TUTKITTAVA KIRJOITUS 47
Älä anna minkään erottaa sinua Jehovasta
”Minä luotan sinuun, Jehova.” (PS. 31:14)
LAULU 124 Tahdon olla uskollinen
ESITTELY a
1. Mistä tiedämme, että Jehova haluaa olla lähellä meitä?
JEHOVA toivoo, että olemme lähellä häntä (Jaak. 4:8). Hän haluaa olla meidän Jumalamme, Isämme ja ystävämme. Hän vastaa rukouksiimme ja auttaa meitä vaikeina aikoina. Järjestönsä kautta hän opettaa ja suojelee meitä. Mitä me voimme itse tehdä, niin että olisimme lähellä Jehovaa?
2. Miten voimme päästä yhä lähemmäs Jehovaa?
2 Voimme päästä yhä lähemmäs Jehovaa, kun rukoilemme häntä, luemme hänen Sanaansa ja mietiskelemme sitä. Näin opimme rakastamaan ja arvostamaan häntä aina vain enemmän. Silloin myös saamme motivaatiota totella häntä ja antaa hänelle ylistyksen, jonka hän ansaitsee (Ilm. 4:11). Mitä paremmin tunnemme Jehovan, sitä enemmän luotamme häneen ja järjestöön, jonka välityksellä hän auttaa meitä.
3. Miten Saatana yrittää erottaa meidät Jehovasta, mutta miten voimme pitää puolemme häntä vastaan? (Psalmit 31:13, 14.)
3 Saatana yrittää erottaa meidät Jehovasta, varsinkin silloin kun meillä on vaikeaa. Mitä strategiaa hän käyttää? Hän yrittää pikkuhiljaa heikentää luottamustamme Jehovaan ja hänen järjestöönsä. Voimme kuitenkin pitää puolemme häntä vastaan. Jos uskomme ja luottamuksemme Jehovaan on horjumatonta, mikään ei saa meitä jättämään häntä ja hänen järjestöään. (Lue psalmi 31:13, 14.)
4. Mitä tämä kirjoitus sisältää?
4 Tässä kirjoituksessa käsitellään kolmea seurakunnan ulkopuolelta tulevaa haastetta, jotka voisivat horjuttaa luottamustamme Jehovaan ja hänen järjestöönsä. Pohdimme sitä, miten ne voisivat erottaa meidät Jehovasta ja mitä voimme tehdä, ettei niin kävisi.
KUN MEILLÄ ON VAIKEUKSIA
5. Miten vaikeudet voisivat heikentää luottamustamme Jehovaan ja hänen järjestöönsä?
5 Elämämme saattaa joskus olla vaikeaa. Ehkä perheemme vastustaa meitä tai olemme menettäneet työmme. Miten tällaiset vaikeudet voisivat heikentää luottamustamme Jehovan järjestöön ja erottaa meidät hänestä? Jos koetteleva tilanne jatkuu pitkään, saattaisimme lannistua ja menettää toivomme. Saatana voisi käyttää tätä tilaisuutena saada meidät epäilemään, rakastaako Jehova meitä. Hän haluaa saada meidät ajattelemaan, että Jehova tai hänen järjestönsä on vastuussa kärsimyksistämme. Jotain samanlaista tapahtui israelilaisille Egyptissä. Aluksi he uskoivat, että Jehova oli antanut Moosekselle ja Aaronille tehtäväksi vapauttaa heidät orjuudesta (2. Moos. 4:29–31). Mutta myöhemmin, kun farao oli tehnyt heidän elämästään vaikeaa, he sanoivat Moosekselle ja Aaronille: ”Olette saaneet faraon ja hänen palvelijansa halveksimaan meitä ja panneet heidän käteensä miekan, jolla he tappavat meidät.” (2. Moos. 5:19–21.) Surullista kyllä he syyttivät Jumalan uskollisia palvelijoita. Miten voit säilyttää luottamuksesi Jehovaan ja hänen järjestöönsä vahvana, jos sinulla on ollut vaikeaa jo pitkään?
6. Miten Habakukin esimerkki auttaa meitä kestämään vaikeuksia? (Habakuk 3:17–19.)
6 Pura tunteesi Jehovalle rukouksessa ja turvaudu häneen. Profeetta Habakukilla oli monia vaikeuksia, ja näyttää siltä, että hän alkoi epäillä, välittääkö Jumala hänestä ollenkaan. Hän kertoi Jehovalle rukouksessa, miltä hänestä tuntui: ”Kuinka kauan, Jehova, minun täytyy huutaa apua, mutta sinä et kuule? – – Miksi suvaitset sortoa?” (Hab. 1:2, 3.) Jehova vastasi tähän vilpittömään rukoukseen (Hab. 2:2, 3). Habakuk mietiskeli, miten Jehova oli pelastanut palvelijansa aiemmin, ja sai ilonsa takaisin. Hän vakuuttui siitä, että Jehova välittää hänestä ja auttaa häntä selviytymään mistä tahansa. (Lue Habakukin 3:17–19.) Kun sinulla on vaikeaa, pura tunteesi Jehovalle ja etsi häneltä tukea. Silloin hän antaa sinulle niin paljon voimaa, että voit kestää. Kun tunnet Jehovan tuen, uskosi vahvistuu.
7. Mitä Shirleyn sukulaiset yrittivät saada hänet ajattelemaan, mutta mikä auttoi häntä?
7 Pidä kiinni hengellisistä rutiineista. Sisar nimeltä Shirley Papua-Uudesta-Guineasta joutui kestämään monia vaikeuksia. b Hänen perheensä oli köyhä, eikä aina ollut helppoa saada tarpeeksi ruokaa. Eräs sukulainen sanoi Shirleylle: ”Väität, että Jumalan pyhä henki auttaa sinua, mutta missä se nyt on? Olette edelleen köyhiä, ja tuhlaat aikaasi saarnaamiseen.” Shirley myöntää: ”Aloin epäillä, välittääkö Jehova tosiaan minusta. Kerroin heti Jehovalle ajatuksistani rukouksessa. Luin edelleen Raamattua ja julkaisujamme ja kävin kentällä ja kokouksissa.” Shirley alkoi nähdä, miten Jehova huolehti heidän perheestään. Heidän ei tarvinnut olla nälkäisiä, ja he olivat onnellisia. Shirley kertoo: ”Ymmärsin, että Jehova vastasi rukouksiini.” (1. Tim. 6:6–8.) Kun pidät kiinni hengellisistä rutiineista, mitkään vaikeudet tai epäilykset eivät erota sinua Jehovasta.
KUN VASTUUASEMASSA OLEVIA VELJIÄ VASTAAN HYÖKÄTÄÄN
8. Mitä vastuuasemassa olevat veljet voivat joutua kokemaan?
8 Tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa esitetään joskus valheita tai harhaanjohtavia tietoja vastuuasemassa olevista veljistä (Ps. 31:13). Joitain veljiä on pidätetty, ja he ovat saaneet rikossyytteen. Ensimmäisellä vuosisadalla apostoli Paavalia syytettiin väärin perustein ja hänet pidätettiin. Miten toiset kristityt reagoivat siihen?
9. Miten jotkut kristityt suhtautuivat Paavaliin, kun hän oli vangittuna?
9 Jotkut ensimmäisen vuosisadan kristityt eivät enää tukeneet Paavalia, kun hän oli vankina Roomassa (2. Tim. 1:8, 15). Häpesivätkö he häntä, koska häntä pidettiin rikollisena? (2. Tim. 2:8, 9.) Tai pelkäsivätkö he, että he joutuisivat itsekin vainon kohteiksi? Oli miten oli, Paavalista tuntui varmasti pahalta. Hän oli kestänyt kaikenlaisia vaikeuksia ja jopa vaarantanut elämänsä heidän puolestaan (Apt. 20:18–21; 2. Kor. 1:8). Meidän ei pitäisi koskaan toimia niin kuin ne, jotka hylkäsivät Paavalin silloin kun hän tarvitsi tukea kaikkein eniten. Mitä meidän on hyvä muistaa, kun vastuuveljiä vainotaan?
10. Mitä meidän pitäisi muistaa, kun vastuuveljiä vainotaan?
10 Muista, mistä vaino johtuu ja kuka on sen takana. 2. Timoteuksen kirjeen 3:12:ssa sanotaan: ”Kaikkia, jotka haluavat palvella Jumalaa antaumuksellisesti Kristuksen Jeesuksen yhteydessä, tullaan myös vainoamaan.” Meidän ei pitäisi yllättyä siitä, että Saatana hyökkää vastuuasemassa olevia veljiä vastaan. Hän haluaa murtaa näiden veljien uskollisuuden Jehovaa kohtaan ja pelotella meitä. (1. Piet. 5:8.)
11. Mitä opimme Onesiforoksen esimerkistä? (2. Timoteukselle 1:16–18.)
11 Tue veljiä uskollisesti. (Lue 2. Timoteuksen kirjeen 1:16–18.) Onesiforos-niminen kristitty suhtautui Paavalin vankeuteen eri tavalla kuin monet muut. Paavali sanoi hänestä: ”Hän [ei] ole hävennyt kahleitani.” Onesiforos etsi Paavalin ja antoi hänelle sitten käytännön apua, vaikka hänen täytyi tehdä se oman henkensä uhalla. Opimme tästä sen, että ihmispelon ei pitäisi estää meitä tukemasta veljiä, joita vainotaan. Haluamme pysyä heidän rinnallaan ja puolustaa ja auttaa heitä (Sananl. 17:17). He tarvitsevat rakkauttamme ja tukeamme.
12. Mitä opimme Venäjän ystäviltä?
12 Veljet ja sisaret Venäjällä ovat pysyneet vankilaan joutuneiden ystävien rinnalla. He ovat tulleet paikalle oikeudenkäynteihin osoittamaan tukensa. Mitä tästä voi oppia? Älä säikähdä, kun veljiä mustamaalataan, pidätetään tai vainotaan. Rukoile heidän puolestaan ja mieti, miten voisit huolehtia heidän perheenjäsenistään tai antaa muuta käytännön apua (Apt. 12:5; 2. Kor. 1:10, 11).
KUN MEITÄ KRITISOIDAAN
13. Miten kriittiset kommentit voivat horjuttaa luottamustamme Jehovaan ja hänen järjestöönsä?
13 Ei-uskovat sukulaiset ja työ- tai koulukaverit saattavat arvostella meitä, koska teemme kenttätyötä ja elämme Jehovan moraalinormien mukaan (1. Piet. 4:4). He voivat sanoa: ”Olet kyllä mukava ihminen, mutta uskontosi ei ole tätä päivää, ja se rajoittaa elämääsi liikaa.” Jotkut tuomitsevat sen, miten suhtaudumme erotettuihin, ja sanovat, että se on todella rakkaudetonta. Tällaiset kommentit voivat kylvää mieleemme epäilyksen siemeniä. Saattaisimme miettiä, vaatiiko Jehova meiltä liikaa ja onko hänen järjestönsä liian rajoittava. Mikä auttaa tällaisessa tilanteessa pysymään lähellä Jehovaa ja hänen järjestöään?
14. Mitä meidän pitäisi ajatella, jos toiset arvostelevat meitä, koska elämme Jehovan normien mukaan? (Psalmit 119:50–52.)
14 Päätä noudattaa Jehovan normeja. Job piti kiinni Jehovan normeista, vaikka häntä kritisoitiin sen vuoksi. Yksi hänen niin sanotuista ystävistään väitti hänelle, ettei Jumalaa kiinnosta, toimiiko hän oikein vai väärin (Job 4:17, 18; 22:3). Job ei uskonut tällaisia valheita. Hän tiesi, että Jehovan normit ovat aina oikeita, ja oli päättänyt elää niiden mukaan. Riippumatta siitä, mitä toiset ajattelivat, Job sanoi: ”Minä pysyn nuhteettomana!” (Job 27:5, 6.) Älä kyseenalaista Jehovan normeja, vaikka toiset arvostelisivat niitä. Mieti, miten olet itse kokenut yhä uudelleen, että ne ovat toimivia ja hyödyllisiä. Pysy lähellä järjestöä, joka kannattaa näitä normeja. Silloin voimakkainkaan kritiikki ei voi erottaa sinua Jehovasta. (Lue psalmi 119:50–52.)
15. Miksi Brizitiä vastustettiin?
15 Sukulaiset vastustivat intialaista Brizit-nimistä sisarta hänen uskonsa takia. Hänet kastettiin vuonna 1997, ja vähän sen jälkeen hänen ei-uskova miehensä menetti työnsä. Mies päätti, että he muuttaisivat Brizitin ja kolmen tyttärensä kanssa hänen vanhempiensa luo toiseen kaupunkiin. Brizitin oli pakko tehdä kokopäivätöitä, koska hänen miehensä oli työtön. Lisäksi lähin seurakunta oli 350 kilometrin päässä. Miehen sukulaiset vastustivat Brizitiä hänen uskonsa takia niin ankarasti, että heidän täytyi taas muuttaa. Vaikeudet vain jatkuivat, kun mies kuoli yllättäen. Vähän myöhemmin yksi tyttäristä kuoli syöpään vain 12-vuotiaana. Brizitin sukulaiset käänsivät veistä haavassa syyttämällä häntä tapahtuneesta. He väittivät, että näiltä ikävyyksiltä olisi vältytty, jos hänestä ei olisi tullut Jehovan todistajaa. Kaikesta huolimatta Brizit luotti Jehovaan ja pysyi lähellä hänen järjestöään.
16. Mitä hyvää seurasi siitä, että Brizit pysyi lähellä Jehovaa ja hänen järjestöään?
16 Koska Brizit asui kaukana seurakunnasta, kierrosvalvoja kehotti häntä tekemään kenttätyötä omalla alueellaan ja pitämään kokouksia kotonaan. Aluksi hänestä tuntui, että se oli liikaa pyydetty, mutta hän noudatti saamiaan ohjeita. Hän kertoi totuudesta toisille, järjesti kokouksia ja piti perhetutkistelua tyttärilleen. Brizitin luottamus Jehovaan ja uskollisuus järjestöä kohtaan palkittiin. Hän sai paljon raamattukursseja, ja monet oppilaista menivät kasteelle. Vuonna 2005 hän aloitti tienraivauksen. Hänen tyttärensä palvelevat Jehovaa uskollisesti, ja alueella on nykyään kaksi seurakuntaa. Brizit on varma, että Jehova antoi hänelle voimaa kestää koettelemuksia ja sukulaisten vastustusta.
PYSY USKOLLISENA JEHOVALLE JA HÄNEN JÄRJESTÖLLEEN
17. Mitä olet päättänyt?
17 Saatana uskottelee, että Jehova hylkää meidät vaikeina aikoina ja että Jehovan järjestön tukeminen tekee elämästämme vain hankalampaa. Hän haluaa meidän säikähtävän, kun vastuuveljistä levitetään valheita tai heitä vainotaan tai vangitaan. Lisäksi hän yrittää pilkan tai arvostelun avulla heikentää luottamustamme Jehovan normeja ja hänen järjestöään kohtaan. Me kuitenkin tunnemme hänen strategiansa, eikä hän siksi pääse yllättämään meitä (2. Kor. 2:11). Päätä torjua Saatanan valheet ja pysyä uskollisena Jehovalle ja hänen järjestölleen. Muista, että Jehova ei koskaan hylkää sinua (Ps. 28:7). Älä anna minkään erottaa sinua hänestä! (Room. 8:35–39.)
18. Mistä kerrotaan seuraavassa artikkelissa?
18 Tässä kirjoituksessa keskityttiin seurakunnan ulkopuolelta tuleviin haasteisiin, mutta myös järjestön sisäpuolella voi syntyä tilanteita, jotka koettelevat luottamustamme Jehovaan. Seuraavassa artikkelissa kerrotaan, miten voimme selviytyä niistä.
LAULU 118 ”Auta meitä saamaan lisää uskoa”
a Jotta voisimme pysyä uskollisina Jehovalle näinä viimeisinä päivinä, meidän täytyy luottaa häneen ja hänen järjestöönsä. Tässä kirjoituksessa kerrotaan kolmesta asiasta, joilla Saatana yrittää murtaa tämän luottamuksen. Saamme myös hyviä neuvoja siitä, miten voimme puolustautua häntä vastaan.
b Jotkin nimet on muutettu.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA