TUTKITTAVA KIRJOITUS 5

”Kristus on jokaisen miehen pää”

”Kristus on jokaisen miehen pää”

”Kristus on jokaisen miehen pää.” (1. KOR. 11:3)

LAULU 2 Jehova – korkeimman Jumalan nimi

ESITTELY *

1. Mitkä asiat voivat vaikuttaa miehen näkemykseen johtoasemasta?

MITÄ sinulle tulee mieleen, kun puhutaan johtoasemasta tai perheen päästä? Perinteet, kulttuuri ja perhetausta ratkaisevat usein sen, miten miehet kohtelevat vaimoaan ja lapsiaan. Janita, Euroopassa asuva sisar, sanoo: ”Täällä meillä päin on syvässä sellainen näkemys, että naiset ovat miehiä alempiarvoisia ja heihin voi suhtautua kuin palvelijoihin.” Yhdysvaltalainen veli nimeltä Luke toteaa: ”Jotkut isät opettavat pojilleen, että naiset saavat kyllä näkyä mutta eivät kuulua ja ettei heidän mielipiteillään ole juurikaan merkitystä.” Tällaiset näkemykset eivät kuitenkaan ole sopusoinnussa sen kanssa, miten Jehova haluaa miesten käyttävän johtoasemaa. (Vrt. Mark. 7:13.) Miten mies sitten voi oppia olemaan hyvä perheen pää?

2. Mitä perheen pään täytyy tietää ja miksi?

2 Hyvän perheenpään täytyy ensiksikin ymmärtää, mitä Jehova odottaa häneltä. Hänen täytyy myös tietää, miksi Jehova on antanut johtoaseman joillekin ja miten hän voi jäljitellä Jehovan ja Jeesuksen esimerkkiä. Näiden asioiden tietäminen on tärkeää, koska Jehova on antanut perheen päille valtaa ja hän haluaa heidän käyttävän sitä hyvin (Luuk. 12:48b).

MITÄ JOHTOASEMALLA TARKOITETAAN?

3. Mitä 1. Korinttilaiskirjeen 11:3:ssa opetetaan johtoasemasta?

3 Lue 1. Korinttilaiskirjeen 11:3. Tässä jakeessa kuvaillaan sitä, miten Jehova on organisoinut koko kaikkeuden käsittävän perheensä. Johtoasemaan sisältyy kaksi puolta: valta ja vastuu. Jehova on kaikkien lastensa, sekä enkelien että ihmisten, ”pää” eli ylin auktoriteetti, ja he ovat tilivelvollisia hänelle (Room. 14:10; Ef. 3:14, 15). Jehova on antanut Jeesukselle valtaa seurakuntaan, mutta Jeesus on Jehovalle vastuussa siitä, miten hän kohtelee seurakuntaan kuuluvia (1. Kor. 15:27). Jehova on myös antanut aviomiehelle valtaa vaimoonsa ja lapsiinsa, mutta mies on tilivelvollinen sekä Jehovalle että Jeesukselle siitä, miten hän kohtelee perhettään (1. Piet. 3:7).

4. Mitä Jehovalla ja Jeesuksella on valta tehdä?

4 Taivaassa ja maan päällä olevan perheensä päänä Jehovalla on valta asettaa lapsilleen sääntöjä ja valvoa, että he noudattavat niitä (Jes. 33:22). Myös Jeesuksella, seurakunnan päällä, on oikeus asettaa sääntöjä ja huolehtia siitä, että niitä noudatetaan (Gal. 6:2; Kol. 1:18–20).

5. Millaista valtaa kristityn perheen päällä on, mutta mihin hänen valtansa rajoittuu?

5 Jehovan ja Jeesuksen tavoin myös kristityn perheen päällä on valta tehdä ratkaisuja perheensä puolesta (Room. 7:2; Ef. 6:4). Hänen vallallaan on kuitenkin rajat. Hänen asettamiensa sääntöjen tulee perustua Jumalan sanassa oleviin periaatteisiin (Sananl. 3:5, 6). Perheen päällä ei myöskään ole valtaa laatia sääntöjä niille, jotka eivät kuulu hänen perheeseensä (Room. 14:4). Kun hänen poikansa ja tyttärensä kasvavat aikuisiksi ja lähtevät kotoa, he kyllä edelleen kunnioittavat häntä, mutta he eivät enää ole hänen valtansa alaisuudessa (Matt. 19:5).

MIKSI JEHOVA ON ANTANUT JOILLEKIN JOHTOASEMAN?

6. Miksi Jehova on antanut joillekin johtoaseman?

6 Jehova on antanut joillekin johtoaseman, koska hän rakastaa perhettään. Se on lahja häneltä, ja sen ansiosta hänen perheessään säilyy rauha ja järjestys (1. Kor. 14:33, 40). Jollei olisi selvää, kenellä on johtoasema, Jehovan perheessä vallitsisi epäjärjestys ja se olisi onneton. Ei tiedettäisi, kuka tekee lopulliset päätökset ja kuka on vastuussa niiden toteuttamisesta.

7. Miten Jehova haluaa miesten kohtelevan vaimoaan Efesolaiskirjeen 5:25, 28:n mukaan?

7 Jos tämä Jumalan järjestely kerran on kaikkien parhaaksi, miksi monista naisista tuntuu, että heidän miehensä sortaa heitä? Se johtuu siitä, että monet miehet sivuuttavat perhettä koskevat Jehovan normit ja noudattavat sen sijaan paikallisia tapoja ja perinteitä. He voivat myös kohdella vaimoaan huonosti itsekkäistä syistä. Mies voi yrittää pönkittää itsetuntoaan tai todistaa muille, että hän on ”tosi mies”. Hän saattaa järkeillä, ettei hän voi pakottaa vaimoaan rakastamaan häntä mutta voi kyllä saada vaimon pelkäämään. Pelon avulla hän voi sitten pyrkiä hallitsemaan vaimoaan. * Jos mies ajattelee ja toimii tällä tavalla, hän ei kunnioita vaimoaan niin kuin pitäisi vaan vastustaa Jehovan ohjeita. (Lue Efesolaiskirjeen 5:25, 28.)

MITEN OPPIA OLEMAAN HYVÄ PERHEEN PÄÄ?

8. Miten mies voi oppia olemaan hyvä perheen pää?

8 Mies voi oppia olemaan hyvä perheen pää jäljittelemällä sitä, miten Jehova ja Jeesus käyttävät johtoasemaansa. Tarkastellaan seuraavaksi kahta Jehovan ja Jeesuksen ominaisuutta ja sitä, miten perheen pää voi osoittaa niitä vaimoaan ja lapsiaan kohtaan.

9. Miten Jehova osoittaa nöyryyttä?

9 Nöyryys. Jehova on kaikkeuden viisain persoona, mutta hän kuuntelee silti palvelijoidensa mielipiteitä (1. Moos. 18:23, 24, 32). Hän antaa niiden, jotka ovat hänen valtansa alaisuudessa, esittää ehdotuksia (1. Kun. 22:19–22). Vaikka Jehova on täydellinen, hän ei nykyään odota meiltä täydellisyyttä. Sen sijaan hän auttaa nöyrästi meitä epätäydellisiä palvelijoitaan onnistumaan tehtävissämme (Ps. 27:9; 113:6, 7; Hepr. 13:6). Kuningas Daavid ymmärsi, että hänen oli mahdollista onnistua vaativissa tehtävissään vain Jehovan nöyryyden ansiosta (2. Sam. 22:36).

10. Miten Jeesus osoitti nöyryyttä?

10 Mietitään sitten Jeesuksen esimerkkiä. Vaikka hän oli opetuslastensa Herra ja Opettaja, hän pesi heidän jalkansa. Mikä on yksi syy siihen, että tästä kerrotaan Raamatussa? Jehova epäilemättä halusi, että perheen päillä ja muilla olisi selvä malli, jonka mukaan toimia. Jeesus itse sanoi: ”Näytin teille mallia, jotta tekin tekisitte niin kuin minä tein teille.” (Joh. 13:12–17.) Jeesuksella oli paljon valtaa, mutta hän ei odottanut, että häntä palveltaisiin, vaan hän palveli toisia (Matt. 20:28).

Perheen pää voi osoittaa nöyryyttä ja rakkautta tekemällä kotitöitä ja huolehtimalla perheestä hengellisesti. (Ks. kpl:t 11, 13.)

11. Mitä Jehovan ja Jeesuksen esimerkki voi opettaa perheen päälle nöyryydestä?

11 Opetuksia meille. Perheen pää voi osoittaa nöyryyttä monella tavalla. Hän ei odota täydellisyyttä vaimoltaan ja lapsiltaan. Hän kuuntelee perheenjäsenten mielipiteitä silloinkin kun he ovat eri mieltä hänen kanssaan. Yhdysvalloissa asuva Marley sanoo: ”Mieheni ja minä olemme joskus eri mieltä. Tiedän kuitenkin, että hän arvostaa ja kunnioittaa minua, koska hän kysyy mielipidettäni ja harkitsee sitä tarkkaan ennen ratkaisun tekoa.” Nöyrä aviomies on lisäksi halukas tekemään kotitöitä, vaikka niitä hänen kulttuurissaan pidettäisiinkin naisten töinä. Tämä voi olla haastavaa. Sisar nimeltä Rachel kertoo: ”Jos mies täällä meillä päin auttaa vaimoaan tiskaamisessa ja siivoamisessa, naapurit ja sukulaiset alkavat epäillä, että hän on vaimonsa tossun alla.” Jos tällainen asenne on yleinen sinun asuinseudullasi, muista, että Jeesus pesi opetuslastensa jalat, vaikka sitä pidettiin orjan tehtävänä. Hyvä perheen pää ei mieti niinkään sitä, miltä hän näyttää toisten silmissä, vaan sitä, miltä hänen vaimostaan ja lapsistaan tuntuu. Nöyryyden lisäksi hän tarvitsee erästä toistakin ominaisuutta.

12. Mitä rakkaus on saanut Jehovan ja Jeesuksen tekemään?

12 Rakkaus. Rakkaus on vaikuttimena kaikessa, mitä Jehova tekee (1. Joh. 4:7, 8). Hän osoittaa rakkautta huolehtimalla meistä hengellisesti kirjoitetun Sanansa Raamatun ja järjestönsä välityksellä. Hän huolehtii meistä tunneperäisesti vakuuttamalla, että hän rakastaa meitä. Hän pitää meistä huolta myös aineellisesti ja ”antaa meille runsaasti kaikkea, mistä voimme nauttia” (1. Tim. 6:17). Kun teemme virheitä, hän oikaisee meitä muttei lakkaa rakastamasta meitä. Rakkaus sai Jehovan maksamaan lunnaat puolestamme. Myös Jeesus on rakastanut meitä niin paljon, että hän antoi elämänsä puolestamme. (Joh. 3:16; 15:13.) Mikään ei voi estää Jehovaa ja Jeesusta osoittamasta rakkautta niitä kohtaan, jotka ovat uskollisia heille (Joh. 13:1; Room. 8:35, 38, 39).

13. Miksi perheen pään on tärkeää osoittaa rakkautta perhettä kohtaan? (Ks. myös tekstiruutu ” Miten tuore aviomies voi ansaita vaimonsa kunnioituksen?”)

13 Opetuksia meille. Rakkauden tulisi olla vaikuttimena kaikessa, mitä perheen pää tekee. Miksi se on tärkeää? Apostoli Johannes vastaa: ”Se joka ei rakasta veljeään [tai perhettään], jonka hän on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota hän ei ole nähnyt.” (1. Joh. 4:11, 20.) Mies, joka rakastaa perhettään ja haluaa jäljitellä Jehovaa ja Jeesusta, huolehtii perheen hengellisistä, tunneperäisistä ja aineellisista tarpeista (1. Tim. 5:8). Hän opettaa ja tarvittaessa myös oikaisee lapsiaan. Lisäksi hän opettelee tekemään ratkaisuja, jotka tuovat kunniaa Jehovalle ja hyödyttävät perhettä. Katsotaan nyt tarkemmin, miten perheen pää voi jäljitellä Jehovaa ja Jeesusta näillä alueilla.

PERHEEN PÄÄN VELVOLLISUUKSIA

14. Miten perheen pää huolehtii perheestään hengellisesti?

14 Huolehtii perheestään hengellisesti. Jeesus jäljitteli Isäänsä ja piti huolta seuraajiensa hengellisestä hyvinvoinnista (Matt. 5:3, 6; Mark. 6:34). Samoin perheen pään vastuulla on täyttää ennen kaikkea perheen hengelliset tarpeet (5. Moos. 6:6–9). Hän pitää huolta siitä, että koko perhe lukee ja tutkii Raamattua, käy kokouksissa, kertoo hyvää uutista ja ylläpitää läheistä suhdetta Jehovaan.

15. Miten perheen pää voi huolehtia perheestään tunneperäisesti?

15 Huolehtii perheestään tunneperäisesti. Jehova kertoi avoimesti rakastavansa Jeesusta (Matt. 3:17). Jeesus osoitti kiintymystä seuraajiaan kohtaan sekä sanoin että teoin, ja he vuorostaan osoittivat kiintymystä häntä kohtaan (Joh. 15:9, 12, 13; 21:16). Myös perheen pää voi osoittaa teoillaan, että hän rakastaa vaimoaan ja lapsiaan. Hän esimerkiksi tutkii Raamattua heidän kanssaan. Hän myös kertoo heille, että hän rakastaa ja arvostaa heitä, ja sopivan tilaisuuden tullen antaa heille kiitosta toisten kuullen (Sananl. 31:28, 29).

Jehova odottaa, että perheen pää huolehtii perheestä aineellisesti. (Ks. kpl 16.)

16. Mitä muuta perheen pään täytyy tehdä, ja miten hän voi säilyttää tasapainon?

16 Huolehtii perheestään aineellisesti. Jehova täytti israelilaisten perustarpeet silloinkin kun heitä täytyi rangaista tottelemattomuuden vuoksi (5. Moos. 2:7; 29:5). Hän antaa myös meille aina sen, mitä tarvitsemme (Matt. 6:31–33; 7:11). Samoin Jeesus antoi ruokaa niille, jotka seurasivat häntä (Matt. 14:17–20). Hän oli kiinnostunut myös heidän fyysisestä terveydestään (Matt. 4:24). Perheen pää haluaa miellyttää Jehovaa ja huolehtia perheestään aineellisesti. Hänen täytyy kuitenkin säilyttää tasapaino. Hän ei saa uppoutua ansiotyöhön siinä määrin, ettei hän ehdi huolehtia perheensä hengellisistä ja tunneperäisistä tarpeista.

17. Miten Jehova ja Jeesus valmentavat ja oikaisevat meitä?

17 Opettaa perhettään. Jehova opettaa ja oikaisee meitä, koska hän ajattelee parastamme (Hepr. 12:7–9). Isänsä tavoin myös Jeesus valmentaa rakkaudellisesti niitä, jotka ovat hänen valtansa alaisuudessa (Joh. 15:14, 15). Hän on luja mutta ystävällinen (Matt. 20:24–28). Hän ymmärtää, että olemme epätäydellisiä ja taipuvaisia tekemään virheitä (Matt. 26:41).

18. Mitä hyvä perheen pää ottaa huomioon?

18 Perheen pää, joka jäljittelee Jehovaa ja Jeesusta, ottaa huomioon sen, että hänen perheensä jäsenet ovat epätäydellisiä. Hän ei ole vaimolleen tai lapsilleen ”katkeran vihainen” (Kol. 3:19). Sen sijaan hän noudattaa Galatalaiskirjeen 6:1:ssä olevaa periaatetta ja yrittää ”palauttaa – – [heidät] oikeaan suuntaan lempeässä hengessä”, koska hän muistaa, että on itsekin epätäydellinen. Jeesuksen tavoin hän tajuaa, että parhaiten voi opettaa omalla esimerkillä (1. Piet. 2:21). 

19–20. Miten perheen pää voi jäljitellä Jehovaa ja Jeesusta tehdessään ratkaisuja?

19 Tekee epäitsekkäitä ratkaisuja. Jehova tekee ratkaisuja, jotka ovat toisten parhaaksi. Kun hän päätti luoda elämää, hän ei ajatellut omaa etuaan vaan halusi jakaa elämästä saatavan ilon meidän kanssamme. Kukaan ei olisi voinut pakottaa häntä antamaan Poikaansa lunnaiksi syntiemme edestä. Hän antoi tämän uhrin omasta aloitteestaan, koska halusi auttaa meitä. Myös Jeesus teki ratkaisuja, joista oli hyötyä toisille (Room. 15:3). Hän esimerkiksi päätti opettaa ihmisjoukkoa, vaikka olisi itse ollut levon tarpeessa (Mark. 6:31–34).

20 Hyvä perheen pää tietää, että yksi hänen vaativimmista vastuistaan on tehdä viisaita ratkaisuja perheen puolesta, ja hän suhtautuu tähän vastuuseen vakavasti. Hän varoo tekemästä ratkaisuja mielivaltaisesti tai tunnepohjalta. Sen sijaan hän ottaa vastaan valmennusta Jehovalta (Sananl. 2:6, 7). * Näin hän ajattelee toisten parasta, ei omaansa (Fil. 2:4).

21. Mitä seuraavassa kirjoituksessa käsitellään?

21 Jehova on antanut perheen päille haastavan tehtävän, ja hän pitää heitä tilivelvollisina siitä, miten he hoitavat sen. Jos mies kuitenkin pyrkii noudattamaan Jehovan ja Jeesuksen esimerkkiä, hän onnistuu perheen päänä. Kun myös hänen vaimonsa täyttää oman osansa, avioliitto voi olla onnellinen. Miten vaimon tulisi suhtautua johtoasemaan, ja mitä haasteita hän kohtaa? Seuraavassa kirjoituksessa vastataan näihin kysymyksiin.

LAULU 20 Annoit rakkaan Poikasi

^ kpl 5 Kun mies menee naimisiin, hänestä tulee uuden perheen pää eli hän alkaa käyttää johtoasemaa. Tässä kirjoituksessa selitetään, mitä johtoasemalla tarkoitetaan, miksi Jehova on antanut sen joillekin ja mitä miehet voivat oppia Jehovan ja Jeesuksen esimerkistä. Toisessa kirjoituksessa tarkastellaan sitä, mitä mies ja vaimo voivat oppia Jeesuksen ja muiden Raamatun henkilöiden esimerkistä. Kolmannessa kirjoituksessa käsitellään sitä, miten johtoasemaa tulee käyttää seurakunnassa.

^ kpl 7 Elokuvissa, teatteriesityksissä ja sarjakuvissa annetaan joskus ymmärtää, että miehen on hyväksyttävää kohdella vaimoaan huonosti tai jopa pahoinpidellä häntä. Näin populaarikulttuuri edistää sellaista näkemystä, että mies saa hallita vaimoaan.