TUTKITTAVA KIRJOITUS 43

LAULU 129 Voit kestää loppuun saakka

Voitolle lannistavista epäilyksistä

Voitolle lannistavista epäilyksistä

”Varmistautukaa kaikesta.” (1. TESS. 5:21)

NÄKÖKULMA

Miten voittaa lannistavat epäilykset, jotka voivat tehdä Jehovan palvelemisesta raskaampaa?

1–2. a) Millaisia epäilyksiä meille voi joskus tulla? b) Mitä tässä kirjoituksessa käsitellään?

 KAIKENIKÄISILLÄ Jehovan palvelijoilla voi olla lannistavia epäilyksiä. a Todistajanuori saattaa miettiä, huomaako Jehova hänet oikeasti, ja siksi hän on epävarma siitä, haluaako hän mennä kasteelle. Keski-ikäinen veli on ehkä nuorena panostanut valtakunnan työhön eikä uran luomiseen. Nyt kun hänen perheellään on rahahuolia, hänelle saattaa tulla mieleen, oliko se sittenkään viisasta. Iäkkäällä sisarella on haasteita jaksamisen kanssa, ja häntä lannistaa se, ettei hän voi enää tehdä yhtä paljon kuin ennen. Oletko sinä joskus miettinyt seuraavanlaisia kysymyksiä: Olenko tosiaan Jehovalle tärkeä? Kannattiko minun tehdä uhrauksia hänen työnsä hyväksi? Onko minusta enää mitään hyötyä Jehovalle?

2 Jos tällaiset epäilykset jättää käsittelemättä, ne voivat heikentää intoamme Jehovan palveluksessa. Mietitään nyt Raamatun periaatteita, jotka voivat auttaa, jos meitä epäilyttää, 1) välittääkö Jehova meistä, 2) olivatko aiemmin tekemämme ratkaisut viisaita tai 3) onko meistä enää hyötyä Jehovalle.

APUKEINOJA EPÄILYSTEN VOITTAMISEEN

3. Mikä on yksi tapa taistella epäilyksiä vastaan?

3 Yksi tapa taistella epäilyksiä vastaan on lukea Raamattua ja etsiä sieltä vastauksia mieltä painaviin kysymyksiin. Jos teemme niin, saamme voimaa jatkaa Jehovan palvelusta, kasvamme hengellisesti ja meillä on paremmat mahdollisuudet ”pysyä lujina uskossa” (1. Kor. 16:13).

4. Miten voimme ”varmistautua kaikesta”? (1. Tessalonikalaisille 5:21.)

4 Lue 1. Tessalonikalaisille 5:21. Raamatussa meitä kannustetaan ”varmistautumaan kaikesta”. Miten se onnistuu? Jos et ole varma jostain asiasta, katso, mitä Raamattu sanoo siitä. Mietitään esimerkiksi nuorta todistajaa, joka pohtii, välittääkö Jehova hänestä oikeasti. Pitäisikö hänen vain lakaista tämä kysymys maton alle? Ei, vaan hänen olisi tärkeää ”varmistautua kaikesta” ottamalla selvää, mitä Jehova ajattelee asiasta.

5. Miten voimme saada Jehovalta vastauksia kysymyksiimme?

5 Kun luemme Raamattua, me ikään kuin kuuntelemme, mitä Jehova haluaa sanoa meille. Jotta saisimme tietää, mitä hän ajattelee jostain tietystä asiasta, meidän täytyy ehkä nähdä hieman enemmän vaivaa. Etsi Raamatusta kohtia, jotka liittyvät tilanteeseesi. Voit hakea lisäaineistoa käyttämällä Jehovan järjestön valmistamia tutkimisvälineitä. (Sananl. 2:3–6.) Rukoile, että Jehova auttaisi sinua löytämään vastauksia ja saamaan selville, mitä mieltä hän on. Etsi myös Raamatun periaatteita ja käytännön vinkkejä, jotka sopivat tilanteeseesi. Voisit myös tutkia sellaisten Raamatun aikoina eläneiden ihmisten esimerkkejä, jotka olivat vastaavanlaisessa tilanteessa.

6. Miten kokoukset auttavat taistelussa epäilyksiä vastaan?

6 Jehova puhuu meille myös kokousten kautta. Jos olemme niissä säännöllisesti läsnä, voimme kuulla jossain puheessa tai ystävän vastauksessa juuri sellaisen ajatuksen, joka auttaa meitä pääsemään yli epäilyksistämme (Sananl. 27:17). Katsotaan nyt, miten voisimme ehkä selvittää alussa mainitut kolme epäilystä.

ONKO JEHOVA KIINNOSTUNUT MINUSTA?

7. Mitä jotkut miettivät?

7 Jos sinulla on merkityksetön olo, ystävystyminen kaikkeuden Luojan kanssa voi tuntua aika kaukaiselta, ellei täysin mahdottomalta. Daavidillakin oli ehkä samansuuntaisia ajatuksia. Hän ihmetteli sitä, että Jehova uhrasi ajatustakaan pienille ihmisille, ja kysyi: ”Jehova, mikä on ihminen niin että huomaat hänet, kuolevaisen ihmisen poika niin että kiinnität häneen huomiota?” (Ps. 144:3.) Mistä tähän kysymykseen voi saada vastauksen?

8. Millaisiin asioihin Jehova kiinnittää huomiota ihmisissä? (1. Samuelin kirja 16:6, 7, 10–12.)

8 Raamatusta opimme, että Jehova pitää tärkeinä sellaisiakin, joita toiset eivät ehkä huomaa. Hän esimerkiksi lähetti Samuelin voitelemaan yhden Iisain pojista Israelin tulevaksi kuninkaaksi. Iisai halusi esitellä Samuelille seitsemän kahdeksasta pojastaan mutta ei nuorinta poikaansa Daavidia. b Jehova oli kuitenkin valinnut juuri Daavidin. (Lue 1. Samuelin kirjan 16:6, 7, 10–12.) Hän näki, millainen Daavid todella oli: nuori mies, joka rakasti häntä koko sydämestään.

9. Miksi voit olla varma, että Jehova on kiinnostunut sinusta? (Ks. myös kuva.)

9 Jehova on jo monella tavalla näyttänyt, että hän pitää sinua tärkeänä. Hän antaa neuvoja, jotka sopivat nimenomaan sinun tilanteeseesi (Ps. 32:8). Se ei olisi mahdollista, ellei hän tuntisi sinua hyvin (Ps. 139:1). Kun toimit hänen neuvojensa mukaan ja huomaat, miten paljon hyötyä niistä on, voit saada varmuuden siitä, että hän on kiinnostunut sinusta (1. Aik. 28:9; Apt. 17:26, 27). Jehova näkee, miten kovasti yrität. Hän on selvillä hyvistä ominaisuuksistasi ja haluaa olla ystäväsi (Jer. 17:10). Hän on iloinen, jos sinäkin haluat ystävystyä hänen kanssaan (1. Joh. 4:19).

”Jos etsit häntä [Jehovaa], hän antaa sinun löytää itsensä.” (1. Aik. 28:9.) (Ks. kpl 9.) c


OLIVATKO AIEMMAT RATKAISUNI VIISAITA?

10. Mitä joku voi miettiä menneisiin valintoihin liittyen?

10 Joku saattaa katsoa elämää taaksepäin ja miettiä, olivatko hänen tekemänsä valinnat parhaita mahdollisia. Ehkä hän on jättänyt lupaavan uran tai menestyvän yrityksen, jotta voisi antaa Jehovalle enemmän. Jotkut hänen tuntemistaan ihmisistä ovat lähteneet elämässä eri suuntaan, ja nyt vuosien päästä heillä näyttää menevän taloudellisesti paljon paremmin. Silloin voi nousta mieleen kysymys: olivatko Jehovan palveluksen hyväksi tehdyt uhraukset vaivan arvoisia, vai menikö niiden takia ohi joitain parempia mahdollisuuksia?

11. Mikä vaivasi psalmin 73 kirjoittajaa?

11 Jos sinusta tuntuu tältä, mieti, millaisia ajatuksia oli psalmin 73 kirjoittajalla. Hänestä näytti, että sellaiset, jotka eivät palvelleet Jehovaa, olivat terveitä ja rikkaita ja elivät stressitöntä elämää (Ps. 73:3–5, 12). Kun hän vertasi omaa elämäänsä siihen, miten hyvin heillä vaikutti menevän, hänestä tuntui, ettei sillä, mitä hän teki Jehovan palveluksessa, ollut mitään merkitystä. Nämä ajatukset ahdistivat häntä ”kaiken päivää” (Ps. 73:13, 14). Miten hän käsitteli näitä ikäviä tunteita?

12. Miten psalminkirjoittaja sai käsiteltyä negatiiviset ajatuksensa? (Psalmit 73:16–18.)

12 Lue psalmi 73:16–18. Psalminkirjoittaja meni Jehovan pyhäkköön. Siellä hän pystyi ajattelemaan asioita selkeämmin. Hän tajusi, että vaikka joidenkin elämä näyttää helpolta, heidän tulevaisuutensa ei ole kovinkaan valoisa. Niinpä hän ymmärsi, että kaikkein viisainta on tavoitella elämässä hengellisiä asioita. Hän sai mielenrauhansa takaisin, ja hän päätti jatkaa Jehovan palvelemista. (Ps. 73:23–28.)

13. Mitä voit tehdä, jos menneet ratkaisusi alkavat mietityttää? (Ks. myös kuva.)

13 Sinäkin voit tehdä samoin kuin psalminkirjoittaja. Mieti, millaisia arvokkaita hengellisiä asioita sinulla on ratkaisujesi ansiosta. Olet esimerkiksi kerännyt aarteita taivaaseen. Laita sitten toiseen vaakakuppiin päinvastaisten ratkaisujen seuraukset. Tämä maailma pystyy parhaimmillaankin tarjoamaan vain hetkellistä hyötyä. Niillä jotka eivät palvo Jehovaa, voi kyllä olla mukava elämä tällä hetkellä, mutta odotettavissa ei ole enää mitään muuta. Heillä ei ole toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Toisaalta Jehova antaa sinulle paljon hienoja asioita jo nyt ja tulevaisuudessa paremman elämän kuin osaat kuvitellakaan (Ps. 145:16). On myös hyvä muistaa, ettemme voi mitenkään tietää, millaista elämästämme olisi oikeasti tullut, jos olisimme tehneet toisenlaisia ratkaisuja. Se on kuitenkin takuuvarmaa, että jos ratkaisujemme taustalla on aina rakkaus Jehovaan ja toisiin ihmisiin, emme jää paitsi mistään aidosti tärkeästä. Meillä on kaikki, mitä tarvitsemme ollaksemme onnellisia.

Keskity siihen, miten hienon tulevaisuuden Jehova on luvannut sinulle. (Ks. kpl 13.) d


ONKO MINUSTA ENÄÄ HYÖTYÄ JEHOVALLE?

14. Mitä jotkut saattavat miettiä ja miksi?

14 Joidenkin elämää vaikeuttavat korkea ikä ja heikko terveys tai liikuntarajoitteet. Siksi heistä saattaa tuntua, ettei heillä ole paljoakaan annettavaa Jehovalle. Mieleen saattaa tulla kysymys: onko minusta enää mitään hyötyä?

15. Mistä psalmin 71 kirjoittaja oli varma?

15 Psalmin 71 kirjoittajalla oli samankaltaisia huolenaiheita. Hän pyysi Jehovalta: ”Älä hylkää minua, kun voimani vähenevät.” (Ps. 71:9, 18.) Hän oli kuitenkin varma, että jos hän palvelisi Jehovaa uskollisesti, Jehova pitäisi hänestä huolta. Hän tiesi, että Jehova saa paljon iloa, kun joku yrittää parhaansa hänen palveluksessaan rajoituksista huolimatta. (Ps. 37:23–25.)

16. Miksi iäkkäät ystävät ovat niin arvokkaita? (Psalmit 92:12–15.)

16 Jos sinulle on jo kertynyt ikää, yritä nähdä tilanteesi Jehovan näkökulmasta. Hän voi auttaa sinua menestymään hengellisesti, vaikka sinulla olisikin fyysisiä rajoituksia. (Lue psalmi 92:12–15.) Älä keskity siihen, mitä et enää pysty tekemään, vaan siihen, mikä on sinulle tällä hetkellä mahdollista. Toisia varmasti motivoi se, että olet pysynyt uskollisena jo pitkään. Voit piristää heitä olemalla aidosti kiinnostunut heistä. Voit myös kertoa heille, miten Jehova on pitänyt sinusta huolta vuosien varrella ja minkä Raamatun lupauksen toteutumista odotat erityisesti. Kun rukoilet toisten puolesta, voit saada paljon hyvää aikaan heidän elämässään (1. Piet. 3:12). Olosuhteista riippumatta meillä kaikilla on todellakin paljon annettavaa Jehovalle ja ystäville.

17. Miksi meidän ei pitäisi vertailla itseämme toisiin?

17 Jos sinua joskus turhauttaa se, ettet voi tehdä enemmän Jehovan palveluksessa, muista, että se, mitä pystyt tekemään, on hänelle todella arvokasta. Yritä vastustaa kiusausta vertailla itseäsi toisiin, koska Jehovakaan ei tee niin (Gal. 6:4). Maria antoi Jeesukselle lahjaksi kallista öljyä (Joh. 12:3–5). Köyhä leski taas lahjoitti kaksi vähäarvoista kolikkoa (Luuk. 21:1–4). Jeesus ei vertaillut heitä keskenään. Hän arvosti molempien antamia lahjoja ja piti niitä merkkinä vahvasta uskosta. Voit olla varma, että Jehova arvostaa kaikkea sitä, mitä teet rakkaudesta häneen, vaikka se tuntuisi sinusta hyvin pieneltä.

18. Mikä auttaa lannistaviin ajatuksiin? (Ks. myös tekstiruutu ” Tasapainottavia ajatuksia Raamatusta”.)

18 Meillä kaikilla on välillä lannistavia ajatuksia. Omiin tunteisiin ei aina voi luottaa, mutta Raamattuun voi. Tutki sen avulla kysymyksiä, jotka aiheuttavat sinulle epävarmuutta. Silloin voit saada varmuuden siitä, että Jehova on kiinnostunut sinusta, arvostaa tekemiäsi uhrauksia ja on sitoutunut palkitsemaan sinut. Hänen mielestään jokainen hänen uskollinen palvelijansa on kaiken rakkauden ja huomion arvoinen.

LAULU 111 Meillä on paljon ilonaiheita!

a ILMAUKSEN SELITYS: Tässä kirjoituksessa puhutaan epäilyksistä, jotka liittyvät siihen, olemmeko arvokkaita Jehovalle ja olemmeko tehneet hyviä valintoja. Kyse ei ole sellaisista Raamatussa mainituista epäilyksistä, jotka voisivat kertoa luottamuksen puutteesta Jehovaan ja hänen lupauksiinsa.

b Raamattu ei kerro tarkkaan, minkä ikäinen Daavid oli, kun Jehova valitsi hänet kuninkaaksi, mutta hän saattoi olla vielä teini-ikäinen. (Ks. Vartiotorni 1.9.2011, s. 29, kpl 2.)

c KUVA: Nuori sisar etsii Raamatusta Jehovan ohjeita tilanteeseensa.

d KUVA: Veli pesee ikkunoita elättääkseen perheensä. Samalla hän kuvittelee itsensä paratiisiin.