TUTKITTAVA KIRJOITUS 39
Kun läheinen ihminen jättää Jehovan
”Kuinka usein he – – pahoittivat hänen mielensä.” (PS. 78:40)
LAULU 102 ”Auttakaa heikkoja”
ESITTELY *
1. Miltä perheenjäsenen erottaminen voi tuntua?
ONKO joku läheisesi erotettu seurakunnasta? Se voi tuntua musertavalta. ”Kun mieheni kuoli 41 avioliittovuoden jälkeen, ajattelin, että se oli pahinta, mitä minulle voisi tapahtua”, sanoo Hilda-niminen * sisar. ”Mutta kun poikani jätti seurakunnan, vaimonsa ja lapsensa, se oli vielä paljon, paljon pahempaa.”
2–3. Miltä Jehovasta tuntuu psalmin 78:40, 41 mukaan, kun hänen palvelijansa jättävät hänet?
2 Jehova tunsi varmasti syvää surua, kun jotkut hänen oman perheensä enkelit käänsivät hänelle selkänsä (Juud. 6). Kuvittele, kuinka pahalta hänestä tuntui, kun israelilaiset – kansa, jota hän rakasti – kapinoivat häntä vastaan kerta toisensa jälkeen. (Lue psalmi 78:40, 41.) Voit olla varma, että rakastavasta taivaallisesta Isästämme tuntuu pahalta myös silloin, kun joku sinulle rakas ihminen jättää hänet. Hän ymmärtää tuskaasi. Hän on myötätuntoinen, ja hän haluaa rohkaista ja tukea sinua.
3 Tässä artikkelissa pohditaan, miten voimme saada Jehovalta apua tällaisen menetyksen jälkeen. Käsittelemme myös sitä, miten voimme auttaa niitä seurakunnan ystäviä, jotka ovat tällaisessa vaikeassa tilanteessa. Katsotaanpa ensin, millaisia kielteisiä ajatuksia meille voi tulla mieleen ja miten voimme torjua ne.
ÄLÄ SYYTÄ ITSEÄSI
4. Miltä monista vanhemmista tuntuu, kun poika tai tytär jättää Jehovan?
4 Kun rakas poika tai tytär jättää Jehovan, vanhemmat helposti miettivät, olisivatko he voineet tehdä vielä enemmän auttaakseen lastaan pysymään totuudessa. Sen jälkeen kun Luken poika oli erotettu, hän myönsi: ”Ajattelin, että se oli minun syytäni. Näin siitä painajaisia. Joskus itkin ja sydäntäni kouristi.” Elizabeth oli samanlaisessa tilanteessa, ja hän mietti usein, oliko hän äitinä tehnyt jotain väärin. ”Minusta tuntui, että olin epäonnistunut, koska totuus ei ollut juurtunut poikani sydämeen.”
5. Kuka on vastuussa siitä, että joku jättää Jehovan?
5 Meidän täytyy muistaa, että Jehova on antanut meille kaikille vapaan tahdon. Voimme siis päättää, tottelemmeko häntä vai emme. Jotkut nuoret, joiden lähtökohdat ovat olleet kaikkea muuta kuin ihanteelliset, päättävät palvella Jehovaa ja pysyvät uskollisina hänelle. Toiset nuoret, joiden vanhemmat ovat tehneet parhaansa kasvattaessaan heitä Raamatun periaatteiden mukaan, kääntävät myöhemmin selkänsä totuudelle. Viime kädessä jokaisen täytyy päättää itse, palveleeko hän Jehovaa. (Joos. 24:15.) Te surevat vanhemmat, älkää siis ajatelko, että tämä tragedia on teidän syytänne!
6. Miltä lapsesta voi tuntua, kun isä tai äiti jättää Jehovan?
6 Joskus isä tai äiti hylkää totuuden ja jopa perheensä (Ps. 27:10). Se voi olla järkytys lapsille, joille hän on ollut roolimalli. Esther, jonka isä erotettiin, kuvailee tunteitaan: ”Itkin usein, koska tajusin, että hän ei vain ajautunut pois totuudesta vaan teki tietoisen päätöksen lakata palvelemasta Jehovaa. Isä on minulle rakas, joten kun hänet erotettiin, olin koko ajan huolissani siitä, miten hän voi. Minulla oli jopa paniikkikohtauksia.”
7. Mitä Jehova tuntee sellaista nuorta kohtaan, jonka isä tai äiti on erotettu?
7 Nuoret, jos jompikumpi vanhemmistanne on erotettu, olemme todella pahoillamme teidän puolestanne. Voitte myös olla varmoja, että Jehova tietää, kuinka kipeää se tekee. Hän rakastaa teitä ja arvostaa uskollisuuttanne – ja niin mekin, teidän veljenne ja sisarenne! Muistakaa myös, että te ette ole vastuussa vanhempienne valinnoista. Kuten edellä todettiin, Jehova on antanut jokaiselle ihmiselle vapauden valita, palveleeko häntä vai ei. Jokainen vihkiytynyt ja kastettu kristitty on vastuussa omista teoistaan (Gal. 6:5, alav.).
8. Mitä perheenjäsenet voivat tehdä odottaessaan, että heidän läheisensä palaa Jehovan luo? (Ks. myös tekstiruutu ” Palaa Jehovan luo”.)
8 On ymmärrettävää, että kun joku sinulle rakas ihminen jättää Jehovan, toivot, että jonain päivänä hän palaa. Mitä voit tehdä sillä välin? Pidä hyvää huolta omasta hengellisestä terveydestäsi. Näin näytät hyvää esimerkkiä muille perheenjäsenille ja ehkä jopa erotetulle. Saat myös tarvittavaa voimaa käsitellä tuskallisia tunteitasi. Katsotaan joitain käytännön ehdotuksia, jotka voivat auttaa sinua.
PYSY HENGELLISESTI VAHVANA
9. Miten voit saada voimaa Jehovalta? (Ks. myös tekstiruutu ” Lohduttavia raamatunkohtia, kun läheinen jättää Jehovan”.)
9 Pidä kiinni hyvästä hengellisestä rutiinista. On hyvin tärkeää, että vahvistat jatkuvasti itseäsi ja muita perheenjäseniä. Saat Jehovalta voimaa, kun luet säännöllisesti hänen Sanaansa ja mietiskelet sitä ja käyt kaikissa kokouksissa. Joannan isä ja sisko jättivät totuuden. Hän sanoo: ”Minulle tulee aina levollinen olo, kun luen Raamatun kertomuksia Abigailista, Esteristä, Jobista, Joosefista ja Jeesuksesta. Heidän esimerkkinsä täyttävät sydämeni ja mieleni myönteisillä ajatuksilla, jotka helpottavat tuskaani. Myös alkuperäislaulujemme kuunteleminen piristää.”
10. Miten psalmi 32:6–8 auttaa käsittelemään ahdistavia tunteita?
10 Kerro Jehovalle kaikesta, mikä sinua painaa. Älä lakkaa rukoilemasta, kun olet ahdistunut. Pyydä, että rakastava Jumalamme auttaisi sinua näkemään tilanteen hänen näkökulmastaan ja ”antaisi sinulle viisautta ja opettaisi sinulle, mitä tietä sinun tulee kulkea”. (Lue psalmi 32:6–8.) Voi tietysti tehdä todella kipeää kertoa Jehovalle, miltä sinusta oikeasti tuntuu. Hän ymmärtää kuitenkin täysin, millaista tuskaa tunnet sisälläsi. Hän rakastaa sinua hyvin paljon, ja hän pyytää sinua vuodattamaan hänelle sydämesi. (2. Moos. 34:6; Ps. 62:7, 8.)
11. Miksi voimme Heprealaiskirjeen 12:11:n perusteella suhtautua luottavaisesti Jehovalta tulevaan kuritukseen? (Ks. myös tekstiruutu ” Erottaminen – osoitus Jehovan rakkaudesta”.)
11 Tue erottamispäätöstä. Erottaminen on yksi Jehovan tapa oikaista ihmistä. Se heijastaa rakkautta, ja se on kaikkien parhaaksi, myös väärintekijän. (Lue Heprealaiskirjeen 12:11.) Jotkut voivat arvostella vanhinten tapaa käsitellä asia, mutta tällaiset kielteiset kommentit ovat todennäköisesti lähtöisin joltakulta, joka jättää mainitsematta väärintekijälle epäedulliset yksityiskohdat. Me emme yksinkertaisesti tiedä kaikkia tosiasioita. On siksi viisasta luottaa siihen, että kun vanhimmat käsittelivät asiaa, he yrittivät parhaansa mukaan noudattaa Raamatun periaatteita ja tehdä Jehovan tahdon mukaisen ratkaisun (2. Aik. 19:6).
12. Mitä hyvää on seurannut siitä, että on mukauduttu Jehovan tapaan antaa kuritusta?
12 Kun tuet erottamispäätöstä, voit todellisuudessa auttaa läheistäsi palaamaan Jehovan luo. ”Se ettemme enää olleet tekemisissä aikuisen poikamme kanssa, oli minulle äärimmäisen vaikeaa”, aiemmin mainittu Elizabeth toteaa. ”Mutta sen jälkeen kun poikamme oli palannut Jehovan luo, hän myönsi, että erottaminen oli ollut oikea ratkaisu. Myöhemmin hän sanoi, että hän oli oppinut siitä paljon. Ymmärsin, että Jehovan kuritus on meidän parhaaksemme.” Elizabethin mies Mark lisää: ”Poikamme kertoi minulle myöhemmin, että hän halusi tulla takaisin osittain siksi, että me toimimme juuri niin kuin piti. Olen hyvin iloinen, että Jehova auttoi minua tottelemaan hänen ohjeitaan.”
13. Mikä voi auttaa sinua, kun sinulla on tuskallisia tunteita?
13 Avaudu ymmärtäväisille ystäville. Vietä aikaa kypsien kristittyjen kanssa, jotka voivat auttaa sinua pysymään myönteisenä. (Sananl. 12:25; 17:17.) Aiemmin mainittu Joanna kertoo: ”Tunsin itseni hyvin yksinäiseksi, mutta minua auttoi se, että sain puhua luotettaville ystäville.” Entä mitä voit tehdä, jos joku seurakunnan ystävä sanoo jotain sellaista, mikä tuntuu pahalta?
14. Miksi meidän täytyy ”kestää jatkuvasti” toisiamme ja antaa ”halukkaasti anteeksi”?
14 Ole kärsivällinen veljiäsi ja sisariasi kohtaan. Ei ole realistista odottaa, että kaikki osaisivat reagoida asiaan oikein (Jaak. 3:2). Olemme kaikki epätäydellisiä, joten ei ole yllättävää, että jotkut eivät tiedä, mitä sanoa, tai sanovat tahtomattaan jotain, mikä satuttaa. Muista apostoli Paavalin neuvo: ”Kestäkää jatkuvasti toisianne ja antakaa jatkuvasti toisillenne halukkaasti anteeksi, vaikka jollakulla olisi valituksen aihetta toista vastaan.” (Kol. 3:13.) Eräs sisar, jonka sukulainen erotettiin, selittää: ”Jehova on auttanut minua antamaan anteeksi veljille, jotka yrittivät rohkaista mutta tekivät sen vähän kömpelösti.” Miten seurakunta voi auttaa Jehovalle uskollisia perheenjäseniä?
SEURAKUNTA VOI AUTTAA
15. Mikä voi auttaa hiljattain erotetun perheenjäseniä?
15 Ole huomaavainen ja ystävällinen uskollisille perheenjäsenille. Miriam tunnustaa, että häntä jännitti mennä kokouksiin sen jälkeen kun hänen veljensä oli erotettu. ”Pelkäsin, mitä toiset sanoisivat. Mutta siellä oli ihania ystäviä, jotka jakoivat suruni eivätkä sanoneet mitään kielteistä erotetusta veljestäni. Minua ei jätetty suruni keskelle yksin.” Eräs toinen sisar muistelee: ”Kun poikamme erotettiin, rakkaat ystävät tulivat lohduttamaan meitä. Jotkut myönsivät, etteivät he tienneet, mitä sanoa. He itkivät kanssani tai kirjoittivat minulle muutaman rivin. Heistä oli valtavasti apua!”
16. Miten seurakunta voi tukea erotetun perheenjäseniä?
16 Ole jatkuvasti Jehovalle uskollisten perheenjäsenten tukena. Nyt jos koskaan he tarvitsevat rakkautta ja rohkaisua. (Hepr. 10:24, 25.) Joskus erotetun perheenjäsenistä voi tuntua, että hekin ovat jääneet seurakunnan ulkopuolelle. Emme varmasti halua, että heistä tuntuisi tältä! Varsinkin nuoret, joiden vanhemmat ovat jättäneet totuuden, tarvitsevat kiitosta ja kannustusta. Maria, jonka mies jätti totuuden ja perheensä, sanoo: ”Jotkut ystävät tulivat meille ja laittoivat ruokaa ja auttoivat minua tutkimaan lasten kanssa. He surivat ja itkivät kanssani. He puolustivat minua, kun liikkeellä oli perättömiä huhuja. He piristivät mieltäni.” (Room. 12:13, 15.)
17. Miten vanhimmat voivat tukea myötätuntoisesti veljiä ja sisaria?
17 Vanhimmat, käyttäkää kaikki tilaisuudet vahvistaa Jehovalle uskollisia perheenjäseniä. Teillä erityisesti on vastuu lohduttaa niitä veljiä ja sisaria, joiden läheinen on jättänyt Jehovan. (1. Tess. 5:14.) Rohkaiskaa heitä ennen ja jälkeen kokousten. Käykää katsomassa heitä ja rukoilkaa heidän kanssaan. Pyytäkää heitä mukaan kentälle tai kutsukaa heidät joskus perheenne palvontailtaan. Hengellisten paimenten täytyy osoittaa surevia Jehovan lampaita kohtaan sitä myötätuntoa, rakkautta ja huomiota, jota he tarvitsevat. (1. Tess. 2:7, 8.)
PYSY TOIVEIKKAANA JA LUOTA JEHOVAAN
18. Mitä Jumala toivoo väärintekijöiden tekevän 2. Pietarin kirjeen 3:9:n perusteella?
18 Jehova ”ei halua, että kukaan tuhoutuisi vaan että kaikki katuisivat”. (Lue 2. Pietarin kirjeen 3:9.) Senkin jälkeen kun joku on tehnyt vakavan synnin, hänen elämänsä on edelleen arvokas Jumalalle. Muista, että Jehova on maksanut kalliin hinnan syntisten ihmisten puolesta: hän antoi oman rakkaan Poikansa lunastusuhriksi. Jehova on myötätuntoinen ja tarjoutuu auttamaan erotettuja. Hän toivoo, että he päättäisivät tulla takaisin hänen luokseen, kuten Jeesuksen tuhlaajapoikavertaus osoittaa (Luuk. 15:11–32). Monet, jotka ovat jättäneet totuuden, ovat myöhemmin palanneet rakastavan taivaallisen Isänsä luo, ja seurakunta on ottanut heidät avosylin vastaan. Edellä mainittu Elizabeth oli iloinen, kun hänen poikansa otettiin takaisin seurakuntaan. Hän muistelee: ”Monet sanoivat, ettei pidä luopua toivosta, ja se merkitsi minulle todella paljon.”
19. Miksi voimme aina luottaa Jehovaan?
19 Voimme aina luottaa Jehovaan. Hän ei koskaan käske meitä tekemään mitään sellaista, mistä olisi meille vahinkoa. Hän on antelias ja myötätuntoinen Isä, ja hän rakastaa syvästi kaikkia niitä, jotka rakastavat ja palvovat häntä. Voit olla varma, että hän ei hylkää sinua ahdistavina aikoina (Hepr. 13:5, 6). ”Jehova ei koskaan hylkää meitä”, sanoo edellä mainittu Mark. ”Hän ei ole koskaan kaukana silloin kun meillä on vaikeaa.” Jehova antaa sinulle jatkuvasti ”voimaa, joka ylittää tavanomaisen” (2. Kor. 4:7). Sinä voit pysyä uskollisena ja toiveikkaana silloinkin kun joku läheisesi jättää Jehovan.
LAULU 45 Sydämeni mietteet
^ kpl 5 Tuntuu todella pahalta, kun joku läheinen ihminen jättää Jehovan. Tässä artikkelissa mietitään, miltä Jehovasta tuntuu, kun tällaista tapahtuu. Jehovalle uskolliset perheenjäsenet saavat ehdotuksia siitä, miten he voivat selviytyä tästä tuskallisesta tilanteesta ja pysyä hengellisesti vahvoina. Lisäksi saamme tietää, miten koko seurakunta voi lohduttaa ja tukea erotetun perhettä.
^ kpl 1 Tässä artikkelissa jotkin nimet on muutettu.
VARTIOTORNI – TUTKITTAVA