TUTKITTAVA KIRJOITUS 6

Luotatko siihen että Jehova toimii aina oikein?

Luotatko siihen että Jehova toimii aina oikein?

”Hän on Kallio, täydellisiä ovat hänen tekonsa, sillä hän noudattaa aina oikeutta. Uskollinen Jumala, joka ei ole koskaan epäoikeudenmukainen. Hän on vanhurskas ja oikeamielinen.” (5. MOOS. 32:4)

LAULU 3 Voimamme, toivomme, turvamme

ESITTELY *

1–2. a) Miksi monien on nykyään vaikea luottaa niihin, joilla on valtaa? b) Mitä tässä kirjoituksessa käsitellään?

 NYKYÄÄN monien on vaikea luottaa niihin, joilla on valtaa. Näyttää siltä, että usein oikeuslaitos ja poliittinen järjestelmä suosivat rikkaita ja vaikutusvaltaisia ja kohtelevat köyhiä epäoikeudenmukaisesti. Raamatussa sanotaan osuvasti: ”Ihminen on hallinnut toista ihmistä tämän onnettomuudeksi.” (Saarn. 8:9.) Lisäksi joidenkin uskonnollisten johtajien käytös on horjuttanut ihmisten uskoa Jumalaan. Kun siis joku alkaa tutkia Raamattua kanssamme, meidän täytyy auttaa häntä rakentamaan luottamusta Jehovaan ja hänen maan päällä oleviin edustajiinsa.

2 Myös muiden kuin raamattukurssioppilaiden täytyy opetella luottamaan Jehovaan ja hänen järjestöönsä. Vaikka olisimme olleet totuudessa jo vuosikausia, emme saa koskaan unohtaa, että Jehovan toimintatapa on aina paras mahdollinen. Toisinaan luottamuksemme häneen voi joutua koetukselle. Tässä kirjoituksessa käsitellään kolmea asiaa, jotka voisivat koetella uskoamme: 1) joitain Raamatun kertomuksia, 2) Jehovan järjestöltä saatavia ohjeita ja 3) edessä olevia haasteita.

KUN LUET RAAMATTUA

3. Miten jotkin Raamatun kertomukset saattaisivat koetella luottamustamme Jehovaan?

 3 Raamattua lukiessa saatamme ihmetellä sitä, miten Jehova kohteli joitain ihmisiä ja millaisia ratkaisuja hän joskus teki. Esimerkiksi 4. Mooseksen kirjassa kerrotaan, että Jehova tuomitsi kuolemaan erään israelilaismiehen, joka oli keräämässä puita sapattina. 2. Samuelin kirjassa taas kerrotaan, että satoja vuosia myöhemmin Jehova antoi anteeksi kuningas Daavidille aviorikoksen ja murhan. (4. Moos. 15:32, 35; 2. Sam. 12:9, 13.) Voimme miettiä, miksi Jehova antoi Daavidille anteeksi tällaiset vakavat synnit mutta tuomitsi kuolemaan toisen miehen paljon pienemmältä vaikuttavasta rikkomuksesta. Tarkastellaan nyt kolmea seikkaa, jotka on hyvä pitää mielessä, kun lukee Raamattua.

4. Miten 1. Mooseksen kirjan 18:20, 21 ja 5. Mooseksen kirjan 10:17 vahvistavat luottamustamme Jehovan ratkaisuihin?

4 Raamatussa ei aina kerrota kaikkia yksityiskohtia. Tiedämme esimerkiksi, että Daavid katui vilpittömästi tekojaan (Ps. 51:2–4). Mutta entä mies, joka rikkoi sapattilakia? Oliko hän pahoillaan siitä, mitä oli tehnyt? Oliko hän rikkonut Jehovan lakeja joskus aikaisemminkin? Oliko hän suhtautunut välinpitämättömästi Jehovan varoituksiin tai jopa halveksinut niitä? Raamattu ei vastaa näihin kysymyksiin. Voimme kuitenkin olla varmoja siitä, että Jehova ”ei ole koskaan epäoikeudenmukainen” (5. Moos. 32:4). Hänen ratkaisunsa perustuvat tosiasioihin, eivät kuulopuheisiin, ennakkoluuloihin tai mihinkään muuhun, mikä usein vääristää ihmisen arvostelukykyä. (Lue 1. Mooseksen kirjan 18:20, 21; 5. Mooseksen kirjan 10:17.) Mitä paremmin opimme tuntemaan Jehovan ja hänen norminsa, sitä enemmän alamme luottaa hänen ratkaisuihinsa. Vaikka jokin Raamatun kertomus herättäisi kysymyksiä, joihin emme osaa nyt vastata, tunnemme Jumalan ja olemme varmoja, että hän ”toimii aina oikein” (Ps. 145:17).

5. Miten epätäydellisyys vaikuttaa oikeustajuumme? (Ks. myös tekstiruutu ” Epätäydellisyys hämärtää oikeustajuamme”.)

5 Epätäydellisyys vääristää oikeustajuamme. Jumala on luonut ihmisen kuvakseen, joten on luonnollista haluta, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti (1. Moos. 1:26). Epätäydellisyyden vuoksi saatamme silti tehdä vääriä arvioita, vaikka kuvittelisimmekin, että tiedämme kaikki tosiasiat. Esimerkiksi Joona oli hyvin tyytymätön, kun Jehova päätti armahtaa Niniven asukkaat (Joona 3:10–4:1). Tästä ratkaisusta oli kuitenkin erittäin hyvät tulokset: 120 000 katuvaa niniveläistä säilyi elossa. Loppujen lopuksi Joonan täytyi korjata ajattelutapaansa, ei Jehovan.

6. Miksi Jehovan ei tarvitse selittää ratkaisujaan meille?

6 Jehovan ei tarvitse selittää ihmisille ratkaisujaan. Hän on kyllä kuunnellut palvelijoitaan, jotka ovat ilmaisseet olevansa huolissaan hänen tekemistään ratkaisuista (1. Moos. 18:25; Joona 4:2, 3). Toisinaan hän on myös selittänyt ratkaisuaan (Joona 4:10, 11). Jehovalla ei ole kuitenkaan velvollisuutta selittää meille, miksi hän toimii jollain tavalla. Koska hän on Luoja, hän ei tarvitse hyväksyntäämme ennen kuin hän tekee jotain eikä sen jälkeen. (Jes. 40:13, 14; 55:9.)

KUN SAAT OHJEITA

7. Mikä voi olla haastavaa ja miksi?

7 Uskomme sydämestämme, että Jehova toimii aina oikein, mutta joskus voi olla haastavaa luottaa niihin ihmisiin, jotka edustavat häntä. Saatamme miettiä, toimivatko ne, joilla on vastuuta Jehovan järjestössä, hänen ohjauksensa vai oman päänsä mukaan. Raamatun aikoinakin joillain saattoi olla tällaisia ajatuksia. Mietitään vielä  kappaleen 3 esimerkkejä. Joku sapattilakia rikkoneen miehen sukulainen on voinut pohtia, kysyikö Mooses Jehovalta neuvoa ennen kuolemantuomion antamista. Joku heettiläisen Uurian ystävä on voinut epäillä, että Daavidin korkea asema kuninkaana säästi hänet rangaistukselta, jonka hän olisi ansainnut. Emme voi sanoa luottavamme Jehovaan, jos emme luota hänen maan päällä oleviin edustajiinsa, joihin hän luottaa.

8. Miten kristillinen seurakunta toimii nykyään sen mukaisesti, mitä kerrotaan Apostolien tekojen 16:4, 5:ssä?

8 Nykyään Jehova ohjaa järjestönsä maanpäällistä osaa ”uskollisen ja ymmärtäväisen orjan” välityksellä (Matt. 24:45). Ensimmäisen vuosisadan hallintoelimen tavoin se valvoo Jumalan kansaa kautta maailman ja antaa ohjeita seurakuntien vanhimmille. (Lue Apostolien tekojen 16:4, 5.) Vanhimmat vuorostaan huolehtivat siitä, että näitä ohjeita noudatetaan seurakunnissa. Osoitamme luottavamme Jehovaan, kun tottelemme ohjeita, joita saamme järjestöltä ja vanhimmilta.

9. Milloin voisi tuntua vaikealta toimia vanhinten tekemien ratkaisujen mukaan ja miksi?

9 Joskus meistä voi tuntua vaikealta toimia vanhinten tekemien ratkaisujen mukaan. Esimerkiksi viime vuosina monia seurakuntia ja kierroksia on järjestetty uudelleen. Vanhimmat ovat pyytäneet joitain julistajia muuttamaan toiseen seurakuntaan, jotta valtakunnansaleja voitaisiin käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Jos meitä pyydetään vaihtamaan seurakuntaa, ystävien ja sukulaisten jättäminen tuntuu ehkä haikealta. Vanhimmat eivät tietenkään saa Jehovalta suoria neuvoja siitä, mihin seurakuntaan kunkin julistajan täytyy kuulua. Tämä voi tehdä ohjeiden noudattamisesta vaikeampaa. Jehova kuitenkin luottaa siihen, että vanhimmat tekevät hyviä ratkaisuja, joten mekin luotamme heihin. *

10. Miksi meidän tulisi olla yhteistoiminnassa vanhinten kanssa, kuten Heprealaiskirjeen 13:17:ssä neuvotaan?

10 Miksi meidän pitäisi olla yhteistoiminnassa vanhinten kanssa ja tukea heidän päätöksiään, vaikka ne eivät olisi meidän mielemme mukaisia? Silloin autamme säilyttämään yksimielisyyden Jumalan kansan keskuudessa (Ef. 4:2, 3). Seurakunnat voivat hyvin, kun kaikki toimivat nöyrästi vanhinten tekemien ratkaisujen mukaan. (Lue Heprealaiskirjeen 13:17.) Mikä tärkeintä, osoitamme Jehovalle luottavamme häneen, kun olemme yhteistoiminnassa niiden kanssa, joille hän on antanut tehtäväksi huolehtia meistä (Apt. 20:28).

11. Miten voimme vahvistaa luottamusta vanhinten tekemiin ratkaisuihin?

11 Voimme vahvistaa luottamusta vanhinten tekemiin ratkaisuihin, kun muistamme, että he pyytävät rukouksessa pyhää henkeä käsitellessään asioita, jotka vaikuttavat seurakuntaan. He myös pohtivat huolellisesti Raamatun periaatteita ja Jehovan järjestöltä tulevia ohjeita. He haluavat sydämestään miellyttää Jehovaa ja huolehtia hänen palvelijoistaan mahdollisimman hyvin. He ymmärtävät olevansa vastuussa Jumalalle siitä, miten he hoitavat tehtäväänsä (1. Piet. 5:2, 3). Nykymaailmaa jakavat uskonto, politiikka ja etniset eroavaisuudet, mutta Jehovan kansa palvoo yksimielisesti ainoaa tosi Jumalaa. Tämä on mahdollista ainoastaan sen ansiosta, että Jehova siunaa järjestöään!

12. Mitä seikkoja vanhinten täytyy ottaa huomioon, kun he pohtivat, katuuko väärintekijä?

12 Jehova on antanut vanhimmille painavan vastuun pitää seurakunta puhtaana. Jos joku kristitty tekee vakavaa syntiä, Jehova odottaa, että vanhimmat ratkaisevat, voiko hän jäädä seurakuntaan. Heidän täytyy muun muassa selvittää, katuuko tuo ihminen aidosti sitä, mitä on tehnyt. Hän voi sanoa olevansa pahoillaan, mutta vihaako hän väärää toimintaansa? Onko hän päättänyt lujasti, ettei enää toimi niin? Jos huono seura on saanut hänet syyllistymään väärintekoon, onko hän valmis pysymään erossa sellaisesta seurasta? Vanhimmat tarkastelevat asiaa rukoillen ja Raamatun valossa ja ottavat huomioon väärintekijän suhtautumisen siihen, mitä on tapahtunut. Sitten he ratkaisevat, voiko hän jäädä seurakuntaan. Joskus joku täytyy poistaa seurakunnasta (1. Kor. 5:11–13).

13. Mikä voisi huolestuttaa meitä, jos ystävä tai sukulainen erotetaan seurakunnasta?

13 Milloin luottamuksemme vanhimpiin saattaa joutua koetukselle? Voi olla helppo hyväksyä vanhinten päätös, jos seurakunnasta erotetaan joku, joka ei ole meille kovin läheinen. Mutta entä jos kyseessä onkin hyvä ystävä tai sukulainen? Meitä voisi huolestuttaa, ovatko vanhimmat ottaneet huomioon kaikki tosiasiat tai ovatko he todella tehneet Jehovan tahdon mukaisen ratkaisun. Mikä auttaa luottamaan vanhinten päätökseen?

14. Mistä voi olla meille apua, jos vanhimmat päättävät, että joku läheisemme täytyy erottaa seurakunnasta?

14 On hyvä muistaa, että erottaminen on Jehovan järjestely, joka hyödyttää seurakuntaa ja voi hyödyttää myös väärintekijää. Jos katumattoman väärintekijän annettaisiin jäädä seurakuntaan, hän voisi vaikuttaa siihen haitallisesti (Gal. 5:9). Lisäksi hän ei ehkä ymmärtäisi syntinsä vakavuutta eikä näkisi tarpeelliseksi muuttaa ajatteluaan ja toimintaansa niin että voisi saada jälleen Jehovan hyväksynnän (Saarn. 8:11). Voimme olla varmoja, että kun vanhimmat pohtivat, pitäisikö joku erottaa seurakunnasta, he suhtautuvat vastuuseensa erittäin vakavasti. Muinaisen Israelin tuomarien tavoin he tajuavat, että he ”eivät tuomitse ihmisen vaan Jehovan puolesta” (2. Aik. 19:6, 7).

VALMISTAUDU TULEVAAN LUOTTAMALLA JEHOVAAN NYT

Mikä auttaa meitä luottamaan ohjeisiin, joita saamme suuren ahdingon aikana, ja toimimaan niiden mukaan? (Ks. kpl 15.)

15. Miksi meidän on nyt tärkeämpää kuin koskaan luottaa Jehovan ohjeisiin?

15 Tämän aikakauden lähetessä loppuaan meidän täytyy luottaa entistä enemmän siihen, että Jehova toimii aina oikein. Suuren ahdingon aikana voimme saada ohjeita, jotka vaikuttavat oudoilta, epäkäytännöllisiltä tai järjenvastaisilta. Jehova ei tietenkään puhu meille suoraan vaan todennäköisesti antaa meille ohjeita edustajiensa välityksellä. Silloin ei ole aika kyseenalaistaa ohjeita tai epäillä, tulevatko ne Jehovalta vai toimivatko vastuussa oleva veljet omavaltaisesti. Riittääkö luottamuksesi Jehovaan ja hänen järjestöönsä tuona ratkaisevan tärkeänä aikana? Se voidaan päätellä pitkälti siitä, miten suhtaudut teokraattiseen ohjaukseen nyt. Jos luotat Jehovan ohjeisiin nykyään ja tottelet niitä viivyttelemättä, luultavasti teet niin myös suuren ahdingon aikana (Luuk. 16:10).

16. Miten luottamuksemme Jehovan ratkaisuihin voi joutua koetukselle lähitulevaisuudessa?

16 Meidän on hyvä miettiä myös sitä, millaisia ratkaisuja Jehova tulee tekemään tämän aikakauden lopussa. Toivomme, että monet – myös ei-uskovat sukulaisemme – alkavat vielä palvella Jehovaa ja saavat elää. Harmageddonissa Jehova kuitenkin antaa Jeesuksen välityksellä heille lopullisen tuomion (Matt. 25:31–33; 2. Tess. 1:7–9). Meidän asiamme ei ole päättää, kenelle Jehova osoittaa armoa ja kenelle ei (Matt. 25:34, 41, 46). Luotammeko silloin Jehovan ratkaisuihin, vai saavatko ne uskomme horjumaan? Meidän täytyy selvästikin vahvistaa luottamustamme Jehovaan nyt, niin että luotamme häneen täysin tulevaisuudessa.

17. Miten hyödymme ratkaisuista, jotka Jehova tekee tämän aikakauden lopussa?

17 Kuvittele, miltä meistä tuntuu uudessa maailmassa, kun näemme, mitä hyvää Jehovan ratkaisuista on seurannut. Väärä uskonto ja ahne kauppamaailma ovat poissa samoin kuin poliittinen järjestelmä, joka on sortanut ihmisiä ja aiheuttanut sanoin kuvaamattoman paljon kärsimystä läpi historian. Terveysongelmat, vanhuus ja läheisten kuolema eivät enää kuulu elämään. Saatana ja demonit on vangittu tuhanneksi vuodeksi, ja heidän kapinansa seuraukset on kumottu (Ilm. 20:2, 3). Olemme silloin todella kiitollisia siitä, että luotimme Jehovan tapaan hoitaa asioita!

18. Mitä opimme israelilaisten esimerkistä, josta kerrotaan 4. Mooseksen kirjan 11:4–6:ssa ja 21:5:ssä?

18 Voisiko eteemme tulla uudessa maailmassa haasteita, jotka koettelevat luottamustamme Jehovan toimintatapaan? Mieti esimerkiksi, mitä tapahtui pian sen jälkeen kun israelilaiset olivat vapautuneet Egyptin orjuudesta. Jotkut heistä alkoivat valittaa, koska he kaipasivat Egyptin tuoreita elintarvikkeita ja ylenkatsoivat Jehovan antamaa mannaa. (Lue 4. Mooseksen kirjan 11:4–6; 21:5.) Voisiko meille herätä samankaltaisia ajatuksia suuren ahdingon jälkeen? Emme vielä tiedä, kuinka paljon työtä tuhon jälkien raivaaminen ja maan muuttaminen paratiisiksi vaatii. Mitä luultavimmin työtä on paljon ja joudumme alussa sietämään jonkin verran epämukavuutta. Olemmeko silloin tyytymättömiä siihen, mitä Jehova antaa meille? Mitä enemmän arvostamme Jehovan huolenpitoa nyt, sitä varmemmin arvostamme sitä myös tulevaisuudessa.

19. Miten tiivistäisit tämän artikkelin pääkohdat?

19 Jehova toimii aina oikein. Meidän on oltava siitä täysin varmoja. Meidän täytyy luottaa myös niihin, joihin Jehova luottaa ja jotka toimivat hänen ohjeidensa mukaan. Älä koskaan unohda, mitä Jehova lupasi profeetta Jesajan kautta: ”Te olette voimakkaita, jos pysytte tyyninä ja säilytätte luottamuksenne.” (Jes. 30:15.)

LAULU 118 ”Auta meitä saamaan lisää uskoa”

^ kpl 5 Tämän kirjoituksen tarkoitus on vahvistaa luottamustamme Jehovaan ja hänen maan päällä oleviin edustajiinsa. Näemme myös, miksi luottamuksen vahvistaminen on tärkeää tänä aikana ja miten se valmistaa meitä tuleviin haasteisiin.

^ kpl 9 Joskus joillain julistajilla tai perheillä voi olla sellaiset olosuhteet, että heidän on jäätävä nykyiseen seurakuntaansa.