TUTKITTAVA KIRJOITUS 7

Vinkkejä Raamatun lukemiseen

Vinkkejä Raamatun lukemiseen

”Miten ymmärrät sen, mitä olet lukenut?” (LUUK. 10:26)

LAULU 49 Haluamme tehdä Jehovan sydämen iloiseksi

ESITTELY a

1. Mistä tiedämme, että Raamatun kirjoitukset olivat Jeesukselle tärkeitä?

 KUVITTELE, millaista oli kuunnella, kun Jeesus opetti. Hän lainasi usein Raamatun kirjoituksia ulkomuistista. Itse asiassa sekä hänen ensimmäisiin sanoihinsa kasteen jälkeen että hänen viimeisiin sanoihinsa ennen kuolemaa sisältyi lainauksia Raamatusta (5. Moos. 8:3; Ps. 31:5; Luuk. 4:4; 23:46). b Ja koko kolme ja puoli vuotta kestäneen palveluksensa ajan Jeesus luki, lainasi ja selitti usein Raamatun kirjoituksia (Matt. 5:17, 18, 21, 22, 27, 28; Luuk. 4:16–20).

Jeesuksesta näkyi pienestä pitäen, että hän rakasti Raamatun kirjoituksia ja eli niiden mukaan. (Ks. kpl 2.)

2. Miten Jeesus oppi tuntemaan Raamatun kirjoitukset? (Ks. kansikuva.)

2 Jo vuosia ennen kuin Jeesus aloitti palveluksensa, hän kuuli usein Jumalan sanaa luettavan ja luki sitä itsekin. Maria ja Joosef lainasivat epäilemättä raamatunkohtia perheen jokapäiväisissä keskusteluissa (5. Moos. 6:6, 7). c Jeesus kävi varmasti perheensä mukana synagogassa joka sapatti (Luuk. 4:16). Siellä hän kuunteli tarkkaan, kun Raamatun kirjoituksia luettiin, ja myöhemmin hän oppi lukemaan niitä itsekin. Näin hän oppi tuntemaan ne ja alkoi rakastaa niitä, ja ne alkoivat vaikuttaa hänen elämäänsä. Kun Jeesus oli 12-vuotiaana temppelissä, Mooseksen lakiin perehtyneet opettajat ”ihmettelivät hänen ymmärrystään ja vastauksiaan” (Luuk. 2:46, 47, 52).

3. Millaisia vinkkejä tässä kirjoituksessa on?

3 Mekin voimme oppia tuntemaan Raamatun ja rakastamaan sitä, kun luemme sitä säännöllisesti. Miten voimme saada lukemisesta mahdollisimman paljon irti? Jeesuksen aikoina kirjanoppineet, fariseukset ja saddukeukset tunsivat Mooseksen lain hyvin ja lukivat usein Raamatun kirjoituksia, mutta he eivät juurikaan hyötyneet siitä. Jeesus kiinnitti huomion kolmeen asiaan, joissa heillä olisi ollut parantamisen varaa. Hänen sanoistaan saamme hyviä vinkkejä siihen, miten voimme 1) ymmärtää lukemamme, 2) löytää hengellisiä helmiä ja 3) antaa Raamatun muovata meitä.

LUE NIIN ETTÄ YMMÄRRÄT

4. Mitä Luukkaan 10:25–29 opettaa Raamatun lukemisesta?

4 Jotta Raamatun lukemisesta olisi meille hyötyä, meidän täytyy ymmärtää se, mitä luemme. Mietitään keskustelua, jonka Jeesus kävi ”lainoppineen miehen” kanssa. (Lue Luukkaan 10:25–29.) Kun mies kysyi, mitä hänen pitäisi tehdä saadakseen ikuisen elämän, Jeesus ohjasi huomion Raamatun kirjoituksiin ja kysyi: ”Mitä lakiin on kirjoitettu? Miten ymmärrät sen, mitä olet lukenut?” Mies vastasi aivan oikein Mooseksen lain pohjalta ja lainasi ajatuksia Jumalan ja lähimmäisen rakastamisesta (3. Moos. 19:18; 5. Moos. 6:5). Mutta sitten hän kysyi: ”Kuka oikeastaan on minun lähimmäiseni?” Selvästikään hän ei ollut ymmärtänyt täysin sen merkitystä, mitä hän oli lukenut, eikä se siksi vaikuttanut hänen elämäänsä.

Luetun ymmärtäminen on taito, jota voi kehittää.

5. Mitä hyötyä on siitä, että pitää rukouksen ja lukee riittävän hitaasti?

5 Voimme tehdä jotain sen hyväksi, että oppisimme ymmärtämään paremmin Jumalan sanaa. Ensinnäkin pidä rukous ennen kuin alat lukea. Tarvitsemme pyhää henkeä Raamatun ymmärtämiseen. Voimme pyytää sitä myös siihen, että jaksaisimme keskittyä. Lue riittävän hitaasti, jotta ehdit ymmärtää aineiston. Jotkut lukevat mielellään Raamattua ääneen tai kuuntelevat ääniraamattua ja seuraavat samalla tekstiä. Kun käytössä on useampi aisti, Jumalan sana voi vaikuttaa voimakkaammin mieleen ja sydämeen (Joos. 1:8). Kun olet lopettanut, pidä taas rukous. Kiitä Jehovaa siitä, että hän on antanut Raamatun, ja pyydä apua niin että voisit toimia lukemasi mukaan.

Muistiinpanojen tekeminen auttaa ymmärtämään ja muistamaan sen, mitä lukee. (Ks. kpl 6.)

6. Mitä hyötyä on kysymyksistä ja muistiinpanoista? (Ks. myös kuva.)

6 Tee itsellesi kysymyksiä siitä, mitä luet. Mihin aikaan ja paikkaan tapahtumat sijoittuvat? Keitä päähenkilöt ovat? Kuka puhuu, kenelle ja miksi? Tällaiset kysymykset auttavat seuraamaan kertomusta ja ymmärtämään sitä paremmin. Tee muistiinpanoja. Kirjoittaminen pakottaa pukemaan ajatukset sanoiksi ja auttaa jäsentelemään niitä. Se helpottaa myös muistamista. Voisit laittaa ylös kysymyksiä, joita sinulle tulee mieleen, tutkimustyösi tuloksia tai pääajatukset lukemastasi. Voit myös kirjoittaa, millaisia tunteita lukemasi herättää sinussa tai miten voisit soveltaa sitä omaan elämääsi. Kun teet tällaisia muistiinpanoja, Jehova voi alkaa tuntua läheisemmältä ja Raamattu henkilökohtaisemmalta.

7. Mikä muu auttaa meitä ymmärtämään sitä, mitä luemme? (Matteus 24:15.)

7 Jeesuksen sanoista käy ilmi, että tarvitsemme myös havaintokykyä ja tarkkanäköisyyttä, jotta ymmärtäisimme Jumalan sanaa. (Lue Matteuksen 24:15.) Ne auttavat hahmottamaan, miten ajatukset liittyvät toisiinsa, ja näkemään sen, mikä ei ole heti ilmeistä. Jeesuksen sanojen mukaan niitä tarvitaan myös sen ymmärtämiseen, miten Raamatun ennustukset täyttyvät.

8. Miten havaintokykyä ja tarkkanäköisyyttä voi saada?

8 Havaintokykyä ja tarkkanäköisyyttä voi saada Jehovalta, joten pyydä niitä häneltä rukouksessa (Sananl. 2:6). Sitten on aika toimia pyyntösi mukaisesti. Analysoi lukemaasi ja yritä miettiä, miten se liittyy siihen, mitä jo tiedät. Siinä voit käyttää apuna Jehovan todistajien tiedonhakuopasta ja muita julkaisuja. Näin voit ymmärtää paremmin, mitä Jehova haluaa sinulle sanoa ja miten voit laittaa sen käytäntöön. (Hepr. 5:14.) Näiden ehdotusten avulla voit oppia ymmärtämään entistä paremmin sitä, mitä luet.

ETSI HENGELLISIÄ HELMIÄ

9. Mitä tärkeää opetusta saddukeukset eivät ymmärtäneet?

9 Saddukeukset tunsivat hyvin viisi Mooseksen kirjaa, mutta heiltä jäi huomaamatta niissä olevia tärkeitä opetuksia. Kun he halusivat väitellä Jeesuksen kanssa ylösnousemuksesta, hän kysyi heiltä: ”Ettekö ole Mooseksen kirjasta lukeneet orjantappurapensasta koskevasta kertomuksesta, mitä Jumala sanoi Moosekselle: ’Minä olen Abrahamin Jumala, Iisakin Jumala ja Jaakobin Jumala’?” (Mark. 12:18, 26.) Saddukeukset olivat varmasti lukeneet tuon kohdan monta kertaa. Jeesuksen sanat kuitenkin paljastivat, että he eivät olleet ymmärtäneet, mitä se kertoi ylösnousemuksesta (Mark. 12:27; Luuk. 20:38). d

10. Mitä meidän pitäisi etsiä, kun luemme?

10 Mitä opimme saddukeusten esimerkistä? Kun luemme jonkin raamatunjakeen tai kertomuksen, meidän pitäisi olla kiinnostuneita siitä, mitä se opettaa meille. Ei kannata tyytyä vain perustotuuksiin vaan sukeltaa pintaa syvemmälle ja etsiä opetuksia ja periaatteita, jotka ovat ehkä vähän enemmän piilossa.

11. Miten Raamatusta voi löytää hengellisiä helmiä? (2. Timoteukselle 3:16, 17.)

11 Miten Raamattua lukiessa voi löytää hengellisiä helmiä? 2. Timoteuksen kirjeen 3:16, 17 vastaa tähän kysymykseen. (Lue.) Sen mukaan ”koko Raamattu on – – hyödyllinen” 1) opettamisessa, 2) ojentamisessa, 3) oikaisemisessa ja 4) oikeaan toimintaan valmentamisessa. Nämä neljä näkökulmaa voi etsiä myös sellaisista Raamatun kirjoista, joita ei tule käytettyä kovin usein. Mieti, mitä lukemasi kohta opettaa sinulle Jehovasta ja hänen tarkoituksestaan ja periaatteistaan. Huomaa, miten kohtaa voi käyttää ojentamisessa eli miten se auttaa tunnistamaan vääriä asenteita ja taipumuksia, torjumaan ne ja pysymään uskollisena Jehovalle. Miten jakeiden avulla voitaisiin oikaista eli korjata jokin väärä näkemys, esimerkiksi sellainen, jonka olet kuullut kentällä? Entä miten ne valmentavat sinua ajattelemaan asioista Jehovan tavalla? Kun pidät nämä näkökulmat mielessä, voit löytää hengellisiä helmiä, jotka tekevät Raamatun lukemisesta mielenkiintoisempaa.

ANNA LUKEMASI MUOVATA SINUA

12. Miksi Jeesus kysyi fariseuksilta: ”Ettekö ole lukeneet?”

12 Kerran fariseukset tulivat väittämään Jeesukselle, että hänen opetuslapsensa olivat tehneet jotain, mitä ei ollut lupa tehdä sapattina. Vastaukseksi Jeesus kysyi heiltä: ”Ettekö ole lukeneet?” (Matt. 12:1–7.) e Tarkoituksena oli paljastaa heidän väärä asenteensa. Sitten Jeesus otti esille kaksi Raamatun esimerkkiä ja lainasi jaetta Hoosean kirjasta osoittaakseen, että he eivät olleet ymmärtäneet sapattilain ydintä ja että heidän olisi pitänyt olla armollisempia toisia ihmisiä kohtaan. Vaikka fariseukset olivat lukeneet Jumalan sanaa, se ei ollut muovannut heitä, koska heillä oli ylpeä ja kriittinen asenne. Se esti heitä ymmärtämästä asian ydintä. (Matt. 23:23; Joh. 5:39, 40.)

13. Millä asenteella meidän pitäisi lukea Raamattua ja miksi?

13 Opimme Jeesuksen sanoista sen, että Raamattua pitää lukea oikealla asenteella. Toisin kuin fariseukset olemme aidosti halukkaita oppimaan. Meidän on tärkeää ”hyväksyä nöyrästi se, että sana – – juurtuu” meihin (Jaak. 1:21). Nöyrä ihminen antaa Raamatun lukemisen muovata asenteitaan. Sen opetukset armosta, myötätunnosta ja rakkaudesta voivat tehdä meistä parempia ihmisiä vain, jos vältämme ylpeää ja kriittistä asennetta.

Mistä näkyy, annammeko Jumalan sanan vaikuttaa itseemme? (Ks. kpl 14.) f

14. Mistä näkyy, olemmeko antaneet Jumalan sanan vaikuttaa itseemme? (Ks. myös kuvat.)

14 Se miten kohtelemme toisia, voi paljastaa, annammeko Jumalan sanan tosiaan vaikuttaa itseemme. Fariseukset olivat tästä huonoja esimerkkejä. He olivat kyllä lukeneet Jumalan sanaa, mutta se ei ollut vaikuttanut heihin, ja siksi he ”tuomitsivat syyttömiä” (Matt. 12:7). Voisit miettiä: Puhunko yleensä enemmän toisten myönteisistä puolista kuin heidän vioistaan? Olenko armollinen ja nopea antamaan anteeksi vai kriittinen ja taipuvainen kantamaan kaunaa? Vastaukset näihin kysymyksiin voivat kertoa, olemmeko tosiaan antaneet Raamatun lukemisen vaikuttaa ajatuksiimme, tunteisiimme ja tekoihimme. (1. Tim. 4:12, 15; Hepr. 4:12.)

RAAMATUN LUKEMINEN LISÄÄ ONNELLISUUTTA

15. Mitä Jeesus ajatteli Raamatusta?

15 Jeesus rakasti Raamattua. Hänen tunteitaan kuvaillaan psalmissa 40:8: ”Minulle on ilo tehdä sinun tahtosi, Jumalani, ja sinun lakisi on syvällä sisimmässäni.” Siksi hän oli onnellinen ja menestyi elämässä ja Jehovan palveluksessa. Jos annamme Raamatun ajatusten vaikuttaa itseemme, mekin voimme olla onnellisia ja meillä menee elämässä hyvin. (Ps. 1:1–3.)

16. Mitä kirjoituksen vinkkejä aiot kokeilla, kun luet Raamattua? (Ks. tekstiruutu ” Mitä opimme Jeesuksen sanoista?”)

16 Jeesuksen sanat ja esimerkki motivoivat meitä kehittymään Raamatun lukemisessa. Raamattua ymmärtää paremmin, kun rukoilee, lukee riittävän hitaasti, kysyy kysymyksiä ja tekee muistiinpanoja. Havaintokykymme kehittyy, kun analysoimme lukemaamme ja käytämme apuna järjestön julkaisuja. Opimme käyttämään paremmin myös niitä raamatunkohtia, jotka eivät ole meille niin tuttuja, kun etsimme hengellisiä helmiä pintaa syvemmältä. Ja Raamattu tekee meistä parempia ihmisiä, jos luemme sitä oikealla asenteella. Näiden vinkkien avulla voit saada Raamatun lukemisesta entistä enemmän irti ja päästä aina vain lähemmäksi Jehovaa. (Ps. 119:17, 18; Jaak. 4:8.)

LAULU 95 Valo kirkastuu

a Meillä Jehovan palvelijoilla on tavoitteena lukea Raamattua joka päivä. Monet muutkin lukevat sitä, mutta he eivät useinkaan ymmärrä lukemaansa. Samoin oli Jeesuksen päivinä. Se mitä Jeesus sanoi aikalaisilleen, voi auttaa meitä hyötymään enemmän omasta Raamatun lukemisestamme.

b Kun Jeesus kastettiin ja voideltiin pyhällä hengellä, hänen mieleensä ilmeisesti palautui kaikki, mitä oli tapahtunut ennen hänen ihmiseksi tuloaan (Matt. 3:16).

c Maria tunsi Raamatun kirjoitukset hyvin ja viittasi niihin usein (Luuk. 1:46–55). Hänellä ja Joosefilla ei luultavasti ollut varaa hankkia niistä omia jäljennöksiä, joten heidän täytyi kuunnella huolellisesti, kun Jumalan sanaa luettiin synagogassa, jotta se olisi jäänyt mieleen.

d Ks. artikkeli ”Lähesty Jumalaa: Hän on ’elävien Jumala’”, Vartiotorni 1.2.2013.

e Matteuksen 19:4–6:ssa kerrotaan toisesta tapauksesta, jossa Jeesus kysyi fariseuksilta: ”Ettekö ole lukeneet?” Vaikka he olivat kyllä lukeneet luomiskertomuksen, heiltä oli mennyt ohi se, miten Jehova sen mukaan suhtautuu avioliittoon.

f KUVA: Ääni- ja videolaitteista huolehtiva veli tekee kokouksen aikana monta virhettä. Kokouksen jälkeen toiset veljet eivät keskity virheisiin vaan kiittävät häntä hyvästä työstä.