TUTKITTAVA KIRJOITUS 37

Tunnusta halukkaasti Jehovan valta

Tunnusta halukkaasti Jehovan valta

”Eikö meidän vielä halukkaammin tulisi alistua – – Isän alaisuuteen?” (HEPR. 12:9)

LAULU 46 Jehova on Kuninkaamme!

ESITTELY *

1. Miksi meidän tulee alistua Jehovan valtaan?

MEIDÄN tulee alistua * Jehovan valtaan, koska hän on luonut meidät. Luojana hänellä on oikeus asettaa normit, joita meidän pitää noudattaa (Ilm. 4:11). Haluamme totella häntä myös siksi, että hänen tapansa hallita on paras. Läpi historian monilla ihmishallitsijoilla on ollut valtaa toisiin ihmisiin. Jehova on kuitenkin kaikista hallitsijoista viisain, rakastavin, armollisin ja myötätuntoisin. (2. Moos. 34:6; Room. 16:27; 1. Joh. 4:8.)

2. Miksi meidän tulisi Heprealaiskirjeen 12:9–11:n mukaan alistua Jehovan alaisuuteen?

2 Jehova haluaa, että tottelemme häntä – emme vain siksi, että tunnemme häntä kohtaan kunnioittavaa pelkoa, vaan siksi, että hän on Isämme, jota me rakastamme ja joka rakastaa meitä. Heprealaiskirjeessä Paavali selittää, että meidän tulisi halukkaasti ”alistua – – Isän alaisuuteen”, koska hän valmentaa meitä ”meidän hyödyksemme”. (Lue Heprealaiskirjeen 12:9–11.)

3. a) Mistä alamaisuutemme Jehovalle näkyy? b) Mihin kysymyksiin saamme vastauksen?

3 Alamaisuutemme Jehovalle näkyy siinä, että tottelemme häntä kaikessa niin hyvin kuin pystymme emmekä turvaudu omaan ymmärrykseemme (Sananl. 3:5). Meidän on helpompi tunnustaa Jehovan valta ja totella häntä, kun opimme tuntemaan hänen hienoja ominaisuuksiaan. Huomaamme, että ne näkyvät kaikessa, mitä hän tekee. (Ps. 145:9.) Mitä paremmin opimme tuntemaan Jehovan, sitä suuremmaksi rakkautemme häneen kasvaa. Kun rakastamme häntä, emme tarvitse monia sääntöjä ohjaamaan toimintaamme. Teemme parhaamme, jotta ajatuksemme ja tunteemme olisivat sopusoinnussa sen kanssa, mikä on Jehovan silmissä hyvää ja mikä pahaa (Ps. 97:10). Toisinaan voi kuitenkin olla vaikea totella Jehovaa. Mistä se johtuu? Mitä vanhimmat sekä isät ja äidit voivat oppia käskynhaltija Nehemian, kuningas Daavidin ja Jeesuksen äidin Marian esimerkeistä? Saamme vastaukset tästä kirjoituksesta.

MIKSI JEHOVAN VALTAAN ALISTUMINEN VOI OLLA VAIKEAA?

4–5. Miksi alamaisuus Jehovalle voi Roomalaiskirjeen 7:21–23:n mukaan olla vaikeaa?

4 Jehovan vallan tunnustaminen voi olla vaikeaa ensinnäkin siksi, että olemme kaikki syntisiä ja epätäydellisiä. Olemme sen vuoksi taipuvaisia kapinoimaan. Kun Aadam ja Eeva kapinoivat Jumalaa vastaan ja söivät kiellettyä hedelmää, he alkoivat elää omien normiensa mukaan (1. Moos. 3:22). Nykyäänkin useimmat ihmiset sivuuttavat Jehovan ohjeet ja päättävät itse, mikä heidän mielestään on oikein ja mikä väärin.

5 Vaikka ihminen tuntisi Jehovan ja rakastaisi häntä, alamaisuus Jehovalle voi tuntua joskus vaikealta. Se oli haastavaa myös apostoli Paavalista. (Lue Roomalaiskirjeen 7:21–23.) Paavalin tavoin mekin haluamme tehdä sitä, mitä Jehova pitää oikeana. Meidän täytyy kuitenkin jatkuvasti vastustaa taipumusta toimia väärin.

6–7. Mistä muusta syystä Jehovan vallan tunnustaminen voi olla vaikeaa? Kerro esimerkki.

6 Toiseksi kulttuuritaustamme voi tehdä Jehovan vallan tunnustamisesta vaikeaa. Ihmisten ajattelu on usein ristiriidassa Jehovan tahdon kanssa, ja joudumme ehkä taistelemaan jatkuvasti, ettei yleinen mielipide tarttuisi meihin.

7 Esimerkiksi monissa paikoissa on yleistä painostaa nuoria keskittymään elämässään rahan ansaitsemiseen. Sisar nimeltä Mary * oli tällaisessa tilanteessa. Ennen kuin hän kuuli Jehovasta, hän opiskeli eräässä kotimaansa huomattavimmista korkeakouluista. Hänen perheensä kannusti häntä kovasti hankkimaan arvostetun ammatin ja hyväpalkkaisen työn. Hän halusi sitä itsekin. Mutta kun hän sai tietää totuudesta ja oppi rakastamaan Jehovaa, hänen tavoitteensa muuttuivat. Hän kuitenkin myöntää: ”Toisinaan eteen tulee houkuttelevia tilaisuuksia ansaita paljon rahaa, mutta tiedän, että ne häiritsisivät hengellistä toimintaani. Kasvatukseni vuoksi minun ei edelleenkään ole helppo kieltäytyä niistä. Minun on pyydettävä Jehovalta apua, jotten ottaisi vastaan työtä, joka voisi estää minua palvelemasta häntä.” (Matt. 6:24.)

8. Mitä tarkastelemme seuraavaksi?

8 Jehovan valtaan alistuminen hyödyttää meitä itseämme. Niillä joilla on valtaa, kuten vanhimmilla sekä isillä ja äideillä, on vielä eräs tärkeä syy noudattaa Jumalan ohjeita: siitä on hyötyä muille. Tarkastellaan seuraavaksi joitain Raamatun esimerkkejä, jotka opettavat käyttämään valtaa Jehovaa miellyttävällä tavalla.

MITÄ VANHIMMAT VOIVAT OPPIA NEHEMIASTA?

Vanhimmat osallistuvat valtakunnansalin kunnostustöihin samoin kuin Nehemia osallistui Jerusalemin jälleenrakentamiseen. (Ks. kpl:t 9–11.) *

9. Millaisia haasteita Nehemialla oli?

9 Jehova on antanut vanhimmille tärkeän tehtävän paimentaa hänen kansaansa (1. Piet. 5:2). Vanhimmat voivat oppia paljon siitä, miten Nehemia kohteli Jehovan kansaa. Juudan käskynhaltijana hänellä oli melkoisesti valtaa (Neh. 1:11; 2:7, 8; 5:14). Kuvittele, millaisia haasteita Nehemialla oli. Hän sai tietää, että juutalaiset olivat saastuttaneet temppelin eivätkä tukeneet leeviläisiä taloudellisesti niin kuin Mooseksen laissa määrättiin. He rikkoivat sapattilakia, ja jotkut miehet olivat menneet naimisiin ulkomaalaisten naisten kanssa. Nehemian täytyi käsitellä tämä vaikea tilanne. (Neh. 13:4–30.)

10. Miten Nehemia selvisi kohtaamistaan haasteista?

10 Nehemia ei käyttänyt valtaansa väärin tyrkyttämällä toisille omia näkemyksiään. Sen sijaan hän rukoili Jehovalta opastusta ja opetti kansaa tuntemaan Jehovan lakia (Neh. 1:4–10; 13:1–3). Nehemia työskenteli nöyrästi veljiensä rinnalla ja auttoi heitä Jerusalemin muurien jälleenrakentamisessa (Neh. 4:15).

11. Miten vanhinten tulee 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:7, 8:n mukaan kohdella seurakuntaan kuuluvia?

11 Vanhimmilla ei ehkä ole samanlaisia haasteita kuin Nehemialla, mutta he voivat jäljitellä häntä monella tavalla. He esimerkiksi tekevät kovasti työtä veljiensä ja sisartensa hyväksi. He eivät myöskään anna vallan ylpistää itseään vaan kohtelevat seurakuntaa lempeästi. (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 2:7, 8.) Syvä rakkaus ja nöyrä asenne vaikuttavat siihen, miten he puhuvat toisille. Andrew, joka on kokenut vanhin, sanoo: ”Vanhinten ystävällisyys ja huomaavaisuus saavat yleensä aikaan myönteisen reaktion veljissä ja sisarissa. Nämä ominaisuudet kannustavat seurakuntaa olemaan yhteistoiminnassa vanhinten kanssa.” Toinen pitkään vanhimpana palvellut veli, Tony, toteaa: ”Yritän noudattaa Filippiläiskirjeen 2:3:n neuvoa ja muistaa aina, että minun tulee pitää toisia itseäni parempina. En halua toimia kuin diktaattori.”

12. Miksi vanhinten on tärkeää olla nöyriä?

12 Vanhinten täytyy olla Jehovan tavoin nöyriä. Vaikka Jehova on kaikkeuden korkein hallitsija, hän ”kumartuu – – ja kohottaa alhaisen tomusta” (Ps. 18:35; 113:6, 7). Jehova inhoaa niitä, jotka ovat ylpeitä ja ylimielisiä (Sananl. 16:5).

13. Miksi vanhimman täytyy ”pitää kielensä kurissa”?

13 Jehovan valtaan alistuvan vanhimman täytyy ”pitää kielensä kurissa”. Muutoin hän voisi puhua tylysti, jos joku on häntä kohtaan epäkunnioittava. (Jaak. 1:26; Gal. 5:14, 15.) Andrew, jota lainattiin edellä, selittää: ”Minun on joskus tehnyt mieli vastata töykeästi veljelle tai sisarelle, jonka käytös on vaikuttanut epäkunnioittavalta. Olen kuitenkin miettinyt uskollisten Raamatun henkilöiden esimerkkiä, ja se on auttanut minua tajuamaan, miten tärkeää on olla nöyrä.” Vanhimmat tunnustavat Jehovan vallan, kun he puhuvat lempeästi ja huomaavaisesti seurakuntaan kuuluville, myös toisille vanhimmille (Kol. 4:6).

MITÄ ISÄT VOIVAT OPPIA KUNINGAS DAAVIDISTA?

14. Minkä roolin Jehova on antanut isille, ja mitä hän odottaa heiltä?

14 Jehova on asettanut isän perheen pääksi, ja hän odottaa isän valmentavan ja oikaisevan lapsiaan (1. Kor. 11:3; Ef. 6:4). Isän valta on kuitenkin rajallista. Hän on vastuussa Jehovalle, jolle jokainen suku ”on kiitollisuudenvelassa nimestään” (Ef. 3:14, 15). Isät osoittavat olevansa alamaisia Jehovalle, kun he käyttävät valtaansa häntä miellyttävällä tavalla. He voivat oppia paljon kuningas Daavidin elämästä.

Isän rukousten tulisi kertoa hänen nöyryydestään. (Ks. kpl:t 15–16.) *

15. Miksi Daavid on hyvä esimerkki isille?

15 Jehova asetti Daavidin paitsi perheensä myös koko Israelin kansan päämieheksi. Koska Daavid oli kuningas, hänellä oli paljon valtaa. Toisinaan hän käytti sitä väärin ja teki vakavia virheitä (2. Sam. 11:14, 15). Hän kuitenkin tunnusti Jehovan vallan ottamalla vastaan oikaisua. Hän kertoi syvimmistä tunteistaan Jehovalle rukouksessa ja yritti parhaansa mukaan totella Jehovan antamia ohjeita (Ps. 51:1–4). Lisäksi hän noudatti nöyrästi hyviä neuvoja, joita hän sai sekä miehiltä että naisilta (1. Sam. 19:11, 12; 25:32, 33). Daavid otti virheistä opikseen ja keskittyi Jehovan palvelemiseen.

16. Mitä isät voivat oppia Daavidista?

16 Jos olet isä, mitä voit oppia kuningas Daavidista? Älä käytä väärin Jehovalta saamaasi valtaa. Myönnä virheesi ja ota vastaan Raamattuun perustuvat neuvot, joita sinulle annetaan. Kun osoitat tällä tavalla nöyryyttä, perheesi kunnioittaa sinua. Kun rukoilet perheesi kanssa, puhu Jehovalle avoimesti, jotta perheenjäsenesi kuulevat, että luotat häneen täysin. Mikä tärkeintä, pidä Jehovan palveleminen ensimmäisellä sijalla elämässäsi. (5. Moos. 6:6–9.) Hyvä esimerkkisi on arvokkaimpia lahjoja, joita voit antaa perheellesi.

MITÄ ÄIDIT VOIVAT OPPIA MARIASTA?

17. Minkä tehtävän Jehova on antanut äideille?

17 Jehova on asettanut äidin arvokkaaseen tehtävään ja antanut hänelle valtaa perheen lapsiin (Sananl. 6:20). Äidillä voi olla lapsiin syvä, elinikäinen vaikutus (Sananl. 22:6). Mitä äidit voivat oppia Jeesuksen äidistä Mariasta?

18–19. Mitä äidit voivat oppia Marian esimerkistä?

18 Maria tunsi hyvin Raamatun kirjoitukset. Hän oli oppinut kunnioittamaan syvästi Jehovaa, ja Jehovasta oli tullut hänen läheinen ystävänsä. Hän noudatti halukkaasti Jehovan ohjeita, vaikka se merkitsi sitä, että koko hänen elämänsä suunta muuttui. (Luuk. 1:35–38, 46–55.)

Äidin voi olla erityisen haastavaa osoittaa rakkautta perheenjäseniä kohtaan, jos hän on väsynyt tai ärsyyntynyt. (Ks. kpl 19.) *

19 Jos olet äiti, voit jäljitellä Mariaa monella tavalla. Ensiksikin lujita ystävyyttäsi Jehovaan rukoilemalla häntä ja tutkimalla Raamattua. Toiseksi ole valmis tekemään elämässäsi muutoksia, jotta voisit miellyttää Jehovaa. Olet voinut esimerkiksi kasvaa kodissa, jossa vanhemmat suuttuivat helposti ja puhuivat lapsille tylysti. Ehkä sinusta siksi tuntuu, että lapsia kuuluu kohdella niin. Vaikka tunnetkin nyt Jehovan normit, sinun voi olla vaikea pysyä rauhallisena ja olla kärsivällinen lapsia kohtaan, varsinkin jos he käyttäytyvät huonosti ja olet väsynyt. (Ef. 4:31.) Erityisesti sellaisina hetkinä on välttämätöntä pyytää Jehovalta apua rukouksessa. Äiti nimeltä Lydia kertoo: ”Minun on täytynyt toisinaan rukoilla hartaasti, etten puhuisi pojalleni vihaisesti, kun hän ei tottele minua. Joskus olen jopa keskeyttänyt sen, mitä olen ollut sanomassa, ja rukoillut hiljaa apua Jehovalta. Rukous auttaa minua pysymään rauhallisena.” (Ps. 37:5.)

20. Mikä haaste joillain äideillä voi olla, ja miten sen voi voittaa?

20 Joistain äideistä saattaa lisäksi olla haastavaa osoittaa rakkautta lapsilleen (Tit. 2:3, 4). He ovat voineet kasvaa kodissa, jossa vanhempien suhde lapsiinsa on ollut etäinen. Vaikka sinulla olisi ollut tällainen kasvuympäristö, muista, ettei sinun tarvitse toistaa vanhempiesi virheitä. Äidin, joka haluaa olla alamainen Jehovalle, pitää ehkä opetella osoittamaan lapsille rakkautta. Hänen voi olla vaikea oppia ajattelemaan, tuntemaan ja toimimaan uudella tavalla. Se on kuitenkin mahdollista, ja siitä hyötyvät sekä hän että hänen perheensä.

PYSY ALAMAISENA JEHOVALLE

21–22. Miten Jesajan 65:13, 14:n mukaan hyödymme Jehovan valtaan alistumisesta?

21 Kuningas Daavid tiesi, että alamaisuudesta Jehovalle on paljon hyötyä. Hän kirjoitti: ”Jehovan määräykset ovat oikeat, ne saavat sydämen iloitsemaan. Jehovan käskyt ovat puhtaat, ne saavat silmät loistamaan. Ne ovat varoituksena palvelijallesi, niiden noudattamisesta saa suuren palkan.” (Ps. 19:8, 11.) Näemme nykyään, miten jyrkästi Jehovan valtaan alistuvat ihmiset eroavat niistä, jotka hylkäävät hänen neuvonsa. Ne jotka tunnustavat hänen valtansa, ”riemuitsevat hyvän sydämentilan vuoksi”. (Lue Jesajan 65:13, 14.)

22 Kun vanhimmat sekä isät ja äidit alistuvat halukkaasti Jehovan valtaan, heidän elämästään tulee parempaa, heidän perheensä ovat onnellisempia ja koko seurakunnasta tulee yksimielisempi. Kaikkein suurin palkinto on kuitenkin se, että he tekevät Jehovan sydämen iloiseksi (Sananl. 27:11).

LAULU 43 Pysykää valveilla ja lujina, tulkaa väkeviksi

^ kpl 5 Tässä kirjoituksessa käsitellään sitä, miksi meidän tulee tunnustaa Jehovan valta. Siinä osoitetaan myös, mitä vanhimmat sekä isät ja äidit – joilla kaikilla on valtaa – voivat oppia hyvistä Raamatun esimerkeistä. Heitä olivat käskynhaltija Nehemia, kuningas Daavid ja Jeesuksen äiti Maria.

^ kpl 1 ILMAUSTEN SELITYS: Sanoilla alistua ja alamaisuus on kielteinen kaiku niiden korvissa, jotka pakotetaan tottelemaan. Jumalan palvelijat kuitenkin päättävät itse totella häntä, joten he eivät suhtaudu alamaisuuteen negatiivisesti.

^ kpl 7 Jotkin nimet on muutettu.

^ kpl 62 KUVAT: Vanhin tekee poikansa kanssa kunnostustöitä valtakunnansalilla. Nehemia auttoi Jerusalemin muurien jälleenrakentamisessa.

^ kpl 64 KUVA: Isä rukoilee hartaasti Jehovaa perheensä kanssa.

^ kpl 66 KUVA: Poika on pelannut monta tuntia videopelejä eikä ole tehnyt kotiaskareita eikä läksyjä. Hänen äitinsä, joka on väsynyt työpäivän jälkeen, oikaisee häntä menettämättä malttiaan ja puhumatta tylysti.