Pysy puolueettomana jakautuneessa maailmassa
”Maksakaa siis takaisin – – Jumalalle, mikä on Jumalan.” (MATT. 22:21)
LAULUT: 33, 137
1. Miten voimme totella sekä Jumalaa että ihmishallituksia?
JUMALAN SANA kehottaa meitä tottelemaan ihmishallituksia, mutta se opettaa myös, että meidän täytyy totella Jumalaa ennemmin kuin ihmisiä (Apt. 5:29; Tit. 3:1). Johtaako tämä ristiriitaan? Ei suinkaan. Suhteellisen alamaisuuden periaate auttaa meitä ymmärtämään nämä käskyt ja noudattamaan niitä. Jeesus esitti tämän periaatteen seuraavin sanoin: ”Maksakaa siis takaisin keisarille, mikä on keisarin, mutta Jumalalle, mikä on Jumalan.” [1] (Matt. 22:21.) Miten noudatamme Jeesuksen antamaa ohjetta? Olemme alamaisia maamme hallitukselle, kun tottelemme sen asettamia lakeja, kunnioitamme sen viranomaisia ja maksamme sen määräämät verot (Room. 13:7). Jos viranomaiset kuitenkin käskevät meitä olemaan tottelemattomia Jumalalle, kieltäydymme kunnioittavasti mukautumasta heidän vaatimukseensa.
2. Miten osoitamme, ettemme ota kantaa maailman politiikkaan?
2 Yksi tapa maksaa takaisin Jumalalle se, mikä syystäkin hänelle kuuluu, on pysyä poliittisesti puolueettomana (Jes. 2:4). Emme vastusta ihmishallituksia, joiden Jehova antaa toimia, mutta emme myöskään edistä isänmaallista tai kansallismielistä toimintaa (Room. 13:1, 2). Me emme yritä vaikuttaa päättäjiin, äänestä poliittisissa vaaleissa, tavoittele virkaa hallituksessa tai pyri ajamaan muutosta hallituksiin.
3. Miksi meidän täytyy pysyä puolueettomina?
3 Raamatussa esitetään useita syitä siihen, miksi Jumala vaatii meitä pysymään puolueettomina. Yksi syy on se, että kun ”emme ole osa maailmasta” ja vältämme osallistumasta sen politiikkaan ja sotiin, seuraamme hänen Poikansa, Jeesuksen Kristuksen, opetuksia ja esimerkkiä. (Joh. 6:15; 17:16.) Toiseksi meidän täytyy olla puolueettomia voidaksemme olla Jumalan valtakunnan uskollisia alamaisia. Miten muutoin voisimme puhtaalla omallatunnolla saarnata hyvää uutista siitä, että vain Jumalan valtakunta voi ratkaista ihmiskunnan ongelmat? Kolmanneksi me Jehovan aitoina palvojina pysymme yksimielisinä ympäri maailman, kun emme toimi kuten väärän uskonnon kannattajat ja anna politiikkaan sekaantumisen jakaa meitä (1. Piet. 2:17).
4. a) Mistä tiedämme, että puolueettomana pysyminen tulee käymään vaikeammaksi? b) Miksi meidän pitäisi nyt valmistautua pysymään puolueettomina?
4 Saatamme asua alueella, missä poliittinen ilmapiiri on rauhaisa, näennäisen suvaitsevainen Jehovan palvontaa kohtaan. Saatanan maailman lähestyessä loppuaan voimme kuitenkin odottaa puolueettomuutta koskevan kysymyksen tulevan entistä polttavammaksi. Koska maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat ”uppiniskaisia” ja ”haluttomia mihinkään sopimukseen”, siitä tulee jopa entistä jakautuneempi (2. Tim. 3:3, 4). Joissakin maissa poliittinen ilmapiiri on jo muuttunut nopeasti ja veljemme ovat kohdanneet odottamattomia vaikeuksia puolueettomuutta koskevissa asioissa. Ymmärrätkö, miksi meidän täytyy nyt vahvistaa päätöstämme pysyä puolueettomina? Jos odotamme siihen asti, että olemme vastakkain haastavan tilanteen kanssa, saatamme tinkiä nuhteettomuudestamme ja luopua puolueettomasta kannastamme. Miten voimme valmistautua pysymään puolueettomina jakautuneessa maailmassa? Tarkastellaanpa neljää apukeinoa, jotka auttavat onnistumaan siinä.
SUHTAUDU IHMISHALLITUKSIIN JEHOVAN TAVOIN
5. Mitä Jehova ajattelee ihmishallituksista?
5 Ensimmäinen apukeino puolueettomana pysymiseen on se, että säilytämme Jehovan näkemyksen poliittisista järjestelmistä. Vaikka jotkin hallitukset saattavat vaikuttaa oikeudenmukaisilta, ei ole koskaan ollut Jehovan tarkoitus, että ihminen hallitsee toisia ihmisiä (Jer. 10:23). Ihmistekoiset hallitukset edistävät kansallismielisyyttä, joka jakaa ihmisperhettä. Edes parhaimmat ihmisjohtajat eivät kykene ratkaisemaan kaikkia ongelmia. Sitä paitsi vuodesta 1914 lähtien ihmishallituksista on tullut Jumalan valtakunnan vihollisia. Tuo Valtakunta panee pian toimeen tuomion kansakunnille tuhoamalla ne. (Lue psalmi 2:2, 7–9.)
6. Miten meidän tulisi kohdella vallanpitäjiä?
6 Jumala sallii maailman poliittisen rakennelman säilyä, koska se tarjoaa vakautta, joka puolestaan auttaa meitä saarnaamaan Valtakunnan hyvää uutista (Room. 13:3, 4). Jumala jopa neuvoo meitä rukoilemaan vallanpitäjien puolesta, erityisesti silloin, kun heidän päätöksensä saattaisivat vaikuttaa palvontaamme (1. Tim. 2:1, 2). Vetoamme apostoli Paavalin tavoin viranomaisiin saadaksemme oikeudenmukaista kohtelua (Apt. 25:11). Vaikka Raamatussa opetetaan, että Jumalan vastustajalla Saatanalla on valta vaikuttaa poliittisiin järjestelmiin, siinä ei sanota, että hän suoranaisesti kontrolloisi jokaista johtajaa tai viranomaista (Luuk. 4:5, 6). Meidän ei siksi pitäisi antaa ymmärtää, että joku tietty viranomainen olisi Saatanan talutusnuorassa. Kun olemme tekemisissä ”hallitusten ja valtojen” kanssa, ”emme puhu vahingoittavasti kenestäkään” (Tit. 3:1, 2).
7. Millaista ajattelutapaa meidän täytyy varoa?
7 Tottelemme Jumalaa, kun emme koskaan pidä jotain ehdokasta tai poliittista puoluetta toista parempana, vaikka tämä näyttäisi olevan omien etujemme mukaista. Miten puolueeton kantamme saattaisi joutua koetukselle tällä alueella? Oletetaan, että laajalle levinnyt kansannousu yrittää syrjäyttää sortavan hallituksen, joka on aiheuttanut kärsimyksiä myös Jumalan kansalle. Vaikka emme marssikaan mielenosoittajien riveissä, saattaisimmeko kuitenkin olla hengessä mukana? (Ef. 2:2.) Meidän täytyy pysyä puolueettomina paitsi sanoissamme ja teoissamme myös sydämessämme.
OLE SEKÄ ”VAROVAINEN” ETTÄ ”VIATON”
8. Miten voimme olla sekä ”varovaisia” että ”viattomia”, kun on vaikea pysyä puolueettomana?
8 Toinen apukeino puolueettomana pysymiseen on se, että kohdatessamme vaikeita tilanteita olemme ”varovaisia kuin käärmeet ja silti viattomia kuin kyyhkyset”. (Lue Matteuksen 10:16, 17.) Olemme varovaisia, kun ennakoimme vaarat, ja viattomia, kun emme koskaan tingi nuhteettomuudestamme. Tarkastellaan nyt joitakin mahdollisia vaikeita tilanteita ja sitä, miten voimme suhtautua niihin.
9. Mitä meidän tulee varoa keskustellessamme toisten kanssa?
9 Keskustelut. Meidän täytyy pitää varamme, kun poliittisia kysymyksiä nostetaan esille. Esimerkiksi viedessämme Valtakunnan sanomaa emme halua ylistää tai kritisoida minkään poliittisen puolueen tai kenenkään poliitikon menettelytapaa. Yritämme muodostaa yhteisen pohjan puhuteltavan kanssa kiinnittämällä huomion poliittisen ratkaisuehdotuksen sijasta pinnan alla olevaan ongelmaan. Sitten on hyvä näyttää Raamatusta, miten Jumalan hallitus tulee ratkaisemaan ongelman täydellisesti ja lopullisesti. Jos joku haluaa keskustella sellaisista tulenaroista aiheista kuin abortti tai samaa sukupuolta olevien avioliitto, puolustamme Jumalan normeja ja selitämme, miten me itse noudatamme niitä omassa elämässämme. Tällaisten keskustelujen aikana pysymme täysin puolueettomina poliittisten näkemysten suhteen. Emme ota kantaa siihen, mitä lakeja pitäisi säätää, kumota tai muuttaa, emmekä painosta toisia olemaan kanssamme samaa mieltä.
10. Miten voimme varmistautua siitä, että pysymme puolueettomina, kun käytämme medialähteitä?
10 Media. Meille välitetyt uutiset ovat usein yksipuolisia ja mielipiteiden sävyttämiä. Poliittinen järjestelmä käyttää joskus mediaa työkalunaan. Uutisraportit saattavat olla ilmiselvästi väritettyjä niissä maissa, joissa valtio kontrolloi mediaa. Kuitenkin myös niin sanotuissa vapaissa maissa asuvien kristittyjen täytyy olla varovaisia siinä, etteivät he omaksu uutisissa esiintyviä ennakkoasenteita. Kysy itseltäsi: kuuntelenko mielelläni jotakuta mediassa esiintyvää henkilöä, koska olen samoilla linjoilla hänen kanssaan poliittisissa kysymyksissä? Jos asia on näin, olisi hyvä etsiä puolueettomampi uutislähde. Joka tapauksessa on viisasta rajoittaa sellaisten medialähteiden käyttöä, jotka edistävät poliittista ohjelmaa, ja verrata kuulemaamme Raamatussa olevaan ”terveellisten sanojen malliin” (2. Tim. 1:13).
11. Miksi meidän voisi olla vaikea pysyä puolueettomina, jos omaisuus olisi meille hyvin tärkeää?
11 Materialismi. Jos kiinnymme omaisuuteemme, olemme vaarassa tinkiä puolueettomuudesta kohdatessamme koettelemuksia. Malawissa asuva Ruth näki useiden todistajien toimivan näin, kun heitä vainottiin 1970-luvulla. Hän muistelee: ”He eivät pystyneet luopumaan mukavasta elämästään. Jotkut lähtivät meidän kanssamme pois maasta pakolaisina mutta liittyivät myöhemmin poliittiseen puolueeseen ja palasivat kotiin, koska he eivät halunneet sietää epämukavuutta pakolaisleirissä.” Silti ylivoimaisesti useimmat Jumalan palvelijat ovat pysyneet puolueettomina huolimatta taloudellisista paineista tai jopa koko omaisuutensa menettämisestä (Hepr. 10:34).
12, 13. a) Mitä Jehova ajattelee ihmisistä? b) Mistä tiedämme, olemmeko tulossa liian ylpeiksi kotimaastamme?
12 Kohtuuton ylpeys. Ihmiset usein ylistävät rotunsa, heimonsa, kulttuurinsa, kaupunkinsa tai kansansa saavutuksia. Tiedämme kuitenkin, että kohtuuton ylpeily heimosta, kulttuurista tai kansallisuudesta on ristiriidassa sen kanssa, miten Jehova suhtautuu ihmisiin ja heidän hallituksiinsa. Jumala ei tietenkään odota meidän kääntävän selkäämme kulttuuritaustallemme. Kulttuurierot kuvastavat ihmisperheen suurenmoista monipuolisuutta. Meidän täytyy silti muistaa, että Jumalan silmissä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia (Room. 10:12).
13 Kohtuuton ylpeily kotipaikasta synnyttää usein kansallismielisyyttä ja voisi johtaa siihen, että joku tinkii puolueettomuudestaan. Kristityt eivät ole immuuneja tällaiselle ylpeydelle, koska jopa jotkut ensimmäisen vuosisadan seurakuntaan kuuluvat syrjivät veljiään kansallisuuden vuoksi (Apt. 6:1). Mistä tiedämme, onko tällaista sopimatonta ylpeyttä juurtumassa meihin? Kuvittele, että toisesta maasta lähtöisin oleva veli tai sisar ehdottaisi sinulle jotakin. Torjuisitko ehdotuksen heti ja ajattelisitko, että asiat hoidetaan paremmin kotimaassasi? Meidän kaikkien pitäisi noudattaa seuraavaa henkeytettyä neuvoa: ”Katsokaa nöyrämielisesti, että toiset ovat teitä parempia.” (Fil. 2:3.)
AMMENNA VOIMAA JEHOVALTA
14. Miten rukous voi auttaa meitä, ja mikä Raamatun esimerkki todistaa tämän?
14 Kolmas apukeino puolueettomana pysymiseen on se, että saamme voimaa Jehovalta. Rukoile pyhää henkeä, jotta saisit kärsivällisyyttä ja itsehillintää. Tarvitset näitä ominaisuuksia voidaksesi selviytyä korruptoituneen tai epäoikeudenmukaisen hallituksen alaisuudessa. Voit myös pyytää Jehovalta viisautta, niin että tunnistaisit kristillistä puolueettomuuttasi uhkaavat tilanteet ja osaisit käsitellä ne (Jaak. 1:5). Jos olet vankilassa tai kärsit jotakin muuta rangaistusta, koska olet pysynyt päättäväisesti uskollisena Jehovalle, rukoile voimaa puolustaa uskoasi rohkeasti ja kestää mitä tahansa eteesi tulevaa vainoa. (Lue Apostolien tekojen 4:27–31.)
15. Miten Raamattu voi auttaa meitä pysymään puolueettomina? (Ks. myös tekstiruutu ”Jumalan sana vahvisti heidän päättäväisyyttään”.)
15 Jehova voi vahvistaa sinua Sanansa välityksellä. Mietiskele jakeita, jotka auttavat sinua säilyttämään puolueettomuuden koetuksissa. Paina niitä mieleesi jo nyt, koska ne voivat voimistaa sinua myöhemmin, jos käytettävissäsi ei ole Raamattua. Jumalan sana voi myös lujittaa toivoasi tulevista Valtakunnan siunauksista. Tarvitsemme ehdottomasti tätä toivoa kestääksemme vainoa (Room. 8:25). Poimi raamatunkohtia, joissa kuvaillaan erityisesti sinulle tärkeitä siunauksia, ja kuvittele itsesi nauttimassa niistä paratiisissa.
HYÖDY USKOLLISTEN JUMALAN PALVELIJOIDEN ESIMERKEISTÄ
16, 17. Mitä voimme oppia niiden Jumalan uskollisten palvelijoiden esimerkeistä, jotka ovat pysyneet puolueettomina? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)
16 Uskolliset Jehovan palvelijat ovat neljäs apukeino puolueettomana pysymiseen. Heidän esimerkkinsä voivat antaa meille viisautta ja voimaa, joita tarvitsemme kestääksemme. Sadrak, Mesak ja Abednego kieltäytyivät palvomasta Babylonian valtiota edustavaa kuvapatsasta. (Lue Danielin 3:16–18.) Kertomus heidän päättäväisyydestään on antanut todistajille nykyään rohkeutta kieltäytyä suorittamasta palvontatekoja maansa lipulle. Myös Jeesus pysyi täysin erossa maailman poliittisista ja yhteiskunnallisista selkkauksista. Koska hän ymmärsi oman esimerkkinsä vaikutuksen toisiin, hän kannusti opetuslapsiaan: ”Rohkaiskaa mielenne! Minä olen voittanut maailman.” (Joh. 16:33.)
17 Monet nykyajan todistajat ovat säilyttäneet puolueettomuutensa. Jotkut ovat kärsineet fyysistä pahoinpitelyä, joutuneet vankilaan tai jopa kuolleet uskonsa vuoksi. Heidän esimerkkinsä voi auttaa sinua, kuten se auttoi Turkissa asuvaa Barişia. Hän sanoi: ”Franz Reiter oli nuori veli, joka teloitettiin, koska hän kieltäytyi liittymästä Hitlerin armeijaan. Hänen viimeisinä hetkinään äidilleen kirjoittamansa kirje osoitti hänen suuren uskonsa ja luottamuksensa Jehovaan, ja minä haluan seurata hänen esimerkkiään, jos kohtaan samanlaisen koettelemuksen.” [2]
18, 19. a) Miten oman seurakuntasi jäsenet voivat auttaa sinua pysymään puolueettomana? b) Mitä olet päättänyt tehdä?
18 Saat tukea myös oman seurakuntasi veljiltä ja sisarilta. Kerro vanhimmille niistä mahdollisista tilanteista, jotka koettelevat puolueettomuuttasi, ja kysy heidän kypsiä, Raamattuun perustuvia neuvojaan. Seurakuntasi jäsenet rohkaisevat sinua, jos he tietävät, millaisia vaikeuksia kohtaat. Pyydä heitä rukoilemaan puolestasi. Jos haluamme veljiemme tukevan meitä ja rukoilevan puolestamme, meidän pitäisi tietenkin tehdä samoin heille (Matt. 7:12). Verkkosivustolla jw.org osiossa UUTISHUONE > LAKIUUTISET on artikkeli ”Maita joissa Jehovan todistajia on vankeudessa uskonsa vuoksi”, joka voi auttaa sinua olemaan yksityiskohtainen rukouksissasi, koska siinä on linkit uskonsa vuoksi vangittujen todistajien nimiluetteloihin. Mainitse rukouksissa heidän nimiään ja pyydä Jehovalta, että he voisivat rohkeasti säilyttää nuhteettomuutensa (Ef. 6:18–20).
19 Kun ihmishallitukset lähestyvät loppuaan, emme ole yllättyneitä siitä, että uskollisuutemme Jehovaa ja hänen Valtakuntaansa kohtaan herättää yhä enemmän vastarintaa. Siksi nyt on tärkeää vahvistaa päätöstämme pysyä puolueettomana jakautuneessa maailmassa.
^ [1] (kpl 1) Jeesus käytti tässä keisaria, joka oli tuohon aikaan korkea-arvoisin ihmishallitsija, hallintovallan eli valtion vertauskuvana.
^ [2] (kpl 17) Ks. Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia s. 662 ja Jumalan valtakunta hallitsee!, 14. luku, tekstiruutu ”Hän kuoli Jumalan kunniaksi”.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA