Annatko Suuren Savenvalajan muovailla sinua?
”Katso! Niin kuin savi savenvalajan kädessä, niin olette te minun kädessäni.” (JER. 18:6)
LAULUT: 60, 22
1, 2. Miksi Daniel oli Jumalan mielestä ”hyvin arvostettu mies”, ja miten voimme olla hänen tavallaan tottelevaisia?
KUN juutalaiset pakkosiirtolaiset saapuivat muinaiseen Babyloniin, he näkivät kaupungin olevan täynnä epäjumalia ja huomasivat sen asukkaiden olevan pahojen henkien orjuudessa. Uskolliset juutalaiset, kuten Daniel ja hänen kolme toveriaan, eivät kuitenkaan antaneet babylonialaisten muovata heitä. (Dan. 1:6, 8, 12; 3:16–18.) He olivat päättäneet omistaa yksinomaisen antaumuksensa Jehovalle, Savenvalajalleen. He onnistuivatkin siinä. Vaikka Daniel asui Babylonissa lähes koko elämänsä, Jumalan enkeli sanoi, että hän oli ”hyvin arvostettu mies” (Dan. 10:11, 19).
2 Raamatun aikoina savenvalaja saattoi painaa saven muottiin, niin että se sai hänen toivomansa muodon. Nykyään Jehovan aidot palvojat tunnustavat hänet Kaikkeuden Suvereeniksi, jolla on valta muovailla kansoja. (Lue Jeremian 18:6.) Jumalalla on myös valta muovailla meitä jokaista henkilökohtaisesti. Hän ottaa kuitenkin huomioon sen, että meillä on vapaa tahto, ja haluaa meidän alistuvan hänen muovailtavikseen vapaaehtoisesti. Nyt pohdimme sitä, miten voimme pysyä pehmeänä savena Jumalan käsissä. Tarkastelemme kolmea kysymystä: 1) Miten voimme karttaa taipumuksia, jotka voisivat saada meidät torjumaan Jumalan ohjeet? 2) Miten voimme kehittää ominaisuuksia, jotka auttavat meitä pysymään mukautuvaisina ja tottelevaisina? 3) Miten kristityt vanhemmat voivat alistua Jumalan valtaan muovatessaan lapsiaan?
KARTA TAIPUMUKSIA, JOTKA SAATTAISIVAT KOVETTAA SYDÄMEN
3. Millaiset taipumukset voisivat kovettaa sydämen? Valaise.
3 Sananlaskujen 4:23:ssa sanotaan: ”Ennen kaikkea muuta varjeltavaa varjele sydäntäsi, sillä siitä kumpuavat elämän lähteet.” Millaisia sydäntä kovettavia taipumuksia meidän täytyy varoa? Niihin sisältyvät liiallinen ylpeys, synnin harjoittaminen ja uskon puute. Tällaiset piirteet saattaisivat olla alkuna tottelemattomalle ja kapinalliselle hengelle. (Dan. 5:1, 20; Hepr. 3:13, 18, 19.) Juudan kuningas Ussia tuli ylpeäksi. (Lue 2. Aikakirjan 26:3–5, 16–21.) Aluksi Ussia ”teki sitä, mikä oli oikein Jehovan silmissä” ja ”pyrki aina etsimään Jumalaa”. ”Mutta niin pian kuin hän oli vahva, hänen sydämensä tuli tuhoisan pöyhkeäksi”, vaikka hänen voimansa oli lähtöisin Jumalalta. Hän jopa yritti polttaa suitsuketta temppelissä, mikä oli ainoastaan Aaronin huoneen papeille kuuluva tehtävä. Kun papit nousivat Ussiaa vastaan, tämä ylpeä kuningas raivostui! Mitä siitä seurasi? Hän koki nöyryyttävän ”romahduksen” Jumalan käsissä ja kuoli spitaalisena (Sananl. 16:18).
4, 5. Mitä voisi tapahtua, ellemme taistelisi ylpeyttä vastaan? Kerro esimerkki.
4 Ellemme taistele ylpeyttä vastaan, myös me voisimme alkaa ”ajatella itsestämme enemmän kuin on tarpeellista ajatella”. Tämä saattaisi johtaa jopa siihen, että torjumme raamatulliset neuvot. (Room. 12:3; Sananl. 29:1.) Pohdihan Jim-nimisen kristityn vanhimman kokemusta. Hän oli eri mieltä kuin toiset vanhimmat eräästä seurakuntaa koskevasta asiasta. Jim kertoo: ”Sanoin veljille, etteivät he osoittaneet rakkautta, ja lähdin vanhinten kokouksesta.” Puolisen vuotta myöhemmin hän muutti toiseen lähialueen seurakuntaan, mutta häntä ei nimitetty vanhimmaksi siellä. Hän lisää: ”Olin musertunut. Omavanhurskauteni pääsi valloilleen, joten jätin totuuden.” Jim oli hengellisesti toimeton kymmenen vuotta. Hän tunnustaa: ”Ylpeyttäni oli loukattu, ja aloin syyttää Jehovaa siitä, mitä oli tapahtunut. Vuosien mittaan veljet kävivät luonani ja yrittivät puhua minulle järkeä, mutta kieltäydyin heidän avustaan.”
5 Jimin kokemus osoittaa, että ylpeys voi saada meidät puolustelemaan menettelyämme ja tehdä meidät kaikkea muuta kuin helposti muovailtaviksi (Jer. 17:9). ”En vain voinut olla ajattelematta, miten toiset näyttivät olevan väärässä”, Jim selittää. Onko joku toinen kristitty joskus loukannut sinua? Oletko menettänyt joitakin tehtäviäsi? Jos vastaat myöntävästi, miten suhtauduit? Tuliko ylpeys mukaan kuvaan? Vai oliko päällimmäinen huolenaiheesi tehdä rauha veljesi kanssa ja pysyä uskollisena Jehovalle? (Lue psalmi 119:165; Kolossalaiskirjeen 3:13.)
6. Mitä voisi tapahtua, jos harjoittaisimme syntiä?
6 Myös synnin harjoittaminen ja väärien tekojen salaaminen voi saada meidät torjumaan Jumalan neuvot. Väärintekemisestä voi tulla siten helpompaa. Eräs veli sanoi, että ajan kuluessa hänen sopimaton käytöksensä ei enää vaivannut häntä juuri lainkaan. (Saarn. 8:11.) Toinen veli, jolle muodostui tavaksi katsella pornografiaa, myönsi myöhemmin: ”Huomasin asenteeni tulleen kriittiseksi vanhimpia kohtaan.” Hänen tapansa vahingoitti häntä hengellisesti. Lopulta tämän veljen teot tulivat päivänvaloon, ja hän sai kipeästi tarvitsemaansa apua. Olemme kaikki tietenkin epätäydellisiä. Mutta jos meistä tulisi kriittisiä tai jos puolustelisimme väärää menettelyämme sen sijaan että etsisimme Jumalan anteeksiantoa ja apua, sydämemme saattaisi jo olla kovettumassa.
7, 8. a) Miten muinaisten israelilaisten esimerkistä käy ilmi, että uskon puute voi kovettaa sydämen? b) Mitä me voimme oppia siitä?
7 Myös uskon puute saattaa kovettaa sydämen. Tästä ovat esimerkkinä israelilaiset, jotka Jehova vapautti Egyptistä. Tuo kansa näki Jehovan tekevän monia hämmästyttäviä ihmeitä heidän hyväkseen. Lähestyessään Luvattua maata he kuitenkin ilmaisivat uskon puutetta. Sen sijaan että he olisivat luottaneet Jehovaan, heistä tuli pelokkaita ja he nurisivat Moosesta vastaan. He jopa halusivat palata Egyptiin, missä he olivat olleet orjia! Jehova oli todella pahoillaan, ja hän sanoikin: ”Kuinka kauan tämä kansa kohtelee minua epäkunnioittavasti?” (4. Moos. 14:1–4, 11; Ps. 78:40, 41.) Tuo sukupolvi kuoli erämaassa kovasydämisyytensä ja uskon puutteensa vuoksi.
8 Lähestyessämme nyt uutta maailmaa myös meidän uskoamme koetellaan. Meidän olisikin hyvä arvioida uskomme laatua. Voisimme esimerkiksi tutkia omaa suhtautumistamme Matteuksen 6:33:ssa oleviin Jeesuksen sanoihin. Kysy itseltäsi: Näkyykö ratkaisuistani ja tärkeysjärjestyksestäni se, että todella uskon Jeesuksen sanoihin? Olenko poissa kokouksista tai kenttäpalveluksesta ansaitakseni enemmän rahaa? Mitä teen, jos taloudelliset paineet edelleen lisääntyvät? Annanko maailman puristaa minut muottiinsa ja jopa erottaa minut totuudesta?
9. Miksi meidän tulisi ”koetella jatkuvasti, olemmeko uskossa”, ja miten voimme tehdä niin?
9 Ajatellaanpa Jehovan palvelijaa, joka on jokseenkin vastahakoinen noudattamaan Raamatun normeja esimerkiksi seuran, viihteen tai erottamisjärjestelyn suhteen. Kysy itseltäsi: onko minulla tällainen asenne? Jos huomaamme, että sydämemme on tällä tavoin kovettumassa, meidän täytyy kiireen vilkkaa tarkastella uskoamme. Raamattu neuvoo meitä: ”Koetelkaa jatkuvasti, oletteko uskossa, tarkistakaa jatkuvasti, mitä itse olette.” (2. Kor. 13:5.) Ole rehellinen itsellesi ja korjaa säännöllisesti ajatteluasi Jumalan sanan avulla.
PYSY HELPOSTI MUOVAILTAVANA
10. Mikä voi auttaa meitä pysymään ikään kuin pehmeänä savena Jehovan käsissä?
10 Jumalan lahjoja, jotka auttavat meitä pysymään ikään kuin pehmeänä savena, ovat hänen Sanansa, kristillinen seurakunta ja kenttäpalvelus. Samoin kuin vesi pehmentää savea, päivittäinen Raamatun lukeminen ja mietiskely voivat pitää meidät helposti muovailtavina Jehovan käsissä. Jehova vaati, että Israelin kuninkaat kirjoittivat itselleen jäljennöksen Jumalan laista ja lukivat sitä päivittäin (5. Moos. 17:18, 19). Apostolit ymmärsivät, että onnistuakseen palveluksessaan heidän piti lukea ja mietiskellä Raamatun kirjoituksia. He lainasivat Heprealaisia kirjoituksia ja viittasivat niihin satoja kertoja kirjoituksissaan sekä kannustivat saarnaamistyössä tapaamiaan ihmisiä tutkimaan Raamattua (Apt. 17:11). Myös me ymmärrämme nykyään, miten tärkeää on lukea Jumalan sanaa päivittäin ja mietiskellä sitä rukoillen (1. Tim. 4:15). Kun toimimme tällä tavoin, voimme pysyä nöyrinä Jehovan edessä ja helposti muovailtavina hänen käsissään.
11, 12. Miten Jehova voi muovailla meitä omien tarpeidemme mukaan kristillisen seurakunnan välityksellä? Valaise.
11 Kristillisen seurakunnan välityksellä Jehova voi muovailla meitä omien tarpeidemme mukaan. Aiemmin mainitun Jimin asenne alkoi pehmetä, kun eräs vanhin osoitti häntä kohtaan henkilökohtaista kiinnostusta. Jim kertoo: ”Hän ei kertaakaan syyttänyt minua tilanteestani eikä myöskään arvostellut minua. Hän oli sen sijaan koko ajan kannustava ja halusi vilpittömästi auttaa minua.” Noin kolmen kuukauden kuluttua vanhin kutsui Jimiä seurakunnan kokoukseen. Jim selittää: ”Seurakunnan ystävät ottivat minut lämpimästi vastaan, ja heidän osoittamansa rakkaus oli minulle käännekohta. Aloin ymmärtää, että omat tunteeni eivät olleet kaikkein tärkeimpiä. Koska minulla oli tukenani veljet ja rakas vaimoni, jonka suhde Jehovaan ei koskaan heikentynyt, sain vähitellen takaisin hengellisiä voimiani. Minua rohkaisivat paljon myös Vartiotornin 15.11.1992 artikkelit ’Jehovaa ei voida syyttää’ ja ’Palvele Jehovaa uskollisesti’.”
12 Aikanaan Jim nimitettiin uudelleen vanhimmaksi. Siitä lähtien hän on auttanut toisia veljiä selviytymään samankaltaisista koettelemuksista ja toipumaan hengellisesti. Hän sanoo lopuksi: ”Luulin, että minulla oli luja suhde Jehovaan, mutta todellisuudessa niin ei ollut. Kadun sitä, että annoin ylpeyden tehdä minut sokeaksi tärkeämmille asioille ja saada minut tuijottamaan herkeämättä toisten vikoja.” (1. Kor. 10:12.)
13. Millaisia ominaisuuksia voimme kehittää kenttäpalveluksen avulla, ja mitä hyötyä saamme siitä?
13 Miten kenttäpalvelus voi muovata meitä omaksi hyödyksemme? Se että kerromme hyvää uutista toisille, voi auttaa meitä kehittämään nöyryyttä ja Jumalan hengen hedelmän eri piirteitä (Gal. 5:22, 23). Ajattele niitä hyviä ominaisuuksia, joita olet kasvattanut palveluksessa. Lisäksi kun ilmaisemme Kristuksen mallin mukaista persoonallisuutta, sanomamme vetoaa joihinkin ihmisiin ja heidän asenteensa meitä kohtaan saattaa muuttua. Esimerkiksi Australiassa kaksi todistajaa kuunteli kunnioittavasti naista, joka puhui heille hyvin epäystävälliseen sävyyn. Myöhemmin nainen kuitenkin katui puhetapaansa ja kirjoitti haaratoimistoon. Osa hänen kirjeestään kuului: ”Haluaisin esittää noille kahdelle hyvin kärsivälliselle ja nöyrälle ihmiselle anteeksipyyntöni siitä, että olin niin ylpeä ja omavanhurskas. Olin typerä, kun seisoin kahden Jumalan sanaa julistavan ihmisen edessä ja yritin ajaa heidät sillä tavoin pois.” Olisiko tuo nainen kirjoittanut näin, jos julistajat olisivat vähänkin menettäneet malttiaan? Luultavasti ei. Miten hyödyllistä palveluksemme onkaan sekä meille että lähimmäisillemme!
ALISTU JUMALAN VALTAAN, KUN MUOVAILET LAPSIASI
14. Mitä vanhempien täytyy tehdä, jos he haluavat onnistua hyvin lastensa muovailemisessa?
14 Useimmat pienet lapset ovat nöyriä ja innokkaita oppimaan (Matt. 18:1–4). Siksi viisaat vanhemmat pyrkivät juurruttamaan lasten mieleen ja sydämeen totuutta ja rakkautta sitä kohtaan (2. Tim. 3:14, 15). Jotta vanhemmat voivat onnistua tässä, heidän täytyy ensin painaa totuus omaan sydämeensä ja tehdä totuudesta elämäntapansa. Kun he menettelevät näin, heidän lapsensa paitsi kuulevat totuudesta myös näkevät sen toiminnassa. Lisäksi lapset oppivat ymmärtämään, että vanhempien antama kuri on osoitus näiden ja Jehovan rakkaudesta.
15, 16. Miten vanhempien tulisi osoittaa luottavansa Jumalaan, jos heidän lapsensa erotetaan?
15 Huolimatta siitä, että vanhemmat opettavat lapsilleen totuuden, jotkut lapset jättävät sen myöhemmin ja heidät joudutaan erottamaan. Tämä tuo perheelle sydäntäsärkevää surua. Eräs kristitty sisar Etelä-Afrikasta sanoo: ”Kun veljeni erotettiin, tuntui kuin hän olisi kuollut. Se oli tuskallista!” Miten sisar ja hänen vanhempansa reagoivat tilanteeseen? He noudattivat Jumalan sanasta löytyvää neuvoa. (Lue 1. Korinttilaiskirjeen 5:11, 13.) Vanhemmat kertovat: ”Päätimme soveltaa Raamatun neuvoa käytäntöön, koska ymmärsimme, että toimiminen Jumalaa miellyttävällä tavalla toisi parhaan lopputuloksen. Pidimme erottamisjärjestelyä Jumalalta tulevana kurina ja olimme vakuuttuneita siitä, että Jehova kurittaa rakkaudesta ja sopivassa määrin. Rajoitimme yhteydenpidon poikamme kanssa vain välttämättömiin perheasioihin.”
16 Miltä pojasta tuntui? Hän sanoi myöhemmin: ”Tiesin, että perheeni ei vihannut minua. He tottelivat Jehovaa ja hänen järjestöään.” Hän totesi myös: ”Kun joutuu anelemaan Jehovalta apua ja anteeksiantoa, silloin ymmärtää, miten paljon häntä tarvitsee.” Kuvittele, millaista iloa perhe tunsi, kun tämä nuori mies otettiin takaisin seurakunnan yhteyteen! Jos otamme Jumalan huomioon kaikilla teillämme, lopputulos on paras mahdollinen (Sananl. 3:5, 6; 28:26).
17. Miksi Jehovan muovailtavana olemisesta pitäisi tulla elämäntapamme, ja miten hyödymme siitä?
17 Profeetta Jesaja ennusti, että pakkosiirtolaisuudessa olevat juutalaiset lopulta sanoisivat katuvina: ”Oi Jehova, sinä olet meidän Isämme. Me olemme savi, ja sinä olet Valajamme, ja me kaikki olemme sinun kätesi tekoa.” He myös anoisivat: ”Älä iäti muistele erhettämme. Katso nyt, sitä pyydämme: me olemme kaikki sinun kansaasi.” (Jes. 64:8, 9.) Kun alistumme nöyrästi Jehovan valtaan ja teemme hänen muovailtavanaan olemisesta elämäntapamme, hän pitää meitä kallisarvoisina kuten aikanaan profeetta Danielia. Mikä tärkeintä, Jehova jatkaa muovailemistamme Sanansa, henkensä ja järjestönsä välityksellä, kunnes meistä tulee täydellisiä ”Jumalan lapsia” (Room. 8:21).
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA