TUTKITTAVA KIRJOITUS 40

”Varjele sitä, mikä on uskottu sinulle”

”Varjele sitä, mikä on uskottu sinulle”

”Timoteus, varjele sitä, mikä on uskottu sinulle.” (1. TIM. 6:20)

LAULU 45 Sydämeni mietteet

ESITTELY *

1–2. Mitä Timoteukselle oli 1. Timoteuksen kirjeen 6:20:n mukaan annettu?

TALLETAMME usein rahamme pankkiin ja luotamme siihen, että ne ovat siellä turvassa eikä niitä varasteta. Tämä osoittaa, ettei ole mitenkään epätavallista antaa jonkun toisen vastuulle jotain sellaista, mitä pitää itse arvokkaana.

2 Lue 1. Timoteuksen kirjeen 6:20. Apostoli Paavali muistutti Timoteusta siitä, että tämä oli saanut jotain arvokasta: Timoteus tiesi mikä on Jumalan tarkoitus ihmiskunnan suhteen. Hänelle oli uskottu myös arvokas tehtävä ”saarnata Jumalan sanaa” ja ”tehdä evankelistan työtä” (2. Tim. 4:2, 5). Paavali kehotti Timoteusta varjelemaan sitä, mikä hänelle oli uskottu. Timoteuksen tavoin mekin olemme saaneet jotain arvokasta. Mikä tuo Jehovalta saamamme aarre on, ja miksi meidän täytyy varjella sitä?

MEILLE ON USKOTTU KALLISARVOISET TOTUUDET

3–4. Miksi Raamatun totuudet ovat arvokkaita?

3 Jehova on auttanut meitä ymmärtämään Sanassaan Raamatussa olevia kallisarvoisia totuuksia. Ne ovat arvokkaita, koska ne osoittavat, miten voimme saada hyvän suhteen Jehovaan ja mikä tekee elämästä todella onnellista. Kun opimme nuo totuudet ja alamme elää niiden mukaan, vapaudumme vääristä opetuksista ja moraalittomista tavoista (1. Kor. 6:9–11).

4 Raamatun totuudet ovat arvokkaita myös siksi, että Jehova paljastaa ne vain nöyrille ihmisille, joilla on ”oikea asenne” (Apt. 13:48). He hyväksyvät sen kanavan, jonka välityksellä hän opettaa noita totuuksia nykyään (Matt. 11:25; 24:45). Noiden totuuksien ymmärtäminen on arvokkaampaa kuin mikään muu, mutta emme voi ymmärtää niitä omin avuin (Sananl. 3:13, 15).

5. Mitä muuta Jehova on uskonut meille?

5 Jehova on uskonut meille myös tehtävän opettaa toisille totuus hänestä ja hänen tarkoituksestaan (Matt. 24:14). Sanomamme on korvaamattoman arvokas, koska se auttaa ihmisiä tulemaan osaksi Jehovan perhettä ja antaa heille mahdollisuuden elää ikuisesti (1. Tim. 4:16). Pystymmepä osallistumaan kenttäpalvelukseen paljon tai vähän, tuemme tärkeintä työtä, jota tänä aikana tehdään (1. Tim. 2:3, 4). On tosiaan suuri kunnia olla Jumalan työtoveri! (1. Kor. 3:9.)

PIDÄ KIINNI SIITÄ, MITÄ SINULLE ON ANNETTU!

Timoteuksen täytyi pitää lujasti kiinni totuudesta silloin kun toiset jättivät sen. (Ks. kpl 6.)

6. Mitä tapahtui joillekin, jotka eivät pysyneet valppaana?

6 Jotkut Timoteuksen aikana eläneet kristityt eivät arvostaneet sitä, että he saivat olla Jumalan työtovereita. Demas rakasti tätä maailmaa ja lakkasi palvelemasta Paavalin kanssa (2. Tim. 4:10). Fygelos ja Hermogenes luopuivat palveluksestaan, koska he ilmeisesti pelkäsivät, että heitä alettaisiin vainota samalla tavalla kuin Paavalia (2. Tim. 1:15). Hymenaios, Aleksandros ja Filetos jättivät totuuden, ja heistä tuli luopioita (1. Tim. 1:19, 20; 2. Tim. 2:16–18). He kaikki olivat nähtävästi olleet hengellisesti vahvoja, mutta jossain vaiheessa he eivät enää ymmärtäneet, mikä oli todella arvokasta.

7. Mitä menetelmiä Saatana käyttää meitä vastaan?

7 Miten Saatana yrittää saada meidät luopumaan aarteesta, jonka Jehova on meille antanut? Hän käyttää siinä erilaisia menetelmiä. Viihteen ja median välityksellä hän levittää arvoja sekä ajattelu- ja käyttäytymismalleja, joiden hän toivoo vaikuttavan meihin niin, että hellitämme otettamme totuudesta. Vertaispaineen tai vainon välityksellä hän yrittää pelotella meitä ja saada meidät lopettamaan hyvän uutisen kertomisen. Hän myös yrittää houkutella meidät kuuntelemaan sitä, mitä luopiot ”sanovat valheellisesti ’tiedoksi’”, ja jättämään totuuden (1. Tim. 6:20, 21).

8. Mitä opimme Daniel-nimisen veljen kokemuksesta?

8 Jos emme ole varovaisia, otteemme totuudesta voisi vähitellen livetä. Daniel, * joka piti kovasti videopeleistä, kertoo: ”Aloin pelata videopelejä kymmenvuotiaana. Aluksi pelit olivat suhteellisen harmittomia, mutta jossain vaiheessa siirryin peleihin, jotka sisälsivät väkivaltaa ja okkultismia.” Lopulta Danielilta kului pelaamiseen 15 tuntia päivässä. Hän sanoo: ”Tiesin sisimmässäni, että nuo pelit ja niihin käyttämäni aika etäännyttivät minua Jehovasta. Uskottelin kuitenkin itselleni, että Raamatun periaatteet eivät soveltuneet minuun.” Viihde voisi vaikuttaa meihin salakavalasti ja saada meidät höllentämään otettamme totuudesta. Jos niin tapahtuisi, saattaisimme menettää Jehovan meille antamat arvokkaat aarteet.

MITEN VOIMME PITÄÄ KIINNI TOTUUDESTA?

9. Keneen Paavali vertasi Timoteusta 1. Timoteuksen kirjeen 1:18, 19:ssä?

9 Lue 1. Timoteuksen kirjeen 1:18, 19. Paavali vertasi Timoteusta sotilaaseen ja kehotti häntä ”jatkamaan hyvää sodankäyntiä”. Tuo sodankäynti ei ollut kirjaimellista vaan hengellistä. Millä tavalla kristityt ovat kuin sodassa taistelevia sotilaita? Millaisia ominaisuuksia meidän Kristuksen sotilaiden täytyy kehittää? Käsitellään seuraavaksi viittä asiaa, jotka voimme oppia Paavalin vertauksesta ja jotka voivat auttaa meitä pitämään lujasti kiinni totuudesta.

10. Mitä Jumalan antaumuksellinen palveleminen merkitsee, ja miksi se on meille välttämätöntä?

10 Palvele Jumalaa antaumuksellisesti. Hyvä sotilas on uskollinen. Hän taistelee suojellakseen niitä, joita hän rakastaa, tai puolustaakseen jotain, mitä hän pitää suuressa arvossa. Paavali kehotti Timoteusta palvelemaan Jumalaa antaumuksellisesti eli osoittamaan syvää kunnioitusta ja uskollisuutta Jumalaa kohtaan (1. Tim. 4:7). Mitä syvempää rakkautemme ja uskollisuutemme Jumalaa kohtaan on, sitä enemmän haluamme pitää kiinni totuudesta (1. Tim. 4:8–10; 6:6).

Pitkän työpäivän jälkeen meidän täytyy ehkä patistaa itseämme lähtemään kokoukseen. Se kuitenkin kannattaa! (Ks. kpl 11.)

11. Miksi tarvitsemme itsekuria?

11 Kehitä itsekuria. Sotilas tarvitsee itsekuria pysyäkseen taistelukunnossa. Timoteus pysyi hengellisesti hyvässä kunnossa, koska hän noudatti Paavalin neuvoa paeta vääriä haluja, pyrkiä kehittämään Jumalaa miellyttäviä ominaisuuksia ja olla toisten kristittyjen seurassa (2. Tim. 2:22). Se vaati häneltä itsekuria. Mekin tarvitsemme itsekuria, jotta voittaisimme taistelun vääriä halujamme vastaan (Room. 7:21–25). Tarvitsemme itsekuria myös voidaksemme jatkuvasti riisua pois vanhaa persoonallisuutta ja pukea yllemme uutta (Ef. 4:22, 24). Ja kun olemme väsyneitä pitkän päivän jälkeen, meidän täytyy ehkä patistaa itseämme lähtemään kokoukseen (Hepr. 10:24, 25).

12. Miten voimme oppia käyttämään Raamattua taitavammin?

12 Sotilaan täytyy harjoitella käyttämään aseitaan. Hänen on tehtävä niin säännöllisesti, jotta hänestä tulisi taitava. Meidänkin täytyy opetella käyttämään Jumalan sanaa taitavasti (2. Tim. 2:15). Joitain taitoja opitaan kokouksissa, mutta meidän täytyy myös itse tutkia Raamattua säännöllisesti, jotta voisimme auttaa toisia vakuuttumaan Raamatun totuuden arvosta. Uskoa on tärkeää lujittaa Jumalan sanan avulla. Tämä edellyttää muutakin kuin vain Raamatun lukemista. Meidän täytyy mietiskellä lukemaamme ja etsiä aineistoa julkaisuistamme voidaksemme ymmärtää ja selittää Raamattua oikein (1. Tim. 4:13–15). Näin pystymme opettamaan toisia Jumalan sanan avulla. Silloinkaan emme vain lue raamatunkohtia, vaan haluamme auttaa kuulijoita ymmärtämään ne ja sen, miten ne soveltuvat heihin. Kun tutkimme itse Raamattua säännöllisesti, voimme oppia käyttämään sitä taitavammin toisten opettamiseen (2. Tim. 3:16, 17).

13. Miksi meidän täytyy Heprealaiskirjeen 5:14:n mukaisesti olla arvostelukykyisiä?

13 Ole arvostelukykyinen. Sotilaan täytyy pystyä ennakoimaan vaara ja välttää se. Meidänkin täytyy oppia tunnistamaan tilanteet, jotka voisivat vahingoittaa meitä, ja toimia sitten niin, että vältämme vaaran. (Sananl. 22:3; lue Heprealaiskirjeen 5:14.) Meidän on tehtävä esimerkiksi viihdettä ja vapaa-aikaa koskevat valinnat viisaasti. Elokuvat ja TV-ohjelmat sisältävät usein moraalittomuutta, joka loukkaa Jumalaa ja vahingoittaa väistämättä katsojia. Vältämme siksi viihdettä, joka voisi vähitellen heikentää rakkauttamme Jumalaan. (Ef. 5:5, 6.)

14. Miten arvostelukyky auttoi Danielia?

14 Aikaisemmin mainittu Daniel alkoi huomata, että väkivaltaa ja okkultismia sisältävien pelien pelaaminen oli vahingollista. Hän etsi Watchtower Librarysta omaan tilanteeseensa sopivaa aineistoa. Miten se vaikutti häneen? Hän lopetti haitallisten videopelien pelaamisen, peruutti verkkopelien tilaukset ja lakkasi pitämästä yhteyttä toisiin pelaajiin. Daniel kertoo: ”Pelaamisen sijasta aloin ulkoilla ja viettää aikaa seurakunnan ystävien kanssa.” Nykyään Daniel palvelee tienraivaajana ja vanhimpana.

15. Miksi ”valheelliset kertomukset” ovat vaarallisia?

15 Timoteuksen tavoin meidänkin täytyy ymmärtää, miten vaarallisia luopioiden levittämät paikkansapitämättömät tiedot ovat (1. Tim. 4:1, 7; 2. Tim. 2:16). He voivat yrittää horjuttaa luottamustamme Jehovan järjestöön tai levittää ”valheellisia kertomuksia” veljistämme. Ne voisivat heikentää uskoamme. Meidän täytyy varoa tällaisia ”valheellisia kertomuksia”, koska niitä levittävät ihmiset, ”joiden mieli on turmeltunut ja joilta totuus on riistetty” ja joiden tavoitteena on ”kiistellä ja väitellä” (1. Tim. 6:4, 5). He haluavat, että uskoisimme heidän panetteluaan ja lakkaisimme luottamasta veljiimme.

16. Mitkä asiat voisivat saada huomiomme hajaantumaan?

16 Älä anna huomiosi hajaantua. ”Kristuksen Jeesuksen hyvänä sotilaana” Timoteuksen täytyi keskittyä palvelukseen eikä antaa aineellisten tavoitteiden tai elämän jokapäiväisten asioiden hajottaa huomiotaan (2. Tim. 2:3, 4). Timoteuksen tavoin meidänkin tulee varoa, ettei aineellisen tavoittelu vie huomiotamme. ”Rikkauden petollinen voima” voisi saada meidät menettämään rakkautemme Jehovaan ja arvostuksemme hänen Sanaansa kohtaan ja tukahduttaa halumme kertoa siitä toisille (Matt. 13:22). Meidän täytyy pitää elämämme yksinkertaisena ja käyttää aikaamme ja voimiamme niin että asetamme ”Jumalan valtakunnan – – aina ensimmäiseksi elämässämme” (Matt. 6:22–25, 33).

17–18. Miten voimme suojella itseämme hengelliseltä vahingolta?

17 Ole valmis toimimaan nopeasti. Sotilaan täytyy tietää etukäteen, miten hän aikoo toimia vaaratilanteessa. Voidaksemme varjella sitä, mitä Jehova on uskonut meille, meidän täytyy toimia nopeasti vaaran uhatessa. Mikä voi auttaa meitä toimimaan niin? Meidän on suunniteltava etukäteen, miten reagoimme vaaraan.

18 Tätä havainnollistaa se, mitä monet tekevät ollessaan tilaisuudessa, jossa on paljon läsnäolijoita. He selvittävät, missä on lähin uloskäynti, voidakseen poistua paikalta nopeasti, jos syntyy jokin hätätilanne. Mekin voimme päättää etukäteen, mitä teemme, jos näemme internetissä, elokuvassa tai jossain TV-ohjelmassa moraalittomuutta, raakaa väkivaltaa tai luopioaineistoa. Jos valmistaudumme etukäteen, voimme toimia nopeasti, vältämme hengellisen vahingon ja pysymme puhtaana Jehovan silmissä. (Ps. 101:3; 1. Tim. 4:12.)

19. Mitä siunauksia saamme, jos varjelemme Jehovalta saamiamme arvokkaita aarteita?

19 Meidän täytyy varjella Jehovalta saamiamme arvokkaita aarteita: kallisarvoisia Raamatun totuuksia ja tehtäväämme opettaa niitä toisille. Silloin meillä on puhdas omatunto, elämällämme on todellinen tarkoitus ja saamme iloa siitä, että voimme auttaa toisia tuntemaan Jehovan. Hänen avullaan voimme varjella sitä, mikä on uskottu meille. (1. Tim. 6:12, 19.)

LAULU 50 Vihkiytymisrukous

^ kpl 5 Jehova on antanut meille kallisarvoisen lahjan: saamme tuntea totuuden ja opettaa sitä toisille. Tämä artikkeli kannustaa meitä pitämään tuota lahjaa niin suuressa arvossa, ettemme koskaan luovu siitä.

^ kpl 8 Nimi on muutettu.