TUTKITTAVA KIRJOITUS 29

”Menkää – – ja tehkää opetuslapsia”

”Menkää – – ja tehkää opetuslapsia”

”Menkää siksi ja tehkää opetuslapsia kaikkien kansojen ihmisistä.” (MATT. 28:19)

LAULU 144 Se merkitsee heille elämää

ESITTELY *

1–2. a) Mikä on kristillisen seurakunnan päätehtävä, kuten käy ilmi Matteuksen 28:18–20:ssä olevasta Jeesuksen käskystä? b) Mihin kysymyksiin tässä kirjoituksessa vastataan?

APOSTOLIT olivat varmasti innokkaan odotuksen vallassa, kun he kokoontuivat vuorenrinteelle. Jeesus oli ylösnousemuksensa jälkeen sopinut tapaavansa heidät siellä. (Matt. 28:16.) Tämä saattoi olla se kerta, kun hän ”näyttäytyi yhdellä kertaa yli viidellesadalle veljelle” (1. Kor. 15:6). Jeesus oli kutsunut opetuslapsensa koolle, koska hän aikoi antaa heille kiinnostavan tehtävän. Hän kehotti: ”Menkää siksi ja tehkää opetuslapsia kaikkien kansojen ihmisistä.” (Lue Matteuksen 28:18–20.)

2 Opetuslapsista, jotka kuulivat Jeesuksen sanat, tuli myöhemmin osa ensimmäisen vuosisadan kristillistä seurakuntaa. Seurakunnan päätehtävä oli tehdä lisää Kristuksen opetuslapsia. * Nykyään eri puolilla maailmaa on pitkälti yli 100 000 kristillistä seurakuntaa, ja niiden tehtävä on edelleen sama. Tässä kirjoituksessa vastataan seuraaviin neljään kysymykseen: Miksi opetuslasten tekeminen on tärkeää? Mitä siihen sisältyy? Osallistuvatko kaikki kristityt opetuslasten tekemiseen? Entä miksi tämä työ vaatii kärsivällisyyttä?

MIKSI OPETUSLASTEN TEKEMINEN ON TÄRKEÄÄ?

3. Miksi opetuslasten tekeminen on Johanneksen 14:6:n ja 17:3:n mukaan hyvin tärkeää työtä?

3 Miksi opetuslasten tekeminen on hyvin tärkeää työtä? Koska vain Kristuksen opetuslapset voivat olla Jumalan ystäviä. Lisäksi kun ihminen alkaa seurata Kristusta, hänen elämänlaatunsa paranee ja hän saa toivon elää ikuisesti. (Lue Johanneksen 14:6; 17:3.) Olemme saaneet Jeesukselta vastuullisen työn, mutta emme tee tätä työtä yksin. Apostoli Paavali kirjoitti itsestään ja joistakin läheisistä ystävistään: ”Me olemme Jumalan työtovereita.” (1. Kor. 3:9.) Jehova ja Jeesus ovat tosiaankin uskoneet meille epätäydellisille ihmisille kunniakkaan tehtävän.

4. Mitä opimme Ivanin ja Matilden kokemuksesta?

4 Opetuslasten tekeminen voi tuoda paljon iloa. Tätä valaisee Kolumbiassa asuvien Ivanin ja hänen vaimonsa Matilden kokemus. He todistivat Davier-nimiselle nuorelle miehelle, joka sanoi heille: ”Haluaisin tehdä muutoksia elämässäni, mutta en pysty.” Davier oli ammattinyrkkeilijä, ja hän käytti huumeita, joi paljon ja asui tyttöystävänsä Erikan kanssa. Ivan selittää: ”Aloimme käydä hänen luonaan hänen syrjäisessä kotikylässään, jonne meidän täytyi polkea pyörällä monta tuntia pitkin liejuisia teitä. Kun Erika huomasi Davierin käytöksessä ja asenteessa muutoksia parempaan, hänkin alkoi tutkia kanssamme Raamattua.” Jossain vaiheessa Davier lopetti huumeidenkäytön, juopottelun ja nyrkkeilyn ja meni naimisiin Erikan kanssa. Matilde kertoo: ”Kun Davier ja Erika menivät vuonna 2016 kasteelle, muistimme, miten Davierilla oli ollut tapana sanoa: ’Haluaisin tehdä muutoksia elämässäni, mutta en pysty.’ Emme voineet pidätellä kyyneleitä.” Koemme syvää iloa, kun autamme ihmisiä tulemaan Kristuksen opetuslapsiksi.

MITÄ OPETUSLASTEN TEKEMISEEN SISÄLTYY?

5. Mistä opetuslasten tekeminen lähtee liikkeelle?

5 Opetuslasten tekeminen lähtee liikkeelle siitä, että etsimme ihmisiä, jotka suhtautuvat myönteisesti Raamatun sanomaan (Matt. 10:11). Olemme Jehovan todistajia, joten kerromme tapaamillemme ihmisille Jehovasta. Olemme aitoja kristittyjä, joten noudatamme Kristuksen käskyä saarnata.

6. Mikä auttaa meitä onnistumaan opetustyössä?

6 Jotkut tapaamamme ihmiset ovat innokkaita oppimaan Raamatun totuuksia, mutta toiset voivat vaikuttaa aluksi välinpitämättömiltä. Heidän kiinnostustaan täytyy ehkä herätellä. Onnistuaksemme opetustyössä tarvitsemme selvän suunnitelman. Valitse jokin nimenomainen aihe, joka luultavasti kiinnostaa alueesi ihmisiä. Mieti sitten, miten esittelet aiheen.

7. Miten voisit aloittaa keskustelun jonkun kanssa, ja miksi on mielestäsi tärkeää kuunnella ja olla kunnioittava?

7 Voisit esimerkiksi sanoa ovenavaajalle: ”Nykyään monet ongelmat vaikuttavat ihmisiin maailmanlaajuisesti. Mitä mieltä olet, tarvittaisiinko tällaisten ongelmien ratkaisemiseen jonkinlaista maailmanhallitusta?” Sitten voisit käsitellä Danielin 2:44:ää. Tai voisit kysyä: ”Mitä ajattelet, mikä on avain siihen, että vanhemmat onnistuvat lastenkasvatuksessa? Olisi mukava kuulla mielipiteesi.” Käsittele sitten 5. Mooseksen kirjan 6:6, 7:ää. Valitsetpa minkä aiheen tahansa, ajattele ihmisiä, joiden kanssa puhut. Mieti, miten Raamatun opetukset voivat hyödyttää heitä. On tärkeää, että kuuntelet heitä ja kunnioitat heidän näkemystään. Näin voit ymmärtää heitä paremmin ja he kuuntelevat todennäköisemmin sinua.

8. Miksi uusintakäyntien tekeminen kysyy sinnikkyyttä?

8 Ennen kuin joku alkaa tutkia Raamattua kanssamme, meidän täytyy ehkä käyttää aikaa ja voimia uusintakäyntien tekemiseen. Ihmiset eivät välttämättä ole kotona, kun tulemme tapaamaan heitä uudestaan. Joskus meidän täytyy käydä heidän luonaan monta kertaa ennen kuin ilmapiiri rentoutuu ja he ovat valmiita aloittamaan raamattukurssin. Aivan kuten kasvi kasvaa todennäköisemmin, kun sitä kastellaan säännöllisesti, ihmisen rakkaus Jehovaan ja Jeesukseen kasvaa todennäköisemmin, kun keskustelemme hänen kanssaan Raamatusta säännöllisesti.

KETKÄ OSALLISTUVAT OPETUSLASTEN TEKEMISEEN?

Todistajat eri puolilla maailmaa osallistuvat niiden etsintään, jotka ovat valtakunnan sanoman arvoisia. (Ks. kpl:t 9–10.) *

9–10. Miksi kaikilla julistajilla on syytä iloon, kun löytyy joku valtakunnan sanomaa arvostava ihminen?

9 Jokainen valtakunnan julistaja työskentelee sen hyväksi, että löytäisimme vilpittömiä ihmisiä. Tätä työtä voitaisiin verrata kadonneen lapsen etsimiseen. Mietihän tosielämän kokemusta kolmevuotiaasta pojasta, joka lähti pois kotipihaltaan ja joutui eksyksiin. Häntä ryhdyttiin etsimään viidensadan ihmisen voimin. Lopulta noin 20 tuntia sen jälkeen kun lapsi oli kadonnut, eräs etsintäpartioon liittynyt mies löysi hänet maissipellolta. Mies kieltäytyi ottamasta lapsen löytymisestä kunniaa itselleen. Hän sanoi: ”Pojan löytämiseksi tarvittiin satoja ihmisiä.”

10 Tuon lapsen tavoin monet ihmiset tuntevat olevansa eksyksissä. He ovat vailla toivoa ja kaipaavat apua (Ef. 2:12). Yli kahdeksan miljoonaa Jehovan todistajaa yrittää löytää tällaisia valtakunnan sanoman arvoisia ihmisiä. Et ehkä itse löydä ketään, joka haluaisi tutkia Raamattua. Toiset samaa aluetta käyvät julistajat voivat kuitenkin löytää jonkun, joka haluaa oppia Jumalan sanan totuuden. Kun joku veli tai sisar löytää ihmisen, joka haluaa tulla Kristuksen opetuslapseksi, kaikilla etsintään osallistuneilla on hyvä syy iloon.

11. Miten voit auttaa opetuslasten tekemisessä, vaikka et johtaisi raamattukurssia?

11 Vaikka et tällä hetkellä johtaisi raamattukurssia, voit auttaa opetuslasten tekemisessä muilla tavoilla. Esimerkiksi kun joku uusi tulee valtakunnansalille, voit toivottaa hänet tervetulleeksi ja osoittaa ystävällisyyttä häntä kohtaan. Näin voit auttaa häntä näkemään, että keskuudessamme vallitsee rakkaus, joka on aitojen kristittyjen tuntomerkki (Joh. 13:34, 35). Kun esität kokouksessa tahdikkaita ja sydämestä lähteviä vastauksia, vaikka aivan lyhyitäkin, näytät vastakiinnostuneille hyvää esimerkkiä. Voisit myös lähteä uuden julistajan kanssa kenttäpalvelukseen ja auttaa häntä perustelemaan asioita Raamatulla. Näin opetat häntä jäljittelemään Kristusta. (Luuk. 10:25–28.)

12. Vaatiiko opetuslasten tekeminen erikoiskykyjä? Selitä.

12 Kenenkään meistä ei tarvitse ajatella, että meillä pitäisi olla erikoiskykyjä voidaksemme opettaa toisia tulemaan Jeesuksen opetuslapsiksi. Kun Boliviassa asuva Faustina tapasi Jehovan todistajia ensimmäistä kertaa, hän ei osannut lukea. Sittemmin hän on oppinut lukemaan auttavasti. Nyt hän on kastettu julistaja, ja hän opettaa toisia hyvin mielellään. Hän pitää yleensä viittä raamattukurssia joka viikko. Vaikka Faustina ei osaa vielä lukea yhtä hyvin kuin useimmat hänen oppilaansa, hän on auttanut kuutta ihmistä edistymään kasteelle. (Luuk. 10:21.)

13. Mitä siunauksia voimme saada, kun osallistumme opetuslasten tekemiseen kiireisestä aikataulusta huolimatta?

13 Monilla kristityillä on kädet täynnä työtä, kun he huolehtivat tärkeistä vastuista. Silti he järjestävät aikaa raamattukurssien pitämiseen ja saavat siitä paljon iloa. Alaskassa asuvan Melanien esimerkki on hyvin valaiseva. Hän oli kahdeksanvuotiaan tyttären yksinhuoltajaäiti. Lisäksi hän teki kokopäivätyötä ja huolehti syöpää sairastavasta isästään. Melanie oli ainoa todistaja syrjäisessä kotikaupungissaan. Hän rukoili voimaa uhmata kylmää säätä ja lähteä kentälle, koska hän halusi kovasti löytää jonkun, jonka kanssa tutkia Raamattua. Eräänä päivänä hän tapasi Saran, joka oli innoissaan saadessaan tietää, että Jumalalla on nimi. Jonkin ajan päästä Sara otti vastaan raamattukurssin. Melanie kertoo: ”Olin perjantai-iltaisin aivan väsyksissä, mutta tyttäreni ja minä hyödyimme molemmat siitä, että kävimme pitämässä raamattukurssia. Meistä oli mukava etsiä vastauksia Saran kysymyksiin, ja oli upeaa nähdä, miten hänestä tuli Jehovan ystävä.” Sara kohtasi rohkeasti toisten vastustuksen, erosi kirkosta ja meni kasteelle.

MIKSI OPETUSLASTEN TEKEMINEN VAATII KÄRSIVÄLLISYYTTÄ?

14. a) Millä tavalla opetuslasten tekeminen muistuttaa kalastusta? b) Miten 2. Timoteuksen kirjeen 4:1, 2:ssa olevat Paavalin sanat vaikuttavat sinuun?

14 Vaikka kenttäpalveluksesi ei näyttäisi tuottavan tulosta, älä luovu toivosta vaan etsi hellittämättä ihmisiä, joista voi tulla opetuslapsia. Muista, että Jeesus vertasi opetuslasten tekemistä kalastukseen. Joskus kalastajat odottavat tuntikaupalla ennen kuin saavat yhtään kalaa. Heidän täytyy usein työskennellä myöhään yöllä tai varhain aamulla, ja joskus heidän pitää kulkea vesillä pitkiä matkoja. (Luuk. 5:5.) Vastaavasti jotkut käyttävät kärsivällisesti monia tunteja kenttätyöhön ja tekevät sitä eri aikoina ja erilaisissa paikoissa. Näin heillä on paremmat mahdollisuudet tavata ihmisiä. Ne jotka näkevät erityistä vaivaa, palkitaan usein siten, että he löytävät kiinnostuneita. Voisitko yrittää tehdä kenttätyötä sellaiseen aikaan ja sellaisessa paikassa, että todennäköisemmin tapaat ihmisiä? (Lue 2. Timoteuksen kirjeen 4:1, 2.)

Ole kärsivällinen, kun autat oppilaita edistymään hengellisesti. (Ks. kpl:t 15–16.) *

15. Miksi raamattukurssien pitäminen vaatii kärsivällisyyttä?

15 Miksi raamattukurssien pitäminen vaatii kärsivällisyyttä? Yksi syy on se, että meidän täytyy tehdä muutakin kuin auttaa oppilasta tuntemaan Raamatun opetukset ja rakastamaan niitä. Meidän täytyy auttaa häntä tuntemaan Raamatun tekijä, Jehova, ja rakastamaan häntä. Sen lisäksi että opetamme oppilaalle, mitä Jeesus odottaa opetuslapsiltaan, meidän on tärkeää opettaa hänelle, miten elää kristittynä. Meidän pitää auttaa häntä kärsivällisesti, kun hän pyrkii soveltamaan Raamatun periaatteita käytäntöön. Jotkut pystyvät tekemään muutoksia ajattelussaan ja toiminnassaan jo muutamassa kuukaudessa, toisilla taas muutosten tekeminen vie paljon kauemmin.

16. Mitä opit Raúlin tapauksesta?

16 Perussa eräälle lähetystyöntekijälle sattui kokemus, joka havainnollistaa sitä, mitä hyötyä kärsivällisyydestä on. Hän kertoi: ”Olin tutkinut kaksi kirjaa Raúl-nimisen miehen kanssa. Hänellä oli kuitenkin yhä suuria ongelmia elämässään. Raúlilla oli myrskyisä avioliitto, hän käytti huonoa kieltä, ja hänen lastensa oli vaikea kunnioittaa häntä. Toisaalta hän oli säännöllisesti läsnä kokouksissa, joten kävin edelleen hänen ja hänen perheensä luona ja autoin heitä. Yli kolme vuotta sen jälkeen kun tapasin hänet, hän oli edistynyt siinä määrin että oli vihdoin valmis menemään kasteelle.”

17. Mitä seuraavassa kirjoituksessa käsitellään?

17 Jeesus käski meidän ”mennä – – ja tehdä opetuslapsia kaikkien kansojen ihmisistä”. Tämän tehtävän täyttäminen edellyttää usein sitä, että keskustelemme ihmisten kanssa, joiden ajattelutapa on hyvin erilainen kuin omamme. Monet tapaamamme ihmiset eivät esimerkiksi kuulu mihinkään uskontokuntaan tai eivät usko Jumalan olemassaoloon. Seuraavassa kirjoituksessa käsitellään sitä, miten voimme kertoa hyvää uutista ei-uskonnollisille ihmisille.

LAULU 44 Osallistu iloiten elonkorjuuseen

^ kpl 5 Kristillisen seurakunnan päätehtävä on auttaa ihmisiä tulemaan Kristuksen opetuslapsiksi. Tässä kirjoituksessa on käytännöllisiä ehdotuksia siitä, miten voimme täyttää tämän tehtävän.

^ kpl 2 ILMAUKSEN SELITYS: Kristuksen opetuslapset eivät ainoastaan opi asioita, joita hän opetti, vaan he myös toimivat oppimansa mukaan. He pyrkivät seuraamaan mahdollisimman tarkasti Jeesuksen jalanjälkiä eli hänen esimerkkiään (1. Piet. 2:21).

^ kpl 52 KUVA: Mies, joka on lähdössä lomalle, ottaa julkaisun Jehovan todistajilta lentokentällä. Myöhemmin katsellessaan nähtävyyksiä hän näkee veljiä julkisen todistamisen esittelypisteellä. Kun hän on palannut kotiin, julistajat tulevat hänen ovelleen.

^ kpl 54 KUVA: Sama mies ottaa vastaan raamattukurssin. Myöhemmin hän edistyy hengellisesti ja menee kasteelle.