yhdessä vaimojensa kanssa. Hän vieläpä pystytti nämä alttarit aivan Jerusalemin edessä sijaitsevalle vuorelle – sen kaupungin edustalle, jonne hän oli rakentanut Jehovan temppelin! (1. Kun. 11:5–8; 2. Kun. 23:13.) Ehkäpä Salomo petti itseään ajattelemalla, että Jehova kyllä sivuuttaisi hänen tottelemattomuutensa, kunhan hän uhraisi edelleen myös temppelissä.

9. Mitä seurasi siitä, että Salomo jätti Jumalan varoitukset huomiotta?

9 Jehova ei kuitenkaan koskaan katso väärintekemistä läpi sormien. Raamatussa kerrotaan: ”Jehova vihastui Salomoon, koska hänen sydämensä oli taipunut pois Jehovasta – –, joka oli näyttäytynyt hänelle kahdesti. Ja tässä asiassa hän oli käskenyt hänen olla kulkematta muiden jumalien perässä, mutta hän ei ollut pitänyt sitä, mitä Jehova oli käskenyt.” Sen seurauksena Salomo menetti Jumalan hyväksynnän ja tuen. Salomon jälkeläiset eivät saaneet hallita yhtenäistä Israelin valtakuntaa, ja tulevina vuosisatoina he joutuivat kohtaamaan monia suuria vaikeuksia. (1. Kun. 11:9–13.)

10. Mikä voisi uhata hyvää suhdettamme Jehovaan?

10 Nykyäänkin yksi suurimmista hengellisyyttä uhkaavista tekijöistä on ystävyys niiden kanssa, jotka eivät ymmärrä tai kunnioita Jehovan normeja. Jotkut heistä saattavat kyllä kuulua seurakuntaan mutta olla hengellisesti heikkoja. Toiset voivat olla omia sukulaisia, naapureita tai työ- tai koulukavereita, jotka eivät ole Jehovan palvelijoita. Joka tapauksessa jos pidämme läheisinä ystävinämme ihmisiä, jotka eivät noudata Jehovan normeja, he voivat ajan myötä tuhota hyvän suhteemme häneen.

Millainen vaikutus niillä, joiden kanssa vietät aikaa, on suhteeseesi Jehovaan? (Ks. kpl 11.)

11. Mikä voi auttaa meitä ratkaisemaan, millaista seuraa meidän tulisi varoa?

11 Lue 1. Korinttilaiskirjeen 15:33. Useimmilla ihmisillä on hyviä ominaisuuksia, ja monet seurakuntaan kuulumattomat eivät harjoita mitään vakavaa syntiä. Todennäköisesti tunnet tällaisia ihmisiä. Ovatko he siis sinulle hyvää seuraa? Mieti, miten heidän seuransa vaikuttaisi suhteeseesi Jehovaan. Auttavatko he sinua pääsemään lähemmäksi häntä? Millaisia asioita he pitävät tärkeinä? Puhuvatko he lähinnä muodista, rahasta, teknisistä laitteista, viihteestä tai muusta sellaisesta? Esittävätkö he usein kriittisiä kommentteja toisista, tai kertovatko he rivoja vitsejä? Jeesus varoitti aiheellisesti: ”Sydämen kyllyydestä suu puhuu.” (Matt. 12:34.) Jos huomaat, että ystäväsi vaarantavat suhteesi Jehovaan, ryhdy toimiin! Rajoita heidän kanssaan viettämääsi aikaa ja tarvittaessa luovu tällaisista ystävistä. (Sananl. 13:20.)

JEHOVA ODOTTAA YKSINOMAISTA ANTAUMUSTA

12. a) Mitä Jehova sanoi israelilaisille pian sen jälkeen kun he olivat vapautuneet Egyptistä? b) Mitä israelilaiset vastasivat, kun Jumala kertoi odottavansa heiltä yksinomaista antaumusta?

12 Entä mitä opimme siitä, mitä tapahtui pian sen jälkeen kun israelilaiset olivat vapautuneet Egyptistä? Kun kansa kokoontui Siinainvuoren eteen, Jehova ilmaisi itsensä heille vaikuttavalla tavalla. Muodostui yliluonnollinen tumma pilvi, ja Jehova tuotti jylinää, salamoita, savua sekä torven ääntä muistuttavaa jatkuvaa, kovaa ääntä. (2. Moos. 19:16–19.) Tässä tilanteessa Jehova julisti, että hän on ”yksinomaista antaumusta vaativa Jumala”. Hän myös lupasi olla uskollinen niille, jotka rakastavat häntä ja tottelevat hänen käskyjään. (Lue 2. Mooseksen kirjan 20:1–6.) Toisin sanoen Jehova vakuutti kansalleen, että jos he pysyisivät hänen puolellaan, hän olisi heidän puolellaan. Jos sinä olisit ollut paikalla, miltä sinusta olisi tuntunut kuulla tämä Jehova Jumalan lupaus? Olisit luultavasti reagoinut samoin kuin israelilaiset, jotka ”vastasivat yhteen ääneen ja sanoivat: ’Kaikki sanat, jotka Jehova on puhunut, me haluamme toteuttaa.’ ” (2. Moos. 24:3.) Pian tapahtui kuitenkin jotain, mikä koetteli israelilaisten uskollisuutta.

13. Mikä koetteli israelilaisten uskollisuutta?

13 Tumma pilvi, salamointi ja muut kunnioitusta herättävät Jumalan voimannäytteet saivat israelilaiset pelkäämään. Heidän pyynnöstään Mooses suostui puhumaan heidän puolestaan Jehovan kanssa Siinainvuorella. (2. Moos. 20:18–21.) Mooses viipyi vuorella pitkän aikaa. Ajattelivatko israelilaiset, että heidät oli hylätty erämaahan ilman luotettavaa johtajaa? Kansa nojautui ilmeisesti liikaa Moosekseen, heidän näkyvään johtajaansa. He tulivat levottomiksi ja sanoivat Aaronille: ”Tee meille jumala, joka kulkee edellämme, sillä Mooseksesta, tästä miehestä joka johdatti meidät pois Egyptin maasta, emme todellakaan tiedä, mitä hänelle on tapahtunut.” (2. Moos. 32:1, 2.)

14. Mitä israelilaiset uskottelivat itselleen, ja miten Jehova reagoi?

14 Israelilaiset tiesivät, että epäjumalanpalvelus on vakava synti Jehovaa vastaan (2. Moos. 20:3–5). Silti he alkoivat pian palvoa kultaista vasikkaa! Vaikka israelilaiset olivat räikeän tottelemattomia, he uskottelivat itselleen, että he olivat kyllä yhä Jehovan puolella. Aaron jopa selitti, että palvoessaan vasikkaa he viettivät ”juhlaa Jehovan kunniaksi”! Miten Jehova suhtautui tähän kaikkeen? Israelilaiset olivat hänen silmissään pettureita. Hän sanoi Moosekselle, että kansa oli ”toiminut turmiollisesti”, ja jatkoi: ”He ovat poikenneet siltä tieltä, jota olen käskenyt heidän kulkea.” Jehovan suuttumus syttyi, ja hän jopa harkitsi koko vasta muodostetun kansan hävittämistä. (2. Moos. 32:5–10.)

15, 16. Miten Mooses ja Aaron näyttivät, että he olivat vankasti Jehovan puolella? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

15 Jehova päätti säästää kansan. Hänen armonsa antoi uskollisille israelilaisille mahdollisuuden näyttää, että he olivat vankasti hänen puolellaan. (2. Moos. 32:14.) Kansa huusi, lauloi ja tanssi kultaisen vasikan edessä. Kun Mooses näki, miten hillittömästi he käyttäytyivät, hän hienonsi vasikkapatsaan tomuksi. Sitten hän sanoi: ”Kuka on Jehovan puolella? Tulkoon minun luokseni!” Mitä tapahtui? ”Kaikki Leevin pojat kokoontuivat hänen luokseen.” (2. Moos. 32:17–20, 26.)

16 Vaikka Aaron oli ollut mukana tekemässä kultaista vasikkaa, hän katui ja asettui toisten leeviläisten kanssa Jehovan puolelle. Samalla nämä uskolliset tekivät selväksi, että he halusivat erottautua väärintekijöistä. Se oli viisas ratkaisu, sillä myöhemmin samana päivänä tuhannet menettivät henkensä epäjumalanpalveluksen vuoksi. Toisaalta Jehova lupasi siunata niitä, jotka olivat hänen puolellaan. (2. Moos. 32:27–29.)

17. Mitä voimme Paavalin mukaan oppia kultaisen vasikan tapauksesta?

17 Apostoli Paavali kiinnitti huomiota kultaisen vasikan tapaukseen ja sanoi, että ”näistä seikoista tuli meille esimerkkejä”, jottemme koskaan ”tulisi epäjumalanpalvelijoiksi, niin kuin jotkut heistä tulivat”. Paavali jatkoi: ”[Nämä esimerkit] kirjoitettiin varoitukseksi meille, joille asiainjärjestelmien loput ovat saapuneet. Varokoon siis se, joka luulee seisovansa, ettei hän kaadu.” (1. Kor. 10:6, 7, 11, 12.) Kuten Paavali osoitti, jopa Jehovan palvelijat voivat sortua pahoihin tekoihin. Ne jotka antavat periksi kiusauksille, saattavat ajatella, että heillä on edelleen hyvä suhde Jehovaan. Mutta pelkästään se, että joku haluaa olla Jehovan ystävä tai sanoo olevansa hänelle uskollinen, ei vielä takaa Jehovan hyväksyntää. (1. Kor. 10:1–5.)

18. Mikä voisi saada meidät ajelehtimaan pois Jehovan luota, ja mitä siitä voisi seurata?

18 Aivan kuten israelilaiset tulivat kärsimättömiksi Mooseksen viipyessä Siinainvuorella, kristitty voisi nykyään tulla kärsimättömäksi, jos Jehovan tuomiopäivä ja uuden maailman tulo näyttävät hänestä viipyvän. Hän voisi ajatella, että nämä lupaukset toteutuvat vasta kaukaisessa tulevaisuudessa tai että ne ovat liian hyviä ollakseen totta. Jos emme hillitse tällaisia ajatuksia, voisimme alkaa pitää omia halujamme tärkeämpinä kuin Jehovan tahtoa. Saattaisimme ajan mittaan ajelehtia pois Jehovan luota ja tehdä lopulta sellaista, mitä emme aiemmin olisi voineet kuvitellakaan tekevämme.

19. Mitä meidän pitäisi aina muistaa ja miksi?

19 Jehova odottaa, että olemme hänelle sydämestämme tottelevaisia ja palvomme ainoastaan häntä (2. Moos. 20:5). Jos etääntyisimme Jehovan palvonnasta, toteuttaisimme todellisuudessa Saatanan tahtoa, ja siitä olisi väistämättä huonot seuraukset. Paavali totesikin: ”Ette voi juoda Jehovan maljaa ja demonien maljaa, ette voi ottaa osaa ’Jehovan pöytään’ ja demonien pöytään.” (1. Kor. 10:21.)

PYSY KIINNI JEHOVASSA!

20. Miten Jehova voi auttaa meitä silloinkin, kun olemme tehneet jonkin virheen?

20 Kainia, Salomoa ja Israelin kansaa koskevissa Raamatun kertomuksissa on eräs huomattava yhteinen piirre. Heillä kaikilla oli mahdollisuus ”katua – – ja kääntyä” (Apt. 3:19). Jehova ei selvästikään menetä nopeasti toivoaan niiden suhteen, jotka tekevät jonkin virheen. Ajattele esimerkiksi sitä, että hän antoi anteeksi Aaronille. Nykyään Jehova voi varoittaa meitä Raamatun kertomusten, Raamattuun perustuvien julkaisujen tai toisten kristittyjen antamien neuvojen välityksellä. Kun kuuntelemme näitä varoituksia, voimme olla varmoja siitä, että hän on armollinen meitä kohtaan.

21. Mitä meidän tulisi tehdä, kun uskollisuutemme Jehovaa kohtaan joutuu koetukselle?

21 Jehovan ansaitsemattomalla hyvyydellä on nimenomainen tarkoitus (2. Kor. 6:1). Se tarjoaa meille mahdollisuuden ”torjua jumalattomuus ja maailmalliset halut”. (Lue Tituksen kirjeen 2:11–14.) Niin kauan kuin elämme tässä nykyisessä pahassa maailmassa, kohtaamme tilanteita, jotka koettelevat uskollisuuttamme Jehovaa kohtaan. Päätä pysyä vakaasti Jehovan puolella ja muista seuraava Raamatun kehotus: ”Jehovaa, Jumalaasi, sinun tulee pelätä. Häntä sinun tulee palvella, ja hänessä sinun tulee pysyä kiinni.” (5. Moos. 10:20.)