TUTKITTAVA KIRJOITUS 30
Miten kertoa hyvää uutista ei-uskonnollisille ihmisille?
”Minusta on tullut kaikkea kaikenlaisille ihmisille, jotta voisin kaikin mahdollisin keinoin pelastaa muutamia.” (1. KOR. 9:22)
LAULU 45 Eteenpäin!
ESITTELY *
1. Millainen muutos joissakin maissa on tapahtunut viime vuosikymmeninä?
TUHANSIEN vuosien ajan suurimmalla osalla maailman ihmisistä oli jonkinlainen uskonnollinen vakaumus. Viime vuosikymmeninä tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi. Yhä useammat eivät pidä itseään uskonnollisina. Joissakin maissa tällaisia ihmisiä on valtaosa väestöstä. * (Matt. 24:12.)
2. Miksi ei-uskonnollisten ihmisten määrä kasvaa?
2 Miksi ei-uskonnollisten * ihmisten määrä kasvaa? Joidenkin huomion vievät nautinnot tai elämän huolet (Luuk. 8:14). Toisista on tullut ateisteja. Jotkut taas uskovat Jumalaan mutta ovat sitä mieltä, että uskonto on vanhanaikaista ja merkityksetöntä ja että se on ristiriidassa tieteen ja loogisen ajattelun kanssa. He saattavat kuulla ystäviltä, opettajilta tai mediasta, että elämä on evoluution tulosta, mutta eivät ehkä useinkaan kuule järkeviä syitä uskoa Jumalaan. Monia puistattavat uskonnolliset johtajat, jotka ahnehtivat rahaa ja valtaa. Joissakin maissa uskonnollista toimintaa rajoitetaan lainsäädännöllä.
3. Mikä on tämän artikkelin tarkoitus?
3 Jeesus käski meidän ”tehdä opetuslapsia kaikkien kansojen ihmisistä” (Matt. 28:19). Miten voimme opettaa ei-uskonnollisia ihmisiä rakastamaan Jumalaa ja auttaa heitä tulemaan Kristuksen opetuslapsiksi? Meidän on hyvä ymmärtää, että ihmisen kasvuympäristö voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten hän reagoi valtakunnan sanomaan. Esimerkiksi eurooppalaisten suhtautumistapa saattaa olla erilainen kuin aasialaisten. Euroopassa Raamattu ja ajatus Jumalasta, joka on luonut kaiken, ovat monille jossain määrin tuttuja. Toisaalta Aasiassa useimmat tietävät Raamatusta hyvin vähän, eivätkä he ehkä usko Luojaan. Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa meitä kertomaan hyvää uutista vetoavasti kaikille ihmisille heidän taustastaan riippumatta.
MYÖNTEINEN ASENNE
4. Miksi voimme olla myönteisiä?
4 Ole myönteinen. Joka vuosi monista ei-uskonnollisista ihmisistä tulee Jehovan todistajia. Joillakin heistä oli jo ennen totuuden oppimista korkea moraali, ja he vihasivat uskonnollista tekopyhyyttä. Toisilla taas oli alhaiset moraalinormit, ja heidän piti luopua pahoista tavoistaan. Voimme luottaa siihen, että Jehovan avulla löydämme ne, joilla on ”oikean asenteen vuoksi mahdollisuus saada ikuinen elämä”. (Apt. 13:48; 1. Tim. 2:3, 4.)
5. Mikä voi saada ihmiset suhtautumaan sanomaamme myönteisesti?
5 Ole tahdikas ja ystävällinen. Usein ihmisiin ei vetoa niinkään se, mitä sanomme, vaan se, miten sanomme sen. He arvostavat sitä, että olemme ystävällisiä, tahdikkaita ja aidosti kiinnostuneita heistä. Emme pakota heitä kuuntelemaan, mitä sanottavaa meillä on. Sen sijaan pyrimme ymmärtämään, mistä heidän kielteinen suhtautumisensa uskontoon johtuu. Jotkut eivät esimerkiksi halua puhua uskonnosta vieraiden ihmisten kanssa. Joidenkin mielestä on tungettelevaa kysyä toiselta, mitä hän ajattelee Jumalasta. Toisista taas on noloa, jos joku näkee heidän lukevan Raamattua, etenkin jonkun Jehovan todistajan kanssa. Oli miten oli, yritämme ottaa huomioon heidän tunteensa. (2. Tim. 2:24, alav.)
6. Mistä Paavali oli hyvä esimerkki, ja miten voisit jäljitellä häntä?
6 Entä jos ihmiset vetäytyvät kuoreensa, kun käytämme sellaisia sanoja kuin ”Raamattu”, ”luominen”, ”Jumala” tai ”uskonto”? Voimme jäljitellä apostoli Paavalia ja muuttaa tapaa, jolla esitämme asian. Kun Paavali puhui juutalaisten kanssa, hän perusteli asioita Raamatun kirjoitusten avulla. Mutta kun hän puhui kreikkalaisten filosofien kanssa Areiopagilla, hän ei ottanut suoria lainauksia Raamatusta. (Apt. 17:2, 3, 22–31.) Miten voisit jäljitellä Paavalin esimerkkiä? Jos tapaat henkilön, joka suhtautuu torjuvasti Raamattuun, voi olla viisasta olla mainitsematta Raamattua keskustelun aikana. Jos puhuteltava tuntuu kiusaantuvan siitä, että muut näkevät hänen lukevan kanssasi Raamattua, yritä näyttää hänelle raamatunkohtia vähemmän huomiota herättävällä tavalla, vaikkapa mobiililaitteelta.
7. Miten voisimme jäljitellä 1. Korinttilaiskirjeen 9:20–23:ssa kuvailtua Paavalin toimintatapaa?
7 Kuuntele ja ole ymmärtäväinen. Yritämme ymmärtää, mitkä asiat ovat vaikuttaneet tapaamiemme ihmisten ajatteluun (Sananl. 20:5). Mietihän vielä Paavalin esimerkkiä. Hän oli kasvanut juutalaisten keskuudessa. Hänen täytyi varmasti muuttaa lähestymistapaansa, kun hän puhui ei-juutalaisille, jotka eivät tunteneet Jehovaa eivätkä Raamatun kirjoituksia. Jotta voisimme asettua alueemme ihmisten asemaan ja ymmärtää heitä paremmin, meidän täytyy ehkä tehdä vähän tutkimustyötä tai kysyä neuvoa joiltakin kokeneilta seurakunnan ystäviltä. (Lue 1. Korinttilaiskirjeen 9:20–23.)
8. Mikä on yksi tapa aloittaa keskusteluja Raamatusta?
8 Tavoitteemme on löytää ”niitä, jotka ovat sanomamme arvoisia” (Matt. 10:11). Onnistuaksemme tässä meidän on hyvä pyytää puhuteltavaa kertomaan mielipiteensä ja sitten keskittyä kuuntelemaan. Eräällä Englannissa asuvalla veljellä on tapana kysyä ihmisiltä mielipidettä siitä, miten avioliitosta voi tehdä onnellisen, miten lapsia tulisi kasvattaa tai mikä auttaa kestämään epäoikeudenmukaisuutta. Kuunneltuaan heidän vastauksensa hän kysyy: ”Mitä mieltä olet tästä neuvosta, joka on kirjoitettu lähes 2 000 vuotta sitten?” Sen jälkeen hän näyttää heille puhelimestaan joitakin valikoituja raamatunkohtia käyttämättä kuitenkaan sanaa ”Raamattu”.
MITEN PUHUA VETOAVASTI?
9. Miten voisimme auttaa niitä, jotka eivät yleensä mielellään puhu Jumalasta?
9 Ne jotka eivät yleensä halua puhua Jumalasta, saattavat mielellään keskustella sellaisesta aiheesta, joka jo on lähellä heidän sydäntään. Monet esimerkiksi ihailevat luontoa. Voisimme sanoa jotain tämäntapaista: ”Kuten ehkä tiedät, monet keksinnöt ovat syntyneet siten, että tutkijat ovat ottaneet mallia luonnon mekanismeista. Esimerkiksi mikrofonien suunnittelijat tutkivat korvan rakennetta ja kameroiden suunnittelijat silmän rakennetta. Mitä ajattelet, mikä on saanut aikaan tällaiset luonnossa esiintyvät ihmeelliset rakenteet? Onko niiden taustalla jokin voima, joku persoona vai jotain muuta?” Kun olemme kuunnelleet vastauksen, voisimme jatkaa: ”Minuun teki vaikutuksen ajatus, jonka eräs kauan sitten elänyt runoilija esitti. Hän sanoi: ’Eikö hän, joka on tehnyt korvan, voi kuulla? Eikö hän, joka on muodostanut silmän, voi nähdä? – – Juuri hän antaa ihmisille tietoa!’ Jotkut tutkijat ovat tulleet samaan päätelmään.” (Ps. 94:9, 10.) Sitten voisimme ottaa esille jw.org®-sivuston ja näyttää videon Mitä jotkut nuoret sanovat – Usko Jumalaan. (Ks. JULKAISUT > VIDEOT.) Tai voisimme antaa puhuteltavalle joko kirjasen Onko elämä luotu? tai kirjasen Elämän alkuperä – viisi tärkeää kysymystä.
10. Mikä on yksi tapa aloittaa keskustelu sellaisen ihmisen kanssa, joka ei mielellään puhu Jumalasta?
10 Useimmat kaipaavat parempaa tulevaisuutta. Monet kuitenkin pelkäävät, että maapallo tuhoutuu tai muuttuu asuinkelvottomaksi. Eräs Norjassa asuva matkavalvoja on huomannut, että monesti ne, joiden ei ole helppoa puhua Jumalasta, keskustelevat mielellään maailman olosuhteista. Tervehdyksen jälkeen hän kysyy: ”Mitä mieltä olet, onko meillä toivoa paremmasta tulevaisuudesta? Onko toivomme poliitikkojen, tutkijoiden vai jonkun muun käsissä?” Kuunneltuaan vastauksen tarkkaan hän lukee Raamatusta kohdan, jossa kerrotaan valoisasta tulevaisuudesta, tai lainaa tällaista kohtaa ulkomuistista. Joitakuita kiehtoo se Raamatun lupaus, että maa ei koskaan tuhoudu ja että hyvät ihmiset elävät sen päällä ikuisesti (Ps. 37:29; Saarn. 1:4).
11. Miksi meidän kannattaa kokeilla erilaisia keskustelun aloituksia, ja miten voimme jäljitellä Roomalaiskirjeen 1:14–16:ssa kuvailtua Paavalin asennetta?
11 Miksi meidän kannattaa käyttää erilaisia tapoja aloittaa keskusteluja? Koska jokainen ihminen on yksilöllinen. Se mikä vetoaa yhteen, voi ärsyttää toista. Jotkut ovat halukkaita keskustelemaan Jumalasta ja Raamatusta, kun taas toisille sopii epäsuorempi lähestymistapa. Joka tapauksessa meidän tulisi pyrkiä puhumaan kaikenlaisille ihmisille. (Lue Roomalaiskirjeen 1:14–16.) Pidämme samalla mielessämme, että Jehova on se, joka saa totuuden kasvamaan oikeamielisten ihmisten sydämessä (1. Kor. 3:6, 7).
MITEN KERTOA TOTUUDESTA AASIALAISILLE?
12. Miten voimme auttaa Aasian maista kotoisin olevia ihmisiä, jotka eivät ole pohtineet ajatusta Luojan olemassaolosta?
12 Kautta maailman julistajat tapaavat eri puolilta Aasiaa kotoisin olevia ihmisiä. Osa heistä on tullut alueilta, joissa valtiovalta rajoittaa uskonnollista toimintaa. Monissa Aasian maissa ihmiset eivät ole koskaan vakavissaan miettineet ajatusta Luojan olemassaolosta. Jotkut noista maista muuttaneet ovat tiedonhaluisia ja ottavat vastaan raamattukurssin, kun sitä tarjotaan heille, mutta toiset epäröivät lähteä tutkimaan uusia ajatuksia. Miten voisimme auttaa heitä? Jotkut kokeneet julistajat saavat hyviä tuloksia, kun he aloittavat vapaamuotoisia keskusteluja ja osoittavat puhuteltavaa kohtaan henkilökohtaista kiinnostusta. Sopivan tilaisuuden tullen he kertovat, miten jonkin Raamatun periaatteen soveltaminen on parantanut heidän elämäänsä.
13. Mikä voi saada jotkut kiinnostumaan Raamatusta? (Ks. kansikuva.)
13 Moniin vetoaa ensimmäiseksi se, miten viisaita ja käytännöllisiä neuvoja Raamatussa on (Saarn. 7:12). Eräs New Yorkissa asuva sisar, joka kertoo hyvää uutista kiinankielisille, sanoo: ”Yritän osoittaa kiinnostusta ihmisiä kohtaan ja kuunnella heitä. Jos he ovat muuttaneet maahan hiljattain, saatan kysyä: Miten olet kotiutunut tänne? Oletko löytänyt työtä? Kohtelevatko paikalliset sinua hyvin?” Joskus sisarelle avautuu tällä tavalla tilaisuus kertoa jokin ajatus Raamatusta. Jos tilanne on sopiva, hän saattaa jatkaa keskustelua kysymällä: ”Mikä on mielestäsi avain siihen, että voi tulla toimeen toisten kanssa? Voinko näyttää sinulle yhden sananlaskun Raamatusta? Tässä sanotaan: ’Riidan aloittaminen on kuin avaisi sulkuportin. Lähde pois ennen kuin riita puhkeaa.’ Mitä ajattelet, voisiko tämä neuvo auttaa tulemaan toimeen toisten kanssa?” (Sananl. 17:14.) Tällaiset keskustelut voivat auttaa meitä löytämään niitä, jotka haluavat kuulla lisää.
14. Miten eräs Kaukoidässä asuva veli auttaa niitä, jotka sanovat, etteivät he usko Jumalaan?
14 Entä jos joku sanoo, ettei hän usko Jumalaan? Eräs Kaukoidässä asuva veli, jolla on paljon kokemusta ei-uskonnollisille ihmisille todistamisesta, kertoo: ”Kun joku täälläpäin sanoo, ettei hän usko Jumalaan, yleensä hän tarkoittaa, ettei hän palvo alueella perinteisesti palvottavia jumalia. Minulla on tapana vastata, että useimmat jumalat ovat tosiaan ihmistekoisia eivätkä todellisia. Monesti luen Jeremian 16:20:n, jossa sanotaan: ’Voiko ihminen tehdä itselleen jumalia? Eivät ne todellisuudessa ole jumalia!’ Kysyn sen jälkeen, miten tosi Jumalan voi erottaa ihmisten tekemistä jumalista. Kuuntelen korva tarkkana ja luen sitten Jesajan 41:23:n, joka kuuluu: ’Kertokaa meille, mitä tapahtuu tulevaisuudessa, jotta tietäisimme, että olette jumalia.’ Sitten näytän jonkin esimerkin siitä, miten Jehova on ennustanut tulevia tapahtumia.”
15. Mitä opimme erään Itä-Aasiassa asuvan veljen esimerkistä?
15 Muuan Itä-Aasiassa asuva veli kertoo, miten hän toimii uusintakäynneillä: ”Näytän esimerkkejä Raamatun viisaista neuvoista, sen täyttyneistä ennustuksista ja maailmankaikkeutta säätelevistä laeista. Sitten autan puhuteltavaa näkemään, miten tämä kaikki todistaa sen puolesta, että on olemassa elävä ja viisas Luoja. Kun hän alkaa pitää Jumalan olemassaoloa mahdollisena, puhun hänelle siitä, mitä Raamattu kertoo Jehovasta.”
16. Miksi usko Jumalaan ja Raamattuun on Heprealaiskirjeen 11:6:n mukaan välttämätöntä, ja miten voimme auttaa oppilaita kasvattamaan sitä?
16 Kun tutkimme Raamattua ei-uskonnollisten ihmisten kanssa, meidän täytyy jatkuvasti vahvistaa heidän uskoaan Jumalan olemassaoloon. (Lue Heprealaiskirjeen 11:6.) Meidän on myös tärkeää kasvattaa heidän luottamustaan Raamattuun. Tämä voi edellyttää sitä, että toistamme joitain ajatuksia monta kertaa. Meidän täytyy ehkä jokaisella tutkimiskerralla tarkastella todisteita sen puolesta, että Raamattu on Jumalan sana. Voimme esimerkiksi keskustella lyhyesti Raamatun täyttyneistä ennustuksista, tieteellisestä ja historiallisesta tarkkuudesta tai käytännöllisestä viisaudesta.
17. Miten rakkautemme voi vaikuttaa ihmisiin?
17 Autamme toisia tulemaan Kristuksen opetuslapsiksi, kun osoitamme rakkautta heitä kohtaan, ovatpa he uskonnollisia tai eivät (1. Kor. 13:1). Opetustyömme tavoitteena on auttaa heitä näkemään, että Jumala rakastaa meitä ihmisiä ja haluaa meidän rakastavan häntä. Joka vuosi tuhannet, jotka eivät aiemmin olleet kiinnostuneita uskonnosta, oppivat rakastamaan Jumalaa ja menevät kasteelle. Ole siksi myönteinen ja osoita rakkautta ja kiinnostusta kaikenlaisia ihmisiä kohtaan. Kuuntele heitä ja pyri ymmärtämään heitä. Ole heille hyvänä esimerkkinä. Näin voit auttaa heitä tulemaan Kristuksen opetuslapsiksi.
LAULU 16 Pakene Jumalan valtakuntaan!
^ kpl 5 Tapaamme kenttätyössä ei-uskonnollisia ihmisiä enemmän kuin koskaan aiemmin. Tässä artikkelissa käsitellään sitä, miten heille voisi kertoa Raamatun totuudesta ja miten heitä voisi auttaa luottamaan Raamattuun ja uskomaan Jehova Jumalaan.
^ kpl 1 Tutkimusten mukaan näitä maita ovat muun muassa Alankomaat, Albania, Australia, Azerbaidžan, Espanja, Etelä-Korea, Hongkong, Irlanti, Israel, Itävalta, Japani, Kanada, Kiina, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Vietnam ja Yhdistynyt kuningaskunta.
^ kpl 2 ILMAUKSEN SELITYS: Tässä artikkelissa sanalla ei-uskonnollinen kuvaillaan ihmistä, joka ei kuulu mihinkään järjestäytyneeseen uskontoon tai ei usko Jumalaan.
^ kpl 54 KUVA: Veli todistaa samassa sairaalassa työskentelevälle miehelle, joka tutustuu myöhemmin jw.org-sivustoon.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA