TUTKITTAVA KIRJOITUS 48
Tee loppuun se minkä olet aloittanut
”Olkaa ahkeria, älkää laiskoja. Olkaa hengestä palavia. Palvelkaa Jehovan orjina.” (ROOM. 12:11)
LAULU 10 ”Tässä minä olen! Lähetä minut”
ESITTELY *
1. Mitä Jehova antaa meidän tehdä?
JEHOVA antaa meidän valita, miten käytämme elämäämme. Hän opettaa meitä tekemään hyviä ratkaisuja, jotka miellyttävät häntä ja joista on hyötyä meille itsellemme (Ps. 119:173). Mitä tarkemmin noudatamme Jumalan sanan viisaita neuvoja, sitä parempia ratkaisuja pystymme tekemään (Hepr. 5:14).
2. Mikä voi olla meille vaikeaa sen jälkeen kun olemme tehneet ratkaisun?
2 Vaikka olisimme tehneet viisaan ratkaisun, meidän voi olla vaikeaa viedä loppuun se, minkä olemme aloittaneet. Esimerkiksi nuori veli voi päättää lukea koko Raamatun. Hän jatkaa lukemista muutaman viikon mutta lopettaa sen sitten jostain syystä. Tai sisar päättää aloittaa vakituisen tienraivauksen mutta lykkää sen aloittamista aina vain eteenpäin. Vanhimmisto päättää yksimielisesti, että seurakuntaan kuuluvien luo täytyy tehdä aktiivisemmin paimennuskäyntejä, mutta vielä kuukausienkaan kuluttua mitään ei ole tapahtunut. Vaikka nämä tilanteet eroavat toisistaan, niillä on jotain yhteistä: on tehty hyvä päätös, mutta sitä ei toteuteta loppuun asti. Ensimmäisellä vuosisadalla eläneillä Korintin kristityillä oli tällainen ongelma. Mitä voimme oppia heidän kokemuksestaan?
3. Minkä ratkaisun korinttilaiset tekivät, mutta mitä tapahtui?
3 Noin vuonna 55 korinttilaiset tekivät tärkeän ratkaisun. He olivat saaneet tietää, että Jerusalemissa ja Juudeassa asuvat veljet kokivat vastoinkäymisiä ja elivät köyhyydessä ja että toisissa seurakunnissa kerättiin rahaa heidän auttamisekseen. Ystävälliset ja anteliaat korinttilaiset päättivät lahjoittaa varoja tähän tarkoitukseen ja kysyivät apostoli Paavalilta, miten he voisivat olla avuksi. Hän lähetti seurakunnalle ohjeita ja antoi Titukselle tehtäväksi auttaa keräyksessä. (1. Kor. 16:1; 2. Kor. 8:6.) Muutaman kuukauden kuluttua Paavali kuitenkin kuuli, etteivät korinttilaiset olleet toimineet päätöksensä mukaan. Niinpä heidän lahjansa ei todennäköisesti olisi ajoissa valmiina eikä sitä voitaisi viedä Jerusalemiin toisten seurakuntien lahjoitusten kanssa. (2. Kor. 9:4, 5.)
4. Mihin Paavali kannusti korinttilaisia 2. Korinttilaiskirjeen 8:7, 10, 11:ssä?
4 Korinttilaiset olivat tehneet hyvän ratkaisun, ja Paavali kiitti heitä siitä, että heillä oli vahva usko ja he halusivat olla anteliaita. Hänen täytyi kuitenkin myös kannustaa heitä tekemään loppuun se, minkä he olivat aloittaneet. (Lue 2. Korinttilaiskirjeen 8:7, 10, 11.) Heidän kokemuksestaan opimme, että uskollisten kristittyjenkin voi olla vaikea toteuttaa tekemiään hyviä päätöksiä.
5. Mihin kysymyksiin saamme vastaukset?
5 Korinttilaisten tavoin meidänkin voi olla vaikea toteuttaa tekemiämme päätöksiä. Epätäydellisyytemme takia voimme olla taipuvaisia vitkastelemaan, tai odottamattomat tapahtumat voivat estää meitä toimimasta niin kuin olimme aikoneet (Saarn. 9:11; Room. 7:18). Miten voimme arvioida uudelleen ratkaisuamme ja päättää, tulisiko sitä muuttaa? Entä mikä auttaa meitä tekemään loppuun sen, minkä olemme aloittaneet?
ENNEN RATKAISUN TEKOA
6. Milloin ratkaisua täytyy ehkä arvioida uudelleen?
6 Joitain tärkeitä ratkaisuja meidän ei tule koskaan muuttaa. Pidämme kiinni esimerkiksi päätöksestä palvella Jehovaa ja lupauksesta pysyä uskollisena aviopuolisollemme (Matt. 16:24; 19:6). Toisaalta joitain ratkaisuja täytyy ehkä arvioida uudelleen, koska olosuhteet muuttuvat. Miten voimme tehdä mahdollisimman hyviä ratkaisuja?
7. Mitä meidän tulisi rukoilla ja miksi?
7 Rukoile viisautta. Jaakob kirjoitti Jehovan hengen ohjauksessa: ”Jos joltain teistä puuttuu viisautta, hänen on pyydettävä sitä jatkuvasti Jumalalta – sillä hän antaa kaikille anteliaasti.” (Jaak. 1:5.) Joskus meiltä kaikilta ”puuttuu viisautta”. Niinpä meidän kannattaa turvautua Jehovaan sekä tehdessämme ratkaisuja että arvioidessamme niitä uudelleen. Silloin hän auttaa meitä tekemään viisaita ratkaisuja.
8. Mitä meidän tulisi tehdä ennen ratkaisujen tekoa?
8 Tutki asiaa perusteellisesti. Lue Raamattua ja Jehovan järjestön julkaisuja ja keskustele sellaisten ihmisten kanssa, joihin luotat (Sananl. 20:18). On järkevää etsiä tietoa ennen kuin vaihtaa työpaikkaa, muuttaa toiselle alueelle tai ryhtyy hankkimaan koulutusta, joka auttaa ansaitsemaan toimeentulon Jehovan palveluksen ohessa.
9. Mitä hyötyä meille on siitä, että olemme rehellisiä itsellemme?
9 Erittele vaikuttimiasi. Jehova on kiinnostunut vaikuttimistamme (Sananl. 16:2). Hän haluaa, että olemme aina rehellisiä. Haluamme siksi ratkaisuja tehdessämme eritellä vaikuttimiamme rehellisesti ja antaa niistä oikean kuvan muille. Ellemme ole täysin rehellisiä, meidän on todennäköisesti vaikea pitää kiinni ratkaisustamme. Kuvitellaan, että nuori veli päättää aloittaa vakituisen tienraivauksen. Jonkin ajan päästä hänellä on kuitenkin vaikeuksia saavuttaa tuntivaatimusta eikä hän saa juurikaan iloa palveluksestaan. Hän on saattanut ajatella olevansa tienraivaaja siksi, että hän haluaa miellyttää Jehovaa. Mutta onko hänen tärkeimpänä vaikuttimenaan sittenkin halu miellyttää vanhempiaan tai jotain ihmistä, jota hän ihailee?
10. Mitä muutosten tekeminen vaatii?
10 Ehkä raamattukurssin oppilas päättää lopettaa tupakoinnin. Vaikka hänellä on aluksi vaikeaa, hän pystyy olemaan polttamatta viikon tai pari, mutta sitten hän antaa periksi tupakanhimolle. Lopulta hän kuitenkin onnistuu lopettamaan polttamisen kokonaan. Rakkaus Jehovaan ja halu miellyttää häntä auttoivat oppilasta voittamaan riippuvuutensa. (Kol. 1:10; 3:23.)
11. Miksi tarvitaan selviä tavoitteita?
11 Aseta selviä tavoitteita. Mitä selvempi tavoitteesi on, sitä todennäköisemmin saat vietyä loppuun sen, minkä olet aloittanut. Olet esimerkiksi voinut päättää lukea enemmän Raamattua, mutta ellei sinulla ole lukuaikataulua, et ehkä saavuta tavoitettasi. * Tai ehkä seurakunnan vanhimmat ovat päättäneet tehdä enemmän paimennuskäyntejä, mutta päätös on jäänyt toteuttamatta. Onnistuakseen tavoitteessaan he voisivat miettiä seuraavia kysymyksiä: Olemmeko miettineet, keiden veljien ja sisarten luo olisi hyvä tehdä paimennuskäynti? Olemmeko päättäneet ajankohdan, jolloin käymme heidän luonaan?
12. Mitä täytyy ehkä joskus tehdä ja miksi?
12 Ole realistinen. Kellään meistä ei ole aikaa, voimia eikä muita resursseja tehdä kaikkea, mitä haluaisimme. Ole siis realistinen ja järkevä. Joskus sinun täytyy ehkä muuttaa tekemääsi päätöstä, kun huomaat, ettet pystykään toteuttamaan sitä (Saarn. 3:6). Entä jos olet arvioinut päätöstäsi uudelleen ja tarvittaessa muuttanut sitä ja sinusta tuntuu, että pystyt toteuttamaan sen? Seuraavat viisi ehdotusta auttavat sinua tekemään loppuun sen, minkä olet aloittanut.
MITEN TOTEUTTAA PÄÄTÖS?
13. Miten voit saada voimaa toimia päätöksesi mukaan?
13 Rukoile voimaa. Jumala voi antaa sinulle ”voiman toimia” päätöksesi mukaan (Fil. 2:13). Pyydä siis Jehovalta, että hän antaisi sinulle pyhän henkensä välityksellä voimaa, jota tarvitset. Jatka rukoilemista, vaikka vastaus rukouksiisi näyttäisi viipyvän. Jeesus sanoi: ”Pyytäkää jatkuvasti, niin teille annetaan [pyhää henkeä].” (Luuk. 11:9, 13.)
14. Miten Sananlaskujen 21:5:ssä oleva periaate auttaa päätösten toteuttamisessa?
14 Laadi suunnitelma. (Lue Sananlaskujen 21:5.) Voidaksesi viedä päätökseen minkä tahansa projektin, jonka aloitat, tarvitset suunnitelman. Sitten sinun täytyy toimia suunnitelman mukaan. Vastaavasti kun teet jonkin ratkaisun, kirjoita muistiin, mitä nimenomaisia askeleita aiot ottaa sen toteuttamiseksi. Sinun voi olla helpompi seurata edistymistäsi, kun pilkot suuret työt pienempiin osiin. Paavali kannusti korinttilaisia ”panemaan jotain sivuun” aina ”viikon ensimmäisenä päivänä” sen sijaan että he olisivat jääneet odottamaan hänen tuloaan ja yrittäneet kerätä lahjoitettavat rahat vasta silloin (1. Kor. 16:2). Suuretkaan työt eivät ehkä tunnu ylivoimaisilta, jos ne pilkkoo pienempiin osiin.
15. Mitä voidaan tehdä suunnitelman laatimisen jälkeen?
15 Päätöksen mukaan toimiminen on helpompaa, kun on kirjoitettu muistiin selvä toimintasuunnitelma (1. Kor. 14:40). Esimerkiksi vanhimmille on annettu ohje, että vanhimmiston kokouksissa jonkun veljen tulee merkitä muistiin, mitä päätöksiä tehdään, ketkä toteuttavat ne ja mihin mennessä. Vanhimmat, jotka toimivat tämän ohjeen mukaan, saavat todennäköisemmin päätöksensä toteutettua (1. Kor. 9:26). Ehkä sinäkin voisit kokeilla tällaista menetelmää. Voisit esimerkiksi tehdä listan, jossa on päivän aikana hoidettavat asiat siinä järjestyksessä kuin aiot hoitaa ne. Näin sinun on helpompi tehdä loppuun se, minkä olet aloittanut, ja voit saada tehtyä enemmän lyhyemmässä ajassa.
16. Mikä on tärkeää tavoitteen saavuttamiseksi, ja miten Roomalaiskirjeen 12:11 tukee tätä?
16 Näe vaivaa tavoitteen saavuttamiseksi. On nähtävä vaivaa, jotta voisi toimia suunnitelman mukaan ja tehdä loppuun sen, mitä on aloittanut. (Lue Roomalaiskirjeen 12:11.) Paavali kehotti Timoteusta ”olemaan hellittämätön” ja näkemään jatkuvasti vaivaa, jotta hänestä tulisi parempi opettaja. Tämä neuvo soveltuu muihinkin hengellisiin tavoitteisiin. (1. Tim. 4:13, 16.)
17. Miten Efesolaiskirjeen 5:15, 16:ta voidaan soveltaa päätöksen toteuttamiseen?
17 Käytä aikasi viisaasti. (Lue Efesolaiskirjeen 5:15, 16.) Valitse ajankohta, jolloin toteutat päätöksesi, ja pidä siitä kiinni. Älä odota täydellistä ajankohtaa, sillä sitä ei luultavasti tule (Saarn. 11:4). Varo, etteivät toisarvoiset asiat vie sinulta aikaa ja energiaa, jotka tarvitsisit tärkeämpiin asioihin (Fil. 1:10). Yritä järjestää itsellesi aikaa, jolloin häiriötekijöitä on mahdollisimman vähän. Kerro toisille, että sinun täytyy keskittyä asioiden hoitamiseen. Voi olla hyvä idea sulkea puhelin ja unohtaa joksikin aikaa sähköpostit ja sosiaalinen media. *
18–19. Mikä auttaa olemaan luovuttamatta, vaikka kokisi takaiskuja?
18 Pidä lopputulos mielessä. Tavoitteen saavuttamista voi verrata siihen, että pääsee matkalla määränpäähän. Jos tosiaan haluat päästä määränpäähän, jatkat matkaa, vaikka tie olisi poikki ja sinun täytyisi muuttaa reittiä. Vastaavasti jos keskityt siihen, mitä tavoitteen saavuttamisesta on tuloksena, et anna helposti periksi, vaikka kokisit matkan varrella takaiskuja. (Gal. 6:9.)
19 Hyviä päätöksiä ei ole helppo tehdä, ja niiden toteuttaminen voi olla haastavaa. Jehovan avulla voit kuitenkin saada viisautta ja voimaa tehdä loppuun sen, minkä olet aloittanut.
LAULU 45 Eteenpäin!
^ kpl 5 Kadutko joitain ratkaisujasi? Onko sinun joskus vaikea tehdä hyviä päätöksiä ja toteuttaa ne? Tämä kirjoitus auttaa sinua selviytymään näistä haasteista ja tekemään loppuun sen, minkä olet aloittanut.
^ kpl 11 Henkilökohtaisen Raamatun lukemisen suunnittelussa voidaan käyttää apuna ”Raamatunlukuohjelmaa”, joka on saatavilla jw.org®-sivustolla.
^ kpl 17 Lisää ehdotuksia ajanhallinnasta on huhtikuun 2010 Herätkää!-lehden kirjoituksessa ”20 keinoa saada enemmän aikaa”.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA