Onko Raamattu muuttunut?

Onko Raamattu muuttunut?

 Ei. Muinaisten käsikirjoitusten tarkastelu osoittaa, että Raamatun teksti ei ole käytännöllisesti katsoen muuttunut, vaikka sitä on vuosituhansien aikana jäljennetty helposti tuhoutuville materiaaleille.

Eikö jäljentämisessä tosiaan ole koskaan tapahtunut virheitä?

 Tuhansia Raamatun vanhoja käsikirjoituksia on löydetty. Niissä on joitakin eroavuuksia, mikä osoittaa, että jäljentämisessä on tapahtunut virheitä. Suurin osa näistä eroavuuksista on vähäisiä, eivätkä ne muuta tekstin merkitystä. Jotkin eroavuuksista ovat merkittävämpiä, ja joukossa on tapauksia, joissa näyttää siltä, että joku on jo kauan sitten tarkoituksellisesti yrittänyt muuttaa Raamatun tekstiä. Seuraavassa kaksi esimerkkiä:

  1.   Joissakin vanhoissa raamatunkäännöksissä 1. Johanneksen kirjeen 5:7:ssä on seuraavat sanat: ”taivaassa: Isä, Sana ja Pyhä Henki, ja ne kolme yksi ovat.” Luotettavat käsikirjoitukset osoittavat kuitenkin, että näitä sanoja ei ollut alkuperäisessä tekstissä vaan ne on lisätty myöhemmin. a Sen vuoksi nuo sanat onkin jätetty pois nykyaikaisista luotettavista raamatunkäännöksistä.

  2.   Jumalan nimi esiintyy tuhansia kertoja Raamatun vanhoissa käsikirjoituksissa. Silti se on monissa raamatunkäännöksissä korvattu muilla sanoilla, kuten ”Herra” tai ”Jumala”.

Mistä tiedämme, ettei Raamatun tekstistä löydetä tulevaisuudessa vielä paljon virheitä?

 Nykyään tunnetaan niin monia Raamatun käsikirjoituksia, että virheet voidaan havaita helpommin kuin koskaan. b Mitä näiden käsikirjoitusten vertailu osoittaa nykyisen Raamatun luotettavuudesta?

  •   Tutkija William Green totesi Raamatun heprealaisista kirjoituksista eli niin sanotusta Vanhasta testamentista: ”Voidaan huoleti sanoa, että mitään muuta vanhaa teosta ei ole välitetty edelleen niin täsmällisesti.”

  •   Raamatunoppinut Frederick Bruce sanoi Raamatun kreikkalaisista kirjoituksista eli niin sanotusta Uudesta testamentista: ”Uuden testamentin puolesta on paljon enemmän todisteita kuin monien klassisten kirjailijoiden teosten, joiden aitoutta kukaan ei edes unissaan kiistäisi.”

  •   Raamatun käsikirjoitusten asiantuntija Sir Frederic Kenyon totesi, että ihminen ”voi ottaa koko Raamatun käteensä ja sanoa pelottomasti ja epäröimättä, että hän pitää siinä aitoa Jumalan sanaa, joka on säilynyt sukupolvelta toiselle läpi vuosisatojen, ilman että siitä olisi hävinnyt mitään olennaista”.

Mitä muita perusteita meillä on luottaa siihen, että Raamatun teksti on välitetty meille tarkasti?

a Näitä sanoja ei ole Codex Sinaiticuksessa, Codex Alexandrinuksessa, Codex Vaticanuksessa, latinalaisessa Vulgatassa, Philoxeniana-Harclensiksen syyrialaisessa tekstissä eikä syyrialaisessa Pešittassa.

b Esimerkiksi Raamatun kreikkalaisista kirjoituksista eli niin sanotun Uuden testamentin tekstistä on löydetty yli 5000 käsikirjoitusta.

c Raamattu osoittaa, että sellaisetkaan ihmiset, jotka edustavat Jumalaa, eivät ole erehtymättömiä. Raamatussa todetaan realistisesti: ”Ei ole ihmistä, joka ei syntiä tee.” (1. Kuninkaiden kirja 8:46.)

d Vaikka Jumala ei sanellutkaan Raamatun sisältöä sana sanalta, Raamattu osoittaa, että hän ohjasi sen kirjoittajien ajatuksia (2. Timoteukselle 3:16, 17; 2. Pietarin kirje 1:21).