TUTKITTAVA KIRJOITUS 36

Arvosta nuorten voimaa

Arvosta nuorten voimaa

”Voima on nuorten kunnia.” (SANANL. 20:29)

LAULU 93 Siunaa kokouksemme

ESITTELY *

1. Mikä on hyvä tavoite ikääntyville?

KUN ikäännymme, alamme ehkä pelätä, että Jehova ei enää tarvitse meitä mihinkään. Vaikka voimat saattavat iän myötä vähetä, vuosien varrella kertynyttä viisautta ja kokemusta voi käyttää nuorten auttamiseen, niin että he voivat hyödyntää potentiaaliaan täysin ja ottaa vastaan uusia vastuutehtäviä. Eräs pitkään palvellut vanhin selitti: ”Kun ikä alkoi painaa, olin kiitollinen siitä, että oli hyviä nuoria veljiä, jotka jatkoivat työtä.”

2. Mitä tässä kirjoituksessa tarkastellaan?

2 Edellisessä artikkelissa käsiteltiin sitä, miksi nuorten kannattaa tutustua seurakunnan senioreihin. Tässä kirjoituksessa näemme, miten nöyryys, vaatimattomuus, kiitollisuus ja anteliaisuus voivat auttaa iäkkäitä työskentelemään yhdessä nuorten kanssa, jolloin koko seurakunta hyötyy.

OLE NÖYRÄ

3. Mitä nöyryys on Filippiläiskirjeen 2:3, 4:n mukaan? Miten se voi auttaa kristittyä?

3 Iäkkäiden täytyy olla nöyriä, jos he haluavat auttaa nuorempia. Nöyrä ihminen pitää toisia itseään parempina. (Lue Filippiläiskirjeen 2:3, 4.) Kun iäkkäät ovat nöyriä, he ymmärtävät, että usein on monta toimivaa ja Raamatun periaatteiden mukaista tapaa hoitaa jokin tehtävä. Siksi he eivät odota, että asiat tehdään aina tavalla, johon he ovat tottuneet (Saarn. 7:10). Vaikka heillä on paljon arvokasta kokemusta, jota he voivat jakaa nuoremmille sukupolville, he tajuavat, että ”tämän maailman näyttämö vaihtuu” ja heidän täytyy ehkä mukautua uusiin olosuhteisiin (1. Kor. 7:31).

4. Miten kierrosvalvojien asenne muistuttaa Israelissa palvelleiden leeviläisten asennetta?

4 Kun ikää tulee lisää, nöyrä ihminen ymmärtää, että hän ei pysty tekemään yhtä paljon kuin ennen. Ajatellaan esimerkiksi kierrosvalvojia. Kun he täyttävät 70 vuotta, heille tarjotaan uutta tehtävää. Kierrostyöstä luopuminen voi olla vaikeaa, koska he rakastavat tuota työtä. He ovat onnellisia saadessaan palvella veljiään ja sisariaan, eikä heidän sisäinen palonsa tuohon tehtävään ole hiipunut. He kuitenkin ymmärtävät, että työhön tarvitaan nuorta voimaa. Siksi he suhtautuvat asiaan samalla tavalla kuin muinaiset leeviläiset, joiden palvelus pyhäkköteltassa päättyi 50-vuotiaana. Noiden leeviläisten ilo ei ollut sidoksissa mihinkään tiettyyn tehtävään. He tarttuivat innokkaasti niihin tehtäviin, jotka olivat heidän ulottuvillaan, ja auttoivat nuorempia parhaansa mukaan. (4. Moos. 8:25, 26.) Vaikka entiset kierrosvalvojat eivät enää vieraile monissa seurakunnissa, he tekevät todella hyvää työtä siinä seurakunnassa, johon heidät on määrätty.

Iäkkäät jakavat mielellään kokemustaan toisille. (Ks. kpl:t 4–5.) *

5. Mitä Danin ja Katien esimerkistä voi oppia?

5 Esimerkiksi Dan palveli kierrosvalvojana 23 vuotta. Kun hän täytti 70 vuotta, hänet ja hänen vaimonsa Katie nimitettiin erikoistienraivaajiksi. Miten he ovat sopeutuneet uuteen tilanteeseen? Dan kertoo olevansa kiireisempi kuin koskaan! Hän huolehtii seurakunnan vastuutehtävistä, auttaa veljiä edistymään avustaviksi palvelijoiksi ja valmentaa toisia todistamaan julkisilla paikoilla ja vankiloissa. Te iäkkäät voitte tehdä paljon toisten hyväksi, olittepa kokoaikaisessa palveluksessa tai ette. Mukautukaa muuttuneisiin olosuhteisiin, asettakaa uusia tavoitteita ja keskittykää ennemmin siihen, mitä voitte tehdä, kuin siihen, mitä ette voi.

OLE VAATIMATON

6. Miksi on viisasta olla vaatimaton? Havainnollista.

6 Vaatimaton ihminen tunnustaa omat rajoituksensa (Sananl. 11:2). Hän ei odota itseltään enempää kuin mihin hän pystyy. Näin hän pysyy iloisena ja tuotteliaana. Vaatimatonta ihmistä voitaisiin verrata kuljettajaan, joka ajaa ylämäkeä. Päästäkseen ylös asti hänen täytyy vaihtaa pienemmälle vaihteelle. Vauhti luultavasti hidastuu, mutta hän menee koko ajan eteenpäin. Vastaavasti vaatimaton ihminen tietää, milloin on aika ”vaihtaa pienemmälle vaihteelle”, niin että hän pystyy jatkamaan aktiivista ja tuotteliasta Jehovan palvelusta. (Fil. 4:5.)

7. Mikä osoittaa, että Barsillai oli vaatimaton?

7 Vaatimattomuudesta tulee mieleen Barsillai. Hän oli 80-vuotias, kun kuningas Daavid kutsui hänet hoviinsa, mutta hän kieltäytyi tarjouksesta. Barsillai tunsi iän tuomat rajoitukset ja ehdotti tilalleen nuorempaa Kimhamia. (2. Sam. 19:35–37.) Barsillain tavoin iäkkäät veljet antavat mielellään nuoremmille veljille mahdollisuuden tarttua työhön.

Kuningas Daavid hyväksyi Jumalan päätöksen, jonka mukaan hänen poikansa rakentaisi temppelin. (Ks. kpl 8.)

8. Miten Daavidin vaatimattomuus näkyi temppelin rakennushankkeessa?

8 Myös kuningas Daavid näytti erinomaista esimerkkiä vaatimattomuudesta. Hän halusi kovasti rakentaa temppelin Jehovalle. Mutta kun Jehova ilmoitti hänelle, että tuo tehtävä annettaisiin nuorelle Salomolle, hän hyväksyi Jehovan päätöksen ja tuki projektia koko sydämestään. (1. Aik. 17:4; 22:5.) Daavid ei ajatellut, että hän olisi sopinut tehtävään paremmin kuin Salomo, joka oli ”nuori ja kokematon” (1. Aik. 29:1). Daavid tiesi, että rakennushankkeen onnistuminen ei riippunut työtä johtavien iästä tai kokemuksesta vaan Jehovan siunauksesta. Samoin nykyään iäkkäät ystävät pysyvät aktiivisina silloinkin kun heidän tehtävänsä vaihtuvat. He tietävät, että Jehova siunaa nuoria, jotka nyt jatkavat heidän työtään.

9. Miten eräs haaratoimistokomitean jäsen osoitti vaatimattomuutta?

9 Nykyajan esimerkki vaatimattomuudesta on veljemme Shigeo. Hän oli 30-vuotias vuonna 1976, kun hänet nimitettiin haaratoimistokomiteaan. Vuonna 2004 hänestä tuli haaratoimistokomitean koordinaattori. Myöhemmin hän huomasi, että hänen fyysiset voimavaransa eivät enää oikein riittäneet ja hänen työtahtinsa alkoi hidastua. Hän rukoili asian johdosta ja mietti, miksi olisi parempi, että hänen tehtäviään alkaisi hoitaa joku nuorempi veli. Shigeo ei ole enää koordinaattori mutta palvelee edelleen haaratoimistokomiteassa. Barsillain, Daavidin ja Shigeon esimerkeistä olemme nähneet, että nöyrä ja vaatimaton ihminen ei keskity nuorten kokemattomuuteen vaan heidän vahvuuksiinsa. Hän ei pidä nuoria kilpailijoinaan vaan työtovereinaan. (Sananl. 20:29.)

OLE KIITOLLINEN

10. Miten iäkkäät suhtautuvat seurakunnan nuoriin?

10 Iäkkäät ystävät pitävät nuoria Jehovan lahjoina ja ovat heistä hyvin kiitollisia. Voimien vähetessä iäkkäät ovat iloisia siitä, että ne, joilla on nuoruuden voimaa, haluavat ja voivat palvella seurakuntaa.

11. Miten Ruutin 4:13–16 havainnollistaa sitä, että iäkkäiden kannattaa ottaa apua vastaan nuoremmilta?

11 Raamatun aikoina elänyt Noomi on hieno esimerkki ikäihmisestä, joka otti kiitollisena vastaan apua nuoremmaltaan. Ensin Noomi kehotti leskeksi jäänyttä miniäänsä Ruutia palaamaan kansansa luo. Mutta kun Ruut halusi ehdottomasti mennä Noomin kanssa Betlehemiin, Noomi otti vastaan uskollisen miniänsä avun. (Ruut 1:7, 8, 18.) Mitä siunauksia he molemmat saivatkaan! (Lue Ruutin 4:13–16.) Nöyryys saa iäkkäät noudattamaan Noomin esimerkkiä.

12. Mistä Paavali oli kiitollinen?

12 Apostoli Paavali oli kiitollinen saamastaan avusta. Hän kiitti esimerkiksi Filippin kristittyjä lahjoista, joita he olivat lähettäneet hänelle (Fil. 4:16). Hän oli kiitollinen Timoteuksen tuesta (Fil. 2:19–22). Hän kiitti Jumalaa myös niistä, jotka tulivat rohkaisemaan häntä, kun häntä vietiin vankina Roomaan (Apt. 28:15). Paavali oli energinen mies, joka matkusti tuhansia kilometrejä saarnatessaan ja vahvistaessaan seurakuntia. Hänellä oli kuitenkin nöyryyttä ottaa vastaan apua veljiltään ja sisariltaan.

13. Miten iäkkäät voivat osoittaa, että he ovat kiitollisia nuorista?

13 Te iäkkäät voitte osoittaa monin tavoin, että olette kiitollisia seurakunnan nuorista. Jos he haluavat tarjota kyytiä, käydä kaupassa tai auttaa jollain muulla tavalla, ottakaa kiitollisina vastaan heidän apunsa. Nähkää sen takana Jehovan rakkaus. Voitte hyvinkin saada nuorista läheisiä ystäviä. Olkaa myös kiinnostuneita heidän hengellisestä kasvustaan ja kertokaa heille, miten iloisia olette, kun näette heidän haluavan tehdä enemmän seurakunnassa. Viettäkää aikaa heidän kanssaan ja kertokaa elämästänne. Näin voitte ”osoittaa olevanne kiitollisia” Jehovalle niistä nuorista, jotka hän on vetänyt seurakuntaan. (Kol. 3:15; Joh. 6:44; 1. Tess. 5:18.)

OLE ANTELIAS

14. Miten Daavid osoitti anteliaisuutta?

14 Kuningas Daavid näytti iäkkäille esimerkkiä myös anteliaisuudesta. Hän antoi temppelin rakentamista varten merkittäviä lahjoituksia omista varoistaan (1. Aik. 22:11–16; 29:3, 4). Hän teki niin, vaikka kunnia tästä hankkeesta menisi hänen pojalleen Salomolle. Kun jonkun voimat eivät enää riitä siihen, että hän osallistuisi teokraattisiin rakennushankkeisiin, hän voi edelleen tukea niitä lahjoituksilla omien olosuhteidensa mukaan. Lisäksi iäkkäät voivat jakaa nuorille vuosien varrella saamaansa kokemusta.

15. Mitä arvokasta Paavali antoi Timoteukselle?

15 Ajatellaan myös apostoli Paavalin esimerkkiä anteliaisuudesta. Hän kutsui Timoteuksen mukaan lähetystyöhön ja neuvoi tälle nuorelle miehelle, miten saarnataan ja opetetaan (Apt. 16:1–3). Paavalin valmennuksen ansiosta Timoteus pystyi kertomaan hyvää uutista tehokkaasti (1. Kor. 4:17). Sitten Timoteus vuorostaan valmensi toisia samoilla menetelmillä.

16. Miksi Shigeo valmensi toisia?

16 Iäkkäät veljet eivät pelkää, että heistä tulee tarpeettomia, jos he valmentavat nuoria hoitamaan niitä tehtäviä, joita heillä on ollut seurakunnassa. Esimerkiksi edellä mainittu Shigeo valmensi vuosien varrella haaratoimistokomitean nuorempia jäseniä. Hän halusi, että valtakunnan työ menisi hyvin eteenpäin siinä maassa, jossa hän palvelee. Niinpä kun hän luopui koordinaattorin tehtävistä, hänen tilalleen saatiin hyvin valmennettu veli. Shigeo jakaa edelleen nuoremmille veljille kokemusta, jota yli 45 vuotta haaratoimistokomiteassa on tuonut hänelle. Tällaiset veljet ovat todellinen siunaus Jumalan kansalle.

17. Mitä iäkkäät voivat antaa toisille Luukkaan 6:38:ssa olevan periaatteen mukaisesti?

17 Te iäkkäät veljet ja sisaret olette elävä todiste siitä, että paras tapa käyttää elämänsä on palvella uskollisesti Jehovaa. Teidän esimerkkinne osoittaa, että kannattaa tutustua hyvin Raamatun periaatteisiin ja elää niiden mukaan. Teillä on kokemusta siitä, miten asiat ennen tehtiin, mutta te ymmärrätte myös, että on välttämätöntä mukautua muuttuviin olosuhteisiin. Niilläkin teistä, jotka olette käyneet kasteella vasta vähän aikaa sitten, on paljon annettavaa: te voitte kertoa siitä, miten hienoa on oppia tuntemaan Jehova vanhoilla päivillä. Nuorista on mukava kuulla, mitä olette kokeneet ja oppineet. Kun pidätte ”tapananne antaa” kokemusten aarreaitastanne, Jehova siunaa teitä runsaasti. (Lue Luukkaan 6:38.)

18. Miten iäkkäät ja nuoret voivat auttaa toisiaan?

18 Kun te, rakkaat iäkkäät veljet ja sisaret, opitte tuntemaan nuoria paremmin, voitte tukea toisianne (Room. 1:12). Molemmilla on jotain arvokasta, jota toisella ei ole. Iäkkäillä on viisautta ja kokemusta, nuorilla energiaa ja voimaa. Kun vanhat ja nuoret ystävystyvät keskenään ja työskentelevät yhdessä, he tuovat kunniaa rakastavalle taivaalliselle Isällemme ja iloa koko seurakunnalle.

LAULU 106 Vahvistamme rakkauttamme

^ kpl 5 Olemme iloisia siitä, että seurakunnissamme on monia nuoria, jotka tekevät parhaansa tukeakseen Jehovan järjestöä. Seurakunnan iäkkäät voivat taustastaan tai kulttuuristaan riippumatta auttaa nuoria käyttämään voimiaan täysin määrin Jehovan palveluksessa.

^ kpl 55 KUVA: Kun kierrosvalvoja täyttää 70 vuotta, hän ja hänen vaimonsa saavat uuden tehtävän. He pystyvät hyödyntämään vuosien kokemustaan valmentaessaan toisia nykyisessä seurakunnassa.