TUTKITTAVA KIRJOITUS 35

Jehova arvostaa nöyriä palvelijoitaan

Jehova arvostaa nöyriä palvelijoitaan

”Jehova – – huomaa nöyrän.” (PS. 138:6)

LAULU 48 Vaella päivittäin Jehovan kanssa

ESITTELY *

1. Miten Jehova suhtautuu nöyriin ihmisiin? Selitä.

JEHOVA rakastaa nöyriä ihmisiä. Vain niillä, jotka ovat aidosti nöyriä, voi olla lämmin ja läheinen suhde häneen. Toisaalta ”ylpeää hän ei päästä lähelleen” (Ps. 138:6). Me kaikki haluamme miellyttää Jehovaa ja toivomme, että hän rakastaisi meitä. Meillä on siis hyvät syyt opetella olemaan nöyriä.

2. Mitä tässä kirjoituksessa käsitellään?

2 Tässä kirjoituksessa käsitellään seuraavia kysymyksiä: 1) Mitä nöyryys on? 2) Miksi meidän tulisi olla nöyriä? 3) Mikä voi koetella nöyryyttä? Tulemme huomaamaan, että nöyryytemme tekee Jehovan sydämen iloiseksi ja hyödyttää meitä itseämme (Sananl. 27:11; Jes. 48:17).

MITÄ NÖYRYYS ON?

3. Mitä nöyryys on?

3 Nöyryys on ylpeyden ja ylimielisyyden vastakohta. Raamatun mukaan nöyrällä ihmisellä on oikeanlainen näkemys suhteestaan Jehova Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Hän myöntää, että jokainen ihminen on jossain asiassa häntä parempi (Fil. 2:3, 4).

4–5. Miksi voi olla vaikea tietää, onko joku aidosti nöyrä?

4 Jotkut ihmiset vain vaikuttavat nöyriltä. He voivat olla luonteeltaan ujoja ja hiljaisia, tai ehkä he ovat kulttuuritaustansa ja kasvatuksensa ansiosta kunnioittavia ja kohteliaita. Sisimmässään he saattavat kuitenkin olla hyvin ylpeitä. Ennemmin tai myöhemmin käy ilmi, millainen heidän sydämensä on. (Luuk. 6:45.)

5 Toisaalta ihminen, joka on suorapuheinen ja vaikuttaa itsevarmalta, ei välttämättä ole ylpeä (Joh. 1:46, 47). Tällaisten ulospäin suuntautuneiden ihmisten on kuitenkin viisasta olla luottamatta liikaa omiin kykyihinsä. Olemmepa luonteeltamme millaisia tahansa, meidän kaikkien tulisi kehittää sydämestä lähtevää nöyryyttä.

Apostoli Paavali suhtautui itseensä nöyrästi. (Ks. kpl 6.) *

6. Mistä Paavali oli hyvä esimerkki, kuten käy ilmi 1. Korinttilaiskirjeen 15:10:stä?

6 Tarkastellaan Paavalin esimerkkiä. Jehova oli antanut hänen tehtäväkseen perustaa uusia seurakuntia moniin kaupunkeihin. On mahdollista, että hän sai aikaan saarnaamistyössä enemmän hyvää kuin kukaan muu Jeesuksen Kristuksen apostoli. Siitä huolimatta hän ei korottanut itseään muiden yläpuolelle vaan sanoi nöyrästi: ”Minähän olen vähäisin apostoleista enkä ole sen arvoinen, että minua kutsutaan apostoliksi, koska vainosin Jumalan seurakuntaa.” (1. Kor. 15:9.) Hän lisäsi, että hänen hyvä suhteensa Jehovaan johtui Jehovan ansaitsemattomasta hyvyydestä, ei hänen omista kyvyistään tai saavutuksistaan. (Lue 1. Korinttilaiskirjeen 15:10.) Kirje, jonka Paavali kirjoitti Korintin seurakunnalle, kertoo hänen nöyryydestään. Vaikka jotkut tuossa seurakunnassa arvostelivat häntä, hän ei ryhtynyt ylpeilemään omilla ansioillaan (2. Kor. 10:10).

Karl Klein, nöyrä veli, joka palveli hallintoelimessä. (Ks. kpl 7.)

7. Miten jotkut vastuutehtävässä olevat veljet ovat osoittaneet nöyryyttä nykyaikana? Kerro esimerkki.

7 Monia Jehovan palvelijoita on rohkaissut hallintoelimeen kuuluneen veli Karl Kleinin elämäkerta. Hän kertoi nöyrästi niistä monista haasteista, joita hänellä oli ollut vuosien mittaan. Esimerkiksi 1920-luvulla talosta taloon -työ tuntui hänestä hyvin vaikealta. Hän kokeili sitä yhden kerran mutta jätti sen sitten kahdeksi vuodeksi. Palvellessaan myöhemmin Betelissä hän sai suoria neuvoja ja kantoi siksi jonkin aikaa kaunaa. Jossain vaiheessa veli Klein sai hermoromahduksen, josta hän aikanaan toipui. Hänellä oli kuitenkin myös monia vastuullisia palvelustehtäviä. Tällaiselta tunnetulta veljeltä vaati varmasti melkoista nöyryyttä puhua avoimesti omista heikkouksistaan. Veljet ja sisaret muistavat lämmöllä veli Kleinia, ja hänen rehellinen ja koskettava elämäkertansa on tehnyt moniin vaikutuksen. *

MIKSI OLLA NÖYRÄ?

8. Miten 1. Pietarin kirjeen 5:6 osoittaa, että nöyryys miellyttää Jehovaa?

8 Meidän tulee olla nöyriä ennen kaikkea siksi, että nöyryys miellyttää Jehovaa. Apostoli Pietari osoitti tämän selvästi 1. Pietarin kirjeen 5:6:ssa. (Lue.) Kirjassa ”Tule minun seuraajakseni” Pietarin sanoja kommentoidaan seuraavasti: ”Pöyhkeys on kuin myrkkyä. Sillä voi olla tuhoisa vaikutus. Se on ominaisuus, joka voi tehdä lahjakkaimmastakin ihmisestä Jumalalle hyödyttömän. Nöyryys taas voi tehdä vähäisimmästäkin ihmisestä hänelle hyvin hyödyllisen. – – Jumalamme iloitsee – – sinunkin nöyryytesi palkitsemisesta.” * Mikään ei varmasti vedä vertoja sille, että teemme Jehovan sydämen iloiseksi (Sananl. 23:15).

9. Miten nöyryys tekee meistä miellyttävää seuraa?

9 Lisäksi me itse hyödymme nöyryydestä monin tavoin. Jos olemme nöyriä, meidän seurassamme on mukava olla. Tämä on helpompi ymmärtää, kun tarkastelemme tilannetta toisten näkökulmasta (Matt. 7:12). Kukapa haluaisi olla sellaisen ihmisen seurassa, joka toimii aina oman päänsä mukaan eikä kuuntele muiden ehdotuksia. Toisaalta on virkistävää olla tekemisissä toisten kristittyjen kanssa, jotka ovat ”empaattisia, veljellistä kiintymystä osoittavia, hellän sääliväisiä ja nöyriä” (1. Piet. 3:8). Koska me viihdymme tällaisten ihmisten seurassa, hekin todennäköisesti viihtyvät meidän seurassamme – jos olemme nöyriä.

10. Miten nöyryys tekee elämästä helpompaa?

10 Nöyryys myös tekee elämästä helpompaa. Näemme ja koemme asioita, jotka tuntuvat meistä epäoikeudenmukaisilta. Viisas kuningas Salomo sanoikin: ”Olen nähnyt palvelijoiden istuvan hevosten selässä mutta ruhtinaiden kulkevan jalkaisin palvelijoiden tavoin.” (Saarn. 10:7.) Taitavat ihmiset eivät aina saa tunnustusta, kun taas niitä, jotka eivät ole kovin kyvykkäitä, voidaan arvostaa enemmän. Salomo kuitenkin ymmärsi, että on viisasta hyväksyä tosiasiat sen sijaan että jäisi vatvomaan epäkohtia (Saarn. 6:9). Jos olemme nöyriä, meidän on helpompi kohdata elämä sellaisena kuin se on. Emme vaadi, että kaiken pitäisi sujua meidän mielemme mukaan.

MIKÄ VOI KOETELLA NÖYRYYTTÄMME?

Mikä voi koetella nöyryyttämme? (Ks. kpl:t 11–12.) *

11. Miten meidän tulisi suhtautua neuvoihin?

11 Meillä on päivittäin monia tilaisuuksia osoittaa nöyryyttä. Tarvitsemme sitä esimerkiksi silloin kun meitä neuvotaan. On hyvä muistaa, että jos joku näkee tarpeelliseksi oikaista meitä, erehdyksemme on todennäköisesti suurempi kuin tajuammekaan. Sellaisessa tilanteessa meidän olisi helppo hylätä neuvot, joita meille annetaan. Voisimme kritisoida neuvojaa ja sitä, miten hän neuvoo meitä. Mutta jos olemme nöyriä, kuuntelemme häntä rauhallisesti.

12. Miksi meidän tulisi Sananlaskujen 27:5, 6:n mukaan olla kiitollisia siitä, että meitä neuvotaan? Havainnollista.

12 Nöyrä ihminen arvostaa neuvoja. Kuvittele, että juttelet seurakunnan kokouksessa ystävien kanssa. Jossain vaiheessa joku pyytää sinua tulemaan syrjään ja kertoo, että sinulla on ruokaa hampaiden välissä. Sinua epäilemättä harmittaa, mutta olet myös kiitollinen siitä, että sinulle huomautettiin asiasta. Ehkä toivot, että joku olisi huomauttanut siitä jo aikaisemmin. Meidän tulisi vastaavasti olla kiitollisia toiselle kristitylle, jolla on rohkeutta antaa meille tarvittavia neuvoja. Pidämme häntä ystävänä, emme vihollisena. (Lue Sananlaskujen 27:5, 6; Gal. 4:16.)

Miksi tarvitsemme nöyryyttä, kun toiset saavat palvelustehtäviä? (Ks. kpl:t 13–14.) *

13. Miten nöyryytemme näkyy silloin kun toiset saavat palvelustehtäviä?

13 Kun toiset saavat palvelustehtäviä. ”Joskus kun näen, että joku toinen saa uuden palvelustehtävän, ihmettelen, miksi minua ei valittu tuohon tehtävään”, myöntää Jason-niminen vanhin. Tuntuuko sinusta joskus samalta? On oikein haluta tehdä enemmän Jehovan palveluksessa (1. Tim. 3:1). Mutta jollemme ole varuillamme, voisimme alkaa tuntea vääränlaista ylpeyttä. Esimerkiksi veli saattaisi ajatella, että hän on pätevin huolehtimaan jostain seurakunnan tehtävästä. Tai sisar voisi ajatella, että hänen miehensä olisi johonkin tehtävään paljon pätevämpi kuin joku toinen. Aito nöyryys saa meidät kuitenkin karttamaan tällaista ylpeää asennetta.

14. Mitä opimme Mooseksen esimerkistä?

14 Voimme oppia paljon siitä, miten Mooses reagoi, kun toiset saivat palvelustehtäviä. Hän arvosti tehtäväänsä johtaa Israelin kansaa, mutta hän ei tullut kateelliseksi, vaikka Jehova antoi vastuuta muillekin. (4. Moos. 11:24–29.) Kun kansalle jaettiin oikeutta, hän ei kantanut koko työtaakkaa yksin vaan otti nöyrästi vastaan apua (2. Moos. 18:13–24). Näin israelilaisten oikeusasiat pystyttiin hoitamaan paremmin. Mooses ei siis pitänyt kiinni palvelustehtävistään toisten hyvinvoinnin kustannuksella. Hän näytti hyvää esimerkkiä meille. Jotta meistä voisi olla hyötyä Jehovan palveluksessa, meidän on tärkeämpää olla nöyriä kuin kyvykkäitä. ”Vaikka Jehova on korkealla, hän huomaa nöyrän.” (Ps. 138:6.)

15. Miten joidenkin olosuhteet ovat muuttuneet?

15 Kun olosuhteet muuttuvat. Viime aikoina monet, joilla on kymmenien vuosien kokemus Jehovan palveluksesta, ovat saaneet uuden tehtävämääräyksen. Esimerkiksi vuonna 2014 piirivalvojia ja heidän vaimojaan pyydettiin siirtymään toiseen kokoaikaisen palveluksen muotoon. Samana vuonna ilmoitettiin, että kierrosvalvojat eivät voi enää jatkaa tehtävässään täytettyään 70 vuotta. Lisäksi 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat veljet eivät toimi enää seurakunnan vanhimmiston koordinaattoreina. Viime vuosina myös monia Betel-perheen jäseniä on lähetetty kentälle. Joidenkin on täytynyt lopettaa kokoaikainen erikoispalvelus terveysongelmien, perhevelvollisuuksien tai muiden henkilökohtaisten syiden vuoksi.

16. Miten nöyryys on auttanut veljiä ja sisaria sopeutumaan uusiin olosuhteisiin?

16 Tällaisiin muutoksiin sopeutuminen on varmasti ollut monille vaikeaa. He ovat pitäneet kovasti aiemmasta tehtävästään, jossa he ovat saattaneet toimia vuosikausia. Jotkut näistä veljistä ja sisarista ovat joutuneet tekemään eräänlaista surutyötä totutellessaan uusiin olosuhteisiin. Ajan mittaan he ovat kuitenkin sopeutuneet, koska he rakastavat Jehovaa. He tietävät, että he ovat vihkiytyneet Jumalalle, eivät työlle, tehtävänimikkeelle tai palvelustehtävälle (Kol. 3:23). He ovat iloisia siitä, että he voivat jatkaa Jehovan palvelemista missä tahansa tehtävässä. He ”heittävät kaikki huolensa” Jehovalle ja luottavat hänen huolenpitoonsa (1. Piet. 5:6, 7).

17. Miksi olemme kiitollisia siitä, että Raamattu kannustaa meitä nöyryyteen?

17 Olemme kiitollisia siitä, että Raamattu kannustaa meitä nöyryyteen. Nöyryydestä on hyötyä sekä itsellemme että muille. Selviydymme paremmin elämän haasteista. Mikä tärkeintä, suhteemme taivaalliseen Isäämme tulee läheisemmäksi. Vaikka hän on ”korkea ja ylhäinen”, hän rakastaa ja arvostaa nöyriä palvelijoitaan (Jes. 57:15).

LAULU 22 ”Jehova on minun Paimeneni”

^ kpl 5 Nöyryys on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, joita meidän täytyy kehittää. Tässä kirjoituksessa pohditaan seuraavia kysymyksiä: Mitä nöyryys on? Miksi meidän tulisi olla nöyriä? Miten muuttuvat olosuhteet voivat koetella nöyryyttämme?

^ kpl 7 Ks. kirjoitus ”Jehova on kohdellut minua hyvin”, Vartiotorni 1.8.1985.

^ kpl 8 Ks. luku 3 kpl 23.

^ kpl 53 KUVA: Apostoli Paavali on erään veljen kotona ja viettää aikaa toisten kanssa. Mukana on myös lapsia.

^ kpl 57 KUVA: Veli kuuntelee, kun nuorempi veli antaa hänelle Raamattuun perustuvia neuvoja.

^ kpl 59 KUVA: Vanhempi veli ei ole kateellinen nuoremmalle veljelle, jolla on palvelustehtävä seurakunnassa.