TUTKITTAVA KIRJOITUS 25
Turvaudu Jehovaan stressaavina aikoina
”Minulla on kovia paineita.” (1. SAM. 1:15)
LAULU 51 Pysymme kiinni Jehovassa
ESITTELY *
1. Miksi meidän tulee suhtautua Jeesuksen varoitukseen vakavasti?
JEESUS sanoi viimeisiä päiviä koskevassa ennustuksessaan: ”Olkaa varuillanne, ettei sydämenne koskaan rasitu – – elämän huolista.” (Luuk. 21:34.) Miksi meidän tulee suhtautua tähän varoitukseen vakavasti? Koska me Jehovan palvelijat kohtaamme tänä aikana samanlaisia stressiä aiheuttavia ongelmia kuin kaikki muutkin.
2. Millaisia stressaavia ongelmia Jehovan palvelijat kohtaavat?
2 Joskus meillä on monta stressaavaa ongelmaa samaan aikaan. MS-tautia sairastava veli nimeltä John * oli täysin murtunut, kun hänen vaimonsa jätti hänet 19 avioliittovuoden jälkeen. Sitten hänen kaksi tytärtään lakkasivat palvelemasta Jehovaa. Bobilla ja hänen vaimollaan Lindalla oli erilaisia vaikeuksia. He molemmat menettivät työpaikkansa, ja sitten heiltä meni koti alta. Kaiken lisäksi Lindalla todettiin hengenvaarallinen sydänvika ja hänellä oli myös toinen sairaus, joka alkoi heikentää hänen immuunijärjestelmäänsä.
3. Mitä Filippiläiskirjeen 4:6, 7 kertoo Jehovasta?
3 Luojamme ja rakastava Isämme Jehova ymmärtää, miten stressi vaikuttaa meihin. Hän myös haluaa auttaa meitä, kun meillä on vaikeaa. (Lue Filippiläiskirjeen 4:6, 7.) Raamatussa on monia kertomuksia Jumalan palvelijoista, jotka kohtasivat haastavia elämäntilanteita. Siinä myös kerrotaan, miten Jehova auttoi heitä selviytymään. Mietitäänpä muutamaa esimerkkiä.
”IHMINEN, JOLLA OLI SAMANLAISET TUNTEET KUIN MEILLÄKIN”
4. Millaisten ongelmien kanssa Elia joutui kamppailemaan, mutta mihin hän luotti?
4 Jehovan profeetta Elia eli vaikeana aikana ja joutui kamppailemaan vakavien ongelmien kanssa. Ahab, yksi Israelin historian uskottomista kuninkaista, meni naimisiin julman Isebelin kanssa, joka palvoi Baalia. Yhdessä he levittivät Baalin palvonnan koko maahan ja tapattivat monta Jehovan profeettaa. Elia onnistui pakenemaan. Hän selvisi myös ankarasta nälänhädästä tukeutumalla Jehovaan. (1. Kun. 17:2–4, 14–16.) Elia turvautui Jehovaan silloinkin, kun hän oli vastakkain Baalin profeettojen ja palvojien kanssa. Hän kannusti israelilaisia palvelemaan Jehovaa. (1. Kun. 18:21–24, 36–38.) Elia koki monet kerrat, miten Jehova suojeli ja auttoi häntä noina stressaavina aikoina.
5–6. Miltä Eliasta 1. Kuninkaiden kirjan 19:1–4:n mukaan tuntui, ja miten Jehova osoitti rakastavansa Eliaa?
5 Lue 1. Kuninkaiden kirjan 19:1–4. Elia pelästyi, kun kuningatar Isebel uhkasi tappaa hänet. Elia pakeni Beerseban alueelle. Hän oli niin lannistunut, että ”pyysi saada kuolla”. Miksi hän reagoi näin voimakkaasti? Elia oli epätäydellinen ”ihminen, jolla oli samanlaiset tunteet kuin meilläkin” (Jaak. 5:17). Ehkä stressi ja fyysinen uupumus olivat imeneet häneltä kaikki voimat. Ilmeisesti Elia ajatteli, että hänen työnsä puhtaan palvonnan hyväksi oli ollut täysin turhaa, että tilanne Israelissa ei ollut lainkaan parantunut ja että hän oli ainoa, joka yhä palveli Jehovaa. (1. Kun. 18:3, 4, 13; 19:10, 14.) Tämän uskollisen profeetan reaktio saattaa ihmetyttää meitä, mutta Jehova ymmärsi häntä.
6 Jehova ei moittinut Eliaa siitä, että tämä vuodatti tunteitaan. Sen sijaan hän auttoi Eliaa saamaan voimansa takaisin. (1. Kun. 19:5–7.) Myöhemmin Jehova korjasi huomaavaisesti Elian ajattelua havainnollistamalla mahtavaa voimaansa. Sitten Jehova kertoi, että Israelissa oli yhä 7 000 ihmistä, jotka eivät suostuneet palvomaan Baalia. (1. Kun. 19:11–18.) Jehova osoitti Elialle monin tavoin, että hän rakasti häntä.
MITEN JEHOVA AUTTAA MEITÄ?
7. Miksi se, että Jehova ymmärsi ja auttoi Eliaa, voi rohkaista meitä?
7 Onko sinulla stressaava elämäntilanne? On lohduttavaa tietää, että Jehova ymmärsi Elian tunteita. Hän ymmärtää varmasti myös meidän ahdistustamme ja henkisiä paineitamme. Hän on selvillä rajoituksistamme ja tietää jopa, mitä ajattelemme ja miltä meistä tuntuu. (Ps. 103:14; 139:3, 4.) Jos turvaudumme Elian tavoin Jehovaan, hän auttaa meitä käsittelemään stressiä aiheuttavia ongelmiamme (Ps. 55:22).
8. Miten Jehova auttaa sinua, kun sinulla on stressiä?
8 Stressi voi saada ihmisen ajattelemaan negatiivisesti ja tuntemaan itsensä masentuneeksi. Jos näin käy sinulle, muista, että Jehova auttaa sinua. Miten hän tekee sen? Jehova kannustaa sinua kertomaan hänelle huolistasi, ja hän vastaa avunpyyntöihisi (Ps. 5:3; 1. Piet. 5:7). Rukoile siis Jehovaa usein, kun sinulla on huolia. Hän ei puhu sinulle samalla tavalla kuin hän puhui Elialle, mutta hän puhuu Sanansa Raamatun ja järjestönsä välityksellä. Raamatun kertomukset voivat lohduttaa ja antaa toivoa. Myös veljet ja sisaret voivat rohkaista sinua. (Room. 15:4; Hepr. 10:24, 25.)
9. Miten luotettava ystävä voi auttaa sinua?
9 Jehova neuvoi Eliaa jakamaan vastuuta Elisalle, ja niin Elia tekikin. Hän sai Elisasta hyvän ystävän, joka epäilemättä auttoi häntä selviytymään, kun hän oli lannistunut. Vastaavasti kun me uskoudumme jollekin luotettavalle ystävälle, hän voi auttaa meitä kantamaan henkisiä taakkojamme. (2. Kun. 2:2; Sananl. 17:17.) Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole ketään, jolle uskoutua, rukoile Jehovalta apua voidaksesi löytää kypsän kristityn, joka voi olla tukenasi.
10. Miksi Elian kokemus antaa meille toivoa, ja miten Jesajan 40:28, 29:ssä oleva lupaus voi auttaa meitä?
10 Jehova auttoi Eliaa selviytymään paineistaan ja palvelemaan häntä uskollisesti monia vuosia. Elian kokemus antaa meille toivoa. Elämässämme voi olla hyvin stressaavia aikoja, jotka uuvuttavat meitä fyysisesti ja henkisesti. Jos kuitenkin tukeudumme Jehovaan, hän antaa meille voimaa jatkaa hänen palvelemistaan. (Lue Jesajan 40:28, 29.)
MUITA RAAMATUN HENKILÖITÄ JOTKA TURVAUTUIVAT JEHOVAAN
11–13. Miten stressi vaikutti kolmeen Raamatun aikoina eläneeseen Jumalan palvelijaan?
11 Muillakin Raamatun henkilöillä oli joskus paljon stressiä. Hanna tunsi häpeää lapsettomuutensa vuoksi, ja hänen miehensä toinen vaimo pilkkasi häntä julmasti (1. Sam. 1:2, 6). Äärimmäinen stressi sai Hannan niin epätoivoiseksi, että hän itki hillittömästi ja menetti ruokahalunsa (1. Sam. 1:7, 10).
12 Kuningas Daavidilla oli elämänsä varrella valtavia paineita. Hänen harteitaan painoi syyllisyys niistä monista virheistä, joita hän oli tehnyt (Ps. 40:12). Hänen rakas poikansa Absalom kapinoi häntä vastaan ja sai tässä kapinassa surmansa (2. Sam. 15:13, 14; 18:33). Lisäksi yksi Daavidin lähimmistä ystävistä petti hänet (2. Sam. 16:23–17:2; Ps. 55:12–14). Monet Daavidin psalmit kuvailevat hänen ahdistuksen tunteitaan ja toisaalta hänen horjumatonta luottamustaan Jehovaan (Ps. 38:5–10; 94:17–19).
13 Myöhemmin eräs toinen psalminkirjoittaja alkoi kadehtia pahojen ihmisten elämäntapaa. Hän saattoi olla leeviläisen Asafin jälkeläinen, ja hän palveli ”Jumalan suurenmoisessa pyhäkössä”. Tämä psalmista tunsi henkistä painetta, mikä johti siihen, että hänestä tuli onneton ja tyytymätön. Hän alkoi jopa epäillä, kannattaako Jumalaa palvella. (Ps. 73:2–5, 7, 12–14, 16, 17, 21.)
14–15. Mitä kolmen Raamatun henkilön esimerkit opettavat Jehovaan turvautumisesta?
14 Kaikki nämä kolme turvautuivat Jehovan apuun. He rukoilivat Jehovaa hartaasti ja puhuivat hänelle huolistaan. He kertoivat hänelle avoimesti, miksi he olivat stressaantuneita. He myös kävivät edelleen Jehovan palvontaan vihityssä paikassa. (1. Sam. 1:9, 10; Ps. 55:22; 73:17; 122:1.)
15 Jehova auttoi myötätuntoisesti heitä jokaista. Hanna sai mielenrauhan (1. Sam. 1:18). Daavid kirjoitti: ”Sillä, joka toimii oikein, on paljon vastoinkäymisiä, mutta Jehova vapauttaa hänet niistä kaikista.” (Ps. 34:19.) Ja toisesta psalminkirjoittajasta tuntui, että Jehova oli ”tarttunut [hänen] oikeaan käteensä”, opastanut häntä ja neuvonut häntä huomaavaisesti. Hän sanoi: ”Minulle on hyväksi päästä lähelle Jumalaa. Olen tehnyt suvereenista Herrasta Jehovasta turvani.” (Ps. 73:23, 24, 28.) Mitä opimme näistä esimerkeistä? Meilläkin on joskus vaikeita ongelmia, jotka aiheuttavat stressiä, mutta voimme selviytyä. Meidän on rohkaisevaa miettiä, miten Jehova on auttanut muita. Lisäksi meidän tulee turvautua Jehovaan rukouksessa ja noudattaa hänen ohjeitaan. (Ps. 143:1, 4–8.)
JEHOVA AUTTAA SELVIYTYMÄÄN
16–17. a) Miksi meidän ei pitäisi eristäytyä? b) Mistä voimme saada uutta voimaa?
16 Edellä käsitellyistä kolmesta esimerkistä voidaan oppia vielä jotain tärkeää: emme saa eristäytyä Jehovasta ja hänen palvelijoistaan (Sananl. 18:1). Sisar nimeltä Nancy oli äärimmäisen stressaantunut hänen miehensä jätettyä hänet. Hän kertoo: ”Oli monia päiviä, jolloin en halunnut nähdä ketään enkä jutella kenenkään kanssa. Mutta mitä enemmän eristäydyin, sitä surullisempi olin.” Tilanne muuttui, kun Nancy alkoi etsiä tapoja auttaa toisia, joilla oli ongelmia. Hän sanoo: ”Kuuntelin, kun muut kertoivat huolistaan. Huomasin, että kun tunsin empatiaa toisia kohtaan, en enää säälinyt niin paljon itseäni.”
17 Voimme saada uutta voimaa käymällä seurakunnan kokouksissa. Kun olemme kokouksessa, annamme Jehovalle tilaisuuksia auttaa ja lohduttaa meitä (Ps. 86:17). Siellä hän vahvistaa meitä pyhän henkensä, Sanansa Raamatun ja toisten palvelijoidensa välityksellä. Kokouksissa voimme ”saada keskinäistä rohkaisua” (Room. 1:11, 12). Sophia-niminen sisar sanoi: ”Jehova ja seurakunnan ystävät auttoivat minua jaksamaan. Erityisen suuri merkitys oli kokouksilla. Olen huomannut, että mitä aktiivisemmin olen mukana kenttätyössä ja muussa seurakunnan toiminnassa, sitä paremmin pystyn hallitsemaan stressiä ja pitämään huolet kurissa.”
18. Mitä Jehova voi antaa meille, kun olemme lannistuneita?
18 Jehova lupaa, että tulevaisuudessa kukaan ei enää kärsi stressistä. Mutta tänä aikana, kun meillä on paineita ja tunnemme joskus olomme lannistuneeksi, Jehova tarjoaa meille apuaan. Hän antaa meille ”sekä halun että voiman” päästä yli lannistuneisuuden ja toivottomuuden tunteista (Fil. 2:13).
19. Mitä Roomalaiskirjeen 8:37–39:ssä vakuutetaan?
19 Lue Roomalaiskirjeen 8:37–39. Apostoli Paavali vakuuttaa, että mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Miten voisimme auttaa veljiä ja sisaria, joilla on paineita elämässä? Seuraavasta artikkelista selviää, miten voimme Jehovan tavoin osoittaa myötätuntoa veljillemme ja sisarillemme ja tukea heitä, kun heillä on stressiä.
LAULU 38 Heitä taakkasi Jehovalle
^ kpl 5 Kova tai pitkittynyt stressi voi olla meille fyysisesti ja henkisesti vahingollista. Miten Jehova voi auttaa meitä? Tarkastelemme sitä, miten Jehova auttoi Eliaa kestämään paineiden keskellä. Saamme myös tietää, mitä muut Raamatun esimerkit opettavat meille Jehovaan turvautumisesta stressaavina aikoina.
^ kpl 2 Nimet on muutettu.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA