TUTKITTAVA KIRJOITUS 20

Kuka ”pohjoisen kuningas” on nykyään?

Kuka ”pohjoisen kuningas” on nykyään?

”Hän tulee aina loppuunsa asti, eikä kukaan auta häntä.” (DAN. 11:45)

LAULU 43 Pysykää valveilla ja lujina, tulkaa väkeviksi

ESITTELY *

1–2. Mitä tässä kirjoituksessa käsitellään?

 NYKYÄÄN on enemmän kuin koskaan ennen todisteita siitä, että elämme tämän aikakauden viimeisten päivien loppua. Jehova Jumala ja Jeesus Kristus tuhoavat pian kaikki poliittiset vallat, jotka vastustavat Jumalan valtakuntaa. Ennen sitä pohjoisen kuningas ja etelän kuningas jatkavat kuitenkin taistelua toisiaan ja Jumalan kansaa vastaan.

2 Tässä kirjoituksessa käsitellään Danielin 11:40–12:1:ssä olevaa profetiaa. Saamme tietää, kuka pohjoisen kuningas on nykyään ja miten voimme kohdata edessä olevat haasteet luottavaisin mielin.

UUSI POHJOISEN KUNINGAS TULEE ESIIN

3–4. Kenestä on tullut uusi pohjoisen kuningas? Selitä.

3 Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 sen laajalla alueella asuvat Jumalan palvelijat saivat ”hiukan apua” – heidän työnsä vapautui joksikin aikaa (Dan. 11:34). He saivat kertoa hyvää uutista vapaasti, ja ennen pitkää julistajien määrä nousi entisen kommunistiblokin maissa satoihintuhansiin. Vähitellen Venäjästä ja sen liittolaisista tuli pohjoisen kuningas. Kuten edellisessä kirjoituksessa osoitettiin, valtion tai valtioiden liittouman on täytettävä kolme kriteeriä, jotta se olisi pohjoisen kuningas tai etelän kuningas: sen täytyy 1) vaikuttaa suoranaisesti Jumalan kansaan, 2) osoittaa toiminnallaan, että se on Jehovan ja hänen kansansa vihollinen, ja 3) taistella kilpailevaa kuningasta vastaan.

4 Millä perusteella voidaan sanoa, että Venäjä ja sen liittolaiset ovat pohjoisen kuningas? 1) Ne ovat vaikuttaneet suoranaisesti Jumalan kansaan kieltämällä saarnaamistyön ja vainoamalla kymmeniätuhansia veljiä ja sisaria, jotka asuvat niiden valvomilla alueilla. 2) Ne ovat toiminnallaan osoittaneet vihaavansa Jehovaa ja hänen kansaansa. 3) Ne ovat käyneet valtataistelua etelän kuningasta eli Brittiläis-amerikkalaista maailmanvaltaa vastaan. Katsotaan tarkemmin, miten Venäjä ja sen liittolaiset ovat toimineet pohjoisen kuninkaana.

POHJOISEN KUNINGAS JA ETELÄN KUNINGAS MITTELEVÄT VOIMIAAN

5. Mitä ajanjaksoa kuvaillaan Danielin 11:40–43:ssa, ja mitä sen aikana tapahtuu?

5 Lue Danielin 11:40–43. Näissä jakeissa luodaan silmäys lopun aikaan. Niissä kuvaillaan pohjoisen kuninkaan ja etelän kuninkaan välistä taistelua. Danielin profetiassa kerrotaan, että lopun aikana etelän kuningas ryhtyisi ”iskemään yhteen” pohjoisen kuninkaan kanssa (Dan. 11:40).

6. Mitä todisteita on siitä, että pohjoisen kuningas ja etelän kuningas ovat iskeneet yhteen?

6 Pohjoisen kuningas ja etelän kuningas taistelevat edelleen maailmanherruudesta. Tämä näkyi esimerkiksi silloin, kun Neuvostoliitto ja sen liittolaiset saivat toisen maailmansodan jälkeen vaikutusvaltaa suuressa osassa Eurooppaa. Etelän kuningas reagoi pohjoisen kuninkaan toimintaan muodostamalla kansainvälisen sotilasliiton, Naton. Pohjoisen kuninkaan ja etelän kuninkaan välillä on yhä käynnissä kallis kilpavarustelu. Nämä kuninkaat ovat taistelleet toisiaan vastaan Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan kapinoissa ja niin sanotuissa sijaissodissa, joissa ne ovat tukeneet toistensa vihollisia. Viime vuosina Venäjä ja sen liittolaiset ovat ulottaneet vaikutusvaltansa eri puolille maailmaa. Ne ovat myös käyneet kybersotaa etelän kuningasta vastaan. Pohjoisen kuningas ja etelän kuningas ovat syyttäneet toisiaan pyrkimyksistä vahingoittaa toistensa taloutta ja poliittista järjestelmää haittaohjelmien välityksellä. Danielin ennustuksen mukaisesti pohjoisen kuningas jatkaa hyökkäystään myös Jumalan kansaa vastaan (Dan. 11:41).

POHJOISEN KUNINGAS TUNKEUTUU ”KAUNIISEEN MAAHAN”

7. Mikä on ”Kaunis maa”?

7 Danielin 11:41:ssä sanotaan, että pohjoisen kuningas tunkeutuu ”Kauniiseen maahan”. Mikä tämä maa on? Entisaikoina kirjaimellista Israelin maata pidettiin ”kaikista maista kauneimpana”, mutta aivan erityinen se oli siksi, että siellä palvottiin tosi Jumalaa Jehovaa (Hes. 20:6). Vuoden 33 helluntaista lähtien tuo ”maa” ei kuitenkaan ole ollut mikään yksittäinen maantieteellinen paikka. Se ei olisi mahdollista, sillä Jehovan palvelijoita on joka puolella maailmaa. ”Kaunis maa” on nykyään Jehovan kansan hengellinen toiminta-alue, hengellinen paratiisi, jossa he palvovat Jehovaa esimerkiksi käymällä kokouksissa ja osallistumalla kenttäpalvelukseen.

8. Miten pohjoisen kuningas on tunkeutunut ”Kauniiseen maahan”?

8 Viimeisinä päivinä pohjoisen kuningas on tunkeutunut toistuvasti ”Kauniiseen maahan”. Esimerkiksi kun natsi-Saksa toimi pohjoisen kuninkaana, varsinkin toisen maailmansodan aikana, se tunkeutui ”Kauniiseen maahan” vainoamalla ja tappamalla Jumalan palvelijoita. Toisen maailmansodan jälkeen pohjoisen kuninkaana toiminut Neuvostoliitto taas tunkeutui ”Kauniiseen maahan”, kun se vainosi Jumalan palvelijoita ja karkotti heitä kotiseuduiltaan.

9. Miten Venäjä ja sen liittolaiset ovat viime vuosina tunkeutuneet ”Kauniiseen maahan”?

9 Viime vuosina myös Venäjä ja sen liittolaiset ovat tunkeutuneet ”Kauniiseen maahan”. Miten? Vuonna 2017 tämä nykyinen pohjoisen kuningas kielsi Jehovan kansan työn ja vangitsi joitain veljiä ja sisaria. Lisäksi julkaisujamme, mukaan lukien Uuden maailman käännös, kiellettiin. Venäjällä sijaitseva haaratoimistomme sekä valtakunnansaleja ja konventtisaleja takavarikoitiin. Näiden tapahtumien jälkeen vuonna 2018 hallintoelin totesi, että Venäjä ja sen liittolaiset ovat pohjoisen kuningas. Silloinkaan kun Jehovan palvelijoita vainotaan ankarasti, he eivät ota osaa toimiin, joilla jokin ihmishallitus yritetään kaataa tai vaihtaa toiseksi. Sen sijaan he noudattavat Raamatun neuvoa rukoilla ”kaikkien korkeassa asemassa olevien puolesta”, varsinkin silloin kun nämä tekevät ratkaisuja, jotka voisivat vaikuttaa siihen, saavatko he palvoa Jehovaa vapaasti (1. Tim. 2:1, 2).

KUKISTAAKO POHJOISEN KUNINGAS ETELÄN KUNINKAAN?

10. Voittaako pohjoisen kuningas etelän kuninkaan? Selitä.

10 Danielin 11:40–45:ssä oleva profetia keskittyy pääasiassa pohjoisen kuninkaan toimintaan. Merkitseekö tämä sitä, että pohjoisen kuningas voittaa etelän kuninkaan? Ei merkitse. Etelän kuningas on ”vielä elävä”, kun Jehova ja Jeesus tuhoavat kaikki ihmisten hallintojärjestelmät Harmageddonin sodassa (Ilm. 19:20). Miksi voimme olla tästä varmoja? Se voidaan päätellä Danielin kirjan ja Ilmestyskirjan profetioista.

Harmageddonissa Jumalan valtakunta, jota verrataan kiveen, tekee lopun ihmishallinnosta, jota edustaa valtava kuvapatsas. (Ks. kpl 11.)

11. Mitä Danielin 2:43–45 osoittaa? (Ks. kansikuva.)

11 Lue Danielin 2:43–45. Profeetta Daniel kuvailee perättäisiä maailmanvaltoja, jotka ovat vaikuttaneet Jumalan kansaan. Niitä edustavat valtavan metallisen kuvapatsaan eri osat. Viimeistä näistä maailmanvalloista kuvaavat patsaan jalkaterät, jotka ovat rautaa ja savea. Kyseessä on Brittiläis-amerikkalainen maailmanvalta. Profetia osoittaa, että tämä maailmanvalta on edelleen toiminnassa, kun Jumalan valtakunta tuhoaa ihmisten hallintojärjestelmät.

12. Mitä pedon seitsemäs pää edustaa, ja miksi se on merkittävää?

12 Myös apostoli Johannes kertoo perättäisistä maailmanvalloista, jotka ovat vaikuttaneet Jehovan kansaan. Hänen profetiassaan niitä kuvaillaan seitsenpäiseksi pedoksi. Pedon seitsemäs pää edustaa Brittiläis-amerikkalaista maailmanvaltaa. Tämä on merkittävää, koska pedolla ei ole sen lisäksi enää muita päitä. Pedon seitsemäs pää on edelleen vallassa, kun Kristus ja hänen taivaassa olevat joukkonsa tuhoavat sen ja koko pedon. * (Ilm. 13:1, 2; 17:13, 14.)

MITÄ POHJOISEN KUNINGAS TEKEE LÄHITULEVAISUUDESSA?

13–14. Kuka on ”Magogin maan Gog”, ja mikä ehkä saa Gogin hyökkäämään Jumalan kansaa vastaan?

13 Hesekielin kirjan profetia auttaa meitä ymmärtämään, mitä mahdollisesti tapahtuu ennen kuin pohjoisen kuningas ja etelän kuningas tuhotaan. Näyttää siltä, että Hesekielin 38:10–23:ssa, Danielin 2:43–45:ssä ja 11:44–12:1:ssä sekä Ilmestyksen 16:13–16, 21:ssä puhutaan samasta ajanjaksosta ja samoista tapahtumista. Jos näin on, voimme odottaa asioiden etenevän tavalla, jota kuvaillaan seuraavaksi.

14 Jolloinkin suuren ahdingon alkamisen jälkeen ”koko asutun maan kuninkaat” muodostavat kansakuntien liittouman (Ilm. 16:13, 14; 19:19). Raamatussa tästä liittoumasta käytetään nimitystä ”Magogin maan Gog” (Hes. 38:2). Kansakuntien liittouma ryhtyy lopulliseen suurhyökkäykseen Jumalan kansaa vastaan. Mikä saa Gogin hyökkäämään? Kun apostoli Johannes kuvaili tuota aikaa, hän kertoi, että Jumalan vihollisten päälle satoi epätavallisen suuria rakeita. Vertauskuvallinen raesade voi tarkoittaa voimakasta tuomiosanomaa, jota Jehovan kansa julistaa. Ehkä juuri tämä sanoma saa Magogin Gogin hyökkäämään Jumalan kansaa vastaan tarkoituksenaan tuhota se perin pohjin. (Ilm. 16:21.)

15–16. a) Mistä tapahtumasta Danielin 11:44, 45:ssä mahdollisesti puhutaan? b) Mitä tapahtuu pohjoisen kuninkaalle ja muille Magogin Gogiin kuuluville kansakunnille?

15 Voimakkaan tuomiosanoman julistaminen ja Jumalan vihollisten lopullinen hyökkäys saattavat olla samoja tapahtumia, joista puhutaan Danielin 11:44, 45:ssä. (Lue.) Daniel sanoo, että ”idästä ja pohjoisesta tulevat sanomat järkyttävät” pohjoisen kuningasta ja että ”hän lähtee liikkeelle suuren raivon vallassa”. Pohjoisen kuningas aikoo ”tuhota monia”, joilla tarkoitetaan ilmeisesti Jehovan palvelijoita. * Daniel kuvailee tässä mahdollisesti lopullista suurhyökkäystä Jumalan kansaa vastaan.

16 Pohjoisen kuninkaan ja maailman muiden valtioiden hyökkäys saa kaikkivaltiaan Jumalan vihastumaan, ja siitä alkaa Harmageddonin sota (Ilm. 16:14, 16). Tuolloin pohjoisen kuningas – ja muut Magogin Gogiin kuuluvat kansakunnat – ”tulee aina loppuunsa asti, eikä kukaan auta häntä” (Dan. 11:45).

Harmageddonin sodassa Jeesus Kristus ja hänen taivaassa olevat armeijansa tuhoavat Saatanan maailman ja pelastavat Jumalan kansan. (Ks. kpl 17.)

17. Kuka on ”suuri ruhtinas” Mikael, josta puhutaan Danielin 12:1:ssä, ja mitä hän tekee nykyään ja lähitulevaisuudessa?

17 Heti seuraavaksi Danielin profetiassa paljastetaan lisää yksityiskohtia siitä, miten pohjoisen kuningas ja hänen liittolaisensa tulevat loppuunsa ja miten me voimme pelastua. (Lue Danielin 12:1.) Mitä tämä profetian osa tarkoittaa? Hallitsevaa Kuningastamme, Kristusta Jeesusta, sanotaan myös Mikaeliksi. Hän on ”seisonut [Jumalan] kansan puolella” siitä lähtien kun hänen valtakuntansa perustettiin taivaassa vuonna 1914. Lähitulevaisuudessa hän ”nousee” eli ryhtyy merkittäviin toimiin Harmageddonin sodassa. Tähän taisteluun huipentuu se, mitä Daniel sanoo historian pahimmaksi ”ahdingon ajaksi”. Ilmestyskirjassa olevassa Johanneksen profetiassa aikaa, joka johtaa tuohon taisteluun, kutsutaan ”suureksi ahdingoksi”. (Ilm. 6:2; 7:14.)

ONKO SINUN NIMESI ”KIRJOITETTU KIRJAAN”?

18. Miksi voimme suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti?

18 Voimme suhtautua tulevaisuuteen luottavaisesti, koska sekä Daniel että Johannes vakuuttavat, että ne, jotka pysyvät uskollisina Jehovalle ja Jeesukselle, selviytyvät tästä ennennäkemättömästä ahdingon ajasta. Daniel sanoo, että elossa säilyvien nimet ”on kirjoitettu kirjaan” (Dan. 12:1). Mitä meidän pitää tehdä, jotta saisimme nimemme tuohon kirjaan? Toiminnastamme täytyy näkyä selvästi, että uskomme Jeesukseen, Jumalan Karitsaan (Joh. 1:29). Menemme kasteelle osoitukseksi siitä, että olemme vihkiytyneet Jumalalle (1. Piet. 3:21). Lisäksi tuemme Jumalan valtakuntaa auttamalla parhaamme mukaan toisia saamaan tietoa Jehova Jumalasta.

19. Mitä meidän tulisi tehdä nyt ja miksi?

19 Nyt on aika kasvattaa luottamusta Jehovaan ja hänen uskollisista palvelijoistaan koostuvaan järjestöön. Nyt on aika tukea Jumalan valtakuntaa. Jos toimimme näin, olemme turvassa, kun Jumalan valtakunta tuhoaa pohjoisen kuninkaan ja etelän kuninkaan.

LAULU 132 Voittolaulu

^ kpl 5 Kuka ”pohjoisen kuningas” on nykyään, ja miten hän tulee loppuunsa? Vastaukset näihin kysymyksiin voivat vahvistaa uskoamme ja auttaa meitä valmistautumaan koettelemuksiin, joita kohtaamme lähitulevaisuudessa.

^ kpl 12 Danielin 2:36–45:tä ja Ilmestyksen 13:1, 2:ta käsitellään yksityiskohtaisesti Vartiotornissa 15.6.2012 s. 7–19.

^ kpl 15 Aiheesta lisää: Vartiotorni 15.5.2015 s. 29–30.