TUTKITTAVA KIRJOITUS 42
Miten auttaa raamattukurssioppilasta edistymään kasteelle? – 2. osa
”Kiinnitä jatkuvasti huomiota itseesi ja opetukseesi.” (1. TIM. 4:16)
LAULU 77 Valoa pimeyden keskellä
ESITTELY *
1. Mistä tiedämme, että opetuslasten tekeminen on elämää pelastavaa työtä?
OPETUSLASTEN tekeminen on elämää pelastavaa työtä! Mistä tiedämme sen? Kun Jeesus esitti Matteuksen 28:19, 20:ssä olevan käskyn, hän sanoi: ”Menkää – – ja tehkää opetuslapsia – –. Kastakaa heidät.” Kasteelle meneminen on tärkeää, koska se on pelastumisen edellytys. Kasteelle aikovan täytyy uskoa, että pelastuminen on mahdollista vain Jeesuksen uhrikuoleman ja ylösnousemuksen ansiosta. Siksi apostoli Pietari sanoi toisille kristityille: ”Kaste – – pelastaa teidät Jeesuksen Kristuksen ylösnousemuksen välityksellä.” (1. Piet. 3:21.) Mennessään kasteelle uusi opetuslapsi saa siis mahdollisuuden pelastua.
2. Millaisia opettajia meidän täytyy olla 2. Timoteuksen kirjeen 4:1, 2:n mukaan?
2 Voidaksemme tehdä opetuslapsia meidän täytyy tulla taitaviksi opettajiksi. (Lue 2. Timoteuksen kirjeen 4:1, 2.) Miksi on tärkeää ”opettaa taitavasti”? Jeesus käski: ”Menkää – – ja tehkää opetuslapsia – – ja opettakaa heitä.” Apostoli Paavali kehotti: ”Ole hellittämätön – –, sillä niin tekemällä tulet pelastamaan sekä itsesi että ne, jotka kuuntelevat sinua.” Ei siis ihme, että hän sanoi samassa yhteydessä: ”Kiinnitä jatkuvasti huomiota – – opetukseesi.” (1. Tim. 4:16.) Opetuslapsia tehdään opettamalla, ja haluamme siksi parantaa opetustaitoamme.
3. Mitä tässä kirjoituksessa käsitellään?
3 Opetamme säännöllisesti Raamatun totuutta miljoonille ihmisille. Mutta kuten edellisessä kirjoituksessa osoitettiin, haluamme auttaa useampia heistä tulemaan Jeesuksen Kristuksen kastetuiksi opetuslapsiksi. Tässä kirjoituksessa käsitellään viittä ohjetta, joita noudattamalla opettaja voi auttaa oppilasta edistymään hengellisesti ja menemään kasteelle.
ANNA RAAMATUN OPETTAA
4. Miksi raamattukurssia johdettaessa tarvitaan itsehillintää? (Ks. myös alaviite.)
4 Rakastamme Jumalan sanassa olevia asioita, ja siksi meillä voisi olla houkutus puhua niistä pitkään ja laajasti. Vartiotornin tutkistelua, seurakunnan raamatuntutkistelua tai raamattukurssia johtavan tulisi kuitenkin varoa, ettei hän ole liian paljon äänessä. Opettaja tarvitsee itsehillintää, jotta hän antaisi Raamatun opettaa eikä yrittäisi itse selittää kaikkea, mitä hän tietää jostain aiheesta tai raamatunkohdasta (Joh. 16:12). * Vertaa nykyistä Raamatun tuntemustasi siihen, millainen se oli mennessäsi kasteelle. Silloin ymmärsit todennäköisesti vain Raamatun perusopetukset. (Hepr. 6:1.) Sinulta on kulunut vuosia sen oppimiseen, mitä tiedät nykyään. Älä siis yritä opettaa uudelle oppilaalle kaikkea yhdellä kertaa.
5. a) Mitä haluamme oppilaan ymmärtävän raamattukurssista 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:13:n mukaisesti? b) Miten voimme kannustaa oppilasta puhumaan oppimastaan?
5 Haluamme oppilaan ymmärtävän, että opetus tulee Jumalan sanasta. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:13.) Miten voimme auttaa häntä siinä? Kannusta oppilasta puhumaan oppimistaan asioista. Sen sijaan että aina selittäisit raamatunkohtia hänelle, pyydä häntä välillä selittämään niitä sinulle. Auta häntä näkemään, miten Raamatun neuvot soveltuvat hänen elämäänsä. Esitä johdattelevia tai mielipidettä koskevia kysymyksiä, jotka saavat hänet kertomaan ajatuksiaan lukemistaan raamatunkohdista (Luuk. 10:25–28). Kysy esimerkiksi, miten raamatunkohta on auttanut häntä ymmärtämään paremmin jotain Jehovan ominaisuutta. Miten Raamatun opetus, josta olette juuri keskustelleet, voi hyödyttää häntä? Mitä hän ajattelee siitä, mitä on juuri oppinut? (Sananl. 20:5.) Tärkeintä ei ole se, miten paljon oppilas tietää, vaan se, rakastaako hän oppimaansa ja toimiiko hän sen mukaan.
6. Miksi voisi olla hyvä pyytää raamattukurssille mukaan joku, jolla on pitkä kokemus opetustyöstä?
6 Oletko pyytänyt raamattukurssille mukaan julistajan, jolla on paljon kokemusta opetustyöstä? Voisit kysyä häneltä, miten hänen mielestään johdat raamattukurssia ja missä määrin annat Raamatun opettaa oppilasta. Vaatii nöyryyttä tunnustaa, että omassa opetustaidossa on parantamisen varaa (vrt. Apt. 18:24–26). Kysy kokeneelta julistajalta jälkikäteen, onko hän sitä mieltä, että oppilas ymmärtää totuuden. Voisit myös pyytää häntä johtamaan raamattukurssia, jos olet itse poissa viikon tai pidempään. Näin Raamatun tutkiminen pysyy säännöllisenä ja oppilas näkee, miten tärkeää se on. Älä koskaan ajattele, että raamattukurssi on ”sinun” eikä kukaan muu voi johtaa sitä. Haluat epäilemättä oppilaan parasta – sitä, että hän voi oppia jatkuvasti lisää totuudesta.
OPETA INNOKKAASTI JA VAKAUMUKSELLISESTI
7. Miten oppilasta voi auttaa innostumaan siitä, mitä hän oppii?
7 Oppilaan täytyy nähdä innostuksesi ja kuulla, että olet vakuuttunut Raamatun totuudesta (1. Tess. 1:5). Silloin hänkin innostuu todennäköisemmin siitä, mitä hän oppii. Voit ehkä kertoa hänelle, miten Raamatun periaatteet ovat auttaneet sinua. Näin hän huomaa, että Raamatussa on käytännöllisiä ohjeita, joista voi olla hyötyä hänellekin.
8. Mitä muuta voit tehdä auttaaksesi oppilasta ja miksi?
8 Kerro oppilaalle tosi elämän esimerkkejä ihmisistä, joilla on ollut samankaltaisia haasteita kuin hänellä ja jotka ovat voittaneet ne. Voisit ottaa raamattukurssille mukaan jonkun veljen tai sisaren, jonka esimerkistä voi olla apua oppilaalle. Rohkaisevia kokemuksia on myös jw.orgissa julkaistavassa kirjoitussarjassa ”Raamattu voi muuttaa elämän”. * Tällaiset artikkelit ja videot auttavat oppilasta näkemään, miten viisasta on soveltaa Raamatun periaatteita omaan elämään.
9. Miten voit kannustaa oppilasta kertomaan oppimastaan sukulaisille ja ystäville?
9 Jos oppilaalla on puoliso, johdetaanko myös hänelle raamattukurssia? Ellei, niin ehdota, että puoliso tulisi mukaan tutkimaan Raamattua. Kannusta oppilasta kertomaan perheenjäsenilleen ja ystävilleen siitä, mitä hän on oppinut (Joh. 1:40–45). Voisit kysyä: ”Miten selittäisit tämän asian sukulaisillesi?” tai ”Minkä raamatunkohdan avulla voisit todistaa tämän jollekin ystävällesi?” Näin valmennat oppilasta opettamaan toisia. Hän voi alkaa toimia kastamattomana julistajana, kun hän on siihen pätevä. Voisit kysyä oppilaalta, tietääkö hän ketään muuta, joka haluaisi tutkia Raamattua. Jos hän tietää, hän voi ehkä järjestää niin, että pääset näyttämään tuolle henkilölle videon Millainen on raamattukurssi? *
KANNUSTA OPPILASTA HANKKIMAAN YSTÄVIÄ SEURAKUNNASTA
10. Miten opettaja voi jäljitellä Paavalin esimerkkiä, josta kerrotaan 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:7, 8:ssa?
10 Opettajan täytyy osoittaa aitoa henkilökohtaista kiinnostusta oppilasta kohtaan. Pidä häntä tulevana hengellisenä veljenäsi tai sisarenasi. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:7, 8.) Ei ole helppo luopua maailmallisista ystävistä ja tehdä tarvittavia muutoksia, jotta voisi palvella Jehovaa. Auta siis oppilasta löytämään hyviä ystäviä seurakunnasta. Ole hänelle ystävä ja vietä hänen kanssaan aikaa raamattukurssin lisäksi myös muulloin. Voit osoittaa välittäväsi hänestä aidosti, kun soitat tai lähetät tekstiviestin hänelle tai käväiset hänen luonaan.
11. Mitä haluamme oppilaiden löytävän seurakunnasta ja miksi?
11 Afrikkalaisen sanonnan mukaan lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Voitaisiin myös sanoa, että opetuslapsen tekemiseen tarvitaan koko seurakunta. Siksi julistajat, jotka ovat taitavia johtamaan raamattukursseja, tutustuttavat oppilaansa toisiin seurakuntaan kuuluviin, joilla voi olla heihin hyvä vaikutus. Näin oppilas voi viettää aikaa Jumalan palvelijoiden seurassa ja saada heiltä hengellistä ja henkistä tukea. Haluamme oppilaan tuntevan, että hän kuuluu seurakuntaan ja hengelliseen perheeseemme. Haluamme osoittaa hänelle, että hän on lämpimästi tervetullut joukkoomme. Silloin hänen on helpompi lakata olemasta läheisesti tekemisissä niiden kanssa, jotka eivät auta häntä rakastamaan Jehovaa (Sananl. 13:20). Jos hänen vanhat ystävänsä hylkäävät hänet, hän voi olla varma siitä, että Jehovan järjestöstä löytyy tosi ystäviä (Mark. 10:29, 30; 1. Piet. 4:4).
PUHU VIHKIYTYMISESTÄ JA KASTEESTA
12. Miksi oppilaan kanssa tulisi puhua vihkiytymisestä ja kasteelle menemisestä?
12 Puhu oppilaalle avoimesti Jumalalle vihkiytymisestä ja kasteelle menemisestä. Mehän johdamme raamattukurssia siksi, että haluamme auttaa oppilasta tulemaan kastetuksi opetuslapseksi. Oppilaan tulisi ymmärtää muutaman kuukauden kuluttua säännöllisen raamattukurssin alkamisesta – ja erityisesti sen jälkeen kun hän on alkanut käydä kokouksissa – että kurssin tarkoitus on auttaa häntä palvelemaan Jehovaa hänen todistajanaan.
13. Mitä askelia oppilas ottaa edistyessään kohti kastetta?
13 Oppilas, joka haluaa tulla kastetuksi Jehovan palvelijaksi, edistyy askel askeleelta kohti tätä tavoitetta. Ensiksi hän oppii tuntemaan Jehovan, rakastamaan häntä ja uskomaan häneen (Joh. 3:16; 17:3). Sitten hän alkaa luoda suhdetta Jehovaan ja seurakuntaan (Hepr. 10:24, 25; Jaak. 4:8). Ajan mittaan oppilas luopuu huonoista tavoista ja katuu syntejään (Apt. 3:19). Hänen uskonsa saa hänet myös kertomaan totuudesta toisille (2. Kor. 4:13). Lopulta hän vihkiytyy Jehovalle ja menee vihkiytymisensä vertauskuvaksi kasteelle (1. Piet. 3:21; 4:2). Se on ilon päivä kaikille! Kun oppilas ottaa askelia kohti tavoitettaan, anna hänelle runsaasti vilpitöntä kiitosta ja kannusta häntä jatkamaan edistymistä.
ARVIOI AIKA AJOIN OPPILAAN EDISTYMISTÄ
14. Miten opettaja voi arvioida oppilaan edistymistä?
14 Meidän täytyy olla kärsivällisiä, kun autamme oppilasta edistymään kohti vihkiytymistä ja kastetta. Jossain vaiheessa on kuitenkin saatava selville, haluaako hän palvella Jehova Jumalaa. Näkyykö oppilaasta, että hän yrittää noudattaa Jeesuksen käskyjä? Vai onko hänestä vain kiinnostavaa tutkia Raamattua?
15. Mitä edistymisen merkkejä opettajan tulisi tarkkailla oppilaassa?
15 Mieti säännöllisesti, miten oppilas edistyy. Puhuuko hän siitä, mitä hän tuntee Jehovaa kohtaan? Rukoileeko hän Jehovaa? (Ps. 116:1, 2.) Lukeeko hän mielellään Raamattua? (Ps. 119:97.) Käykö hän säännöllisesti kokouksissa? (Ps. 22:22.) Onko hän tehnyt tarvittavia muutoksia elämäntavassaan? (Ps. 119:112.) Onko hän alkanut kertoa oppimistaan asioista sukulaisille ja ystäville? (Ps. 9:1.) Mikä tärkeintä, haluaako hän tulla Jehovan todistajaksi? (Ps. 40:8.) Jos oppilas ei edisty millään näistä alueista, yritä tahdikkaasti selvittää syy siihen ja puhu sitten asiasta hänen kanssaan ystävällisesti mutta suoraan. *
16. Mikä voi osoittaa, että raamattukurssi tulisi lopettaa?
16 Pohdi aika ajoin, onko oppilaan kanssa edelleen järkevää tutkia. Kysy itseltäsi: Jättääkö oppilas valmistautumatta raamattukurssiin? Onko hän haluton tulemaan kokouksiin? Onko hänellä edelleen huonoja tapoja? Kuuluuko hän vieläkin väärään uskontoon? Jos vastaat näihin kysymyksiin myöntävästi ja jatkat silti tutkimista hänen kanssaan, on kuin yrittäisit opettaa uimaan jotakuta, joka ei halua kastua. Miksi jatkaisit tutkimista, ellei oppilas todellisuudessa arvosta oppimaansa eikä halua tehdä muutoksia elämässään?
17. Mitä kaikkien, jotka johtavat raamattukursseja, tulisi 1. Timoteuksen kirjeen 4:16:n mukaan tehdä?
17 Suhtaudumme vakavasti vastuuseemme tehdä opetuslapsia ja haluamme auttaa raamattukurssioppilaita edistymään kohti kastetta. Siksi annamme Raamatun opettaa ja esitämme asiamme innostuneesti ja vakaumuksellisesti. Kannustamme oppilasta hankkimaan ystäviä seurakunnasta. Lisäksi puhumme vihkiytymisestä ja kasteelle menemisestä ja arvioimme aika ajoin oppilaan edistymistä. (Ks. tekstiruutu ” Mitä opettajan täytyy tehdä auttaakseen oppilasta edistymään kasteelle?”) Olemme hyvin iloisia siitä, että saamme osallistua tähän elämää pelastavaan työhön. Haluamme tehdä parhaamme, jotta voisimme auttaa raamattukurssioppilaita edistymään kasteelle!
LAULU 79 Jehova, auta häntä pysymään lujana
^ kpl 5 Kun johdamme raamattukursseja, meillä on hieno mahdollisuus opettaa ihmisiä ajattelemaan ja toimimaan niin kuin Jehova haluaa. Tässä kirjoituksessa selitetään, miten voimme parantaa opetustaitoamme.
^ kpl 4 Ks. mwb16.09 viikko 3, nro 8.
^ kpl 8 Ks. VIDEOT > HAASTATTELUT JA KOKEMUKSET > TOTUUS VOI MUUTTAA ELÄMÄN.
^ kpl 9 Ks. JW Library Sign Language® -sovelluksesta MEDIA > KOKOUKSET JA KENTTÄTYÖ > APUVÄLINEITÄ KENTTÄTYÖHÖN.
^ kpl 15 Ks. maaliskuun 2020 Vartiotornissa julkaistut kirjoitukset ”Rakkaus ja arvostus Jehovaa kohtaan saavat menemään kasteelle” ja ”Oletko valmis menemään kasteelle?”
^ kpl 77 KUVA: Kokenut sisar auttaa raamattukurssin jälkeen nuorempaa sisarta ymmärtämään, ettei opettajan kannata olla liian paljon äänessä.
^ kpl 79 KUVA: Oppilas saa tietää raamattukurssilla, miten hän voisi olla parempi vaimo. Myöhemmin hän kertoo miehelleen, mitä on oppinut.
^ kpl 81 KUVA: Oppilas on miehensä kanssa kylässä sisaren luona, jonka hän on tavannut valtakunnansalilla.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA