TUTKITTAVA KIRJOITUS 43

Miten Jehova tekee meistä vahvoja?

Miten Jehova tekee meistä vahvoja?

”[Jehova] tekee teistä lujia, hän tekee teistä vahvoja.” (1. PIET. 5:10)

LAULU 38 Hän tekee sinut vahvaksi

ESITTELY a

1. Miten Jehova vahvisti palvelijoitaan menneisyydessä?

 RAAMATUSSA kerrotaan monista uskollisista Jehovan palvelijoista, jotka olivat vahvoja. Heistä itsestään ei kuitenkaan aina tuntunut siltä. Esimerkiksi Daavid sanoi kerran olevansa ”luja kuin vuori”, mutta toisella hetkellä hän ”hätääntyi” (Ps. 30:7). Simson oli poikkeuksellisen voimakas silloin, kun hän sai Jehovalta pyhää henkeä, mutta hän sanoi, että ilman sitä hän ”heikkenee ja tulee kaikkien muiden ihmisten kaltaiseksi” (Tuom. 14:5, 6; 16:17). Molemmat miehet olivat vahvoja, koska Jehova antoi heille voimaa.

2. Miksi Paavali sanoi: ”Silloin kun olen heikko, olen voimakas”? (2. Korinttilaisille 12:9, 10.)

2 Myös Paavali tunnusti, että hän tarvitsi voimaa Jehovalta. (Lue 2. Korinttilaiskirjeen 12:9, 10.) Hänellä oli vakavia terveysongelmia, kuten monilla meistäkin (Gal. 4:13, 14). Oikein toimiminen oli hänelle välillä hyvin vaikeaa (Room. 7:18, 19). Hän joutui ahdistaviin tilanteisiin, jotka aiheuttivat hänelle huolta ja epävarmuutta (2. Kor. 1:8, 9). Paavali sanoi kuitenkin: ”Silloin kun olen heikko, olen voimakas.” Miten se oli mahdollista? Jehova antoi hänelle voimaa selviytyä haasteista, joista hän ei olisi mitenkään selviytynyt omin voimin.

3. Mihin kysymyksiin saamme vastaukset?

3 Jehova on luvannut antaa meillekin voimaa (1. Piet. 5:10). Emme voi kuitenkaan vain jäädä odottelemaan sitä tumput suorina. Auto liikkuu sen ansiosta, että siinä on moottori, mutta kuljettajan täytyy silti painaa kaasua. Samalla tavalla Jehova on koko ajan valmiina antamaan meille voimaa, mutta meidän on tehtävä jotain, jotta saisimme sitä. Mitä kautta Jehova antaa voimaa meille? Mitä meidän täytyy itse tehdä, jotta saisimme sitä? Löydämme vastaukset näihin kysymyksiin, kun tutkimme kolmen sellaisen henkilön elämää, jotka Jehova teki vahvoiksi. He ovat Joona, Jeesuksen äiti Maria ja Paavali. Lisäksi luvassa on samankaltaisia kokemuksia nykyajalta.

RUKOILEMINEN JA TUTKIMINEN

4. Mitkä ovat kaksi keinoa saada voimaa Jehovalta?

4 Yksi tapa saada Jehovalta voimaa on rukoileminen. Hän voi vastata rukouksiimme antamalla meille ”voimaa, joka ylittää tavanomaisen” (2. Kor. 4:7). Toinen tapa on lukea Raamattua ja mietiskellä sitä (Ps. 86:11). Sen sanoma ”uhkuu voimaa” (Hepr. 4:12). Näillä keinoilla voimme kestää haastavia tilanteita, pysyä iloisena ja onnistua vaikeissa tehtävissä. Mietitään esimerkiksi, miten Jehova auttoi Joonaa.

5. Miksi Joona tarvitsi voimaa?

5 Joonalla oli voimat vähissä. Hän oli paennut tehtävää, jonka hän oli saanut Jehovalta. Siksi hän joutui rajuun myrskyyn, jossa hänellä ja muilla laivan matkustajilla oli hengenlähtö lähellä. Kun hänet heitettiin yli laidan, hän joutui aivan uuteen ja pelottavaan paikkaan, suuren kalan vatsaan. Miltähän Joonasta tuntui? Pelkäsikö hän kuolevansa? Miettikö hän, oliko Jehova hylännyt hänet? Ei ihme, jos Joona oli ahdistunut.

Miten voimme saada voimaa vaikeassa tilanteessa niin kuin Joona? (Ks. kpl:t 6–9.)

6. Miten Joona sai voimaa kalan vatsassa? (Joona 2:1, 2, 7.)

6 Miten Joona sai voimaa, kun hän oli yksin kalan vatsassa? Ensinnäkin hän rukoili. (Lue Joonan 2:1, 2, 7.) Vaikka hän ei ollut totellut Jehovaa, hän kyllä tiesi, että Jehova kuulisi hänen nöyrän rukouksensa, koska hän katui. Hän myös mietiskeli Raamatun kirjoituksia. Mistä tiedämme sen? Joonan kirjan 2. lukuun on kirjoitettu muistiin hänen rukouksensa, ja siinä hän käyttää paljon sanoja ja ilmauksia, jotka löytyvät myös Psalmien kirjasta. (Vrt. esim. Joona 2:2, 5; Psalmit 69:1; 86:7.) Joona selvästikin tunsi nuo raamatunkohdat hyvin. Niiden mietiskeleminen antoi hänelle varmuuden siitä, että Jehova auttaisi häntä. Lopulta hän pääsi takaisin kuivalle maalle ja oli taas valmis tekemään Jehovan antamaa työtä. (Joona 2:10–3:4.)

7–8. Miten Zhiming on saanut voimaa kestää haastavia tilanteita?

7 Joonan esimerkistä voi olla meille apua, kun meillä on vaikeaa. Taiwanissa asuvalla Zhiming-nimisellä veljellä on heikko terveys, ja lisäksi hänen perheensä kohtelee häntä todella huonosti, koska hän palvelee Jehovaa. b Hän saa kuitenkin voimaa rukoilemalla ja tutkimalla. Zhiming sanoo: ”Joskus ongelmani tuntuvat niin suurilta, että minun on vaikea rauhoittua tutkimaan.” Hän ei kuitenkaan luovuta. Hän jatkaa: ”Aluksi rukoilen Jehovaa ja sitten kuuntelen kuulokkeilla valtakunnanlauluja. Joskus jopa laulan hiljaa mukana niin kauan, että rauhoitun. Sitten alan tutkia.”

8 Henkilökohtainen tutkiminen on vahvistanut Zhimingiä yllättävilläkin tavoilla. Esimerkiksi kun hän oli toipumassa suuresta leikkauksesta, sairaanhoitaja tuli sanomaan, että hänelle pitäisi antaa verensiirto, koska hänellä ei ollut tarpeeksi punasoluja. Leikkausta edeltävänä iltana Zhiming oli lukenut sisaresta, jolle tehtiin sama leikkaus. Veren punasolupitoisuus oli käynyt hänellä vielä alempana kuin Zhimingillä, mutta hän oli kieltäytynyt verensiirrosta ja toipui ihan hyvin. Sisaren kokemus antoi Zhimingille voimaa pysyä uskollisena.

9. Mitä voit tehdä, jos voimat eivät tunnu riittävän rukoilemiseen ja tutkimiseen? (Ks. myös kuvat.)

9 Onko sinun joskus vaikea pukea ajatuksiasi sanoiksi rukouksessa, kun huolet painavat? Tai onko sinulla niin heikko olo, ettet jaksa tutkia? Muista, että Jehova ymmärtää sinua täydellisesti. Voit olla varma, että vaikka rukouksesi olisi lyhyt, hän osaa antaa sinulle juuri sen, mitä tarvitset (Ef. 3:20). Jos sinuun sattuu fyysisesti tai henkisesti niin paljon, ettet oikein pysty lukemaan ja tutkimaan, voisitko yrittää kuunnella äänijulkaisujamme? Myös jw.org-sivustolla olevista lauluista ja videoista voi olla paljon apua. Jehova haluaa auttaa sinua. Hän antaa sinulle voimaa, kun rukoilet sitä häneltä ja katsot, miten hän vastaa Raamatun ja julkaisujen välityksellä.

VELJET JA SISARET

10. Miten voimme saada voimaa veljiltä ja sisarilta?

10 Jehova voi antaa meille voimaa veljien ja sisarten kautta. He ovat meille ”runsaan lohdutuksen lähde”, kun meillä on vastoinkäymisiä tai jokin tehtävä tuntuu liian vaikealta. (Kol. 4:10, 11.) Ystävien merkitys korostuu ”vaikeina aikoina” (Sananl. 17:17). Silloin kun meillä on voimat lopussa, he voivat auttaa meitä käytännön asioissa, lohduttaa meitä ja kannustaa meitä jatkamaan Jehovan palvelemista. Jeesuksen äiti Maria sai tällaista apua.

11. Miksi Maria tarvitsi voimaa?

11 Maria tosiaan tarvitsi voimaa Jehovan tahdon tekemiseen. Hän sai enkeli Gabrielilta tehtävän, joka saattoi tuntua ylivoimaiselta. Hän tulisi raskaaksi, vaikka ei ollut vielä naimisissa. Marialla ei ollut kokemusta omien lasten kasvattamisesta, mutta hänen pitäisi huolehtia pojasta, josta tulisi aikanaan Messias. Hänen täytyisi myös selittää sulhaselleen Joosefille, miten hän voi olla raskaana, vaikka hän ei ole ollut sukupuolisuhteessa kenenkään kanssa. (Luuk. 1:26–33.)

12. Miten Maria sai voimaa? (Luukas 1:39–45.)

12 Mistä Maria sai voimaa epätavallisen tehtävänsä suorittamiseen? Hän pyysi apua toisilta. Maria esimerkiksi kysyi enkeli Gabrielilta lisätietoja tehtävästään (Luuk. 1:34). Kohta sen jälkeen hän matkusti Juudan vuoristoseudulle sukulaisensa Elisabetin luo. Se oli pitkä matka, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Elisabet antoi Marialle kiitosta ja esitti pyhän hengen ohjauksessa rohkaisevan profetian Jeesuksesta. (Lue Luukkaan 1:39–45.) Maria sanoikin, että Jehova oli ”tehnyt mahtavia tekoja käsivarrellaan” (Luuk. 1:46–51). Jehova siis antoi Marialle voimaa Gabrielin ja Elisabetin kautta.

13. Mitä hyötyä Dasurille oli siitä, että hän pyysi apua ystäviltä?

13 Marian tavoin mekin voimme saada voimaa ystävien kautta. Boliviassa asuvan Dasuri-nimisen sisaren isällä todettiin kuolemaan johtava sairaus. Hän joutui sairaalaan, ja Dasuri tarjoutui huolehtimaan hänestä (1. Tim. 5:4). Tilanne ymmärrettävästikin verotti Dasurin voimia. Hän kertoo: ”Ajattelin monesti, että nyt en enää jaksa.” Pyysikö hän ystäviltä apua? Hän sanoo: ”En halunnut olla vaivaksi veljille ja sisarille. Järkeilin, että kyllä Jehova antaa minulle sen avun, mitä tarvitsen. Sitten kuitenkin tajusin, että eristäytymällä yritin todellisuudessa pärjätä ongelmieni kanssa yksin.” (Sananl. 18:1.) Dasuri päätti kirjoittaa tilanteestaan muutamalle ystävälle. Hän sanoo: ”Sanat eivät riitä kertomaan, miten paljon olen saanut tukea veljiltä ja sisarilta. He toivat ruokaa sairaalaan ja jakoivat kivoja ajatuksia Raamatusta. On ihanaa tietää, ettemme koskaan jää yksin. Me kaikki kuulumme Jehovan isoon perheeseen, jossa saa aina apua sekä ystäviä, joiden kanssa itkeä ja jatkaa taistelua yhdessä.”

14. Miksi kannattaa ottaa vastaan apua vanhimmilta?

14 Jehova antaa meille voimaa myös vanhinten kautta. He ovat hänen antamiaan lahjoja, joiden tarkoitus on virkistää meitä. (Jes. 32:1, 2.) Kun sinulla on huolia, kerro niistä vapaasti vanhimmille. Ota kiitollisena vastaan apu, jota he tarjoavat sinulle. Heidän avullaan Jehova voi tehdä sinusta vahvan.

TOIVO PAREMMASTA TULEVAISUUDESTA

15. Mikä hieno toivo meillä kaikilla on?

15 Raamatun lupaukset antavat meille toivoa, ja se puolestaan antaa meille voimaa (Room. 4:3, 18–20). Meillä on mittaamattoman arvokas mahdollisuus elää ikuisesti joko taivaassa tai paratiisissa maan päällä. Toivo auttaa meitä kestämään vaikeuksia, kertomaan hyvää uutista ja huolehtimaan erilaisista tehtävistä seurakunnassa (1. Tess. 1:3). Paavalikin sai toivosta voimaa.

16. Miksi Paavali tarvitsi voimaa?

16 Kirjeessään korinttilaisille Paavali vertasi itseään saviastiaan, joka menee helposti rikki. Hän oli ”ahtaalla” ja ”ymmällä”, häntä vainottiin ja hänet oli ”syösty maahan”. Välillä hän oli jopa hengenvaarassa. (2. Kor. 4:8–10.) Paavali kirjoitti nämä sanat kolmannella lähetysmatkallaan, eikä hänellä ehkä ollut aavistustakaan siitä, mitä hän joutuisi vielä kokemaan. Edessä oli väkivaltaista kohtelua, pidätyksiä, haaksirikko ja vankeutta. Paavali tosiaan tarvitsi voimaa.

17. Mistä Paavali sai voimaa koettelemusten kestämiseen? (2. Korinttilaisille 4:16–18.)

17 Paavali ajatteli paljon toivoaan ja sai siitä voimaa. (Lue 2. Korinttilaiskirjeen 4:16–18.) Hän sanoi korinttilaisille, että vaikka hänen ruumiinsa ”riutuu pois”, se ei häntä lannista. Hän sanoi toivosta elää ikuisesti taivaassa, että se ”tulee yhä suuremmaksi”. Mikä tahansa kärsimys oli pientä sen rinnalla. Kun Paavali mietti tätä toivoa, hän tunsi, että häntä ”uudistetaan päivä päivältä”.

18. Miten Tihomir ja hänen perheensä ovat saaneet voimaa toivosta?

18 Bulgariassa asuva Tihomir-niminen veli saa voimaa toivosta. Hänen pikkuveljensä Zdravko kuoli joitain vuosia sitten liikenneonnettomuudessa. Suru tuntui Tihomirista jonkin aikaa ylitsepääsemättömältä. Ylösnousemuksen yksityiskohtainen kuvitteleminen on lohduttanut häntä ja hänen perhettään. Hän kertoo: ”Mietimme, missä tapaamme Zdravkon ensimmäistä kertaa, mitä ruokaa laitamme hänelle, keitä kutsumme hänen tervetulojuhliinsa ja mitä kerromme hänelle elämästä viimeisinä päivinä.” Tihomir sanoo, että toivoon keskittyminen on auttanut heitä kestämään surua ja odottamaan aikaa, jolloin Jehova herättää Zdravkon kuolleista.

Millaista sinun elämäsi on uudessa maailmassa? (Ks. kpl 19.) c

19. Mitä voimme tehdä, jotta toivo olisi mielessämme kirkkaana? (Ks. myös kuva.)

19 Miten voit vahvistaa toivoasi? Jos sinulla on toivo elää ikuisesti maan päällä, lue Raamatun kuvauksia paratiisista ja mietiskele niitä (Jes. 25:8; 32:16–18). Käytä aikaa sen ajattelemiseen, millaista sinun elämäsi uudessa maailmassa tulee olemaan. Mieti, keitä näet siellä, mitä ääniä kuulet ja miltä sinusta tuntuu. Etsi julkaisuistamme kuvia paratiisista ja katso esimerkiksi musiikkivideot Näetkö jo uuden maailman?, Paratiisin kynnyksellä ja Mieti edessä olevaa aikaa. Näin saat mielikuvituksen liikkeelle. Kun meillä on toivo kirkkaana mielessä, ongelmamme voivat alkaa tuntua ”hetkellisiltä ja kevyiltä” (2. Kor. 4:17). Toivo on yksi tapa, jolla Jehova tekee meidät vahvaksi.

20. Miten voimme saada voimaa, jos tunnemme olevamme heikkoja?

20 Vaikka meistä tuntuisi, että olemme heikkoja, ”Jumalan avulla saamme voimaa” (Ps. 108:13). Jehova on jo tehnyt järjestelyjä, joiden kautta voi saada voimaa, mutta meidän tehtäväksemme jää hyödyntää niitä. Siispä kun sinusta tuntuu vaikealta hoitaa jokin tehtävä, selviytyä haastavasta tilanteesta tai säilyttää ilo, puhu Jehovalle suoraan rukouksessa ja selvitä Raamatusta ja julkaisuista, mitä hän ajattelee asiasta. Ota vastaan apua ystäviltä ja pidä toivosi kirkkaana mielessä. Silloin saat Jehovalta niin paljon voimaa kuin tarvitset ja voit ”kestää kaiken kärsivällisesti ja iloiten” (Kol. 1:11).

LAULU 129 Voit kestää loppuun saakka

a Jos elät haastavassa tilanteessa tai sinulla on tehtävä, joka tuntuu ylivoimaiselta, tämä artikkeli on sinulle. Opimme, miten Jehova voi tehdä meistä vahvoja ja mitä meidän täytyy itse tehdä, jotta saisimme voimaa.

b Jotkin nimet on muutettu.

c KUVA: Kuuro sisar katsoo Raamatun lupauksista kertovaa musiikkivideota, jotta hänen olisi helpompi kuvitella, millaista elämä on uudessa maailmassa.