Nuoret, ”työskennelkää jatkuvasti omaksi pelastukseksenne”

Nuoret, ”työskennelkää jatkuvasti omaksi pelastukseksenne”

”Sillä tavalla kuin olette aina totelleet, – – työskennelkää jatkuvasti omaksi pelastukseksenne peläten ja vavisten.” (FIL. 2:12)

LAULUT: 41, 11

1. Miksi kaste on tärkeä askel? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

VUOSITTAIN kastetaan tuhansia ihmisiä, jotka ovat tutkineet Raamattua. Monet heistä ovat teini-ikäisiä tai sitä nuorempia. He ovat ehkä kasvaneet todistajaperheessä. Oletko sinä käynyt kasteella? Jos olet, olet tehnyt hyvän ratkaisun. Kaste on kristillinen vaatimus ja tärkeä askel pelastukseen johtavalla tiellä (Matt. 28:19, 20; 1. Piet. 3:21).

2. Miksi Jehovalle vihkiytymistä ei tarvitse pelätä?

2 Kaste avaa oven moniin hienoihin asioihin, mutta se tuo myös vastuuta. Kastepäivänäsi sinulta kysyttiin: ”Oletko Jeesuksen Kristuksen uhrin perusteella katunut syntejäsi ja vihkiytynyt Jehovalle tehdäksesi hänen tahtonsa?” Vastasit myöntävästi. Kasteesi on osoitus siitä, että olet vihkiytynyt Jehovalle. Vihkiytyessäsi lupasit Jehovalle, että rakastat häntä ja panet hänen tahtonsa kaiken muun edelle. Tämä on vakava päätös. Pitäisikö sinun katua sitä? Ei missään tapauksessa. Se että annat elämäsi Jehovan käsiin, ei ole koskaan väärä ratkaisu. Mieti, mikä olisi toinen vaihtoehto. Ihminen, joka elää erossa Jehovasta, on Saatanan hallinnon alaisuudessa. Saatana ei ole kiinnostunut pelastuksestasi. Päinvastoin hän olisi iloinen, jos menettäisit ikuisen elämän, koska asetuit hänen puolelleen ja Jehovan hallitusvaltaa vastaan.

3. Mitä ilonaiheita sinulla on, koska olet vihkiytynyt Jehovalle?

3 Ajattele, miten paljon ilonaiheita sinulla on vihkiytyneenä ja kastettuna kristittynä. Nyt kun olet antanut elämäsi Jehovalle, voit sanoa päättäväisemmin kuin koskaan aiemmin: ”Jehova on minun puolellani, en pelkää. Mitä voi ihminen minulle tehdä?” (Ps. 118:6.) Et voisi saada suurempaa kunniaa kuin se, että olet Jumalan puolella ja hän hyväksyy sinut.

HENKILÖKOHTAINEN VASTUU

4, 5. a) Miksi voidaan sanoa, että vihkiytyminen tuo henkilökohtaisen vastuun? b) Mitä haasteita kaikenikäiset kristityt kohtaavat?

4 Kastettuna kristittynä suhteesi Jehovaan ei ole kuin puhelinyhtiöiden tarjoama perheliittymä, jonka kulut vanhemmat maksavat. Olet nyt vastuussa omasta pelastumisestasi, vaikka asuisit edelleen vanhempiesi kanssa. Miksi se on tärkeää muistaa? Koska et voi tietää, mitä haasteita kohtaat tulevaisuudessa. Esimerkiksi jos kävit kasteella alle teini-ikäisenä, koet todennäköisesti uudenlaisia tunteita ja paineita, kun lähestyt aikuisuutta. Eräs teini-ikäinen tyttö sanoi: ”Lapsi ei yleensä ole katkera siitä, että hän on Jehovan todistaja eikä siksi saa omaa palaa syntymäpäiväkakusta koulussa. Mutta muutaman vuoden päästä kun seksuaaliset halut voimistuvat, hänen täytyy olla täysin vakuuttunut siitä, että Jehovan lakien noudattaminen on aina paras ratkaisu.”

5 Uusien haasteiden eteen joutuvat muutkin kuin nuoret. Nekin, jotka käyvät kasteella aikuisena, kohtaavat monia odottamattomia uskonkoetuksia. Nämä voivat liittyä avioliittoon, terveydentilaan tai työpaikkaan. Iästä riippumatta jokainen kohtaa tilanteita, jotka koettelevat uskollisuutta Jehovalle. (Jaak. 1:12–14.)

6. a) Mitä merkitsee se, että et ole liittänyt Jehovalle antamaasi lupaukseen mitään ehtoja? b) Mitä opit Filippiläiskirjeen 4:11–13:sta?

6 Mikä auttaa sinua pysymään uskollisena Jehovalle? Muista, että et ole liittänyt hänelle antamaasi lupaukseen mitään ehtoja. Olet siis luvannut kaikkeuden Suvereenille, että jatkat hänen palvelemistaan, vaikka ystäväsi tai vanhempasi jättäisivät totuuden (Ps. 27:10). Olipa tilanne mikä tahansa, pyydä Jehovalta voimaa, jotta pystyisit elämään vihkiytymisesi mukaan. (Lue Filippiläiskirjeen 4:11–13.)

7. Mitä tarkoittaa se, että työskentelee omaksi pelastuksekseen ”peläten ja vavisten”?

7 Jehova haluaa, että olet hänen ystävänsä. Sinun on kuitenkin nähtävä vaivaa, jotta voisit ylläpitää tätä ystävyyssuhdetta ja työskennellä omaksi pelastukseksesi. Filippiläiskirjeen 2:12:ssa kehotetaankin: ”Työskennelkää jatkuvasti omaksi pelastukseksenne peläten ja vavisten.” Sinun täytyy siis todella keskittyä siihen, että voisit pitää yllä ystävyyttäsi Jehovan kanssa ja pysyä uskollisena hänelle, kohtaatpa millaisia haasteita tahansa. Varo liiallista itsevarmuutta. Jopa jotkut kauan Jumalaa palvelleet ovat menettäneet uskonsa. Miten voit käytännössä työskennellä omaksi pelastukseksesi?

RAAMATUN TUTKIMINEN ON TÄRKEÄÄ

8. Mitä tutkimiseen sisältyy, ja miksi se on tärkeää?

8 Ystävyyssuhde Jehovaan vaatii kaksisuuntaista kommunikointia: kuuntelemista ja puhumista. Kuuntelemme Jehovaa ennen kaikkea tutkimalla hänen Sanaansa. Tähän sisältyy se, että luemme Raamattua ja siihen perustuvia julkaisuja ja mietiskelemme lukemaamme. Muista, että Raamatun tutkiminen ei ole pelkkää teoreettisen tiedon hankkimista. Et pänttää päähäsi asioita ikään kuin yrittäisit selviytyä koulun kokeista. Olet pikemminkin tutkimusmatkalla, jolla voit tutustua paremmin Jehovan persoonallisuuteen ja löytää hänestä uusia piirteitä. Näin otat askeleita kohti Jehovaa, ja hän tulee sinua vastaan (Jaak. 4:8).

Millaista on kommunikointisi Jehovan kanssa? (Ks. kpl:t 8–11.)

9. Mistä apuvälineistä on ollut sinulle hyötyä tutkimisessa?

9 Jehovan järjestö on valmistanut monia apuvälineitä, jotka antavat tutkimisohjelmaasi lisää sisältöä. Esimerkiksi jw.orgin ”Nuoret”-osiossa olevat raamattutehtävät auttavat sinua soveltamaan Raamatun kertomusten opetuksia omaan elämääsi. Lisäksi jw.orgissa on ”Mitä Raamattu todella opettaa?” -tutkimissivuja, joiden avulla voit lujittaa uskoasi ja opetella selittämään uskonkäsityksiäsi toisille. Lisää ideoita tutkimista varten on huhtikuun 2009 Herätkää!-lehdessä kirjoituksessa ”Nuoret kysyvät: Miten voin nauttia enemmän Raamatun lukemisesta?” Tutkimisella ja mietiskelyllä on tärkeä osa, kun työskentelet omaksi pelastukseksesi. (Lue psalmi 119:105.)

RUKOUKSEN MERKITYS

10. Miksi kastetun kristityn on tärkeää rukoilla?

10 Kun tutkimme Raamattua, kuuntelemme Jehovaa, ja kun rukoilemme, puhumme hänelle. Rukous ei ole kristitylle mikään merkityksetön rituaali. Se ei ole myöskään hyvää onnea tuova loitsu, jonka lausuminen parantaisi mahdollisuuksia onnistua jossakin hankkeessa. Sen sijaan rukous on todellista kommunikointia Luojamme kanssa. Jehova haluaa kuulla, mitä sinulla on sanottavana. (Lue Filippiläiskirjeen 4:6.) Aina kun olet jostain huolissasi, muista Raamatun viisas neuvo ja ”heitä taakkasi Jehovalle” (Ps. 55:22). Miljoonat veljet ja sisaret voivat vakuuttaa, että tästä neuvosta on ollut heille apua. Se voi auttaa sinuakin!

11. Miksi sinun tulisi aina kiittää Jehovaa?

11 Meidän tulisi rukoilla muulloinkin kuin silloin, kun pyydämme Jehovalta apua. Raamatussa sanotaan: ”Osoittautukaa kiitollisiksi.” (Kol. 3:15.) Joskus ongelmamme voivat ahdistaa meitä niin paljon, että unohdamme monet ilonaiheet, joita meillä on. Voisitko päättää, että ajattelet joka päivä ainakin kolmea asiaa, joista olet kiitollinen? Kiitä sitten niistä Jehovaa rukouksessa. Teini-ikäinen sisar Abigail, joka kävi kasteella 12-vuotiaana, sanoo: ”Minusta Jehova ansaitsee kiitoksemme suuremmalla syyllä kuin kukaan muu koko kaikkeudessa. Meidän pitäisi kiittää häntä kaikissa mahdollisissa tilanteissa niistä lahjoista, joita hän on meille antanut. Kuulin kerran yhden tosi hyvän ajatuksen: jos meillä huomenna herätessämme olisi vain ne asiat, joista olemme kiittäneet Jehovaa tänään, mitä meille jäisi?” *

OMAN KOKEMUKSEN ARVO

12, 13. Miksi sinun on tärkeää ajatella sitä, miten Jehova on osoittanut hyvyyttä sinua kohtaan?

12 Kauan sitten elänyt kuningas Daavid, joka oli Jehovan avulla selviytynyt monista vaikeista koettelemuksista, sanoi eräässä laulussaan: ”Maistakaa ja nähkää, että Jehova on hyvä. Onnellinen on se voimakas mies, joka turvautuu häneen.” (Ps. 34:8.) Nämä sanat korostavat sitä, miten paljon arvoa on omalla kokemuksella. Kun luet Raamattua ja julkaisujamme ja kun käyt kokouksissa, kuulet rohkaisevia kokemuksia siitä, miten Jumala on auttanut toisia pysymään uskollisina. Mutta kun kasvat hengellisesti, sinun täytyy nähdä Jehovan käsi myös omassa elämässäsi. Miten olet itse saanut maistaa Jehovan hyvyyttä?

13 Jehova on osoittanut hyvyyttä jokaista kristittyä kohtaan yhdellä erityisellä tavalla. Hän on kutsunut meidät kaikki lähelle häntä ja hänen Poikaansa. Jeesus sanoi: ”Kukaan ei voi tulla minun luokseni, ellei Isä, joka on lähettänyt minut, vedä häntä.” (Joh. 6:44.) Tuntuuko sinusta siltä, että nämä sanat soveltuvat sinuun? Nuori saattaisi ajatella, että Jehova on kyllä vetänyt puoleensa hänen vanhempiaan mutta hän itse on vain seurannut perässä. Mutta kun vihkiydyit Jehovalle ja kävit kasteella, osoitit, että sinulla on henkilökohtainen suhde häneen. Nyt hän todellakin tuntee sinut. Raamatussa vakuutetaan: ”Jos joku rakastaa Jumalaa, hänet Hän tuntee.” (1. Kor. 8:3.) Yritä aina arvostaa paikkaa, joka sinulla on Jehovan järjestössä.

14, 15. Miten uskonkäsityksistäsi kertominen voi vahvistaa omaa uskoasi?

14 Saat maistaa Jehovan hyvyyttä myös kun huomaat, miten hän tukee sinua, kun kerrot uskostasi toisille kenttäpalveluksessa tai koulussa. Sinun voi olla vaikea puhua totuudesta koulukavereille. Ehkä sinua mietityttää, miten he reagoivat. Saattaa olla vielä pelottavampaa puhua suurelle ryhmälle kuin vain yhdelle koulukaverille. Mistä voisi olla sinulle apua?

15 Ajattele ensinnäkin, mikä saa sinut vakuuttumaan omista uskonkäsityksistäsi. Onko jw.orgissa tutkimissivuja sinun kielelläsi? Jos et ole varma, käy katsomassa. Ne on suunniteltu siten, että ne auttavat sinua pohtimaan, mitä uskot, miksi uskot niin ja miten voit perustella kantaasi toisille. Kun sinulla on luja vakaumus ja olet hyvin valmistautunut, et voi olla hiljaa vaan haluat puhua Jehovasta (Jer. 20:8, 9).

16. Miten voisit saada rohkeutta puhua totuudesta?

16 Vaikka olisit hyvin valmistautunut, voit arkailla puhua totuudesta. Eräs 18-vuotias sisar, joka meni kasteelle 13-vuotiaana, tunnustaa: ”Tiedän, mihin uskon, mutta joskus minun on vaikea pukea ajatuksiani sanoiksi.” Miten hän selviytyy tästä esteestä? ”Yritän vain olla rento”, hän sanoo. ”Luokkakaverini puhuvat vapaasti siitä, mitä he tekevät. Pyrin itsekin samaan. Kerron ohimennen siitä, mitä olen tehnyt, tyyliin: ’Olin tässä yhtenä päivänä opettamassa ihmisille jotain Raamatusta, ja. . .’ Sitten jatkan juttua. Vaikka Raamatun mainitseminen on vain sivuseikka, toiset haluavat usein tietää, mitä teen, kun opetan ihmisille Raamattua. Joskus he alkavat kysellä lisää. Mitä enemmän käytän tätä tekniikkaa, sitä helpommaksi se tulee. Jälkeenpäin on aina mahtava olo!”

17. Miten oma näkemyksesi totuudesta auttaa puhumaan toisille?

17 Kun kunnioitat toisia ja olet kiinnostunut heistä, he todennäköisesti suhtautuvat samalla tavalla sinuun. ”Olin aina pelännyt, että jos otan puheeksi Raamatun, ihmiset pitävät minua fanaattisena.” Näin sanoi 17-vuotias Olivia, joka kävi kasteella ennen teini-ikää. Sitten Olivia muutti suhtautumistaan. Hän ei enää kiinnittänyt niin paljon huomiota pelkoihinsa vaan ajatteli: ”Monet nuoret eivät tiedä mitään Jehovan todistajista. Me olemme ainoat todistajat, joiden kanssa he ovat tekemisissä. Se miten me toimimme, voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten he suhtautuvat totuuteen. Mutta entä jos olemme ujoja ja arkoja tai meidän on vaikea puhua uskostamme? Tai mitä jos olemme kiusaantuneita, kun puhumme? He voivat ajatella, ettemme ole ylpeitä siitä, keitä olemme. Epävarmuutemme voi jopa saada heidät olemaan meitä kohtaan töykeitä. Jos taas puhumme luonnollisesti ja vakaumuksellisesti siitä, mitä uskomme, ja teemme siitä normaalin osan keskustelua, he todennäköisemmin kunnioittavat meitä.”

TYÖSKENTELE EDELLEEN OMAKSI PELASTUKSEKSESI

18. Mitä sisältyy siihen, että työskentelee omaksi pelastuksekseen?

18 Kuten olemme huomanneet, meillä on vakava vastuu työskennellä omaksi pelastukseksemme. Meidän tulee muun muassa lukea Raamattua ja mietiskellä lukemaamme, rukoilla Jehovaa ja ajatella, mitä kaikkea hyvää hän on antanut meille. Kun toimit näin, lujitat luottamustasi siihen, että Jehova on ystäväsi. Se vuorostaan saa sinut puhumaan rohkeasti uskostasi toisille. (Lue psalmi 73:28.)

19. Mitä syitä meillä on työskennellä omaksi pelastukseksemme?

19 Jeesus sanoi: ”Jos joku tahtoo tulla minun perässäni, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon kidutuspaalunsa ja seuratkoon minua jatkuvasti.” (Matt. 16:24.) Jokaisen kristityn täytyy siis vihkiytyä Jehovalle, käydä kasteella ja seurata Jeesusta hänen opetuslapsenaan. Se avaa oven suuriin iloihin tänä aikana ja mahdollistaa ikuisen elämän Jumalan uudessa maailmassa. Työskentele siksi edelleen omaksi pelastukseksesi!

^ kpl 11 Lisää ehdotuksia on jw.orgin artikkelissa ”Nuoret kysyvät: Miksi minun pitäisi rukoilla?” ja siihen liittyvässä suunnitelmasivussa.