TUTKITTAVA KIRJOITUS 16

LAULU 76 Miltä se tuntuukaan!

Miten saada enemmän iloa kenttätyöstä?

Miten saada enemmän iloa kenttätyöstä?

”Palvelkaa Jehovaa iloiten.” (PS. 100:2)

NÄKÖKULMA

Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä siihen, miten voi saada enemmän iloa kenttätyöstä.

1. Miltä kenttätyö tuntuu joistakuista? (Ks. myös kuva.)

 JEHOVAN palvelijoina kerromme toisille totuudesta, koska rakastamme häntä ja haluamme, että muutkin oppisivat tuntemaan hänet. Monista kenttätyö on mukavaa. Toisten taas on vaikea saada siitä iloa. Mistä se voi johtua? Jotkut ovat luonnostaan ujoja ja epävarmoja. Joistakuista ei tunnu mukavalta mennä toisten kotiin kutsumatta, ja joitakin pelottaa se, miten ihmiset reagoivat. Joitakuita on opetettu lapsesta asti välttämään konfliktitilanteita. Vaikka nämä veljet ja sisaret rakastavat Jehovaa hyvin paljon, heistä tuntuu tosi vaikealta mennä puhumaan tuntemattomille ihmisille totuudesta. Mutta koska he ymmärtävät, miten tärkeää tämä työ on, he tekevät sitä silti säännöllisesti. Jehova on heistä todella ylpeä.

Onko kenttätyö sinusta mukavaa? (Ks. kpl 1.)


2. Miksi ei tule huolestua, jos kokee, että kenttätyöstä on vaikea saada iloa?

2 Jos sinusta tuntuu vaikealta saada iloa kenttätyöstä, siitä ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa. Epävarmuus voi olla merkki siitä, että olet nöyrä etkä halua olla huomion keskipisteenä tai joutua väittelyyn. Eikä kukaan tietenkään halua tulla torjutuksi, varsinkaan silloin, kun yrittää tehdä hyvää toisille. Jehova tietää tarkalleen, miltä sinusta tuntuu, ja hän haluaa auttaa sinua (Jes. 41:13). Tässä kirjoituksessa käsitellään viittä keinoa, jotka voivat auttaa pärjäämään tällaisten tunteiden kanssa ja saamaan enemmän iloa kenttätyöstä.

ETSI MOTIVAATIOTA TUTKIMALLA RAAMATTUA

3. Mikä auttoi Jeremiaa julistamaan rohkeasti Jehovan sanomaa?

3 Jehovan palvelijat ovat aina saaneet voimaa hänen sanoistaan, kun heille on annettu jokin vaikealta tuntuva tehtävä. Esimerkiksi kun Jehova antoi Jeremialle sanoman julistettavaksi, hänestä tuntui, ettei hänestä olisi siihen. Hän sanoi: ”En minä osaa puhua, sillä olen niin nuori.” (Jer. 1:6.) Hän sai voimaa ja pääsi yli epävarmuuden tunteistaan, kun hän keskittyi Jehovan sanoihin. Jeremia sanoi: ”Hänen sanastaan tuli sydämessäni kuin polttava tuli, luihini suljettu, ja minä väsyin pitämään sitä sisälläni.” (Jer. 20:8, 9.) Vaikka Jeremian alue ei ollut helpoimmasta päästä, sanoman sisältö antoi hänelle varmuutta ja rohkeutta.

4. Mitä seuraa siitä, että luemme Raamattua ja mietiskelemme sitä? (Kolossalaisille 1:9, 10.)

4 Nykyäänkin Jehovan palvelijat saavat voimaa hänen Sanastaan Raamatusta. Paavali kirjoitti Kolossan seurakunnalle, että kun tuntee Jumalan sanan hyvin, saa motivaatiota ”elää Jehovan arvon mukaisesti” ja ”kantaa jatkuvasti hedelmää kaikissa hyvissä teoissa”. (Lue Kolossalaiskirjeen 1:9, 10.) Nuo hyvät teot sisältävät myös hyvän uutisen kertomisen. Joten kun luemme Raamattua ja mietiskelemme sitä, uskomme Jehovaan vahvistuu ja ymmärrämme paremmin, miksi kaikkien on niin tärkeää kuulla hyvästä uutisesta.

5. Miten Raamatun lukemisesta saa eniten irti?

5 Saat eniten irti Raamatusta, kun et vain kahlaa aineistoa hirveällä kiireellä läpi vaan luet, tutkit ja mietiskelet kaikessa rauhassa. Jos vastaan tulee raamatunkohta, jota et ihan ymmärrä, älä vain ohita sitä. Etsi siitä lisää tietoa Vartiotornin julkaisujen hakemiston tai Jehovan todistajien tiedonhakuoppaan avulla. Kun et tutki hätiköiden vaan käytät siihen aikaa, luottamuksesi Raamattuun vahvistuu (1. Tess. 5:21). Mitä vakuuttuneempi olet siitä, että Raamatussa on totuus, sitä enemmän sinulla on motivaatiota kertoa oppimastasi myös toisille.

VALMISTAUDU HYVIN

6. Miksi meidän kannattaa valmistautua hyvin ennen kentälle lähtöä?

6 Kun valmistautuu hyvin, ihmisten kohtaaminen kentällä ei jännitä niin paljon. Jeesuskin auttoi opetuslapsiaan valmistautumaan ennen kuin hän lähetti heidät kenttätyöhön (Luuk. 10:1–11). Kun he toimivat Jeesuksen ohjeiden mukaan, he olivat todella iloisia siitä, mitä he saivat aikaan (Luuk. 10:17).

7. Miten voimme valmistautua kenttätyöhön? (Ks. myös kuva.)

7 Miten kenttätyöhön voi sitten valmistautua? Alkuun voisimme miettiä, mitä haluamme sanoa ja miten voisimme esittää asian luonnollisesti ja omin sanoin. Voisimme myös käydä läpi pari kolme tapaa, joilla ihmiset saattavat reagoida, ja miettiä, miten sitten kannattaisi toimia. Kun pohjatyö on tehty, voimme kentällä keskittyä vain siihen, että otamme rennosti, hymyilemme ja olemme ystävällisiä.

Valmistaudu hyvin ennen kentälle lähtöä. (Ks. kpl 7.)


8. Millä tavalla Jehovan palvelijat ovat kuin saviastioita?

8 Valmistautuessa on myös hyvä muistaa, mikä on meidän osuutemme kenttätyössä. Paavali havainnollisti sitä, kun hän sanoi: ”Meillä on tämä aarre saviastioissa.” (2. Kor. 4:7.) Aarteella tarkoitetaan arvokasta tehtävää kertoa toisille Jumalan valtakunnasta ja saviastioilla Jehovan palvelijoita, joilla on tämä tehtävä (2. Kor. 4:1). Paavalin päivinä kauppiaat kuljettivat saviruukuissa kaikenlaista arvokasta, esimerkiksi ruokaa, viiniä ja rahaa. Vastaavasti Jehova on antanut meille tehtäväksi kertoa hyvää uutista. Koska hän auttaa meitä, me voimme onnistua tässä työssä.

PYYDÄ JEHOVALTA ROHKEUTTA

9. Mitä voisimme tehdä, jos meitä jännittää, millaisen vastaanoton saamme kentällä? (Ks. myös kuva.)

9 Mitä voisimme tehdä, jos meitä pelottaa, miten ihmiset suhtautuvat meihin tai siihen, mitä meillä on sanottavana? Kun apostoleja kiellettiin saarnaamasta, he eivät antaneet pelolle valtaa vaan pyysivät Jehovalta: ”Anna orjiesi julistaa jatkuvasti sanaasi täysin rohkeasti.” Jehova vastasi tähän rukoukseen saman tien. (Apt. 4:18, 29, 31.) Jos meitä pelottaa se, miten ihmiset kentällä reagoivat, meidänkin kannattaa rukoilla Jehovalta apua ja pyytää häntä vahvistamaan rakkauttamme ihmisiä kohtaan. Rukouksen avulla voi päästä yli ihmispelosta.

Pyydä Jehovalta rohkeutta. (Ks. kpl 9.)


10. Miten Jehova auttaa meitä olemaan hänen todistajiaan? (Jesaja 43:10–12.)

10 Jehova on valinnut meidät todistajikseen, ja hän on luvannut antaa meille rohkeutta ja auttaa meitä selviytymään tästä tehtävästä. (Lue Jesajan 43:10–12.) Hänen apunsa tulee ainakin neljässä eri muodossa. Ensinnäkin Jeesus on meidän mukanamme kenttätyössä (Matt. 28:18–20). Toiseksi saamme apua enkeleiltä (Ilm. 14:6). Kolmanneksi Jehova on antanut meille avuksi pyhän hengen, joka voi palauttaa mieleemme asioita, joita olemme oppineet (Joh. 14:25, 26). Neljänneksi olemme saaneet häneltä työkavereiksi veljiä ja sisaria. Jehovan ja ystävien tuella voimme onnistua tehtävässämme.

OLE JOUSTAVA JA SÄILYTÄ MYÖNTEINEN ASENNE

11. Miten kentällä voisi tavoittaa enemmän ihmisiä? (Ks. myös kuva.)

11 Harmittaako sinua se, ettei kukaan tunnu olevan kotona? Siinä tapauksessa yritä miettiä, missä ihmiset saattaisivat sitten olla (Apt. 16:13). Ovatko he esimerkiksi töissä tai asioilla? Silloin heitä voisi tavata paremmin katutyössä. Veli nimeltä Joshua kertoo: ”Olen huomannut, että kauppakeskukset ja pysäköintialueet ovat hyvää kenttäaluetta.” Hän ja hänen vaimonsa Bridget ovat myös käyneet kentällä alkuillasta ja sunnuntai-iltapäivisin ja tavanneet silloin enemmän ihmisiä kotoa (Ef. 5:15, 16).

Ole valmis muuttamaan sitä, missä ja milloin käyt kentällä. (Ks. kpl 11.)


12. Miten voimme saada tietää, mitä ihmisten mielessä liikkuu?

12 Jos tuntuu, että ihmiset eivät ole kiinnostuneita siitä, mistä haluaisit puhua heidän kanssaan, yritä miettiä, mihin he ehkä uskovat ja mitä heillä voisi olla mielen päällä. Joshua ja Bridget aloittavat keskusteluja traktaattien etusivulla olevien kysymysten avulla. Kun he esimerkiksi käyttävät traktaattia Mitä ajattelet Raamatusta?, he sanovat: ”Jotkut ihmiset ajattelevat, että Raamattu on kirja Jumalalta, mutta toiset eivät usko siihen. Mitä mieltä sinä olet?” Tämä johtaa usein hyviin keskusteluihin.

13. Miksi voimme kokea onnistuneemme kenttätyössä, vaikkei kukaan kuuntelisi meitä? (Sananlaskut 27:11.)

13 Onnistuminen kenttätyössä ei ole kiinni siitä, millaisia tuloksia saamme. Miten niin? Olemme joka tapauksessa antaneet todistusta eli tehneet juuri sen, mitä Jehova ja Jeesus haluavat meidän tekevän (Apt. 10:42). Vaikka emme pääsisi juttelemaan kenenkään kanssa tai kukaan ei haluaisi kuunnella meitä, voimme silti olla iloisia, koska tiedämme, että Jehova on meihin tyytyväinen. (Lue Sananlaskujen 27:11.)

14. Miksi voimme iloita, kun joku toinen löytää totuudesta kiinnostuneen ihmisen?

14 Voimme myös saada iloa siitä, kun joku toinen löytää totuudesta kiinnostuneen ihmisen. Vartiotornissa tätä on verrattu kadonneen lapsen etsimiseen. Siihen osallistuu monia, jotta alue voidaan käydä tarkasti läpi. Kun lapsi sitten löytyy, kaikki iloitsevat, ei vain se, joka sattui lapsen löytämään. Vastaavasti kenttätyö on tiimityötä. Meitä kaikkia tarvitaan alueen läpi käymiseen, ja kun joku uusi alkaa käydä kokouksissa, jokainen voi saada siitä iloa.

KESKITY JEHOVAAN JA IHMISIIN

15. Miten Matteuksen 22:37–39 voi vaikuttaa siihen, kuinka motivoituneita olemme tekemään kenttätyötä? (Ks. myös kansikuva.)

15 Voimme kasvattaa motivaatiotamme kenttätyöhön keskittymällä siihen, että rakastamme Jehovaa ja ihmisiä. (Lue Matteuksen 22:37–39.) Mieti, miten iloinen Jehova on, kun hän näkee meidän tekevän tätä työtä, ja toisaalta miltä jostakusta saattaa tuntua, kun hän saa tietää, mitä Raamattu opettaa. Ajattele myös, miten totuus voi vaikuttaa jonkun koko loppuelämään. Hän voi saada elää jopa ikuisesti (Joh. 6:40; 1. Tim. 4:16).

Kun keskittyy siihen, että rakastaa Jehovaa ja toisia ihmisiä, kenttätyöstä saa enemmän iloa. (Ks. kpl 15.)


16. Miten voimme saada iloa kenttätyöstä, jos emme juurikaan pääse lähtemään kotoa? Kerro esimerkkejä.

16 Onko sinun tilanteesi se, ettet pääse lähtemään kotoasi mihinkään? Jos näin on, yritä keskittyä siihen, miten voit omissa olosuhteissasi osoittaa rakkautta Jehovaa ja toisia ihmisiä kohtaan. Koronapandemian aikana Samuel ja Dania olivat jumissa omassa kodissaan. Vaikka tilanne olikin haastava, he tekivät säännöllisesti puhelinkenttää, kirjoittivat kirjeitä ja johtivat raamattukursseja Zoomissa. Samuel myös todisti ihmisille, joita hän tapasi, kun hän kävi syöpähoidoissa. Hän sanoo: ”Silloin kun on vaikeaa, saattaa kokea olevansa täysin uupunut henkisesti, fyysisesti ja hengellisesti. Erityisesti tällaisina aikoina Jehovan palveleminen on asia, josta voi löytää iloa.” Kaiken lisäksi Dania kaatui ja oli vuoteenomana kolme kuukautta. Sen jälkeen hän tarvitsi pyörätuolia seuraavat kuusi kuukautta. Hän kertoo: ”Yritin tehdä sen, mitä pystyin. Puhuin totuudesta hoitajalle, joka kävi luonamme, ja niille, jotka toimittivat kaikkea tarpeellista meille kotiin. Minulla oli myös hyviä keskusteluja puhelimessa erään terveydenhoitoalan yrityksen edustajan kanssa.” Vaikka Samuelin ja Danian olosuhteet olivat haastavat, he tekivät voitavansa ja saivat siitä iloa.

17. Miten tämän kirjoituksen ehdotukset toimivat parhaiten?

17 Tämän kirjoituksen ehdotukset toimivat parhaiten, kun niitä kaikkia käytetään yhdessä. Jokainen ehdotus on kuin reseptin yksi ainesosa. Kun ainekset sekoitetaan keskenään, syntyy jotain herkullista. Kokeile kaikkia näitä ehdotuksia, niin pääset helpommin yli negatiivisista tunteista ja saat enemmän iloa kenttätyöstä.

MITEN SEURAAVAT EHDOTUKSET AUTTAVAT SAAMAAN ENEMMÄN ILOA KENTTÄTYÖSTÄ?

  • Valmistaudu hyvin

  • Rukoile Jehovalta rohkeutta

  • Keskity Jehovaan ja ihmisiin

LAULU 60 Se merkitsee heille elämää