”Osta totuutta äläkä sitä myy”

”Osta totuutta äläkä sitä myy”

”Osta totuutta äläkä sitä myy – viisautta ja kuria ja ymmärrystä.” (SANANL. 23:23)

LAULUT: 37, 52

1, 2. a) Mikä on arvokkain omaisuutemme? b) Mitä totuuksia vaalimme ja miksi? (Ks. kuvat kirjoituksen alussa.)

MIKÄ on arvokkainta, mitä omistat? Olisitko valmis vaihtamaan sen johonkin vähemmän arvokkaaseen? Jehovan vihkiytyneille palvelijoille nämä eivät ole vaikeita kysymyksiä. Arvokkain omaisuutemme on suhde Jehovaan, emmekä vaihtaisi sitä mihinkään. Pidämme suuressa arvossa myös Raamatun totuutta, koska sen ansiosta olemme voineet päästä Jehovan ystäviksi. (Kol. 1:9, 10.)

2 Ajattele, mitä kaikkea suuri Opettajamme opettaa meille Sanassaan Raamatussa! Hän paljastaa totuuden nimensä merkityksestä ja vetoavista ominaisuuksistaan. Hän kertoo, että hän on rakkaudesta meitä kohtaan antanut Poikansa Jeesuksen kuolla lunastusuhrina. Saamme Jehovalta tietoa myös messiaanisesta valtakunnasta. Hän antaa voidelluille toivon elää taivaassa ja ”muille lampaille” toivon elää ikuisesti paratiisissa maan päällä (Joh. 10:16). Hän opettaa, miten meidän tulisi elää elämäämme. Vaalimme näitä totuuksia, koska ne mahdollistavat meille läheisen suhteen Luojaamme ja antavat elämällemme tarkoituksen.

3. Mitä totuuden ostaminen ei merkitse?

3 Jehova on antelias Jumala. Hän ei pidätä totuuden etsijöiltä mitään hyvää. Hän jopa antoi rakkaan Poikansa elämän meidän puolestamme ilmaisena lahjana. Jumala ei varmasti vaatisi meitä maksamaan rahaa totuudesta. Kun Simon-niminen mies tarjosi apostoli Pietarille rahaa, jotta saisi vallan antaa toisille pyhää henkeä, Pietari ojensi häntä sanoen: ”Tuhoutukoon hopeasi sinun kanssasi, koska luulit rahalla saavasi Jumalan ilmaisen lahjan hallintaasi.” (Apt. 8:18–20.) Miksi Raamatussa sitten kehotetaan ”ostamaan totuutta”?

MITEN TOTUUTTA VOI ”OSTAA”?

4. Mitä tämä kirjoitus opettaa meille totuudesta?

4 Lue Sananlaskujen 23:23. Emme löydä Jumalan sanan totuutta ilman vaivannäköä. Meidän täytyy olla valmiita mihin tahansa uhrauksiin, jotta saisimme sen. Kun olemme ”ostaneet” eli hankkineet totuutta, meidän täytyy varoa, ettemme ”myy” eli menetä sitä. Katsotaanpa, miten voimme ”ostaa” totuutta ja millainen hinta meidän on ehkä maksettava siitä. Näiden asioiden tarkastelu syventää arvostustamme totuutta kohtaan ja vahvistaa päätöstämme olla koskaan myymättä sitä. Tulemme huomaamaan, että totuuden ostaminen kannattaa aina.

5, 6. a) Miten voimme ostaa totuutta ilman rahaa? Havainnollista. b) Miten totuus hyödyttää meitä?

5 Vaikka jokin olisi ilmaista, sen saaminen itsellemme voi silti vaatia meiltä jotain. Heprean sana, joka on Sananlaskujen 23:23:ssa käännetty vastineella ”ostaa”, voi merkitä myös ’hankkia’. Molemmat sanat sisältävät ajatuksen siitä, että ihminen näkee vaivaa tai luopuu jostain saadakseen jotain sellaista, mitä hän pitää arvokkaana. Seuraava vertaus havainnollistaa asiaa. Kuvitellaan, että lehdessä mainostetaan ilmaisia banaaneja. Ilmaantuvatko banaanit pöytäämme itsestään? Eivät tietenkään. Meidän täytyy nähdä sen verran vaivaa, että menemme hakemaan niitä kaupasta. Vaikka siis banaanit ovat ilmaisia, meidän täytyy uhrata aikaa ja vaivaa saadaksemme niitä. Emme tarvitse rahaa myöskään totuuden ostamiseen, mutta totuuden saaminen omaksemme vaatii vaivannäköä.

6 Lue Jesajan 55:1–3. Jesajan kirjassa Jehova luo valoa siihen, mitä totuuden ostaminen merkitsee. Hän vertaa sanojaan veteen, maitoon ja viiniin. Raikkaan, puhtaan veden tavoin totuus virkistää meitä. Aivan niin kuin maito auttaa lasta vahvistumaan ja kasvamaan, Jehovan sanat vahvistavat meitä ja auttavat meitä kasvamaan hengellisesti. Jehovan sanoja voidaan verrata myös viiniin. Raamatussa viini yhdistetään iloitsemiseen (Ps. 104:15). Kehottamalla palvelijoitaan ”ostamaan viiniä” Jehova vakuuttaa, että hänen ohjeidensa noudattaminen lisää iloamme (Ps. 19:8). Hän havainnollistaa näiden vertausten avulla kauniisti sitä, miten hyödymme totuuden oppimisesta ja sen mukaan elämisestä. Käsittelemme nyt viittä asiaa, joista meidän täytyy ehkä luopua totuuden vuoksi.

MISTÄ OLET LUOPUNUT TOTUUDEN VUOKSI?

7, 8. a) Miksi totuuden oppiminen vie aikaa? b) Mitä uhrauksia eräs opiskelija teki, ja mitä siitä seurasi?

7 Aika. Tämä on hinta, joka jokaisen täytyy maksaa totuudesta. Vaatii aikaa kuunnella valtakunnan sanomaa, lukea Raamattua ja siihen perustuvia julkaisuja, käydä raamattukurssia sekä valmistautua kokouksiin ja olla niissä läsnä. Meidän täytyy ostaa aikaa jostain vähemmän tärkeästä. (Lue Efesolaiskirjeen 5:15, 16.) Miten paljon aikaa tarvitaan siihen, että oppii tuntemaan hyvin Raamatun perusopetukset? Se riippuu olosuhteista. Jehovan viisaudesta, menettelytavoista ja teoista voi aina oppia jotain uutta (Room. 11:33). Vartiotornin ensimmäisessä numerossa totuutta verrattiin ”vaatimattomaan, pieneen kukkaseen” ja sanottiin: ”Älä tyydy yhteen totuuden kukkaseen. Jos yksi olisi riittänyt, ei olisi ollut useampia. Kokoa jatkuvasti, etsi lisää.” Voisimme kysyä itseltämme: minkä kokoinen on oma totuuden kukkakimppuni? Voimme oppia Jehovasta lisää ikuisesti. Jo nyt meidän on tärkeää käyttää aikamme viisaasti ja opetella tuntemaan hänet mahdollisimman hyvin. Seuraavassa on esimerkki ihmisestä, joka kaipasi totuutta.

8 Mariko, * nuori japanilainen nainen, muutti New Yorkiin Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Tuolloin hän kuului uskonnolliseen liikkeeseen, joka oli perustettu Japanissa 1950-luvun lopussa. Eräs tienraivaajasisar tapasi Marikon talosta taloon -työssä. Kun Mariko alkoi oppia Raamatun totuutta, hän sai siitä niin paljon iloa, että hän pyysi sisarta tutkimaan kanssaan kahdesti viikossa. Vaikka Marikolla oli tiukka opiskeluaikataulu ja lisäksi osa-aikatyö, hän alkoi heti käydä seurakunnan kokouksissa. Hän myös vähensi vapaa-ajan toimintaansa, koska hän halusi käyttää enemmän aikaa totuuden oppimiseen. Nämä uhraukset vauhdittivat hänen hengellistä edistymistään. Ei kulunut vuottakaan, kun hän meni kasteelle. Puoli vuotta myöhemmin, vuonna 2006, hän aloitti tienraivauksen, ja hän palvelee edelleen tienraivaajana.

9, 10. a) Miten totuuden oppiminen vaikuttaa näkemykseemme aineellisista asioista? b) Mistä eräs nuori nainen luopui, ja mitä mieltä hän on päätöksestään?

9 Aineelliset asiat. Voidaksemme ostaa totuutta meidän on ehkä täytynyt luopua hyvästä työpaikasta tai rahakkaasta urasta. Pietari ja Andreas olivat kalastajia, mutta kun Jeesus pyysi heitä tulemaan ”ihmisten kalastajiksi”, he ”jättivät verkot” (Matt. 4:18–20). Useimmat niistä, jotka oppivat totuuden nykyään, eivät tietenkään voi noin vain jättää ansiotyötään. Heillä on raamatullisia velvollisuuksia (1. Tim. 5:8). Usein totuuden oppiminen kuitenkin muuttaa ihmisen suhtautumista aineelliseen ja saa hänet arvioimaan uudelleen tärkeysjärjestystään. Jeesus osoitti tämän selvästi, kun hän sanoi: ”Lakatkaa keräämästä itsellenne aarteita maan päälle – –. Kerätkää sen sijaan itsellenne aarteita taivaaseen.” (Matt. 6:19, 20.) Juuri näin toimi Maria-niminen nuori nainen.

10 Maria oli jo alle kouluikäisenä innokas golfinpelaaja. Hän kehitti edelleen pelitaitojaan lukioaikana ja sai myöhemmin stipendin yliopistoon. Golf oli hänen elämänsä, ja hänen tavoitteenaan oli menestyksekäs ura ammattigolfaajana. Sitten Maria alkoi tutkia Raamattua. Hän rakasti oppimiaan totuuksia ja teki sen vuoksi elämässään muutoksia. Hän sanoi: ”Mitä enemmän muutin asennettani ja elämäntapaani Raamatun normien mukaiseksi, sitä onnellisempi minusta tuli.” Maria tajusi, että hänen olisi vaikea tavoitella sekä hengellisiä että aineellisia rikkauksia (Matt. 6:24). Vaikka hänellä oli koko ikänsä ollut tavoitteena luoda ura ammattigolfaajana, hän luopui tästä tavoitteesta ja mahdollisuudesta saada varallisuutta ja mainetta. Koska Maria osti totuutta, hän palvelee nyt tienraivaajana ja viettää omien sanojensa mukaan ”onnellisinta ja merkityksellisintä elämää, mitä kuvitella saattaa”.

11. Miten totuuden oppiminen voi vaikuttaa suhteeseemme joihinkin ihmisiin?

11 Ystävät ja sukulaiset. Kun päätämme elää Raamatun totuuden mukaan, suhteemme ystäviin ja sukulaisiin voivat muuttua. Miksi? Jeesus rukoili Isäänsä ja pyysi seuraajiensa puolesta: ”Pyhitä heidät totuudella; sinun sanasi on totuus.” (Joh. 17:17.) Alkukielen ilmaus, joka on käännetty ”pyhitä heidät”, voi merkitä myös ’aseta heidät erilleen’. Kun omaksumme totuuden, meidät asetetaan erilleen maailmasta, koska emme enää sovi sen muottiin. Ihmiset suhtautuvat meihin eri tavalla kuin ennen, koska arvomme ovat muuttuneet. Elämme Raamatun normien mukaan. Vaikka emme halua aiheuttaa ristiriitoja, jotkut ystävät ja perheenjäsenet voivat ottaa meihin etäisyyttä tai jopa vastustaa uutta vakaumustamme. Tämä ei ole mikään yllätys. Jeesus sanoi: ”Tosiaankin, ihmisen vihollisia tulevat olemaan hänen omat huonekuntalaisensa.” (Matt. 10:36.) Hän myös vakuutti, että maksammepa totuudesta miten korkean hinnan tahansa, palkinnot ovat monta kertaa suuremmat. (Lue Markuksen 10:28–30.)

12. Minkä hinnan eräs juutalainen mies maksoi totuudesta?

12 Juutalaiselle liikemiehelle Aaronille oli opetettu pienestä pitäen, että Jumalan nimeä ei saa lausua ääneen. Aaron kuitenkin tunsi totuuden janoa. Eräs Jehovan todistaja näytti hänelle, että jos Jumalan nimen heprealaisiin konsonantteihin yhdistetään vokaalimerkit, tämä nimi voidaan lausua ”Jehova”. Täynnä intoa Aaron meni synagogaan ja kertoi rabbeille, mitä oli oppinut. Reaktio oli erilainen kuin hän oli odottanut. Totuus Jumalan nimestä ei herättänyt rabbeissa minkäänlaisia ilon tunteita, vaan he sylkivät Aaronin päälle ja ajoivat hänet pois. Myös hänen suhteensa perheenjäseniin kiristyivät. Kaikesta huolimatta Aaron hankki edelleen tietoa Jehovasta ja palveli häntä rohkeasti elämänsä loppuun asti. Aaronin tavoin mekin olemme valmiita maksamaan totuudesta sen hinnan, että suhteemme perheenjäseniin tai muihin ihmisiin voivat muuttua.

13, 14. Millaisia muutoksia elämäntavassa täytyy tehdä, jotta voi ostaa totuutta? Kerro esimerkki.

13 Ajatukset ja teot, jotka eivät miellytä Jumalaa. Voidaksemme omaksua totuuden ja elää Raamatun normien mukaan meidän täytyy olla halukkaita muuttamaan ajatteluamme ja käytöstämme. Pietari kirjoitti näistä muutoksista seuraavasti: ”Tottelevaisina lapsina älkää enää muovautuko niiden halujen mukaan, joita teillä ennen oli tietämättömyydessänne, vaan – – tulkaa tekin kaikessa käytöksessänne pyhiksi.” (1. Piet. 1:14, 15.) Turmeltuneen Korintin kaupungin asukkaille totuuden ostaminen merkitsi sitä, että heidän täytyi tehdä suuria muutoksia elämäntavassaan (1. Kor. 6:9–11). Monet ovat nykyäänkin luopuneet sellaisesta käytöksestä, joka ei miellytä Jumalaa. Pietari muistutti oman aikansa kristittyjä: ”Riittää, että kuluneen ajan olette toteuttaneet kansakuntien tahtoa kulkiessanne irstaissa teoissa, himoissa, liiallisessa viininkäytössä, mässäilyissä, juomingeissa ja lainvastaisessa epäjumalanpalveluksessa.” (1. Piet. 4:3.)

14 Devynn ja Jasmine juopottelivat vuosien ajan. Devynn oli taitava kirjanpitäjä, mutta alkoholiongelman vuoksi hän ei pystynyt pitämään vakituista työpaikkaa. Jasmine tunnettiin aggressiivisesta ja väkivaltaisesta käytöksestään. Eräänä päivänä kun Jasmine käveli tiellä humalassa, hän tapasi kaksi Jehovan todistajien lähetystyöntekijää. Lähetystyöntekijät sopivat hänen kanssaan raamattukurssin aloittamisesta, mutta kun he seuraavalla viikolla tulivat tapaamaan häntä, sekä Jasmine että Devynn olivat juovuksissa. He eivät olleet odottaneet lähetystyöntekijöiden välittävän heistä niin paljon, että tulisivat heidän luokseen. Seuraavalla kerralla tilanne oli erilainen. Jasminesta ja Devynnistä tuli heti innokkaita Raamatun tutkijoita, ja he alkoivat soveltaa oppimaansa. Oli kulunut alle kolme kuukautta, kun he päättivät lopettaa juomisen, ja myöhemmin he menivät naimisiin. Heidän tekemänsä muutokset eivät jääneet muilta huomaamatta, ja monet saman kylän asukkaat alkoivat tutkia Raamattua.

15. Millaisten muutosten tekeminen voi olla vaikeaa ja miksi?

15 Epäraamatulliset tavat ja perinteet. Joidenkin on suhteellisen helppo luopua epäraamatullisista tavoista ja perinteistä, kun he saavat siihen raamatulliset perusteet. Joidenkin taas on erittäin vaikea maksaa tätä hintaa, koska he ovat huolissaan siitä, miten sukulaiset, työkaverit ja läheiset ystävät suhtautuvat. Tunteet voivat monesti nousta voimakkaiksi. Joissakin paikoissa esimerkiksi kuolleiden sukulaisten kunnioittamiseen liittyvät tavat ovat monille äärimmäisen tärkeitä (5. Moos. 14:1). Toisten malli rohkeudesta voi auttaa tekemään tarvittavat muutokset. Ajatellaanpa, miten rohkeasti jotkut ensimmäisellä vuosisadalla eläneet Efesoksen asukkaat toimivat.

16. Miten jotkut efesolaiset ostivat totuutta?

16 Efesos oli tunnettu taikuudestaan. Mitä uudet kristityt, jotka olivat harjoittaneet taikuutta, tekivät voidakseen ostaa totuutta? Raamattu kertoo: ”Toivatpa useat taikuutta harjoittaneista kirjansa kokoon ja polttivat ne kaikkien edessä. Ja niiden hinnat laskettiin yhteen, ja niiden arvoksi todettiin viisikymmentätuhatta hopearahaa. Näin Jehovan sana kasvoi ja voitti jatkuvasti alaa valtavalla tavalla.” (Apt. 19:19, 20.) Nämä uskolliset kristityt tekivät suuren rahallisen uhrauksen ja saivat korvaamattoman arvokkaita siunauksia.

17. a) Mitä olemme saattaneet uhrata totuuden vuoksi? b) Mihin kysymyksiin seuraavassa kirjoituksessa vastataan?

17 Mitä sinä olet uhrannut totuuden vuoksi? Me kaikki olemme käyttäneet aikaa siihen, että olemme kasvattaneet totuuden kukkakimppuamme. Jotkut ovat luopuneet mahdollisuudesta ansaita paljon rahaa, tai jotkin heidän ihmissuhteensa ovat voineet muuttua. Monet ovat muuttaneet ajatteluaan ja käytöstään ja jättäneet taakse epäraamatulliset tavat ja perinteet. Olemme vakuuttuneita siitä, ettei mikään hinta, jonka maksamme Raamatun totuudesta, ole liian kallis. Totuuden ansiosta meillä on läheinen suhde Jehovaan, ja se on arvokkain omaisuutemme. Kun kerran totuuden tunteminen tuo mukanaan tällaisia siunauksia, voi olla vaikea kuvitella, että joku haluaisi ”myydä” totuuden. Miten se voisi tapahtua? Entä miten voimme välttää tämän vakavan virheen? Saamme vastaukset näihin kysymyksiin, kun tutkimme seuraavan kirjoituksen.

^ kpl 8 Jotkin nimet on muutettu.