TUTKITTAVA KIRJOITUS 2

”Muuttukaa mielenne uudistamisen avulla”

”Muuttukaa mielenne uudistamisen avulla”

”Muuttukaa mielenne uudistamisen avulla, jotta voisitte todistaa itsellenne, mikä on Jumalan hyvä, otollinen ja täydellinen tahto.” (ROOM. 12:2)

LAULU 77 Valoa pimeyden keskellä

ESITTELY a

1–2. Mitä meidän pitää tehdä kasteen jälkeen? Selitä.

 MITEN usein siivoat kotiasi? Ennen kuin muutit sinne, teit ehkä perusteellisen suursiivouksen. Mutta mitä jos et olisi sen jälkeen siivonnut ollenkaan? Pölyä ja likaa kertyy nopeasti, joten kotia täytyy siivota säännöllisesti, jotta se pysyisi edustavana.

2 Sama pätee myös mieleemme. Ennen kastetta saatoimme nähdä paljon vaivaa, jotta voisimme ”puhdistautua kaikesta, mikä saastuttaa ruumista ja henkeä” (2. Kor. 7:1). Sen jälkeen meidän pitää noudattaa Paavalin neuvoa ja ”uudistaa jatkuvasti ajattelutapaamme” (Ef. 4:23). Tähän asiaan on kiinnitettävä jatkuvasti huomiota, koska maailman pöly ja lika tarttuvat meihin helposti. Jotta voimme pysyä puhtaina Jehovan silmissä, meidän täytyy säännöllisesti tutkia ajatteluamme, persoonallisuuttamme ja halujamme.

UUDISTA MIELTÄSI

3. Mitä mielen uudistaminen tarkoittaa? (Roomalaisille 12:2.)

3 Miten voimme uudistaa mieltämme eli muuttaa sitä, miten ajattelemme? (Lue Roomalaiskirjeen 12:2.) Mielen uudistamista tarkoittava kreikan kielen ilmaus voidaan kääntää myös vastineella ”mielen korjaaminen”. Siksi ei riitä, että vain koristelemme elämämme hyvillä teoilla. Meidän täytyy tutkia sitä, millaisia olemme sisäisesti, ja tehdä mitä tahansa tarvittavia muutoksia, jotta voisimme totella Jehovaa mahdollisimman tarkasti. Tämä on jatkuva prosessi.

Näkyykö koulutus- ja uravalinnoistasi, että valtakunta on elämässäsi tärkeimmällä sijalla? (Ks. kpl:t 4–5.) c

4. Miten voimme välttyä siltä, että maailma muovaisi ajatteluamme?

4 Sitten kun olemme täydellisiä, meidän on helppo miellyttää Jehovaa kaikessa, mitä teemme. Toistaiseksi se vaatii kuitenkin paljon työtä. Roomalaiskirjeen 12:2:ssa Paavali liittää mielen uudistamisen Jumalan tahdon ymmärtämiseen. Meidän olisi hyvä miettiä, annammeko Jehovan ajatusten ohjata ratkaisujamme ja tavoitteitamme vai olemmeko passiivisia ja annamme maailman muovata ajatteluamme.

5. Miten voimme tutkia suhtautumistamme siihen, että Jehovan päivä on lähellä? (Ks. kuva.)

5 Jehova esimerkiksi haluaa, että ”odotamme Jehovan päivän tuloa ja pidämme sen aina mielessämme” (2. Piet. 3:12). Kysy itseltäsi: Näkyykö elämästäni, että ymmärrän, miten lähellä tämän aikakauden loppu on? Osoittavatko koulutusta ja työtä koskevat ratkaisuni, että Jehovan palveleminen on minulle elämän tärkein asia? Luotanko siihen, että Jehova huolehtii minusta ja perheestäni, vai olenko jatkuvasti huolissani aineellisesta? Jehova on iloinen nähdessään, että yritämme elää hänen tahtonsa mukaan. (Matt. 6:25–27, 33; Fil. 4:12, 13.)

6. Mitä meidän täytyy tehdä jatkuvasti?

6 Meidän täytyy tutkia ajattelutapaamme säännöllisesti ja tehdä tarvittavat muutokset. Paavali sanoi Korintin kristityille: ”Koetelkaa jatkuvasti, oletteko uskossa. Ottakaa jatkuvasti selvää siitä, mitä itse olette.” (2. Kor. 13:5.) ”Uskossa” oleminen merkitsee muutakin kuin sitä, että käy seurakunnan kokouksissa ja silloin tällöin kentällä. Siihen sisältyvät myös ajatuksemme, taipumuksemme ja motiivimme. Meidän täytyy uudistaa mieltämme lukemalla Raamattua, omaksumalla Jehovan ajattelutapa ja sitten toimimalla hänen tahtonsa mukaan. (1. Kor. 2:14–16.)

PUE YLLESI UUTTA PERSOONALLISUUTTA

7. Mitä muuta meidän pitää tehdä Efesolaiskirjeen 4:31, 32:n mukaan, ja miksi se voi olla haastavaa?

7 Lue Efesolaiskirjeen 4:31, 32. Sen lisäksi että muutamme ajatteluamme, meidän pitää ”pukea yllemme uusi persoonallisuus” (Ef. 4:24). Yritämme tosissamme päästä eroon muun muassa ilkeämielisestä katkeruudesta, suuttumuksesta ja vihasta. Tämä voi olla iso haaste, koska jotkin kielteiset luonteenpiirteet ovat lujassa. Raamatussa sanotaan esimerkiksi, että jotkut ovat ”helposti suuttuvia” ja ”herkästi vihastuvia” (Sananl. 29:22). Seuraava kokemus havainnollistaa sitä, miten syvään juurtuneita jotkin huonot taipumukset voivat olla.

8–9. Miten Stephenin kokemus havainnollistaa sitä, että vanha persoonallisuus voi olla lujassa?

8 Stephen-nimisellä veljellä oli vaikeuksia vihan hallinnassa. Hän kertoo: ”Vielä kasteen jälkeenkin minun täytyi ponnistella hillitäkseni äkkipikaisuuteni. Kerran ollessani kertomassa Raamatun sanomasta ovelta ovelle lähdin ajamaan takaa varasta, joka oli juuri vienyt autostani radion. Kun olin saamassa hänet kiinni, mies pudotti radion ja juoksi tiehensä. Kertoessani toisille, miten sain radioni takaisin, eräs ryhmässä ollut vanhin kysyi minulta: ’Stephen, mitä olisit tehnyt, jos olisit saanut varkaan kiinni?’ Tuo pysäyttävä kysymys kannusti minua työskentelemään edelleen sen hyväksi, että olisin rauhaa rakastava.” b

9 Kuten tämä kokemus osoittaa, kielteiset luonteenpiirteet voivat pulpahtaa pintaan odottamatta vielä sen jälkeen, kun ajattelemme saaneemme ne hallintaan. Jos näin käy sinulle, älä lannistu äläkä ajattele, että olet epäonnistunut. Paavalikin myönsi: ”Kun haluan tehdä sitä, mikä on oikein, minussa on sitä, mikä on pahaa.” (Room. 7:21–23.) Koska olemme epätäydellisiä, meillä kaikilla on huonoja ominaisuuksia, jotka tulevat esiin yhä uudelleen aivan niin kuin kotiin kertyy likaa ja pölyä. Miten voimme taistella niitä vastaan?

10. Miten voimme taistella huonoja luonteenpiirteitä vastaan? (1. Johanneksen kirje 5:14, 15.)

10 Kerro Jehovalle, mistä luonteenpiirteestä haluat päästä eroon, ja luota siihen, että hän kuuntelee ja auttaa sinua. (Lue 1. Johanneksen kirjeen 5:14, 15.) Jehova ei poista huonoja ominaisuuksiamme ihmeen välityksellä, mutta hän voi antaa meille voimaa taistella niitä vastaan (1. Piet. 5:10). Toimi rukoustesi mukaan äläkä tee mitään sellaista, mikä voi saada vanhan persoonallisuuden tulemaan esiin. Karta esimerkiksi sellaisia elokuvia, televisio-ohjelmia ja kirjoja, jotka esittävät myönteisessä valossa ominaisuuksia, joista yrität päästä eroon. Häädä nopeasti pois sopimattomat ajatukset. (Fil. 4:8; Kol. 3:2.)

11. Miten voimme pukea yllemme uutta persoonallisuutta?

11 Kun olet luopunut vanhasta persoonallisuudesta, pukeudu jatkuvasti uuteen. Miten se onnistuu? Aina kun opit jotain Jehovasta, yritä jäljitellä häntä (Ef. 5:1, 2). Jos vaikka luet Jehovan anteeksiantavaisuudesta, mieti, annatko itse toisille halukkaasti anteeksi. Tai jos luet siitä, miten myötätuntoinen Jehova on vähäosaisia kohtaan, voisit miettiä, tuetko niitä ystäviä, jotka tarvitsevat apua. Ole kärsivällinen, kun uudistat mieltäsi ja puet yllesi uutta persoonallisuutta.

12. Miten Stephen huomasi, että Raamatulla on voimaa muuttaa ihmisiä?

12 Aiemmin mainittu Stephen huomasi, että hän pystyi vähitellen pukeutumaan uuteen persoonallisuuteen. Hän kertoo: ”Kasteeni jälkeen olen kohdannut useita tulenarkoja tilanteita. Olen oppinut poistumaan paikalta tai muulla tavalla rauhoittamaan tilanteen, jos joku yrittää ärsyttää minua. Monet, myös vaimoni, ovat kiittäneet minua siitä, miten olen käsitellyt tällaiset tilanteet. Olen itsekin yllättynyt! En kuitenkaan ota persoonallisuudessani tapahtuneista muutoksista kunniaa itselleni. Uskon, että ne ovat pikemminkin osoitus Raamatun voimasta muuttaa ihmisiä.”

TAISTELE VÄÄRIÄ HALUJA VASTAAN

13. Mikä auttaa taistelemaan vääriä haluja vastaan? (Galatalaisille 5:16.)

13 Lue Galatalaiskirjeen 5:16. Jehova auttaa meitä taistelussa vääriä haluja vastaan antamalla meille pyhää henkeä. Pyhä henki vaikuttaa meihin esimerkiksi silloin, kun tutkimme Raamattua tai olemme läsnä kokouksissa. Kokouksissa on rohkaisevaa tavata veljiä ja sisaria, jotka meidän tavallamme näkevät kovasti vaivaa, jotta voisivat toimia oikein. (Hepr. 10:24, 25; 13:7.) Ja kun rukoilemme Jehovalta apua kamppailuun heikkouksiamme vastaan, hän vastaa meille antamalla pyhää henkeä. Väärät halut eivät ehkä katoa kokonaan, mutta saamme voimaa vastustaa niitä. Galatalaiskirjeen 5:16:ssa sanotaan, että ne, jotka antavat hengen ohjata heitä, eivät ”lainkaan toteuta syntiselle ihmisluonnolle ominaisia haluja”.

14. Miksi on tärkeää taistella vääriä haluja vastaan jatkuvasti?

14 Kun olemme alkaneet tehdä asioita, jotka vahvistavat suhdettamme Jehovaan, meidän täytyy jatkaa niitä hellittämättä, jotta taistelu sopimattomia haluja vastaan onnistuisi. Se on välttämätöntä, koska kiusaus toimia väärin voi iskeä milloin tahansa. Väärät asiat, kuten uhkapelit, liiallinen alkoholinkäyttö ja pornografia, saattavat tuntua meistä vetoavilta vielä kasteen jälkeenkin (Ef. 5:3, 4). Eräs nuori veli sanoi: ”Yksi suurimpia haasteita, joiden kanssa olen joutunut kamppailemaan, on se, että tunnen vetoa samaa sukupuolta oleviin. Luulin, että se olisi ohimenevää, mutta minulla on edelleen sellaisia tunteita.” Mitä voit tehdä, jos jokin väärä halu on erityisen voimakas?

Jos sinulla on vääriä haluja, tilanteesi ei ole toivoton. Toiset ovat käyneet saman taistelun ja voittaneet sen. (Ks. kpl:t 15–16.)

15. Miksi on rohkaisevaa tietää, että väärät halut ”ovat yleisiä ihmisille”? (Ks. kuva.)

15 Jos kamppailet jotain syvässä olevaa väärää halua vastaan, muista, ettet ole ainoa. Raamatussa sanotaan: ”Te ette ole kohdanneet muita kiusauksia kuin niitä, jotka ovat yleisiä ihmisille.” (1. Kor. 10:13a.) Nämä sanat kirjoitettiin Korintin seurakunnan veljille ja sisarille, joista jotkut olivat aikaisemmin olleet avionrikkojia, homoseksuaaleja ja juoppoja (1. Kor. 6:9–11). Loppuivatko heidän väärät halunsa kokonaan silloin, kun he kävivät kasteella? Tuskinpa. He olivat kyllä voideltuja kristittyjä mutta myös epätäydellisiä ihmisiä, ja siksi heillä oli varmasti edelleen sopimattomia haluja silloin tällöin. Tämä on rohkaisevaa meille, koska onpa meillä millaisia vääriä haluja tahansa, joku toinen on onnistunut vastustamaan niitä. Tiedämme, että ”kaikkialla maailmassa veljiemme joukko kokee samanlaisia kärsimyksiä”, ja se auttaa meitä pysymään ”lujina uskossa” (1. Piet. 5:9).

16. Mitä meidän pitää varoa ja miksi?

16 Varo ajattelemasta, että kukaan ei voi ymmärtää haasteita, joita sinulla on. Se voisi saada sinut päättelemään, että tilanteesi on toivoton etkä voi mitenkään vastustaa vääriä haluja. Raamatun mukaan asia ei ole näin. Siinä sanotaan: ”Jumala on uskollinen, eikä hän anna kiusata teitä enempää kuin pystytte kestämään, vaan kohdatessanne kiusauksen hän myös valmistaa siitä ulospääsyn, niin että voitte kestää sen.” (1. Kor. 10:13b.) Vaikka jokin väärä halu olisi erityisen vahva, sinä voit vastustaa sitä. Jehovan avulla voit olla toteuttamatta sitä.

17. Mitä voimme tehdä, vaikka meille tulisi joskus mieleen vääriä ajatuksia?

17 Koska olet epätäydellinen ihminen, et ehkä pysty täysin estämään sopimattomia ajatuksia tulemasta mieleen. Mutta kun niitä tulee, torju ne päättäväisesti. Ole kuin Joosef, joka juoksi heti pois Potifarin vaimon luota (1. Moos. 39:12). Väärille haluille ei tarvitse antaa periksi.

JATKA EDISTYMISTÄ

18–19. Mitä meidän on hyvä miettiä, kun yritämme uudistaa mieltämme?

18 Mielen uudistaminen tosiaan vaatii sitä, että korjaamme jatkuvasti ajatteluamme ja toimintaamme Jehovaa miellyttävään suuntaan. Tutki säännöllisesti sisintäsi ja mieti: Näkyykö elämästäni, että ymmärrän, miten lähellä tämän aikakauden loppu on? Kehitynkö niissä asioissa, jotka kuuluvat uuteen persoonallisuuteen? Annanko Jehovan pyhän hengen ohjata elämääni niin etten toimi väärien halujen mukaan?

19 Älä odota itseltäsi täydellisyyttä, vaan ole iloinen siitä, että edistyt. Ei ole syytä lannistua, vaikka huomaisit, että sinulla on jossain parantamisen varaa. Muista sen sijaan, mitä sanotaan Filippiläiskirjeen 3:16:ssa: ”Riippumatta siitä, miten pitkälle olemme edistyneet, meidän tulee jatkaa eteenpäin tähän samaan tapaan.” Kun teet näin, voit olla varma, että Jehova auttaa sinua uudistamaan mieltäsi.

LAULU 36 Suojelemme sydäntämme

a Paavali sanoi toisille kristityille, että he eivät saisi antaa maailman muovata itseään. Tämä neuvo on erityisen ajankohtainen nykyään. Meidän täytyy varoa, ettei maailma pääse turmelemaan meitä. Siksi meidän on korjattava ajatteluamme aina, kun huomaamme, että se ei ole linjassa Jumalan tahdon kanssa. Tästä artikkelista on meille apua.

b Ks. artikkeli ”Vajosin yhä syvemmälle”, Vartiotorni 1.7.2015.

c KUVA: Nuori veli harkitsee, pitäisikö hänen valita korkeakoulutus vai kokoaikainen palvelus.