Jehova lohduttaa meitä ”kaikessa ahdistuksessamme”

Jehova lohduttaa meitä ”kaikessa ahdistuksessamme”

”Kaiken lohdutuksen Jumala – – lohduttaa meitä kaikessa ahdistuksessamme.” (2. KOR. 1:3, 4)

LAULUT: 38, 6

1, 2. Miten Jehova lohduttaa meitä, kun kohtaamme vaikeuksia, ja mitä hän vakuuttaa Sanassaan?

ERÄS nuori naimaton veli keskusteli iäkkäämmän naimisissa olevan vanhimman kanssa ja kertoi pohtineensa apostoli Paavalin sanoja, jotka ovat 1. Korinttilaiskirjeen 7:28:ssa. Tämän jakeen mukaan niillä, jotka menevät naimisiin, tulee olemaan ”ahdistusta lihassaan”. Veli kysyi vanhimmalta, mitä raamatunkohdassa mainittu ”ahdistus” tarkoittaa ja miten hän voisi selviytyä siitä, jos hän menisi naimisiin. Ennen kuin vanhin vastasi kysymykseen, hän kehotti veljeä miettimään sitä, millainen Jehova on. Paavali kirjoitti, että Jehova on ”kaiken lohdutuksen Jumala, joka lohduttaa meitä kaikessa ahdistuksessamme” (2. Kor. 1:3, 4).

2 Jehova on tosiaan rakastava Isä, ja hän lohduttaa meitä, kun kohtaamme vaikeuksia. Saatat muistaa tilanteita, joissa Jumala on tukenut ja opastanut sinua Sanansa välityksellä. Hän ajattelee meidän parastamme, kuten hän ajatteli menneisyydessäkin palvelijoidensa parasta. (Lue Jeremian 29:11, 12.)

3. Mitä kysymyksiä tarkastelemme?

3 Ongelmista ja koettelevista elämäntilanteista on usein helpompi selviytyä, jos tietää, mistä ne johtuvat. Miksi avioliitto ja perhe-elämä saattavat tuoda mukanaan ongelmia? Mitkä esimerkit Raamatun ajalta ja nykyajalta voivat auttaa meitä saamaan tarvitsemaamme lohdutusta? Se että tiedämme vastaukset näihin kysymyksiin, auttaa meitä selviytymään.

”AHDISTUSTA LIHASSA”

4, 5. Millaisia huolia avioliitto voi tuoda mukanaan?

4 Kun Jehova vihki ensimmäisen avioparin, hän sanoi: ”Mies jättää isänsä ja äitinsä ja hänen on liityttävä vaimoonsa ja heidän on tultava yhdeksi lihaksi.” (1. Moos. 2:24.) Koska nykyään kaikki ihmiset ovat epätäydellisiä, naimisiin menemiseen ja perheen perustamiseen voi kuitenkin liittyä ongelmia (Room. 3:23). Ennen avioliittoa nainen oli ehkä vanhempiensa määräysvallan alainen, mutta avioitumisen jälkeen mies on perheen pää (1. Kor. 11:3). Tämä ei ole tuoreille aviomiehille ja vaimoille aina helppoa. Raamatun mukaan vaimon tulee hyväksyä se, että häntä ohjaa nyt aviomies eivätkä hänen vanhempansa. Lisäksi suhteet appivanhempiin voivat kiristyä, mikä saattaa koetella nuortaparia.

5 Jossain vaiheessa pariskunta voi saada tietää, että heille on tulossa perheenlisäystä. Tavallisesti he ovat uudesta tulokkaasta hyvin iloisia, mutta iloa voivat varjostaa erilaiset huolet. Raskauteen liittyy riskejä, ja lisäksi he voivat olla huolissaan lapsen terveydestä. He ymmärtävät myös, että lapsen syntymällä on välittömiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia perheen talouteen. Kun lapsi on syntynyt, vaaditaan lisää elämänmuutoksia. Koska äidin aika ja huomio menee pitkälti lapsesta huolehtimiseen, mies tuntee usein jäävänsä ulkopuoliseksi. Toisaalta miehen harteille lankeaa uusia vastuita. Hänelle tulee lisää velvollisuuksia, koska perheessä on nyt uusi jäsen huolehdittavana ja elätettävänä.

6–8. Millaista ahdistusta lapsettomuus voi aiheuttaa?

6 Joillakin aviopareilla on toisenlainen ongelma. He haluaisivat epätoivoisesti lasta, mutta eivät saa. Kun vaimo ei tule raskaaksi, se voi olla hänelle hyvin ahdistavaa (Sananl. 13:12). Raamatun aikoina lapsettomuus oli häpeä. Jaakobin vaimo Raakel tunsi tuskaa, kun hän näki sisarensa saavan lapsia (1. Moos. 30:1, 2). Monet lähetystyöntekijät palvelevat maissa, joissa suuret perheet ovat tavanomaisia. Heiltä kysytään usein, miksi heillä ei ole lapsia. Vaikka lähetystyöntekijät selittävät tahdikkaasti syyn, jotkut sanovat silti: ”Voi, me rukoilemme teidän puolestanne!”

7 Eräs Englannissa asuva sisar halusi kovasti lasta, mutta hänen toiveensa ei toteutunut. Hän tunsi katkeraa pettymystä, kun hän tajusi, ettei hän tulisi tässä järjestelmässä saamaan lasta. Sitten hän ja hänen miehensä päättivät adoptoida lapsen. Sisar kertoo: ”Kävin silti läpi eräänlaisen suruprosessin. Ymmärsin, ettei lapsen adoptoiminen ole aivan sama kuin se, että synnyttää oman lapsen.”

8 Raamatussa sanotaan, että kristitty nainen ”säilyy – – turvassa lastensynnyttämisen välityksellä” (1. Tim. 2:15). Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän saa ikuisen elämän vain sen vuoksi, että hänellä on lapsia. Mitä tämä jae sitten tarkoittaa? Kun naisella on lapsia, hänellä on paljon työtä perheestä ja kodista huolehtimisessa. Koska hän on kiireinen, se voi auttaa häntä pysymään erossa juoruilusta ja toisten asioihin sekaantumisesta (1. Tim. 5:13). Siitä huolimatta hänen avioliitossaan ja perhe-elämässään voi olla ongelmia.

Mikä voi auttaa selviytymään läheisen ihmisen menetyksestä? (Ks. kpl:t 9, 12)

9. Mikä odottamaton koettelemus joitakuita on kohdannut?

9 Kun ihminen pohtii, millaista ahdistusta avioliittoon voi liittyä, ensimmäisenä ei ehkä tule mieleen puolison kuolema. Monet ovat kuitenkin menettäneet rakkaan ihmisen rinnaltaan. Tällaista koettelemusta he eivät ehkä odottaneet koskaan kohtaavansa. Kristityt uskovat lujasti Jeesuksen lupaamaan ylösnousemukseen. Tämä toivo lohduttaa heitä paljon. (Joh. 5:28, 29.) Kun meillä on vaikeita aikoja, rakastava Isämme Jehova tukee ja lohduttaa meitä Sanansa välityksellä. Tarkastelemme nyt sitä, miten jotkut Jehovan palvelijat ovat saaneet Jehovalta lohdutusta ja miten se on auttanut heitä.

LOHDUTUSTA AHDISTAVINA AIKOINA

10. Mistä Hanna sai huojennusta ahdistukseensa? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.)

10 Elkanan rakas vaimo Hanna oli hyvin ahdistunut. Hän ei saanut lasta, kun taas Elkanan toinen vaimo Peninna synnytti useita lapsia. (Lue 1. Samuelin kirjan 1:4–7.) Lisäksi Peninna pilkkasi häntä ”vuosi vuodelta”, mikä tuotti Hannalle suurta tuskaa. Mistä hän etsi huojennusta? Hän puhui asiasta Jehovalle rukouksessa. ”Hän rukoili pitkään Jehovan edessä” ja pyysi, että hän saisi pojan. Odottiko Hanna Jehovan suostuvan hänen pyyntöönsä? Varmasti hän toivoi sitä, mutta kävi miten kävi, ”hänen kasvonsa [eivät] enää näyttäneet huolestuneilta”. (1. Sam. 1:12, 17, 18.) Hän luotti siihen, että Jehova joko antaisi hänelle pojan tai auttaisi häntä muulla tavalla.

11. Miten rukous voi tuoda meille lohdutusta?

11 Kohtaamme vaikeuksia ja koettelemuksia niin kauan kuin olemme epätäydellisiä ja elämme tässä Saatanan hallitsemassa maailmassa (1. Joh. 5:19). Eikö kuitenkin ole rohkaisevaa tietää, että Jehova on ”kaiken lohdutuksen Jumala”? Yksi tapa saada häneltä apua ongelmiimme on rukous. Hanna kertoi Jehovalle kaiken, mikä painoi hänen mieltään. Vastaavasti kun meillä on ongelmia, ei riitä, että vain mainitsemme siitä Jehovalle. Meidän täytyy kertoa tarkasti, miltä meistä tuntuu ja anoa hartaasti apua. (Fil. 4:6, 7.)

12. Mistä leskeksi jäänyt Anna sai iloa koettelemusten keskellä?

12 Voimme saada lohdutusta, vaikka tuntisimme sisimmässämme valtavaa tyhjyyttä sen vuoksi, että olemme lapsettomia tai että rakas puolisomme on poissa. Jeesuksen päivinä eläneen naisprofeetta Annan aviomies kuoli, kun he olivat olleet naimisissa vasta seitsemän vuotta. Raamattu ei kerro, että heillä olisi ollut lapsia. Mitä Anna teki edelleen 84-vuotiaana? Luukkaan 2:37:ssä kerrotaan: ”Hän ei ollut koskaan poissa temppelistä ja suoritti pyhää palvelusta yötä päivää paastoin ja rukouksin.” Anna sai lohdutusta ja iloa Jehovan palvonnasta.

13. Kerro esimerkki siitä, miten tosi ystävät voivat lohduttaa, kun omat sukulaiset tuottavat pettymyksen.

13 Kun olemme tiiviisti seurakunnan yhteydessä, voimme saada itsellemme tosi ystäviä (Sananl. 18:24). Paula muistaa, miten surullinen hän oli, kun hänen äitinsä jätti totuuden. Paula oli tuolloin vasta viisivuotias. Se oli kova isku. Mutta hän sai myöhemmin paljon rohkaisua Ann-nimiseltä tienraivaajasisarelta, joka oli kiinnostunut hänen hengellisestä hyvinvoinnistaan. ”Vaikka Ann ei ollut sukulaiseni, hän oli aidosti kiinnostunut minusta, mikä oli suuri asia”, Paula selittää. ”Se auttoi minua jatkamaan Jehovan palvelemista.” Paula on pysynyt uskollisena Jehovalle, ja hänen ilokseen äiti on palannut seurakuntaan ja palvelee jälleen Jehovaa hänen kanssaan. Ann puolestaan iloitsee siitä, että on voinut olla Paulalle hengellinen äiti.

14. Miten hyödymme itse, kun lohdutamme toisia?

14 Kun osoitamme lämmintä kiinnostusta toisia kohtaan, omat murheemme voivat tuntua pienemmiltä. Monet sisaret – naimisissa olevat ja naimattomat – ovat todenneet, että hyvän uutisen kertominen Jumalan työtoverina tuo suurta iloa. Heidän tavoitteenaan on kunnioittaa Jumalaa tekemällä hänen tahtonsa. Jotkut jopa pitävät kenttäpalvelusta terapiana. Voimme kaikki edistää seurakunnassa yhteenkuuluvuuden henkeä, kun osoitamme aitoa kiinnostusta sekä alueemme ihmisiä että veljiä ja sisaria kohtaan (Fil. 2:4). Apostoli Paavali oli erinomainen esimerkki. Hänestä tuli Tessalonikan seurakuntaan kuuluville kuin ”imettävä äiti”, ja hän lohdutti ja kannusti heitä ”kuin isä lapsiaan”. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:7, 11, 12.)

LOHDUTUSTA PERHEILLE

15. Keillä on ensisijainen vastuu opettaa lapsille totuutta?

15 Myös seurakunnassa olevat perheet tarvitsevat apua ja lohdutusta. Toisinaan uudet veljet ja sisaret pyytävät, että kokeneet julistajat auttaisivat heitä opettamaan totuutta heidän lapsilleen tai jopa johtaisivat näille raamatuntutkistelua. Päävastuu lasten opettamisesta ja kasvattamisesta on Raamatun mukaan vanhemmilla (Sananl. 23:22; Ef. 6:1–4). Joissain tapauksissa toisten apu on tarpeen, ja sitä varmasti arvostetaan. Se ei kuitenkaan poista vanhempien vastuuta. Heidän on tärkeää keskustella lastensa kanssa säännöllisesti.

16. Mitä tulee pitää mielessä, kun autetaan lapsia?

16 Jos vanhemmat pyytävät jotakuta tutkimaan heidän lastensa kanssa, hänen ei pidä yrittää ottaa itselleen vanhempien roolia. Joskus todistajaa voidaan jopa pyytää tutkimaan sellaisten lasten kanssa, joiden vanhemmat eivät ole kiinnostuneita totuudesta. Olisi viisasta, että tällaista tutkistelua johdetaan lasten kotona vanhempien tai jonkun kypsän todistajan läsnä ollessa tai jollain sopivalla julkisella paikalla. Tällöin vältytään antamasta tilanteesta väärää vaikutelmaa. On toivottavaa, että vanhemmat pystyisivät aikanaan kantamaan vastuunsa opettaa lapsilleen hengellisiä asioita.

17. Miten lapset voivat olla lohdutuksen lähde?

17 Lapset, jotka oppivat rakastamaan tosi Jumalaa ja noudattamaan hänen neuvojaan, voivat olla perheessä lohdutuksen lähde. Millä tavoin? Kunnioittamalla vanhempiaan ja auttamalla heitä käytännön asioissa. Lisäksi kun he ovat uskollisia Jehovalle, he rohkaisevat perhettä hengellisesti. Ennen vedenpaisumusta Setin jälkeläinen Lemek palvoi Jehovaa. Tämä perheellinen mies sanoi pojastaan Nooasta: ”[Hän] tuo meille lohdutusta työhömme ja kättemme vaivaan, joka johtuu Jehovan kiroamasta maasta.” Tämä ennustus täyttyi vedenpaisumuksen jälkeen, kun maata koskeva kirous poistettiin. (1. Moos. 5:29; 8:21.) Nykyäänkin kun lapset pitävät kiinni Jehovan palvonnasta, he voivat tuoda lohdutusta perheensä jäsenille. He voivat auttaa perhettään kestämään nykyiset koettelemukset ja selviytymään jostain vielä rajummasta kuin oli vedenpaisumus.

18. Mikä voi auttaa meitä kestämään kaikki eteemme tulevat koettelemukset?

18 Miljoonat Jehovan palvelijat saavat parhaillaan lohdutusta rukouksesta, Raamatun esimerkkien miettimisestä ja läheisestä ystävyydestä veljiin ja sisariin. (Lue psalmi 145:18, 19.) Tieto siitä, että Jehova on pettämätön lohdutuksen lähde, auttaa meitä kestämään rohkeasti mitä tahansa ongelmia ja koettelemuksia nyt ja tulevaisuudessa.