TUTKITTAVA KIRJOITUS 42
Mikä sinusta voi tulla Jehovan avulla?
”Jumala on teidän voimanlähteenne, ja hän antaa teille sekä halun että voiman toimia.” (FIL. 2:13)
LAULU 38 Heitä taakkasi Jehovalle
ESITTELY *
1. Mitä Jehova voi tehdä toteuttaakseen tarkoituksensa?
JEHOVA voi tulla miksi tahansa, mitä tarvitaan, jotta hänen tarkoituksensa toteutuu. Hän on toiminut monessa roolissa, esimerkiksi opettajana, lohduttajana ja hyvän uutisen kertojana (Jes. 48:17; 2. Kor. 7:6; Gal. 3:8). Usein hän kuitenkin käyttää tahtonsa toteuttamiseen ihmisiä (Matt. 24:14; 28:19, 20; 2. Kor. 1:3, 4). Jehova voi myös antaa meille kaikille viisautta ja voimaa niin että me voimme tulla miksi tahansa, mitä hänen tahtonsa toteuttamiseen tarvitaan. Tämä kaikki sisältyy siihen, mitä nimi Jehova joidenkin oppineiden mukaan merkitsee.
2. a) Miksi meistä voi joskus tuntua, ettei palveluksellamme ole merkitystä Jehovalle? b) Mitä tässä artikkelissa käsitellään?
2 Me kaikki haluamme, että Jehova voisi käyttää meitä työssään. Jotkut kuitenkin pohtivat, onko heidän palveluksellaan mitään merkitystä Jehovalle. Heistä voi tuntua, että heidän ikänsä tai olosuhteensa rajoittavat heidän toimintaansa tai että heidän kykynsä eivät riitä. Toisaalta jotkut tyytyvät siihen, mitä he parhaillaan tekevät, eivätkä näe tarpeelliseksi edistyä. Tässä artikkelissa osoitetaan, miten Jehova voi antaa meille kaikille sen, mitä tarvitsemme hänen tarkoituksensa toteuttamiseen. Sitten käsitellään Raamatun kertomuksia miehistä ja naisista, joille Jehova antoi halun ja voiman toimia. Lopuksi pohditaan sitä, mitä me voimme tehdä, jotta Jehova käyttäisi meitä työssään.
MITEN JEHOVA ANTAA MEILLE SEN MITÄ HÄNEN PALVELUKSESSAAN TARVITAAN?
3. Miten Jehova voi antaa meille halun toimia, kuten Filippiläiskirjeen 2:13:ssa sanotaan?
3 Lue Filippiläiskirjeen 2:13. * Jehova voi antaa meille halun toimia. Saamme ehkä tietää, että seurakunnassamme tarvitaan apua jossain asiassa. Tai vanhimmat lukevat haaratoimistosta tulleen kirjeen, jossa kerrotaan, että apua tarvitaan jonkin toisen seurakunnan alueella. Se voi saada meidät pohtimaan, miten me voisimme auttaa. Ehkä meille on tarjottu jotain haastavaa tehtävää ja mietimme, onko meistä siihen. Tai luettuamme jonkin raamatunkohdan saatamme pohtia, miten voisimme käyttää sitä toisten auttamiseen. Jehova ei pakota meitä tekemään mitään, mutta kun hän näkee, että harkitsemme mahdollisuuksiamme, hän voi antaa meille halun toimia.
4. Miten Jehova voi antaa meille voiman toimia?
4 Jehova voi antaa meille myös voiman toimia (Jes. 40:29). Hän pystyy kasvattamaan meillä olevia kykyjä pyhän henkensä välityksellä (2. Moos. 35:30–35). Järjestönsä kautta hän voi opettaa meille joitain taitoja. Jos et ole varma siitä, miten jokin tehtävä pitäisi hoitaa, pyydä apua. Voit myös milloin tahansa rukoilla anteliaalta taivaalliselta Isältämme ”voimaa, joka ylittää tavanomaisen” (2. Kor. 4:7; Luuk. 11:13). Raamatussa kerrotaan monista miehistä ja naisista, joille Jehova antoi halun ja voiman toimia. Kun käsittelemme tällaisia esimerkkejä, mieti, miten Jehova voisi auttaa sinua saamaan aikaan jotain samanlaista kuin he.
MIEHIÄ JOITA JEHOVA AUTTOI
5. Mitä opimme siitä, miten ja milloin Jehova käytti Moosesta kansansa vapauttamiseen?
5 Jehovan avulla Mooses vapautti israelilaiset Egyptin orjuudesta. Mutta milloin Jehova käytti häntä tässä tehtävässä? Tapahtuiko se silloin, kun Moosekselle oli ”opetettu kaikkea egyptiläisten viisautta” ja hän piti itseään pätevänä? (Apt. 7:22–25.) Ei, vaan vasta sitten kun Jehova oli muovannut hänestä nöyrän ja lempeän ihmisen (Apt. 7:30, 34–36). Jehova antoi Moosekselle rohkeutta puhua Egyptin ylimmälle hallitsijalle (2. Moos. 9:13–19). Mitä opimme siitä, miten ja milloin Jehova käytti Moosesta kansansa vapauttamiseen? Jehova käyttää työssään niitä, jotka jäljittelevät hänen ominaisuuksiaan ja turvautuvat hänen voimaansa (Fil. 4:13).
6. Mitä opimme siitä, miten Jehova auttoi kuningas Daavidia Barsillain välityksellä?
6 Satoja vuosia myöhemmin Jehova piti kuningas Daavidista huolta Barsillain välityksellä. Kun Daavid pakeni poikaansa Absalomia, hän ja hänen kanssaan ollut väki olivat ”nälkäisiä, väsyneitä ja janoisia”. Iäkäs Barsillai ja jotkut muut vaaransivat henkensä huolehtiessaan Daavidista ja hänen kanssaan olevista. Barsillai ei ajatellut, ettei hänestä korkean ikänsä takia olisi enää hyötyä Jehovan palveluksessa. Sen sijaan hän antoi mielellään omastaan ja auttoi Jumalan palvelijoita, jotka tarvitsivat apua. (2. Sam. 17:27–29.) Mitä opimme tästä? Olemmepa minkä ikäisiä hyvänsä, Jehova voi meidän välityksellämme huolehtia lähellä tai kaukana asuvista kristityistä, joilta puuttuu elämän välttämättömyyksiä (Sananl. 3:27, 28; 19:17). Vaikka emme voisikaan auttaa heitä itse, voimme antaa lahjoituksia maailmanlaajuiseen työhön niin että rahaa on käytettävissä, kun jossain tarvitaan apua (2. Kor. 8:14, 15; 9:11).
7. Mitä Jehova sai Simeonin tekemään, ja miten se voi rohkaista meitä?
7 Jehova lupasi Jerusalemissa olevalle iäkkäälle palvelijalleen Simeonille, että ennen kuolemaansa hän näkisi Messiaan. Lupaus varmasti rohkaisi Simeonia todella paljon, koska hän oli jo vuosia odottanut Messiasta. Hänen uskonsa ja kestävyytensä palkittiin. Eräänä päivänä hän tuli pyhän hengen ohjauksessa temppeliin. Simeon näki siellä Jeesus-lapsen, ja Jehova sai hänet esittämään profetian tuosta pienokaisesta, josta tulisi Kristus. (Luuk. 2:25–35.) Vaikka Simeon ei todennäköisesti elänytkään niin kauan, että hän olisi nähnyt Jeesuksen aloittavan palveluksensa, hän oli kiitollinen Jehovan antamasta tehtävästä. Suurin palkinto on hänellä vielä edessään: uudessa maailmassa hän näkee, miten ”kaikki maan kansat hankkivat itselleen siunauksen” Jeesuksen hallinnon välityksellä (1. Moos. 22:18). Mekin voimme olla kiitollisia mistä tahansa tehtävästä, jonka saamme Jehovalta.
8. Miten Jehova voi käyttää meitä palveluksessaan samalla tavoin kuin Barnabasta?
8 Ensimmäisellä vuosisadalla Joosef-niminen antelias mies tarjoutui Jehovan palvelukseen (Apt. 4:36, 37). Hän oli erittäin hyvä lohduttamaan toisia, ja todennäköisesti siksi apostolit kutsuivat häntä Barnabaaksi, joka merkitsee ’lohdutuksen poikaa’. Sen jälkeen kun Saulista oli tullut uskova, monet veljet pelkäsivät häntä, koska hän oli vainonnut seurakuntia. Lämminsydäminen Barnabas tuli kuitenkin Saulin avuksi, ja tämä oli varmasti erittäin kiitollinen siitä. (Apt. 9:21, 26–28.) Myöhemmin kun Jerusalemin vanhimmat halusivat rohkaista Syyrian Antiokiassa asuvia veljiä, he lähettivät sinne Barnabaan. Se oli erinomainen valinta. Raamatussa kerrotaan, että hän ”alkoi rohkaista heitä kaikkia pysymään koko sydämestään uskollisina Herralle”. (Apt. 11:22–24.) Nykyään Jehova voi auttaa myös meitä lohduttamaan veljiämme ja sisariamme. Hän voi esimerkiksi saada meidät lohduttamaan jotakuta, jolta on kuollut läheinen ihminen. Tai Jehova voi saada meidät vierailemaan jonkun sairaan tai masentuneen luona tai soittamaan hänelle, niin että voimme sanoa jotain rohkaisevaa. Annatko Jehovan rohkaista toisia sinun välitykselläsi niin kuin Barnabas antoi? (1. Tess. 5:14.)
9. Mitä opimme siitä, miten Jehova auttoi Vasilia tulemaan päteväksi hengelliseksi paimeneksi?
9 Jehovan avulla Vasili-nimisestä veljestä tuli pätevä hengellinen paimen. Kun Vasili nimitettiin vanhimmaksi 26-vuotiaana, hän pelkäsi, ettei hän pystyisi auttamaan hengellisesti veljiä ja sisaria, varsinkaan niitä, joiden elämäntilanne oli vaikea. Kokeneet vanhimmat kuitenkin valmensivat häntä, ja hän sai hyvää opetusta Valtakunnan palveluskoulussa. Vasili teki kovasti työtä edistyäkseen. Hän muun muassa kirjoitti itselleen listan pienistä tavoitteista, ja aina kun hän onnistui saavuttamaan jonkin niistä, hän sai lisää varmuutta. Vasili sanoo: ”Saan nykyään paljon iloa siitä, mikä aiemmin tuntui pelottavalta. Tuntuu hyvältä, kun Jehova auttaa minua löytämään sellaisen raamatunkohdan, jolla voin lohduttaa veljeä tai sisarta.” Veljet, jos Vasilin tavoin tarjoudutte Jehovan käytettäviksi, hän voi auttaa teitä huolehtimaan suuremmista vastuista seurakunnassa.
NAISIA JOITA JEHOVA AUTTOI
10. Miten Abigail toimi, ja mitä hänen esimerkistään voi oppia?
10 Daavid ja hänen uskolliset miehensä tarvitsivat apua, kun kuningas Saul ajoi heitä takaa. Daavidin miehet pyysivät varakkaalta Nabal-nimiseltä israelilaiselta jotain syötävää. Pyyntö oli heistä kohtuullinen, koska he olivat suojelleet Nabalin lampaita ja vuohia erämaassa. Itsekäs Nabal ei kuitenkaan antanut heille mitään. Daavid raivostui ja päätti tappaa Nabalin ja kaikki hänen talouteensa kuuluvat miehet. (1. Sam. 25:3–13, 22.) Nabalin kaunis vaimo Abigail oli arvostelukykyinen. Hän osoitti suurta rohkeutta, kun hän heittäytyi Daavidin jalkojen juureen ja pyysi, ettei tämä kostaisi Nabalille ja syyllistyisi verenvuodatukseen. Hän neuvoi tahdikkaasti Daavidia jättämään asian Jehovan käsiin. Abigailin nöyrät sanat ja ymmärtäväinen toiminta vetosivat Daavidin sydämeen. Daavid tajusi, että Jehova oli lähettänyt Abigailin hänen luokseen. (1. Sam. 25:23–28, 32–34.) Abigail oli kehittänyt ominaisuuksia, joiden ansiosta hän oli Jehovalle hyödyllinen. Vastaavasti Jehova voi nykyään vahvistaa perheitä ja seurakuntia tahdikkaiden ja ymmärtäväisten sisarten välityksellä (Sananl. 24:3; Tit. 2:3–5).
11. Mihin työhön Sallumin tyttäret osallistuivat, ja ketkä jäljittelevät heitä nykyään?
11 Satoja vuosia myöhemmin Sallumin tyttäret osallistuivat Jehovan työhön korjaamalla Jerusalemin muuria (Neh. 2:20; 3:12). Vaikka heidän isänsä oli ruhtinas, he halusivat tehdä tällaista vaikeaa ja vaarallista työtä (Neh. 4:15–18). Heillä oli aivan erilainen asenne kuin tekoalaisten huomattavilla miehillä, jotka ”eivät alentuneet” tähän työhön (Neh. 3:5). Kuvittele, miten iloisia Sallumin tyttäret olivat, kun muuri valmistui vain 52 päivässä! (Neh. 6:15.) Meidän päivinämme sisaret palvelevat Jehovaa halukkaasti ja iloisin mielin osallistumalla hänelle vihittyjen tilojen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Taitavien, innokkaiden ja uskollisten sisarten työ on todella tärkeää.
12. Miten Jehova voi käyttää meitä työssään samalla tavalla kuin Tabitaa?
12 Jehova sai Tabitan ”tekemään paljon hyvää ja antamaan avokätisesti lahjoja köyhille”, erityisesti leskille (Apt. 9:36). Hänen poikkeuksellisen anteliaisuutensa ja huomaavaisuutensa vuoksi monet surivat hänen kuolemaansa. He olivat kuitenkin riemuissaan, kun apostoli Pietari herätti hänet kuolleista. (Apt. 9:39–41.) Mitä voimme oppia Tabitan esimerkistä? Olimmepa nuoria tai vanhoja, miehiä tai naisia, me kaikki voimme tehdä jotain veljien ja sisarten hyväksi (Hepr. 13:16).
13. Miten Jehova käytti palveluksessaan ujoa Ruth-nimistä sisarta, ja mitä Ruth sanoi?
13 Ujo sisar nimeltä Ruth halusi tulla lähetystyöntekijäksi. Hän oli nuorena tyttönä nopea levittämään traktaatteja talosta taloon. Vaikka Ruth piti kovasti tästä työstä, hänestä oli vaikeaa puhua ihmisille ovilla Jumalan valtakunnasta. Ujoudestaan huolimatta Ruth aloitti 18-vuotiaana vakituisen tienraivauksen. Vuonna 1946 hän kävi Vartiotornin raamattukoulu Gileadin, ja myöhemmin hän palveli Havaijissa ja Japanissa. Hänellä oli merkittävä osa Jehovan työssä, kun hyvää uutista kerrottiin noilla alueilla. Tehtyään kenttätyötä lähes 80 vuotta Ruth sanoi: ”Jehova on vahvistanut ja auttanut minua. Hänen tuellaan olen voittanut ujouteni. Uskon lujasti, että Jehova voi käyttää palveluksessaan ketä tahansa, joka vain luottaa häneen.”
ASETU KÄYTETTÄVÄKSI JEHOVAN PALVELUKSESSA
14. Mitä meidän täytyy Kolossalaiskirjeen 1:29:n mukaan tehdä, jotta Jehova voisi käyttää meitä palveluksessaan?
14 Läpi historian Jehova on auttanut palvelijoitaan huolehtimaan monenlaisista tehtävistä. Mitä sinä voit saada aikaan hänen avullaan? Se riippuu paljolti siitä, oletko halukas tekemään kovasti työtä. (Lue Kolossalaiskirjeen 1:29.) Jos tarjoudut Jehovan palvelukseen, sinusta voi tulla hänen avullaan innokas hyvän uutisen julistaja, hyvä opettaja, myötätuntoinen lohduttaja, taitava työntekijä, uskollinen ystävä tai mikä tahansa, mitä tarvitaan, jotta hänen tahtonsa toteutuu.
15. Mihin 1. Timoteuksen kirjeen 4:12, 15:ssä mainittuihin asioihin nuorten veljien pitäisi pyytää Jehovalta apua?
15 Oletko nuori veli, joka lähestyy aikuisuutta? Energisiä veljiä, jotka ovat valmiit kantamaan vastuuta avustavina palvelijoina, tarvitaan kovasti. Monissa seurakunnissa vanhimpia on enemmän kuin avustavia palvelijoita. Olisiko teidän nuorten veljien mahdollista huolehtia lisävastuista seurakunnassa? Jotkut veljet saattavat sanoa, että heille riittää säännöllisenä julistajana oleminen. Jos sinä ajattelet näin, rukoile Jehovalta, että hän auttaisi sinua kehittämään halua pätevöityä avustavaksi palvelijaksi ja että saisit häneltä voimaa tehdä kaikkesi hänen palveluksessaan. (Saarn. 12:1.) Sinun apuasi tarvitaan! (Lue 1. Timoteuksen kirjeen 4:12, 15.)
16. Mitä meidän on hyvä pyytää Jehovalta ja miksi?
16 Jehova voi saattaa sinut tulemaan miksi tahansa, mitä tarvitaan, jotta hänen tahtonsa toteutuu. Pyydä, että hän antaisi sinulle halun tehdä hänen työtään ja voiman, jota tarvitset siihen. Oletpa nuori tai vanha, käytä aikaasi, energiaasi ja muita resurssejasi Jehovan kunniaksi. (Saarn. 9:10.) Kun sinulle tarjoutuu tilaisuuksia tehdä enemmän Jehovan palveluksessa, älä anna pelon tai riittämättömyyden tunteen estää sinua tarttumasta niihin. On mahtavaa, että me jokainen saamme tehdä oman pienen osamme ja tuottaa kunniaa rakastavalle Isällemme!
LAULU 29 Vaellan nuhteettomasti
^ kpl 5 Tuntuuko sinusta, ettet tee tarpeeksi Jehovan palveluksessa tai ettei sillä, mitä teet, ole enää merkitystä hänelle? Vai ajatteletko, ettei sinun tarvitse tarjoutua käyttämään kykyjäsi ja mahdollisuuksiasi Jehovan palveluksessa? Tässä artikkelissa käsitellään sitä, miten Jehova voi antaa sinulle halun ja voiman tulla miksi tahansa, mikä on tarpeen hänen tahtonsa toteuttamiseksi.
^ kpl 3 Paavali kirjoitti kirjeensä ensimmäisen vuosisadan kristityille, mutta hänen sanoihinsa sisältyvä periaate soveltuu kaikkiin Jehovan palvelijoihin.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA