TUTKITTAVA KIRJOITUS 46
Pidä ”uskon suuri kilpi” hyvässä kunnossa
”Ottakaa uskon suuri kilpi.” (EF. 6:16)
LAULU 54 Tarvitsemme vahvan uskon
ESITTELY *
1–2. a) Miksi me Efesolaiskirjeen 6:16:n mukaan tarvitsemme ”uskon suuren kilven”? b) Mihin kysymyksiin saamme vastauksen?
ONKO sinulla ”uskon suuri kilpi”? (Lue Efesolaiskirjeen 6:16.) Epäilemättä on. Samoin kuin suuri kilpi suojelee sotilaan kehoa, usko suojelee sinua tämän turmeltuneen maailman moraalittomuudelta, väkivallalta ja muulta pahuudelta.
2 Elämme kuitenkin ”viimeisiä päiviä”, ja uskoamme koetellaan jatkuvasti (2. Tim. 3:1). Miten voit tarkastaa uskon kilpesi ja varmistua siitä, että se on vahva? Miten voit pitää uskon kilvestä lujasti kiinni? Näihin kysymyksiin saadaan vastaus tästä kirjoituksesta.
TARKASTA KILPESI HUOLELLISESTI
3. Miten sotilaat huolehtivat kilvestään ja miksi?
3 Raamatun aikoina sotilailla oli usein nahalla päällystetty kilpi. He öljysivät kilven suojellakseen nahkaa ja estääkseen metalliosia ruostumasta. Jos sotilas huomasi, että kilpi oli vaurioitunut, hän huolehti sen korjaamisesta, niin että hän oli aina valmis seuraavaan taisteluun. Miten tämä soveltuu meidän uskoomme?
4. Miksi meidän täytyy tarkastaa uskon kilpemme, ja miten voimme tehdä sen?
4 Muinaisten sotilaiden tavoin meidän täytyy säännöllisesti tarkastaa uskon kilpemme ja pitää se hyvässä kunnossa, niin että olemme aina valmiita taisteluun. Kristittyinä käymme hengellistä sotaa, jossa taistelemme pahoja henkiä vastaan (Ef. 6:10–12). Kukaan muu ei voi pitää uskon kilpeä hyvässä kunnossa puolestasi. Miten voit varmistaa, että olet valmis kohtaamaan koetuksia? Ensinnäkin sinun täytyy rukoilla apua Jumalalta. Pyri sitten hänen Sanansa avulla näkemään itsesi sellaisena kuin hän näkee sinut (Hepr. 4:12). Raamatussa sanotaan: ”Luota Jehovaan koko sydämestäsi äläkä turvaudu omaan ymmärrykseesi.” (Sananl. 3:5, 6.) Mieti tämän valossa ratkaisuja, joita olet tehnyt viime aikoina. Onko sinulla esimerkiksi ollut rahavaikeuksia? Muistitko silloin Heprealaiskirjeen 13:5:ssä olevan Jehovan lupauksen: ”En koskaan jätä sinua enkä koskaan hylkää sinua”? Vahvistiko tämä lupaus luottamustasi siihen, että Jehova auttaa sinua? Jos vahvisti, olet selvästikin pitänyt uskon kilpesi hyvässä kunnossa.
5. Mitä voimme saada selville, kun tarkastelemme uskoamme?
5 Saatamme yllättyä, kun tarkastelemme huolellisesti omaa uskoamme. Ehkä huomaamme, että meillä on heikkouksia, joihin emme ole aiemmin kiinnittäneet huomiota. Voimme esimerkiksi tajuta, että turhat huolet, valheet ja lannistuminen ovat vahingoittaneet uskoamme. Jos sinulle on käynyt näin, miten voit estää uskoasi vahingoittumasta lisää?
SUOJAUDU TURHILTA HUOLILTA, VALHEILTA JA LANNISTUMISELTA
6. Mistä asioista on hyvä olla huolissaan?
6 Joistain asioista on hyvä olla huolissaan. Olemme syystäkin huolissamme siitä, toimimmeko varmasti Jehovaa ja Jeesusta miellyttävällä tavalla (1. Kor. 7:32). Jos teemme jonkin vakavan synnin, olemme huolissamme siitä, miten voisimme saada jälleen hyvän suhteen Jumalaan (Ps. 38:18). Kannamme huolta myös puolisomme onnellisuudesta sekä perheenjäsenten ja toisten kristittyjen hyvinvoinnista (1. Kor. 7:33; 2. Kor. 11:28).
7. Miksi meidän ei tarvitse Sananlaskujen 29:25:n mukaan tuntea ihmispelkoa?
7 Turhat huolet puolestaan voisivat vahingoittaa uskoamme. Saattaisimme olla jatkuvasti huolissamme vaikkapa siitä, onko meillä riittävästi ruokaa ja vaatteita (Matt. 6:31, 32). Silloin aineellisen omaisuuden hankkimisesta voisi tulla meille liian tärkeää ja voisimme jopa alkaa rakastaa rahaa. Jos antaisimme tämän tapahtua, uskomme Jehovaan heikkenisi ja hengellisyytemme kärsisi vakavaa vahinkoa. (Mark. 4:19; 1. Tim. 6:10.) Tai saattaisimme olla tarpeettoman huolissamme siitä, hyväksyvätkö toiset meidät. Voisimme silloin alkaa pelätä enemmän ihmisten pilkkaa tai vainoa kuin sitä, ettemme miellytä Jehovaa. Suojautuaksemme tältä vaaralta meidän täytyy pyytää Jehovalta uskoa ja rohkeutta. (Lue Sananlaskujen 29:25; Luuk. 17:5.)
8. Miten meidän tulisi suhtautua valheisiin?
8 Saatana on ”valheen isä”, ja hän levittää valheita Jehovasta sekä veljistämme ja sisaristamme niiden välityksellä, joita hän kontrolloi (Joh. 8:44). Esimerkiksi luopiot julkaisevat Jehovan järjestöstä valheita ja puolitotuuksia internetissä, televisiossa ja muissa medioissa. Nuo valheet ovat ”Paholaisen palavia nuolia” (Ef. 6:16). Mitä meidän tulisi tehdä, jos niitä esitetään meille? Emme kuuntele niitä! Me uskomme Jehovaan ja luotamme veljiimme. Emme ole missään tekemisissä luopioiden kanssa. Ei kukaan eikä mikään – ei myöskään uteliaisuus – saa meitä osallistumaan väittelyihin luopioiden kanssa.
9. Miten lannistuminen voi vaikuttaa meihin?
9 Lannistuminen voi heikentää uskoamme. Emme voi sivuuttaa ongelmiamme; olisi itse asiassa vastuutonta yrittää tehdä niin. Toisinaan saatamme lannistua, mutta ongelmat eivät saa alkaa hallita ajatuksiamme. Jos niin tapahtuisi, voisimme menettää näkyvistämme hienon toivon, jonka Jehova on antanut meille (Ilm. 21:3, 4). Lannistuminen voisi sitten viedä meiltä voimat ja saada meidät luovuttamaan (Sananl. 24:10). Näin ei kuitenkaan tarvitse tapahtua meille.
10. Mitä opimme erään sisaren kirjeestä?
10 Hyvä esimerkki on eräs Yhdysvalloissa asuva sisar, joka pitää huolta uskostaan hoitaessaan vakavasti sairasta aviomiestään. Hän kirjoitti päätoimistoon: ”Tilanteemme on ajoittain ollut stressaava ja lannistava, mutta toivomme on vahva. Olen hyvin kiitollinen kaikesta siitä, mitä Jehova antaa meille vahvistaakseen uskoamme ja rohkaistakseen meitä. Me todella tarvitsemme tätä opastusta ja rohkaisua. Se auttaa meitä jatkamaan Jehovan palvelemista ja kestämään koettelemukset, joita Saatana aiheuttaa meille.” Tämän sisaren sanat osoittavat, että lannistuneisuudesta on mahdollista päästä yli. Muista, että ongelmiesi taustalla on Saatana. Luota siihen, että Jehova tukee ja lohduttaa sinua, ja arvosta hengellistä ruokaa, jota saat häneltä.
11. Mitkä kysymykset auttavat selvittämään, miten vahva uskomme on?
11 Millaisessa kunnossa uskon kilpesi on? Oletko viime kuukausina onnistunut karttamaan turhaa huolestuneisuutta? Oletko vastustanut kiusausta kuunnella luopioiden levittämiä valheita tai väitellä heidän kanssaan? Oletko selviytynyt lannistuneisuudesta? Jos vastaat myöntävästi, uskosi on hyvässä kunnossa. Meidän täytyy kuitenkin olla edelleen varuillamme, koska Saatana yrittää käyttää meitä vastaan muitakin aseita. Yksi niistä on materialismi.
SUOJAUDU MATERIALISMILTA
12. Mihin materialismi voi johtaa?
12 Materialismi voi hajottaa huomiomme, niin ettemme pidä enää hyvää huolta uskon kilvestämme. Apostoli Paavali sanoi: ”Ei kukaan, joka palvelee sotilaana, osallistu liiketoimintaan, jos hän haluaa saada sen hyväksynnän, joka pestasi hänet sotilaaksi.” (2. Tim. 2:4.) Roomalaiset sotilaat eivät tosiaan saaneet harjoittaa mitään muuta ammattia. Mitä tämän vaatimuksen laiminlyömisestä olisi voinut seurata?
13. Miksi sotilaan ei ollut viisasta harjoittaa liiketoimintaa?
13 Kuvitellaan, että ryhmä sotilaita harjoittelee aamupäivällä miekkailua, mutta yksi ryhmästä puuttuu. Hän on kaupungissa pystyttämässä ruokakojua. Illalla sotilaat tarkastavat varusteensa ja teroittavat miekkansa. Kojun omistaja on puolestaan valmistamassa ruokaa myytäväksi seuraavana päivänä. Aamulla vihollinen kuitenkin tekee yllätyshyökkäyksen. Ketkä sotilaista todennäköisesti toimivat tilanteen vaatimalla tavalla ja saavat päällikkönsä hyväksynnän? Haluaisitko sinä rinnallesi taisteluvalmiin vai muihin asioihin keskittyneen sotilaan?
14. Mitä me Kristuksen sotilaat pidämme suuressa arvossa?
14 Hyvien sotilaiden tavoin mekään emme anna huomiomme hajaantua. Tärkein tavoitteemme on, että Jehova ja Kristus, jotka ovat meidän päällikköjämme, hyväksyvät meidät. Se on meille arvokkaampaa kuin mikään, mitä Saatanan maailmalla on tarjottavana. Huolehdimme siitä, että meillä on riittävästi aikaa ja energiaa palvella Jehovaa ja pitää uskon kilpi sekä muut hengellisen sota-asun osat hyvässä kunnossa.
15. Mistä Paavali varoitti ja miksi?
15 Meidän tulee pysyä aina valppaina! Paavali varoitti, että ”ne, jotka ovat päättäneet olla rikkaita, – – [voivat] harhautua pois uskosta” (1. Tim. 6:9, 10). Ilmaus ”harhautua pois” osoittaa, että huomiomme voisi hajaantua, jos yrittäisimme hankkia sellaista, mitä emme välttämättä tarvitse. Sydämemme olisi vaarassa joutua ”monien järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan”. Sen sijaan että antaisimme noiden halujen juurtua sydämeemme, meidän tulee ymmärtää, mitä ne todella ovat – aseita, jotka voivat vahingoittaa meitä.
16. Mitä kysymyksiä Markuksen 10:17, 21, 22:n tulisi saada meidät miettimään?
16 Oletetaan, että meillä on varaa tehdä paljon ostoksia. Olisiko väärin ostaa jotain, mitä haluamme mutta emme todellisuudessa tarvitse? Ei välttämättä. Mieti kuitenkin seuraavia kysymyksiä: Vaikka meillä olisi varaa hankkia jotain, onko meillä aikaa ja energiaa käyttää sitä ja pitää se kunnossa? Voisimmeko kiintyä liiaksi omaisuuteemme? Voisiko kiintymyksemme siihen saada meidät toimimaan samoin kuin se nuori mies, joka kieltäytyi, kun Jeesus kehotti häntä tekemään enemmän Jumalan palveluksessa? (Lue Markuksen 10:17, 21, 22.) Meidän on varmasti paljon parempi elää yksinkertaista elämää ja käyttää arvokasta aikaamme ja energiaamme Jumalan tahdon tekemiseen.
PIDÄ LUJASTI KIINNI USKON KILVESTÄ
17. Mitä emme saa unohtaa?
17 Emme saa koskaan unohtaa, että käymme sotaa, ja meidän täytyy olla valmiita taistelemaan joka päivä (Ilm. 12:17). Veljet ja sisaret eivät voi kantaa uskon kilpeä puolestamme. Meidän täytyy itse pitää siitä lujasti kiinni.
18. Miksi sotilaat pitivät lujasti kiinni kilvestään?
18 Ennen muinoin sotilasta kunnioitettiin, kun hän taisteli rohkeasti. Sotilaan oli kuitenkin häpeällistä palata kotiin ilman kilpeä. Roomalainen historioitsija Tacitus kirjoitti: ”Kilven jättäminen heitteille on erityinen häpeä.” Tämä oli yksi syy siihen, että sotilaat pitivät lujasti kiinni kilvestään.
19. Miten voimme pitää lujasti kiinni uskon kilvestä?
19 Pidämme lujasti kiinni uskon kilvestä, kun käymme säännöllisesti seurakunnan kokouksissa ja puhumme toisille Jehovan nimestä ja hänen valtakunnastaan (Hepr. 10:23–25). Lisäksi luemme Raamattua joka päivä ja rukoilemme, että Jehova auttaisi meitä noudattamaan sen ohjeita kaikessa, mitä teemme (2. Tim. 3:16, 17). Silloin mikään ase, jota Saatana käyttää meitä vastaan, ei voi vahingoittaa meitä pysyvästi (Jes. 54:17). ”Uskon suuri kilpi” suojelee meitä. Pysymme lujina yhdessä veljiemme ja sisartemme kanssa. Sen lisäksi että voitamme päivittäin käytävät taistelut, meillä on kunnia olla Jeesuksen rinnalla, kun hän voittaa sodan Saatanaa ja tämän seuraajia vastaan (Ilm. 17:14; 20:10).
LAULU 52 Varjele sydäntäsi
^ kpl 5 Sotilaat luottivat muinoin siihen, että kilpi suojelee heitä. Meidän uskomme on kuin kilpi. Kirjaimellisen kilven tavoin myös uskosta täytyy pitää huolta. Miten voimme pitää ”uskon suuren kilven” hyvässä kunnossa?
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA