ΤΜΗΜΑ 4

Ο Θεός Κάνει Διαθήκη με τον Αβραάμ

Ο Θεός Κάνει Διαθήκη με τον Αβραάμ

Ο Αβραάμ υπακούει στον Θεό με πίστη, και ο Ιεχωβά υπόσχεται να τον ευλογήσει και να πληθύνει τους απογόνους του

ΕΙΧΑΝ περάσει περίπου 350 χρόνια από τον Κατακλυσμό των ημερών του Νώε. Ο πατριάρχης Αβραάμ ζούσε στην ακμάζουσα πόλη Ουρ, στην περιοχή του σημερινού Ιράκ. Ο Αβραάμ ήταν άνθρωπος εξαιρετικής πίστης. Τώρα, όμως, η πίστη του δοκιμάστηκε.

Ο Ιεχωβά είπε στον Αβραάμ να φύγει από τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και να μετοικήσει σε ξένη γη, η οποία αποδείχτηκε ότι ήταν η Χαναάν. Ο Αβραάμ υπάκουσε χωρίς δισταγμό. Πήρε μαζί του το σπιτικό του, ανάμεσα σε άλλους τη σύζυγό του τη Σάρρα και τον ανιψιό του τον Λωτ, και έπειτα από το μακρύ ταξίδι άρχισε να κατοικεί σε σκηνές στη Χαναάν. Σε μια διαθήκη που σύναψε με τον Αβραάμ, ο Ιεχωβά τού υποσχέθηκε ότι θα τον έκανε μεγάλο έθνος, ότι όλες οι οικογένειες της γης θα ευλογούνταν μέσω αυτού και ότι οι απόγονοί του θα έπαιρναν στην κατοχή τους τη γη Χαναάν.

Ο Αβραάμ και ο Λωτ ευημέρησαν, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν τεράστια ποίμνια προβάτων και κοπάδια βοοειδών. Ενεργώντας με ανιδιοτέλεια, ο Αβραάμ άφησε τον Λωτ να επιλέξει όποια περιοχή επιθυμούσε. Ο Λωτ διάλεξε την εύφορη περιφέρεια του Ιορδάνη Ποταμού και εγκαταστάθηκε κοντά στην πόλη των Σοδόμων. Οι άντρες των Σοδόμων, όμως, ήταν ανήθικοι​—αμάρταναν χονδροειδώς εναντίον του Ιεχωβά.

Αργότερα, ο Ιεχωβά Θεός διαβεβαίωσε τον Αβραάμ ότι οι απόγονοί του θα γίνονταν τόσο πολυάριθμοι όσο τα άστρα του ουρανού. Ο Αβραάμ έθεσε πίστη σε αυτή την υπόσχεση. Ωστόσο, η αγαπημένη σύζυγος του Αβραάμ, η Σάρρα, παρέμενε άτεκνη. Τότε, ενώ ο Αβραάμ ήταν 99 χρονών και η Σάρρα πλησίαζε τα 90, ο Θεός είπε στον Αβραάμ ότι εκείνος και η Σάρρα θα αποκτούσαν γιο. Πράγματι, όπως το είπε ο Θεός, η Σάρρα γέννησε τον Ισαάκ. Ο Αβραάμ απέκτησε και άλλα παιδιά, αλλά ο Ελευθερωτής για τον οποίο δόθηκε η υπόσχεση στην Εδέμ θα ερχόταν μέσω του Ισαάκ.

Στο μεταξύ, ο Λωτ και η οικογένειά του ζούσαν στα Σόδομα, αλλά ο δίκαιος Λωτ δεν έγινε σαν τους ανήθικους κατοίκους εκείνης της πόλης. Όταν ο Ιεχωβά αποφάσισε να εκτελέσει κρίση εναντίον των Σοδόμων, έστειλε νωρίτερα αγγέλους να προειδοποιήσουν τον Λωτ για την επικείμενη καταστροφή. Οι άγγελοι παρότρυναν επιτακτικά τον Λωτ και την οικογένειά του να φύγουν από τα Σόδομα και να μην κοιτάξουν πίσω. Τότε ο Θεός έκανε να βρέξει φωτιά και θειάφι πάνω στα Σόδομα και στη γειτονική πονηρή πόλη των Γομόρρων, καταστρέφοντας όλους τους κατοίκους τους. Ο Λωτ και οι δύο κόρες του διέφυγαν. Αλλά η σύζυγος του Λωτ κοίταξε πίσω, ίσως νιώθοντας λαχτάρα για τα πράγματα που είχε εγκαταλείψει. Αυτή την ανυπακοή την πλήρωσε με τη ζωή της.

—Βασίζεται στα εδάφια Γένεση 11:10–19:38.