Älä anna toisten tekemien virheiden kompastuttaa sinua

Älä anna toisten tekemien virheiden kompastuttaa sinua

”Antakaa jatkuvasti toisillenne auliisti anteeksi.” (KOL. 3:13)

LAULUT: 53, 28

1, 2. Miten Raamatussa ennustettiin Jehovan kansan kasvu?

JEHOVAN uskolliset palvelijat maan päällä, hänen todistajansa, ovat todella poikkeuksellinen järjestö. On totta, että tuo järjestö koostuu epätäydellisistä ihmisistä, joilla on omat puutteensa. Jumalan pyhä henki on kuitenkin saanut tämän maailmanlaajuisen seurakunnan kasvamaan ja kukoistamaan. Tarkastellaanpa nyt, miten suurenmoisella tavalla Jehova on siunannut uhrautuvaisia vaikkakin epätäydellisiä palvelijoitaan.

2 Kun nykyisen järjestelmän viimeiset päivät alkoivat vuonna 1914, Jumalan palvelijoita oli maan päällä suhteellisen vähän. Jehova kuitenkin siunasi heidän saarnaamistyötään. Seuraavien vuosikymmenten aikana miljoonat uudet oppivat Raamatun totuuden ja heistä tuli Jehovan todistajia. Jehova kuvailikin tätä huomattavaa kasvua, kun hän sanoi: ”Pienestä tulee tuhat ja vähäisestä mahtava kansakunta. Minä, Jehova, joudutan sen aikanaan.” (Jes. 60:22.) Nämä profeetalliset sanat ovat toteutuneet nykyisinä viimeisinä päivinä. Maailmassa on monia maita, joiden asukasluku on pienempi kuin Jumalan kansan yhteismäärä.

3. Miten Jumalan palvelijat ovat osoittaneet rakkautta?

3 Koko tämän ajan Jehova on myös auttanut palvelijoitaan kehittämään yhä suuremmassa määrin rakkautta, joka on hänen vallitseva ominaisuutensa (1. Joh. 4:8). Jeesus jäljitteli Jumalan rakkautta ja sanoi seuraajilleen: ”Minä annan teille uuden käskyn, että rakastatte toisianne – – Tästä kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos teillä on rakkaus keskuudessanne.” (Joh. 13:34, 35.) Tämä rakkaus on osoittautunut erityisen tärkeäksi lähihistoriassamme, kun kansat ovat käyneet laaja-alaisia, järkyttävän tuhoisia sotia. Esimerkiksi yksistään toisessa maailmansodassa tapettiin suunnilleen 55 miljoonaa ihmistä. Jehovan todistajat eivät kuitenkaan osallistuneet tuohon maailmanlaajuiseen verenvuodatukseen. (Lue Miikan 4:1, 3.) Näin he ovat pysyneet ”viattomina kaikkien ihmisten vereen” (Apt. 20:26).

4. Miksi Jehovan kansan kasvu on huomionarvoista?

4 Jumalan kansa menee eteenpäin keskellä hyvin vihamielistä maailmaa, jota Raamatun mukaan hallitsee Saatana, ”tämän asiainjärjestelmän jumala” (2. Kor. 4:4). Hän manipuloi maailman poliittisia järjestöjä samoin kuin sen joukkotiedotusvälineitä. Hän ei silti voi pysäyttää hyvän uutisen saarnaamistyötä. Mutta koska Saatana tietää, että hänellä on vain vähän aikaa jäljellä, hän yrittää monin eri tavoin saada ihmiset jättämään Jehovan palvonnan (Ilm. 12:12).

USKOLLISUUS KOETUKSELLA

5. Miksi toiset saattavat joskus loukata tunteitamme? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

5 Kristillisessä seurakunnassa korostetaan sitä, miten tärkeää on rakastaa Jumalaa ja lähimmäisiä. Kun Jeesukselta kysyttiin, mikä on suurin käsky, hän sanoi: ” ’Sinun on rakastettava Jehovaa, Jumalaasi, koko sydämelläsi ja koko sielullasi ja koko mielelläsi.’ Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, sen kaltainen, on tämä: ’Sinun on rakastettava lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ ” (Matt. 22:35–39.) Raamattu osoittaa kuitenkin selvästi, että Aadamin synnin vuoksi me kaikki olemme syntyneet epätäydellisinä. (Lue Roomalaiskirjeen 5:12, 19.) Siksi jotkut seurakuntaan kuuluvat saattavat joskus loukata meitä sanoillaan tai käytöksellään. Tämä voi koetella rakkauttamme Jehovaa ja hänen kansaansa kohtaan. Miten toimimme tällaisissa tilanteissa? Menneisyydessä eläneet Jumalan uskolliset palvelijatkin sanoivat tai tekivät sellaista, mikä loukkasi toisia. Me voimme oppia siitä, mitä Raamattu kertoo heidän elämästään.

Jos sinä olisit elänyt Israelissa samaan aikaan kuin Eeli ja hänen poikansa, miten olisit suhtautunut? (Ks. kpl 6.)

6. Missä mielessä Eeli laiminlöi velvollisuutensa poikiensa suhteen?

6 Esimerkiksi ylimmäisellä papilla Eelillä oli kaksi poikaa, jotka eivät totelleet Jehovan lakeja. Raamattu kertoo: ”Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä; he eivät tunnustaneet Jehovaa.” (1. Sam. 2:12.) Vaikka heidän isällään oli tärkeä rooli puhtaan palvonnan edistämisessä, nämä kaksi poikaa tekivät erittäin vakavia syntejä. Eeli tiesi poikiensa menettelystä, ja hänen olisi pitänyt kurittaa heitä, mutta hän laiminlöi velvollisuutensa. Tästä syystä Jumala tuomitsi Eelin huoneen ankarasti (1. Sam. 3:10–14). Koittaisi aika, jolloin hänen jälkeläisensä eivät enää saisi palvella ylimmäisinä pappeina. Jos sinä olisit elänyt Eelin päivinä, miten olisit suhtautunut siihen, että hän katsoi läpi sormien poikiensa syntejä? Olisitko antanut sen kompastuttaa sinut niin pahasti, että olisit lakannut palvelemasta Jumalaa?

7. Millaista vakavaa syntiä Daavid teki, ja miten Jumala käsitteli asian?

7 Jehova rakasti kuningas Daavidia, joka oli hänen ”sydämensä mukainen mies” (1. Sam. 13:13, 14; Apt. 13:22). Mutta Daavid syyllistyi myöhemmin aviorikokseen Batseban kanssa, ja tämä tuli raskaaksi. Se tapahtui, kun Batseban aviomies Uuria oli taistelemassa sodassa. Uurian palattua vähäksi aikaa Daavid yritti saada hänet menemään kotiin ja olemaan sukupuoliyhteydessä Batseban kanssa, jotta näyttäisi siltä, että Uuria oli lapsen isä. Koska Uuria ei toiminut kuninkaan ehdotuksen mukaan, tämä tapatti hänet taistelussa. Daavidin oli kannettava raskaat seuraukset väärinteostaan; hän ja hänen huonekuntansa joutuivat kärsimään paljon (2. Sam. 12:9–12). Jumala osoitti silti armoa tälle miehelle, joka yleensä vaelsi hänen edessään ”nuhteettomin sydämin” (1. Kun. 9:4). Jos sinä olisit elänyt Jumalan kansan keskuudessa tuohon aikaan, miten olisit reagoinut? Olisiko Daavidin väärä menettely kompastuttanut sinut?

8. a) Miten apostoli Pietari rikkoi lupauksensa? b) Miksi Jehova käytti Pietaria sen jälkeenkin, kun tämä oli toiminut väärin?

8 Voimme oppia paljon myös siitä, mitä tapahtui Pietarille, jonka Jeesus valitsi yhdeksi apostoleistaan. Pietari sanoi ja teki joskus sellaista, mitä hän myöhemmin katui. Esimerkiksi eräänä kriittisenä hetkenä apostolit hylkäsivät Jeesuksen. Pietari oli aikaisemmin väittänyt, että vaikka muut jättäisivät Jeesuksen, hän ei toimisi niin (Mark. 14:27–31, 50). Mutta kun Jeesus pidätettiin, kaikki apostolit – mukaan lukien Pietari – hylkäsivät hänet. Pietari kielsi toistuvasti edes tuntevansa Jeesusta (Mark. 14:53, 54, 66–72). Hän kuitenkin katui, ja Jehova käytti häntä edelleen. Jos sinä olisit ollut opetuslapsi tuolloin, olisivatko Pietarin teot horjuttaneet uskollisuuttasi Jehovaa kohtaan?

9. Miksi luotat siihen, että Jehova on aina oikeudenmukainen?

9 Tarkastelimme edellä vain muutamia esimerkkejä ihmisistä, jotka loukkasivat toisia. Voisimme mainita viime vuosisadoilta tai meidän ajaltamme monia muitakin tapauksia, joissa jotkut Jehovan palvelijat ovat toimineet väärin ja loukanneet toisia. Tärkeintä on kuitenkin se, miten itse suhtaudut tällaisiin tapauksiin. Annatko toisten tekemien virheiden kompastuttaa sinut, niin että hylkäät Jehovan ja hänen kansansa, myös paikalliseen seurakuntaan kuuluvat? Vai ymmärrätkö, että Jehova saattaa antaa väärintekijöille aikaa katua ja että lopulta hän tulee korjaamaan vääryydet ja toimimaan niin kuin oikeus vaatii? Vakaviin synteihin syyllistyneet eivät toisaalta aina ota vastaan Jehovalta tulevaa armoa eivätkä kadu tekojaan. Kun tällaista tapahtuu, luotatko siihen, että Jehova tulee aikanaan tuomitsemaan väärintekijät, ehkäpä poistamalla heidät seurakunnasta?

PYSY USKOLLISENA

10. Mitä Jeesus ymmärsi Juudas Iskariotin ja Pietarin väärästä menettelystä?

10 Raamatussa kerrotaan Jumalan palvelijoista, jotka pysyivät uskollisina hänelle ja hänen kansalleen huolimatta siitä, että ihmiset heidän ympärillään tekivät vakavia virheitä. Esimerkiksi kun Jeesus oli koko yön rukoillut Isäänsä, hän valitsi 12 apostoliaan, joista yksi oli Juudas Iskariot. Vaikka Juudas myöhemmin kavalsi Jeesuksen ja vaikka Pietari kielsi tuntevansa herransa, Jeesus ei antanut oman suhteensa Isäänsä Jehovaan vahingoittua. (Luuk. 6:12–16; 22:2–6, 31, 32.) Jeesus tiesi, että heidän menettelynsä ei ollut Jehovan tai hänen kansansa syytä. Hän jatkoi suurenmoista työtään huolimatta pettymyksistä, joita jotkut hänen seuraajistaan hänelle aiheuttivat. Jehova palkitsi Jeesuksen herättämällä hänet kuolleista ja tekemällä hänet myöhemmin taivaallisen valtakunnan Kuninkaaksi (Matt. 28:7, 18–20).

11. Mitä Raamatussa ennustettiin nykyään elävistä Jehovan palvelijoista?

11 Jeesuksen luottamuksella Jehovaan ja hänen kansaansa oli ja on yhä hyvät perusteet. On suorastaan hämmästyttävää, mitä Jehova saa aikaan palvelijoidensa välityksellä näinä viimeisinä päivinä. Mikään muu kansa ei saarnaa totuudesta maailmanlaajuisesti, koska Jehova ei opasta heitä niin kuin hän opastaa yksimielistä seurakuntaansa nykyään. Jesajan 65:14:ssä kuvaillaan Jumalan kansan hengellistä tilaa seuraavin sanoin: ”Katso! Minun palvelijani riemuitsevat hyvän sydämentilan vuoksi.”

12. Miten meidän pitäisi suhtautua toisten virheisiin?

12 Jehovan palvelijat iloitsevat siitä hyvästä, mitä he voivat Jehovan opastuksen ansiosta tehdä. Sitä vastoin Saatanan vaikutuksen alaisuudessa oleva maailma ikään kuin vaikeroi, koska olosuhteet kaiken aikaa pahenevat. Olisi todellakin epäviisasta ja virheellistä syyttää Jehovaa tai hänen seurakuntaansa niistä virheistä, joita suhteellisen harvat hänen palvelijoistaan tekevät. Meidän täytyy pysyä uskollisina Jehovalle ja hänen järjestelyilleen sekä opetella suhtautumaan ja reagoimaan oikein toisten virheisiin.

MITEN KÄSITELLÄ LOUKKAUKSET?

13, 14. a) Miksi meidän pitäisi olla kärsivällisiä toistemme suhteen? b) Minkä lupauksen haluamme pitää mielessä?

13 Miten sitten voimme käsitellä ne tilanteet, joissa joku Jumalan palvelijoista sanoo tai tekee jotakin sellaista, mikä loukkaa tunteitamme? Eräs Raamatun hieno periaate kuuluu: ”Älä ole hengessäsi hätäinen loukkaantumaan, sillä juuri loukkaantuminen majailee typerien povessa.” (Saarn. 7:9.) Meidän täytyy ottaa huomioon se, että kaikki meistä ovat noin 6 000 vuoden päässä inhimillisestä täydellisyydestä, joka vallitsi Eedenissä. Epätäydelliset ihmiset ovat taipuvaisia erehtymään. Siksi ei olisi hyvä odottaa liikaa veljiltämme ja antaa heidän tekemiensä virheiden riistää meiltä sitä iloa, jota Jumalan kansaan kuuluvat kokevat näinä viimeisinä päivinä. Vielä epäviisaampaa olisi antaa toisten virheiden kompastuttaa meidät, niin että jättäisimme Jehovan järjestön. Jos näin tapahtuisi, menettäisimme sekä etuoikeuden tehdä Jumalan tahto että toivon elää hänen uudessa maailmassaan.

14 Voidaksemme säilyttää syvän ilomme ja varman toivomme haluamme pitää selvänä mielessämme Jehovan lohduttavan lupauksen: ”Katso, minä luon uudet taivaat ja uuden maan; ja entisiä ei enää palauteta mieleen, eivätkä ne nouse sydämeen.” (Jes. 65:17; 2. Piet. 3:13.) Ethän anna toisten tekemien virheiden estää sinua saamasta tällaisia siunauksia.

15. Miten meidän pitäisi Jeesuksen mukaan toimia, kun toiset tekevät virheitä?

15 Koska emme ole vielä uudessa maailmassa, meidän tulisi ottaa huomioon Jumalan ajatukset siitä, miten käsitellä tilanteet, joissa toisten sanat tai teot loukkaavat tunteitamme. On hyvä muistaa esimerkiksi se periaate, jonka Jeesus esitti seuraavin sanoin: ”Jos te annatte ihmisille anteeksi heidän hairahduksensa, niin taivaallinen Isännekin antaa teille anteeksi, mutta jos taas ette anna ihmisille anteeksi heidän hairahduksiaan, ei Isännekään anna anteeksi teidän hairahduksianne.” Lisäksi kun Pietari kysyi, pitäisikö meidän antaa anteeksi ”aina seitsemään kertaan asti”, Jeesus vastasi: ”Minä sanon sinulle: ei vain seitsemään kertaan asti, vaan jopa seitsemäänkymmeneenseitsemään kertaan asti.” Selvästikin Jeesus tarkoitti sitä, että meidän pitäisi aina olla halukkaita antamaan anteeksi. Sen pitäisi olla ensisijainen tavoitteemme. (Matt. 6:14, 15; 18:21, 22.)

16. Miten Joosef näytti hyvää esimerkkiä?

16 Hyvää esimerkkiä siitä, miten käsitellä toisten virheitä, näytti Joosef. Hän oli ensimmäinen poika, jonka Raakel synnytti Jaakobille. Joosefin kymmenen velipuolta olivat hänelle kateellisia, koska heidän isänsä suosi häntä. Lopulta he myivät hänet orjuuteen. Monien vuosien kuluttua Joosefin Egyptissä tekemä hyvä työ palkittiin ja hänestä tuli maan toiseksi korkein hallitsija. Nälänhädän vuoksi Joosefin veljet tulivat Egyptiin ostamaan ruokaa, mutta he eivät kuitenkaan tunnistaneet häntä. Joosef olisi voinut käyttää valtaansa ja kostaa heille kaikki heidän pahat tekonsa. Hän kuitenkin koetteli veljiään selvittääkseen, olivatko he muuttaneet asennettaan. Kun hän näki, että hänen veljensä olivat todella muuttuneet, hän ilmaisi itsensä heille. Myöhemmin hän sanoi: ”Älkää siis nyt pelätkö. Minä itse toimitan jatkuvasti teille ja pienille lapsillenne ruokaa.” Raamatun kertomus jatkuu: ”Näin hän lohdutti heitä ja puhui heille rauhoittavasti.” (1. Moos. 50:21.)

17. Miten sinä haluat toimia, kun toiset tekevät virheitä?

17 On myös viisasta muistaa, että koska me kaikki teemme virheitä, saatamme itsekin loukata toisia. Jos huomaamme näin tapahtuneen, meidän tulisi Raamatun mukaan mennä sen luokse, jota olemme loukanneet, ja yrittää tehdä sovinto. (Lue Matteuksen 5:23, 24.) Koska arvostamme sitä, että toiset eivät käytä virheitämme meitä vastaan, meidänkin tulisi olla armollisia heitä kohtaan. Kolossalaiskirjeen 3:13:ssa kehotetaan: ”Kestäkää jatkuvasti toisianne ja antakaa jatkuvasti toisillenne auliisti anteeksi, jos jollakulla on valituksen syytä toista vastaan. Niin kuin Jehova on antanut teille auliisti anteeksi, niin antakaa tekin.” Kristillinen rakkaus ”ei pidä kirjaa pahasta”, sanotaan 1. Korinttilaiskirjeen 13:5:ssä. Jos annamme anteeksi toisille, Jehova antaa meille anteeksi. Kristillinen tapa käsitellä toisten virheitä on jäljitellä sitä, miten armollinen Isämme suhtautuu meihin, kun teemme virheitä. (Lue psalmi 103:12–14.)