TUTKITTAVA KIRJOITUS 21

Jehova antaa sinulle voimaa

Jehova antaa sinulle voimaa

”Silloin kun olen heikko, olen voimakas.” (2. KOR. 12:10)

LAULU 73 Anna meille rohkeutta

ESITTELY *

1–2. Millaisia vaikeuksia monet todistajat kohtaavat?

APOSTOLI Paavali kannusti Timoteusta ja laajemmassa merkityksessä kaikkia kristittyjä hoitamaan palvelustehtävänsä perusteellisesti (2. Tim. 4:5). Otamme Paavalin kehotuksen vakavasti. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, ja monista veljistä ja sisarista kenttätyön tekeminen voi olla pelottavaa (2. Tim. 4:2). Ajattele esimerkiksi niitä veljiä ja sisaria, jotka asuvat maissa, joissa työtämme on rajoitettu tai se on jopa kielletty. He tekevät kenttätyötä vapautensa uhalla!

2 Jehovan palvelijat joutuvat kohtaamaan monenlaisia ongelmia, jotka voivat lannistaa heitä. Monien täytyy esimerkiksi tehdä pitkää päivää töissä voidakseen elättää perheensä. He haluaisivat tehdä enemmän palveluksessa, mutta loppuviikosta heidän energiansa on vähissä. Toisten mahdollisuuksia rajoittaa krooninen sairaus tai korkea ikä, ja jotkut heistä eivät pysty edes liikkumaan kotinsa ulkopuolella. Tämän lisäksi jotkut joutuvat jatkuvasti kamppailemaan arvottomuuden tunteiden kanssa. Lähi-idässä asuva sisar nimeltä Mary * sanoo: ”Kun taistelen kielteisiä tunteita vastaan, se vie minulta niin paljon voimia, että olen henkisesti aivan loppu. Sen jälkeen tunnen syyllisyyttä siitä, että se vei aikaa ja energiaa pois palveluksesta.”

3. Mitä tässä kirjoituksessa tarkastellaan?

3 Onpa meillä millaisia vaikeuksia tahansa, Jehova voi antaa meille voimaa jatkaa eteenpäin ja palvella häntä omissa olosuhteissamme. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan sitä, miten Jehova voi vahvistaa meitä. Katsotaan kuitenkin ensin, miten hän auttoi Paavalia ja Timoteusta huolehtimaan palvelustehtävästään vaikeuksista huolimatta.

VOIMAA KENTTÄTYÖHÖN

4. Mitä vaikeuksia Paavalilla oli?

4 Paavalin elämässä oli monenlaisia vaikeuksia. Hän tarvitsi voimaa erityisesti silloin, kun häntä piestiin ja kivitettiin ja kun hän joutui vankilaan. (2. Kor. 11:23–25.) Paavali kertoi avoimesti, että ajoittain hän joutui taistelemaan kielteisiä tunteita vastaan (Room. 7:18, 19, 24). Hän kärsi myös jonkinlaisesta terveysongelmasta, joka oli hänelle kuin ”piikki lihassa”, ja hän olisi kovasti toivonut, että Jehova olisi poistanut sen (2. Kor. 12:7, 8).

Mikä auttoi Paavalia huolehtimaan palvelustehtävästään? (Ks. kpl:t 5–6.) *

5. Mitä Paavali sai aikaan vaikeuksista huolimatta?

5 Kaikista vaikeuksistaan huolimatta Paavali pystyi jatkamaan palvelustaan, koska Jehova voimisti häntä. Ajattelehan, mitä kaikkea Paavali sai aikaan. Esimerkiksi ollessaan kotiarestissa Roomassa hän puolusti innokkaasti hyvää uutista juutalaisten johtajien ja mahdollisesti myös viranomaisten edessä (Apt. 28:17; Fil. 4:21, 22). Hän saarnasi monille pretoriaanikaartiin kuuluville ja kaikille, jotka vierailivat hänen luonaan (Apt. 28:30, 31; Fil. 1:13). Noihin aikoihin Paavali kirjoitti Jumalan hengen ohjauksessa myös kirjeitä, jotka hyödyttävät kristittyjä vielä nykyäänkin. Lisäksi Paavalin esimerkki vaikutti Rooman kristittyihin siten, että he olivat ”entistä rohkeampia puhumaan Jumalan sanaa pelottomasti” (Fil. 1:14). Vaikka Paavali ei aina pystynyt tekemään kaikkea, mitä olisi halunnut, hän teki sen, minkä voi, ja se ”edisti hyvän uutisen leviämistä” (Fil. 1:12).

6. Minkä ansiosta Paavali pystyi 2. Korinttilaiskirjeen 12:9, 10:n mukaan huolehtimaan palvelustehtävästään?

6 Paavali ymmärsi, että kaikki se, mitä hän pystyi tekemään palveluksessa, oli Jehovan ansiota, ei hänen omaansa. Hän sanoi, että Jumalan voima on ”vahvimmillaan heikkoudessa”. (Lue 2. Korinttilaiskirjeen 12:9, 10.) Pyhän henkensä avulla Jehova antoi Paavalille voimaa huolehtia palvelustehtävästään vainosta, vankeudesta ja muista vaikeuksista huolimatta.

Mikä auttoi Timoteusta huolehtimaan palvelustehtävästään? (Ks. kpl 7.) *

7. Mitä vaikeuksia Timoteuksen piti voittaa voidakseen huolehtia palvelustehtävästään?

7 Myös Paavalin nuoremman ystävän Timoteuksen täytyi tukeutua Jumalan voimaan palveluksessa. Timoteus oli Paavalin mukana pitkillä lähetysmatkoilla, ja lisäksi Paavali lähetti hänet rohkaisemaan muitakin seurakuntia (1. Kor. 4:17). Timoteuksella saattoi olla riittämättömyyden tunteita. Ehkä juuri siksi Paavali kannusti häntä sanoen: ”Kenenkään ei pidä koskaan halveksia sinua siksi, että olet nuori.” (1. Tim. 4:12.) Kaiken lisäksi Timoteuksella oli myös oma piikki lihassa, nimittäin ”jatkuvia terveysongelmia” (1. Tim. 5:23). Timoteus tiesi kuitenkin, että Jehovan voimakas pyhä henki antaisi hänelle tarvittavaa voimaa kertoa hyvää uutista ja palvella veljiä ja sisaria (2. Tim. 1:7).

VOIMAA PYSYÄ USKOLLISENA VAIKEUKSISTA HUOLIMATTA

8. Miten Jehova vahvistaa palvelijoitaan nykyään?

8 Nykyään Jehova antaa palvelijoilleen ”voimaa, joka ylittää tavanomaisen”, jotta he voivat jatkaa hänen palvelemistaan uskollisesti (2. Kor. 4:7). Seuraavaksi käsitellään neljää keinoa, joilla Jehova voi vahvistaa meitä ja auttaa meitä pysymään uskollisina: rukous, Raamattu, veljet ja sisaret sekä kenttätyö.

Jehova vahvistaa meitä rukouksen välityksellä. (Ks. kpl 9.)

9. Miten rukous voi auttaa meitä?

9 Voimaa rukouksesta. Efesolaiskirjeen 6:18:ssa Paavali kannustaa meitä rukoilemaan Jumalaa ”joka tilanteessa”. Jumala vastaa rukouksiimme antamalla meille voimaa. Boliviassa asuva veli nimeltä Jonnie sai kokea tämän, kun hänellä oli erityisen vaikea vaihe elämässään. Hänen vaimonsa ja molemmat vanhempansa sairastuivat vakavasti samaan aikaan. Jonniella oli täysi työ pitää kaikista kolmesta huolta. Sitten hänen äitinsä kuoli, ja kesti kauan, ennen kuin hänen vaimonsa ja isänsä toipuivat sairauksistaan. Jonnie muistelee: ”Kun tunsin musertuvani huolten alle, sain aina apua yksityiskohtaisista rukouksista.” Jehova antoi Jonnielle voimaa kestää. Boliviassa asuva Ronald-niminen vanhin sai tietää, että hänen äidillään oli syöpä. Vain kuukautta myöhemmin hänen äitinsä kuoli. Ronald kertoo, mikä auttoi häntä kestämään: ”Rukouksessa voin kertoa Jehovalle kaiken, myös syvimmät tunteeni. Tiedän, että hän ymmärtää minua paremmin kuin kukaan muu, jopa paremmin kuin minä itse.” Joskus meistä voi tuntua, ettemme kestä enää tai ettemme tiedä, mitä rukoilla. Jehova kuitenkin pyytää meitä rukoilemaan häntä silloinkin, kun meidän on vaikea pukea sanoiksi ajatuksiamme ja tunteitamme. (Room. 8:26, 27.)

Jehova vahvistaa meitä Raamatun välityksellä. (Ks. kpl 10.)

10. Miksi meidän on tärkeää lukea Raamattua ja miettiä lukemaamme, kuten Heprealaiskirjeen 4:12 osoittaa?

10 Voimaa Raamatusta. Me voimme Paavalin tavoin saada voimaa ja lohdutusta Raamatusta (Room. 15:4). Kun luemme Raamattua ja mietimme lukemaamme, Jehova voi pyhän henkensä avulla auttaa meitä ymmärtämään, miten sen sanat soveltuvat omaan tilanteeseemme. (Lue Heprealaiskirjeen 4:12.) Aiemmin mainittu Ronald sanoo: ”Olen iloinen, että otin tavaksi lukea Raamattua joka ilta. Mietiskelen usein Jehovan ominaisuuksia ja sitä, miten huomaavaisesti hän kohteli palvelijoitaan. Saan siitä paljon voimaa.”

11. Miten Raamattu vahvisti surevaa sisarta?

11 Kun mietimme sitä, mitä luemme Raamatusta, voimme suhtautua tasapainoisemmin ongelmiimme. Esimerkiksi eräs sureva leski sai tilanteessaan apua Raamatusta. Eräs vanhin ehdotti, että sisar voisi lukea Jobin kirjaa. Sitä lukiessaan sisar alkoi aluksi kritisoida mielessään Jobin väärää asennetta ja ajatella, ettei Jobin olisi pitänyt olla niin negatiivinen. Mutta sitten hän tajusi, että oikeastaan hänen oma asenteensa oli samanlainen kuin Jobilla. Tämä auttoi häntä muuttamaan ajattelutapaansa ja käsittelemään sitä tuskaa, jonka hänen miehensä menettäminen aiheutti.

Jehova vahvistaa meitä veljien ja sisarten välityksellä. (Ks. kpl 12.)

12. Miten Jehova vahvistaa meitä veljien ja sisarten välityksellä?

12 Voimaa veljiltä ja sisarilta. Yksi keino, jolla Jehova vahvistaa meitä, on toiset kristityt. Paavali kirjoitti, että hän kaipasi veljien ja sisarten kanssa kokemaansa ”keskinäistä rohkaisua” (Room. 1:11, 12). Aiemmin mainittu Mary arvostaa kovasti ystävien seuraa. Hän sanoo: ”Jehova on rohkaissut minua sellaisten veljien ja sisarten välityksellä, jotka eivät edes tienneet mitään ongelmistani. He ovat sanoneet jotain kannustavaa tai lähettäneet kortin, ja se on ollut juuri sitä, mitä tuossa tilanteessa tarvitsin. Myös se on auttanut, että olen voinut avautua sisarille, joilla on ollut samanlaisia vaikeuksia, ja olen oppinut heidän kokemuksistaan. Lisäksi vanhimmat saavat minut aina tuntemaan, että olen tärkeä osa seurakuntaa.”

13. Miten voimme rohkaista toisiamme kokouksissa?

13 Kokouksissa meillä on hyvä mahdollisuus rohkaista toisiamme. Voisitko ottaa aloitteen ja ilmaista toisille, miten paljon välität heistä ja arvostat heitä? Esimerkiksi vanhin nimeltä Peter sanoi ennen kokousta eräälle sisarelle, jolla on ei-uskova puoliso: ”Et usko, miten rohkaisevaa on nähdä sinua aina kokouksissa. Sinun kaikki kuusi lastasi ovat aina siisteissä vaatteissa ja valmiina vastaamaan.” Silmät kyynelissä sisar vastasi: ”Et arvaakaan, kuinka paljon tarvitsin tuota juuri tänään.”

Jehova vahvistaa meitä kenttätyön välityksellä. (Ks. kpl 14.)

14. Millainen vaikutus kenttätyöllä on meihin?

14 Voimaa kenttätyöstä. Hyvän uutisen kertominen virkistää meitä riippumatta siitä, kuunnellaanko meitä vai ei (Sananl. 11:25). Stacy-niminen sisar on kokenut, miten vahvistavaa kenttätyö voi olla. Hän oli järkyttynyt, kun eräs hänen perheenjäsenensä erotettiin. Stacy ei meinannut päästä yli siitä ajatuksesta, olisiko hän voinut tehdä enemmän perheenjäsenensä auttamiseksi. Mikä paransi hänen oloaan? Hän teki kenttätyötä, ja se sai hänet kääntämään huomionsa alueen ihmisiin, jotka tarvitsivat apua. Hän sanoo: ”Noihin aikoihin Jehova siunasi minua niin, että sain johtaa raamattukurssia naiselle, joka edistyi nopeasti. Se rohkaisi minua valtavasti. Kenttätyö on tärkein tasapainottava tekijä elämässäni.”

15. Mitä opit Maryn sanoista?

15 Toisista tuntuu, että olosuhteidensa vuoksi he eivät voi tehdä paljoakaan kenttätyössä. Jos sinusta tuntuu tältä, muista, että Jehova on tyytyväinen, kun teet parhaasi. Aiemmin mainitulla Marylla oli riittämättömyyden tunteita, kun hän muutti vieraskieliselle alueelle. Mary sanoo: ”Jonkin aikaa meni niin, että kokouksissa pystyin vain antamaan hyvin yksinkertaisia vastauksia tai lukemaan raamatunjakeen ja kentällä pystyin vain tarjoamaan traktaattia.” Hän vertasi itseään niihin, jotka puhuivat kieltä sujuvasti, ja hänestä tuntui, ettei hän ollut tarpeeksi hyvä. Hän kuitenkin muutti näkökulmaansa ja ymmärsi, että Jehova voi käyttää häntä hänen puutteellisesta kielitaidostaan huolimatta. ”Raamatun totuudet ovat kauniin yksinkertaisia, ja ne voivat muuttaa ihmisen elämän”, hän sanoo.

16. Miten ne, jotka eivät pysty liikkumaan kotinsa ulkopuolella, voivat saada voimaa?

16 Jehova arvostaa sitä, että haluamme osallistua kenttätyöhön, vaikkemme pystyisikään liikkumaan kotimme ulkopuolella. Hän voi avata meille mahdollisuuksia todistaa hoitohenkilökunnalle tai muille, jotka käyvät auttamassa meitä. Saatamme lannistua, jos vertaamme sitä, mitä nyt teemme, siihen, mitä olemme aiemmin pystyneet tekemään. Mutta kun huomaamme, miten Jehova auttaa meitä nyt, saamme voimaa kestää minkä tahansa koettelemuksen ja säilyttää ilon.

17. Miten Saarnaajan 11:6 osoittaa, että meidän kannattaa jatkaa kenttätyötä, vaikkemme näkisi heti tuloksia?

17 Emme voi tietää, mitkä kylvämistämme totuuden siemenistä alkavat itää. (Lue Saarnaajan 11:6.) Kahdeksankymmenen ikäinen sisar nimeltä Barbara todistaa säännöllisesti puhelimitse ja kirjeitse. Hän laittoi yhden kirjeen mukaan Vartiotornin 1.3.2014, jossa oli artikkeli ”Mitä Jumala on tehnyt hyväksesi?” Tietämättään Barbara lähetti kirjeen avioparille, joka ei enää palvellut Jehovaa. Pariskunta luki lehden yhä uudelleen, ja miehestä tuntui kuin Jehova olisi puhunut suoraan hänelle. He alkoivat käydä kokouksissa, ja aikanaan heistä tuli taas Jehovan todistajia – yli 27 vuoden tauon jälkeen. Kuvittele, miten hyvältä Barbarasta tuntui, kun hän näki, mitä tuo yksi kirje sai aikaan.

Jehova vahvistaa meitä 1) rukouksen, 2) Raamatun, 3) veljien ja sisarten sekä 4) kenttätyön välityksellä. (Ks. kpl:t 9–10, 12, 14.)

18. Miten voimme saada Jehovalta voimaa?

18 Jehova antaa meille voimaa monilla tavoilla. Niitä ovat esimerkiksi rukous, Raamattu, veljet ja sisaret sekä kenttätyö. Kun käytämme näitä lahjoja, osoitamme luottavamme Jehovan kykyyn ja haluun auttaa meitä. Meillä on kaikki syyt turvautua aina taivaalliseen Isäämme, joka haluaa ”käyttää voimaansa niiden hyväksi, jotka ovat omistautuneet hänelle koko sydämestään” (2. Aik. 16:9).

LAULU 38 Hän tekee sinut vahvaksi

^ kpl 5 Elämme vaikeita aikoja, mutta Jehova auttaa meitä kestämään. Tässä kirjoituksessa käsitellään sitä, miten Jehova auttoi apostoli Paavalia ja Timoteusta jatkamaan palvelustaan vaikeuksista huolimatta. Tarkastelemme myös neljää keinoa, joiden avulla Jehova auttaa meitä kestämään.

^ kpl 2 Nimi on muutettu.

^ kpl 53 KUVA: Ollessaan kotiarestissa Roomassa Paavali kirjoittaa kirjeitä seurakunnille ja kertoo hyvää uutista niille, jotka vierailevat hänen luonaan.

^ kpl 55 KUVA: Timoteus vierailee seurakunnissa ja rohkaisee veljiä.