TUTKITTAVA KIRJOITUS 45
Jehova auttaa meitä kenttätyössä
”He tulevat varmasti tietämään, että heidän keskuudessaan on ollut profeetta.” (HES. 2:5)
LAULU 73 Anna meille rohkeutta
ESITTELY a
1. Mitä voimme odottaa kenttätyössä, ja mistä voimme olla varmoja?
EI OLE yllätys, että meitä vastustetaan kenttätyössä, ja tulevaisuudessa vastustus saattaa vielä voimistua (Dan. 11:44; 2. Tim. 3:12; Ilm. 16:21). Voimme kuitenkin olla varmoja siitä, että Jehova auttaa meitä. Hän on aina auttanut palvelijoitaan, olipa heidän tehtävänsä kuinka vaikea tahansa. Profeetta Hesekiel on tästä hyvä esimerkki. Hänen tehtävänsä oli saarnata Babylonin pakkosiirtolaisuudessa oleville juutalaisille. Katsotaanpa joitain tilanteita hänen elämästään.
2. Miten Jehova kuvaili Hesekielin kenttäaluetta, ja mitkä ovat tämän kirjoituksen pääkohdat? (Hesekiel 2:3–6.)
2 Jehova sanoi, että ihmiset, joille Hesekielin pitäisi saarnata, olivat ”uhmakkaita”, ”kovasydämisiä” ja ”kapinallisia”. He olivat pisteliäitä kuin orjantappurat ja vaarallisia kuin skorpionit. Ei ihme, että Jehova sanoi Hesekielille toistuvasti: ”Älä pelkää.” (Lue Hesekielin 2:3–6.) Hesekiel onnistui tehtävässään, koska 1) hän oli saanut tehtävänsä Jehovalta, 2) pyhä henki antoi hänelle voimaa ja 3) Jehovan sanat vahvistivat häntä. Miten nämä kolme asiaa auttoivat Hesekieliä, ja miten ne voivat auttaa myös meitä?
HESEKIEL SAI TEHTÄVÄN JEHOVALTA
3. Mitkä sanat vahvistivat Hesekieliä, ja miten Jehova vakuutti tukevansa häntä?
3 Jehova sanoi Hesekielille: ”Minä lähetän sinut.” (Hes. 2:3, 4.) Nämä sanat varmasti vahvistivat Hesekieliä. Hän epäilemättä muisti, että Jehova oli sanonut samalla tavalla Moosekselle ja Jesajalle antaessaan heille profeetan tehtävän (2. Moos. 3:10; Jes. 6:8). Hesekiel tiesi myös, että Jehova oli auttanut heitä voittamaan vaikeuksia. Kun siis Jehova sanoi Hesekielille kaksi kertaa: ”Minä lähetän sinut”, hänellä oli hyvät syyt luottaa siihen, että Jehova oli hänen tukenaan. Lisäksi Hesekiel käytti toistuvasti ilmauksia ”minulle tuli Jehovan sana” ja ”minulle tuli jälleen Jehovan sana” (Hes. 3:16; 6:1). Näin ollen hänelle oli täysin selvää, että hän oli saanut tehtävänsä Jehovalta. Papin poikana Hesekiel oli myös saattanut kuulla isältään, miten Jehova oli menneisyydessä vakuuttanut olevansa profeettojensa tukena. Jehova oli sanonut Iisakille, Jaakobille ja Jeremialle: ”Minä olen sinun kanssasi.” (1. Moos. 26:24; 28:15; Jer. 1:8.)
4. Mitkä ajatukset rohkaisivat Hesekieliä?
4 Miten suurin osa israelilaisista suhtautui Hesekielin sanomaan? Jehova sanoi: ”Israelin kansa kieltäytyy kuuntelemasta sinua, sillä he eivät halua kuunnella minua.” (Hes. 3:7.) Nämä sanat auttoivat Hesekieliä ymmärtämään, että hän ei ollut epäonnistunut tehtävässään. Kun israelilaiset torjuivat hänet, he torjuivat todellisuudessa Jehovan. Lisäksi Jehova lupasi, että kun Hesekielin julistama tuomiosanoma toteutuisi, ihmiset ”tietäisivät, että heidän keskuudessaan on ollut profeetta” (Hes. 2:5; 33:33). Nämä ajatukset varmasti rohkaisivat Hesekieliä ja antoivat hänelle voimaa jatkaa tehtävässään.
TEHTÄVÄMME TULEE JEHOVALTA
5. Miksi voimme Jesajan 44:8:n mukaan olla rohkeita?
5 Voimme Hesekielin tavoin olla rohkealla mielellä, koska mekin olemme saaneet tehtävämme Jehovalta. On suuri kunnia, että Jehova antaa meidän olla todistajiaan. (Jes. 43:10.) Jehova sanoi Hesekielille: ”Älä pelkää”, ja hän sanoo myös meille: ”Älkää olko kauhuissanne.” Meillä ei ole mitään syytä pelätä vastustajiamme, koska Jehova tukee meitä tehtävässämme. (Lue Jesajan 44:8.)
6. a) Miten Jehova on luvannut auttaa meitä? b) Minkä muistaminen voi rohkaista meitä?
6 Jehova on luvannut auttaa meitä. Esimerkiksi juuri ennen kuin hän sanoi: ”Te olette minun todistajiani”, hän vakuutti: ”Kun kuljet vesien halki, minä olen kanssasi, kun ylität jokia, ne eivät tulvi ylitsesi. Kun kuljet tulen läpi, sinä et pala eikä liekki polta sinua.” (Jes. 43:2.) Saatamme kohdata kenttätyössä tulvan ja tulen kaltaisia vaikeuksia. Siitä huolimatta pystymme jatkamaan työtä Jehovan avulla (Jes. 41:13). Aivan kuten Hesekielin päivinä, myös nykyään useimmat ihmiset torjuvat Jehovan sanoman. Se ei ole kuitenkaan merkki siitä, että olisimme epäonnistuneet tehtävässämme. Jehova arvostaa sitä, että jatkamme uskollisesti hänen työssään. Paavali sanoi, että jokainen ”tulee saamaan oman palkkansa oman työnsä mukaan” (1. Kor. 3:8; 4:1, 2). Eräs pitkään tienraivaajana palvellut sisar totesi: ”On ihanaa tietää, että Jehova palkitsee työmme.”
PYHÄ HENKI TUKI HESEKIELIÄ
7. Miten näyn mietiskeleminen vaikutti Hesekieliin? (Ks. kansikuva.)
7 Hesekiel sai nähdä, kuinka voimakas pyhä henki on. Hän näki näyssä, miten pyhä henki vaikutti mahtaviin henkiolentoihin ja piti taivaallisten vaunujen valtavat pyörät liikkeellä. (Hes. 1:20, 21.) Miten Hesekiel reagoi näkemäänsä? Hän kirjoitti: ”Kun näin sen, kumarruin maahan asti.” Hän tunsi siis syvää kunnioitusta. (Hes. 1:28.) Kun Hesekiel myöhemmin mietiskeli tätä vaikuttavaa näkyä, se varmasti vahvisti hänen luottamustaan siihen, että pyhän hengen avulla hän onnistuisi tehtävässään.
8–9. a) Mitä Jehova kehotti Hesekieliä tekemään? b) Miten Jehova valmisti Hesekieliä saarnaamaan kovalla alueella?
8 Jehova kehotti Hesekieliä: ”Ihmisen poika, nouse jaloillesi, jotta voin puhua kanssasi.” Nämä Jehovan sanat ja hänen henkensä antoivat Hesekielille voimaa nousta ylös. Hän kirjoitti: ”Hänen puhuessaan minulle minuun tuli henkeä, ja se nosti minut jaloilleni.” (Hes. 2:1, 2.) Koko Hesekielin palveluksen ajan Jehovan ”käsi” eli pyhä henki ohjasi häntä (Hes. 3:22; 8:1; 33:22; 37:1; 40:1). Pyhä henki antoi Hesekielille voimaa saarnata israelilaisille, joilla oli ”kova otsa ja kova sydän” (Hes. 3:7). Jehova sanoikin hänelle: ”Olen tehnyt sinun kasvosi aivan yhtä koviksi kuin heidän kasvonsa ja sinun otsasi aivan yhtä kovaksi kuin heidän otsansa. Olen tehnyt otsastasi kuin timantin, kovemman kuin piikivi. Älä pelkää heitä äläkä kauhistu heidän kasvojaan.” (Hes. 3:8, 9.) Jehova ikään kuin sanoi: ”Älä anna ihmisten itsepäisyyden lannistaa sinua. Minä annan sinulle voimaa.”
9 Sen jälkeen pyhä henki kuljetti Hesekieliä alueella, jolla hän saarnaisi. ”Jehovan käsi vaikutti minuun voimakkaasti”, Hesekiel kirjoitti. Häneltä meni viikko sanoman mietiskelemiseen ja sisäistämiseen. (Hes. 3:14, 15.) Sitten Jehova ohjasi hänet laaksotasangolle, missä häneen ”tuli henkeä” (Hes. 3:23, 24). Hesekiel oli nyt valmis aloittamaan palveluksensa.
PYHÄ HENKI TUKEE MEITÄ
10. Mitä tarvitsemme, jotta voimme jatkaa kenttätyötä, ja miksi?
10 Mitä tarvitsemme, jotta voimme jatkaa kenttätyötä? Mietitään vielä Hesekielin esimerkkiä. Jehova vahvisti häntä hengellään ennen kuin hän aloitti tehtävänsä. Samalla tavalla me voimme onnistua kenttätyössä vain Jumalan pyhän hengen avulla. Tämä johtuu siitä, että Saatana käy sotaa meitä vastaan ja yrittää pysäyttää työmme (Ilm. 12:17). Meistä ihmisistä voi tuntua, että Saatana on aivan ylivoimainen vastustaja, mutta jatkamalla hyvän uutisen kertomista me voitamme hänet (Ilm. 12:9–11). Missä mielessä? Kun käymme kentällä, osoitamme, ettemme säikähdä hänen uhkauksiaan. Joka kerran kun kerromme Jehovasta, Saatana kärsii tappion. Se että pystymme jatkamaan työtämme vastustuksesta huolimatta, todistaa, että pyhä henki antaa meille voimaa ja Jehova hyväksyy meidät. (Matt. 5:10–12; 1. Piet. 4:14.)
11. Miten pyhä henki auttaa meitä, ja miten voimme saada sitä?
11 Mitä voimme oppia siitä, että Jehova ikään kuin teki Hesekielin kasvot ja otsan koviksi? Mekin voimme pyhän hengen avulla selviytyä mistä tahansa vaikeasta tilanteesta kenttätyössä (2. Kor. 4:7–9). Mitä meidän täytyy tehdä, jotta saisimme jatkuvasti pyhää henkeä? Meidän täytyy pyytää sitä hellittämättä ja luottaa siihen, että Jehova kuulee rukouksemme. Jeesus kehotti: ”Pyytäkää jatkuvasti – –. Etsikää hellittämättä – –. Kolkuttakaa lakkaamatta.” Jehova vastaa tällaisiin rukouksiin ja ”antaa pyhää henkeä niille, jotka pyytävät häneltä”. (Luuk. 11:9, 13; Apt. 1:14; 2:4.)
JUMALAN SANAT VAHVISTIVAT HESEKIELIÄ
12. Mistä Hesekielin 2:9, 10:ssa mainittu kirjakäärö tuli, ja mitä se sisälsi?
12 Sen lisäksi että Jumala tuki Hesekieliä hengellään, Jumalan sanat vahvistivat häntä. Hän näki näyssä käden, jossa oli kirjakäärö. (Lue Hesekielin 2:9, 10.) Mistä kirjakäärö tuli, mitä se sisälsi, ja miten se vahvisti Hesekieliä? Kirjakäärö oli lähtöisin Jehovalta, ja todennäköisesti yksi neljästä Hesekielin aiemmin näkemästä enkelistä ojensi sen hänelle (Hes. 1:8; 10:7, 20). Se sisälsi Jumalan sanoja: pitkän tuomiosanoman, joka Hesekielin piti välittää kapinallisille pakkosiirtolaisille (Hes. 2:7). Tekstiä oli kirjakäärön molemmilla puolilla.
13. Mitä Jehova käski Hesekielin tehdä kirjakäärölle, ja miksi se maistui hänestä makealta?
13 Mitä Jehova käski Hesekieliä tekemään? (Lue Hesekielin 3:1–3.) Jehova sanoi Hesekielille: ”Syö tämä kirjakäärö – – ja täytä sillä vatsasi.” Hesekiel totteli ja söi koko käärön. Mitä näyn tämä osa tarkoitti? Hesekielin piti omaksua sanoma täysin, niin että se vaikutti hänen tunteisiinsa ja motivoi häntä kertomaan sitä toisille. Yllätyksekseen hän huomasi, että kirjakäärö maistui hänestä ”makealta kuin hunaja” (Hes. 3:3). Se että hän sai edustaa Jehovaa, tuntui hänestä miellyttävältä (Ps. 19:8–11). Hän oli kiitollinen siitä, että hän sai palvella Jehovan profeettana.
14. Mikä auttoi Hesekieliä valmistautumaan tehtäväänsä?
14 Jehova sanoi Hesekielille vielä: ”Kuuntele kaikkia sanoja, jotka puhun sinulle, ja paina ne sydämeesi.” (Hes. 3:10.) Tämä tarkoitti sitä, että Hesekielin piti yrittää muistaa kirjakäärön sanat ja mietiskellä niitä. Näin hänen oma uskonsa vahvistuisi ja hän sisäistäisi voimakkaan sanoman, joka hänen tuli välittää kansalle (Hes. 3:11). Kun Jumalan sanat olivat selvänä hänen mielessään ja sydämessään, hän oli valmis tarttumaan työhön ja viemään sen päätökseen (Ps. 19:14).
RAAMATTU VAHVISTAA MEITÄ
15. Mitä meidän täytyy ”painaa sydämeen”?
15 Meidän täytyy antaa Jumalan sanojen vahvistaa uskoamme, jotta voimme olla kestäviä kenttätyössä. Samoin kuin Hesekielin meidän täytyy ”painaa sydämeen” kaikki se, mitä Jehova sanoo meille. Nykyään Jehova puhuu meille Raamatun välityksellä. Mitä meidän sitten täytyy tehdä, jotta Raamattu vaikuttaisi jatkuvasti ajatuksiimme, tunteisiimme ja vaikuttimiimme?
16. Miten voimme painaa Jumalan ajatukset sydämeemme?
16 Raamatun lukeminen ja mietiskeleminen vahvistaa meitä hengellisesti samaan tapaan kuin kirjaimellisen ruoan syöminen ja sulattaminen antaa meille energiaa. Tilanteemme on vähän samanlainen kuin Hesekielillä, jonka piti syödä kirjakäärö. Jehova halusi, että hän ”täyttäisi sillä vatsansa”, ja vastaavasti Jehova haluaa meidän sisäistävän Raamatun sanoman. Käytännössä se tapahtuu niin, että rukoilemme, luemme Raamattua ja mietiskelemme sitä. Ensimmäiseksi meidän on tärkeää rukoilla, jotta sydämemme on valmis ottamaan vastaan Jehovan ajatuksia. Sitten luemme Raamatusta jonkin osuuden. Sen jälkeen pysähdymme miettimään sitä, mitä olemme lukeneet. Mitä enemmän mietiskelemme Jehovan sanoja, sitä syvemmälle ne painuvat sydämeemme.
17. Miksi on tärkeää miettiä sitä, mitä lukee Raamatusta?
17 Miksi on niin tärkeää lukea Raamattua ja miettiä sen sanoja? Se antaa meille voimaa kertoa valtakunnan hyvää uutista tänä aikana ja valmistaa meitä julistamaan voimakasta tuomiosanomaa, jota ehkä viedään lähitulevaisuudessa. Lisäksi kun mietimme Jehovan hienoja ominaisuuksia, ystävyytemme häneen vahvistuu. Jehovan sanojen miettiminen saa aikaan jotain miellyttävää: saamme tuntea sisäistä rauhaa ja tyytyväisyyttä (Ps. 119:103).
KESTÄVINÄ LOPPUUN ASTI
18. Mitä ihmiset joutuvat myöntämään ja miksi?
18 Toisin kuin Hesekiel me emme ole profeettoja. Kerromme kuitenkin päättäväisesti Raamatussa olevaa Jehovan sanomaa, kunnes hän sanoo, että työ on tehty. Kun tuomion hetki tulee, ihmiset eivät voi perustellusti väittää, ettei heitä olisi varoitettu tai että Jumala olisi unohtanut heidät. (Hes. 3:19; 18:23.) Silloin he joutuvat myöntämään, että meidän sanomamme on lähtöisin Jumalalta.
19. Mistä saamme kestävyyttä kenttätyöhön?
19 Me saamme kestävyyttä kenttätyöhön samoista asioista kuin Hesekiel aikoinaan. Tiedämme, että olemme saaneet tehtävämme Jehovalta, että pyhä henki antaa meille voimaa ja että Raamatun ajatukset vahvistavat meitä. Jehovan avulla voimme viedä työmme päätökseen ja kestää ”loppuun asti” (Matt. 24:13).
LAULU 77 Valoa pimeyden keskellä
a Tässä kirjoituksessa käsitellään kolmea asiaa, jotka auttoivat profeetta Hesekieliä saarnaamistyössä. Niiden miettiminen vahvistaa luottamustamme siihen, että Jehova auttaa myös meitä.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA