Vanhemmat, auttakaa lapsianne rakentamaan uskoa

Vanhemmat, auttakaa lapsianne rakentamaan uskoa

”Nuoret miehet ja myös neitsyet – –. Ylistäkööt he Jehovan nimeä.” (PS. 148:12, 13)

LAULUT: 6, 48

1, 2. a) Minkä haasteen vanhemmat kohtaavat, ja miten he voivat selviytyä siitä? b) Mitä neljää seikkaa nyt tarkastelemme?

”ME USKOMME Jehovaan, mutta se ei välttämättä merkitse sitä, että lapsemme uskovat”, sanoi eräs ranskalainen aviopari. He jatkoivat: ”Uskoa ei peritä vanhemmilta. Lapsemme hankkivat sen vähä vähältä.” Muuan australialainen veli kirjoitti: ”Se, miten auttaa lasta kasvattamaan uskoa sydämessään, on luultavasti suurin haaste, minkä me vanhemmat koskaan kohtaamme. Meidän on käytettävä hyväksi kaikki mahdollisuudet. Voi tuntua siltä, että lapsi on jo saanut kysymykseensä tyydyttävän vastauksen. Mutta sitten hän kysyy jälleen samaa asiaa! Vastaukset, jotka tyydyttävät lapsen uteliaisuuden tänään, eivät ehkä riitä hänelle huomenna. Joihinkin aiheisiin täytyy kenties palata yhä uudelleen.”

2 Jos olet isä tai äiti, tunnetko joskus itsesi pätemättömäksi opettamaan lapsiasi ja muovaamaan heistä miehiä ja naisia, joilla on luja usko? Omassa viisaudessaan kukaan meistä ei tosiaankaan pysty siihen! (Jer. 10:23.) Voit kuitenkin onnistua, kun etsit opastusta Jumalalta. Tarkastelemme nyt neljää seikkaa, jotka voivat auttaa sinua lastesi uskon kasvattamisessa: 1) Opettele tuntemaan heidät hyvin. 2) Opeta sydämestä sydämeen. 3) Käytä hyviä vertauksia ja havaintoesimerkkejä. 4) Ole kärsivällinen ja rukoile.

OPETTELE TUNTEMAAN LAPSESI HYVIN

3. Miten vanhemmat voivat jäljitellä Jeesuksen esimerkkiä opettamisessa?

3 Jeesus kysyi usein seuraajiltaan, mihin he uskoivat (Matt. 16:13–15). Jäljittele hänen esimerkkiään. Kun kaikki tuntevat olonsa rentoutuneeksi, voisit pyytää lapsiasi kertomaan ajatuksiaan. Heidän pitäisi pystyä puhumaan vapaasti myös mahdollisista epäilyksistään. Eräs 15-vuotias veli Australiasta kirjoitti: ”Isä puhuu usein kanssani uskostani ja auttaa minua pohtimaan asioita. Hän kysyy: ’Mitä Raamatussa sanotaan?’ ’Uskotko sinä siihen?’ ’Miksi uskot niin?’ Hän haluaa, että vastaan omin sanoin enkä pelkästään toista hänen tai äidin sanoja. Kun sain lisää ikää, minun täytyi esittää syvällisempiä vastauksia.”

4. Miksi on tärkeää suhtautua lapsen kysymyksiin vakavasti? Kerro esimerkki.

4 Jos lapsi on epävarma jostakin opetuksesta, yritä olla reagoimatta liian voimakkaasti äläkä asetu puolustuskannalle. Auta häntä kärsivällisesti pohtimaan asiaa. ”Suhtaudu lapsesi kysymyksiin vakavasti”, sanoi eräs isä. ”Älä sivuuta niitä merkityksettöminä äläkä välttele aihetta vain siksi, että siitä puhuminen ehkä tekee olosi epämukavaksi.” On viisasta pitää lapsen vilpittömiä kysymyksiä merkkinä siitä, että hän on kiinnostunut asiasta ja haluaa ymmärtää. Jeesus esitti syvällisiä kysymyksiä jo 12-vuotiaana. (Lue Luukkaan 2:46.) Eräs 15-vuotias tanskalainen veli muistelee: ”Kun sanoin miettiväni, onko meillä tosiaan oikea uskonto, vanhempani suhtautuivat siihen rauhallisesti – vaikka saattoivatkin olla minusta huolissaan. He vastasivat kaikkiin kysymyksiini Raamatun avulla.”

5. Miten vanhemmat voivat osoittaa, etteivät he pidä lapsensa uskoa itsestään selvänä?

5 Opettele tuntemaan hyvin lapsesi – heidän ajatuksensa, tunteensa ja huolenaiheensa. Älä milloinkaan oleta, että heidän täytyy uskoa Jehovaan, koska he käyvät kanssasi seurakunnan kokouksissa ja kenttäpalveluksessa. Keskustelkaa hengellisistä asioista jokapäiväisten toimien ohessa. Rukoile lastesi kanssa ja heidän puolestaan. Ota parhaasi mukaan selville, millaisia uskonkoetuksia he mahdollisesti kohtaavat, ja auta heitä selviytymään niistä.

OPETA SYDÄMESTÄ SYDÄMEEN

6. Miten se, että vanhemmat juurruttavat Raamatun totuuden omaan sydämeensä, auttaa heitä opettajina?

6 Jeesus tavoitti niiden sydämen, joita hän opetti, koska hän rakasti Jehovaa, Raamatun kirjoituksia ja ihmisiä (Luuk. 24:32; Joh. 7:46). Tällainen rakkaus auttaa myös vanhempia tavoittamaan lastensa sydämen. (Lue 5. Mooseksen kirjan 6:5–8; Luukkaan 6:45.) Siksi vanhemmat, tutkikaa ahkerasti Raamattua ja sitä selittävää kirjallisuutta. Hankkikaa tietoa luomakunnasta ja perehtykää julkaisujemme artikkeleihin, joissa kerrotaan siitä (Matt. 6:26, 28). Tällä tavoin kasvatatte tietomääräänne, syvennätte arvostustanne Jehovaa kohtaan ja tulette entistä pätevämmiksi opettamaan lapsianne (Luuk. 6:40).

7, 8. Mitä seuraa siitä, että isän tai äidin sydän on täynnä Raamatun totuutta? Kerro esimerkki.

7 Kun oma sydämesi on täynnä Raamatun totuutta, haluat keskustella siitä perheesi kanssa. Tee niin kaikkina aikoina, älä ainoastaan perheen yhteisessä palvonnassa tai valmistautuessanne seurakunnan kokouksiin. Tällaisten keskustelujen ei tulisi olla väkinäisiä vaan luontevia ja spontaaneja – osa jokapäiväistä ajatustenvaihtoa. Muuan yhdysvaltalainen pariskunta puhuu lapsilleen Jehovasta, kun perhe katselee kaunista luontoa tai nauttii herkullista ruokaa. He sanovat: ”Muistutamme lapsiamme siitä, miten kaikista Jehovan lahjoista ilmenee hänen rakkautensa ja huomaavaisuutensa meitä kohtaan.” Kun eräs eteläafrikkalainen aviopari hoitaa puutarhaa kahden tyttärensä kanssa, he puhuvat esimerkiksi siitä, millainen ihme siementen itäminen ja kasvien kasvaminen on. ”Yritämme kehittää tyttärissämme suurta kunnioitusta elämää ja sen hämmästyttävää monimutkaisuutta kohtaan”, vanhemmat sanovat.

8 Australiassa muuan isä vei kymmenvuotiaan poikansa museoon auttaakseen häntä vahvistamaan uskoaan Jumalaan ja luomiseen. ”Näytteillä oli muinaisia merieläimiä nimeltä ammonoidit ja trilobiitit”, isä kertoo. ”Meihin teki vaikutuksen se, että nämä sukupuuttoon kuolleet eläimet olivat kauniita, monimutkaisia ja täysin valmiita – aivan niin kuin nykyiset eläimet. Jos yksinkertaiset elämänmuodot kehittyivät mutkikkaammiksi, miksi nämä muinaiset eläimet olivat jo niin monimutkaisia? Tämä oivallus teki minuun syvän vaikutuksen, ja puhuin siitä poikani kanssa.”

KÄYTÄ TOIMIVIA VERTAUKSIA JA HAVAINTOESIMERKKEJÄ

9. Miksi vertaukset ja esimerkit ovat toimivia, ja miten erään äidin kokemus todisti tämän?

9 Jeesus käytti usein vertauksia, jotka antoivat ajatuksille virikkeitä, vetosivat sydämeen ja helpottivat muistamista (Matt. 13:34, 35). Lapsilla on yleensä vilkas mielikuvitus. Vanhemmat, yrittäkää siis käyttää opetuksessanne runsaasti vertauksia ja esimerkkejä. Japanissa eräs äiti toimi juuri näin. Kun hänen kaksi poikaansa olivat 8- ja 10-vuotiaita, hän kertoi heille maan ilmakehästä ja siitä, miten Jehova sen luodessaan osoitti välittävänsä meistä. Havainnollistaakseen asiaa hän antoi pojilleen maitoa, sokeria ja kahvia. Sitten hän pyysi kumpaakin valmistamaan hänelle kupillisen kahvia. ”He ottivat tehtävän hyvin vakavasti”, äiti selitti. ”Kun kysyin, miksi he olivat niin huolellisia, he sanoivat, että he halusivat kahvin olevan juuri sellaista, mistä pidin. Selitin, että Jumala oli yhtä huolellinen valmistaessaan ilmakehän kaasuseoksen juuri sopivaksi meille.” Havaintoesimerkki sopi tuon ikäisille ja vangitsi heidän huomionsa paljon paremmin kuin pelkkä asian selostaminen. Tämän oppitunnin he varmasti muistivat pitkään!

Voitte kasvattaa uskoa Jumalaan ja luomiseen yksinkertaisten havaintovälineiden avulla. (Ks. kpl 10.)

10, 11. a) Mitä havaintoesimerkkiä käyttämällä voisit auttaa lastasi kasvattamaan uskoa Jumalaan? (Ks. kuva kirjoituksen alussa.) b) Mitkä vertaukset ja esimerkit sinä olet huomannut toimiviksi?

10 Voisit jopa hyödyntää jotakin reseptiä, kun autat lastasi rakentamaan uskoa Jumalaan. Millä tavoin? Kun olette leiponeet kakun tai pikkuleipiä, selitä, miten tärkeä osa reseptillä on. Ojenna sitten lapselle omena tai muu hedelmä ja kysy: ”Tiesitkö, että tämä omena sai alkunsa ’reseptistä’?” Halkaise sitten omena kahtia ja anna lapselle siemen. Voisitte puhua siitä, että resepti on ”kirjoitettuna” siemeneen kielellä, joka on paljon monimutkaisempaa kuin leivontareseptien kieli. Voisit kysyä: ”Jos kakkureseptillä oli kirjoittaja, kuka kirjoitti paljon monimutkaisemman reseptin omenan valmistamiseksi?” Vanhemmalle lapselle saattaisit selittää, että omenan – ja todellisuudessa koko omenapuun – resepti sisältyi DNA:ssa olevaan koodiin. Voisitte lisäksi katsoa yhdessä joitakin kuvia ja esimerkkejä kirjasen Elämän alkuperä – viisi tärkeää kysymystä sivuilta 10–20.

11 Monet vanhemmat tarkastelevat mielellään lastensa kanssa artikkeleita, jotka on julkaistu Herätkää!-lehden palstalla ”Suunnittelun tulos?” Jotkut myös opettavat niiden avulla yksinkertaisia asioita aivan pienille lapsille. Esimerkiksi eräs tanskalainen pariskunta vertasi lentokoneita lintuihin. ”Lentokoneet näyttävät samanlaisilta kuin linnut”, he sanoivat. ”Mutta pystyvätkö lentokoneet munimaan ja hautomaan pieniä lentokoneita? Tarvitsevatko linnut erityisiä kiitoratoja? Entä millaista ääntä lentokone pitää linnun lauluun verrattuna? Kumpi siis on älykkäämpi: lentokoneiden tekijä vai lintujen Luoja?” Tällaiset keskustelut ja hyvin valitut kysymykset voivat auttaa lasta kehittämään ”ajattelukykyä” ja rakentamaan uskoa Jumalaan (Sananl. 2:10–12).

12. Miten havaintoesimerkeillä voidaan auttaa lapsia rakentamaan uskoa Raamattuun?

12 Toimivat havaintoesimerkit voivat myös vahvistaa lapsen uskoa Raamatun luotettavuuteen. Ajatellaanpa esimerkiksi Jobin 26:7:ää. (Lue.) Miten voisit osoittaa, että tämä raamatunkohta on Jumalan henkeyttämä? Mitäpä jos et vain luettelisi tosiasioita vaan antaisit virikkeitä lapsen mielikuvitukselle? Mainitse, että Job eli kauan ennen teleskooppien ja avaruusalusten keksimistä. Voisit antaa lapsesi tehtäväksi osoittaa, miten vaikea ihmisten oli uskoa, että jokin suuri kappale, kuten maapallo, voisi pysyä tyhjän päällä. Lapsi voisi havainnollistaa pallon tai kiven avulla, että kaikkien esineiden ja kappaleiden täytyy olla jonkin varassa. Tällainen opetus painaa lapsesi mieleen, että Jehova kirjoitutti Raamattuun tosiasioita kauan ennen kuin ihmiset pystyivät todistamaan ne. (Neh. 9:6.)

VALAISE RAAMATUN PERIAATTEIDEN ARVOA

13, 14. Miten vanhemmat voisivat tähdentää lapsilleen Raamatun periaatteiden arvoa?

13 On erityisen tärkeää, että tähdennät lapsille Raamatun periaatteiden arvoa. (Lue psalmi 1:1–3.) Tähän on monia keinoja. Voisit esimerkiksi pyytää lapsiasi kuvittelemaan, että he muuttaisivat syrjäiselle saarelle ja heidän täytyisi valita, ketkä tulevat asumaan siellä heidän kanssaan. Kysy sitten: ”Mitä ominaisuuksia jokaisella täytyy olla, jotta kaikki ryhmään kuuluvat voisivat elää rauhassa ja tulla hyvin toimeen keskenään?” Saattaisit puhua heidän kanssaan myös Galatalaiskirjeen 5:19–23:ssa olevista viisaista periaatteista.

14 Tämä harjoitus voi opettaa lapsille kaksi tärkeää asiaa. Ensinnäkin Jumalan normit edistävät aitoa rauhaa ja sopusointua. Toiseksi koulutus, jota saamme Jehovalta nykyään, valmistaa meitä elämään uudessa maailmassa. (Jes. 54:13; Joh. 17:3.) Voisit valita julkaisuistamme jonkin kokemuksen, joka tehostaa opetusta. Se saattaisi olla Vartiotornin palstalta ”Raamattu voi muuttaa elämän”. Tai jos joku seurakuntaanne kuuluva on tehnyt suuria muutoksia miellyttääkseen Jehovaa, voisit pyytää häntä kertomaan teille vaiheistaan. Tällaiset esimerkit herättävät Raamatun periaatteet eloon! (Hepr. 4:12.)

15. Minkä tulisi olla ensisijainen tavoitteesi, kun opetat lapsiasi?

15 Älä siis uraudu opettaessasi lapsiasi. Yritä käyttää mielikuvitustasi. Anna heidän mielelleen virikkeitä, jotka sopivat heidän ikäänsä. Tee oppimisesta kiinnostavaa ja uskoa vahvistavaa. Eräs isä sanoi: ”Älä koskaan väsy kokeilemaan uusia tapoja, joilla vanhoja asioita voi selittää.”

TARVITAAN USKOA, KÄRSIVÄLLISYYTTÄ JA RUKOUKSIA

16. Miksi kärsivällisyys on tärkeää, kun lapsia opetetaan? Kerro esimerkki.

16 Vahvan uskon rakentamiseen tarvitaan Jumalan henkeä (Gal. 5:22, 23). Kirjaimellisen hedelmän tavoin myös usko vaatii aikaa kasvaakseen. Siksi sinun täytyy olla kärsivällinen ja hellittämätön, kun opetat lapsiasi. ”Vaimoni ja minä annoimme lapsillemme paljon huomiota”, sanoi eräs japanilainen kahden lapsen isä. ”Jo heidän ollessaan aivan pieniä tutkin heidän kanssaan 15 minuuttia joka päivä lukuunottamatta niitä päiviä, joina meillä oli seurakunnan kokous. 15 minuuttia ei ollut liian kova ponnistus meille eikä heille.” Muuan kierrosvalvoja kirjoitti: ”Minulla oli teini-ikäisenä enemmän kysymyksiä ja epäilyksiä kuin pystyin pukemaan sanoiksi. Ajan mittaan monet asiat ratkesivat kokouksissa ja perhetutkistelun tai henkilökohtaisen tutkimisen yhteydessä. Vanhempien on siis hyvä vain jatkaa opettamista.”

Jotta voisit olla hyvä opettaja, Jumalan sanan täytyy ensiksi olla omassa sydämessäsi. (Ks. kpl 17.)

17. Miksi vanhempien uskolla on suuri merkitys, ja miten eräs pariskunta näytti hyvää esimerkkiä tyttärilleen?

17 Suuri merkitys on tietysti myös sillä, miten vahva oma uskosi on. Lapsesi huomaavat, miten toimit, ja sillä on varmasti heihin suotuisa vaikutus. Siksi vanhemmat, rakentakaa jatkuvasti omaa uskoanne. Antakaa lastenne nähdä, miten todellinen Jehova on teille. Kun eräällä Bermudassa asuvalla pariskunnalla on vaikeita hetkiä, he rukoilevat lastensa kanssa Jehovalta opastusta ja kannustavat lapsiaan pitämään omia rukouksia. He kertovat: ”Neuvomme lisäksi vanhinta tytärtämme luottamaan täysin Jehovaan, pysymään kiireisenä Valtakunnan työssä ja olemaan murehtimatta liikaa. Kun hän näkee lopputuloksen, hän tietää Jehovan auttavan meitä. Tämä on tehnyt ihmeitä hänen uskolleen Jumalaan ja Raamattuun.”

18. Mikä tärkeä seikka vanhempien on tunnustettava?

18 Loppujen lopuksi lasten täytyy tietysti itse kehittää omaa uskoaan. Te vanhemmat voitte istuttaa ja kastella, mutta ainoastaan Jumala voi saada aikaan kasvun (1. Kor. 3:6). Rukoilkaa siis Jehovalta hänen henkeään ja tehkää parhaanne rakkaiden lastenne opettamiseksi. Näin annatte Jehovalle paljon siunattavaa. (Ef. 6:4.)