ΤΜΗΜΑ 24

Ο Παύλος Γράφει στις Εκκλησίες

Ο Παύλος Γράφει στις Εκκλησίες

Οι επιστολές του Παύλου ενισχύουν τη Χριστιανική οργάνωση

Η ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ Χριστιανική εκκλησία επρόκειτο να παίξει σπουδαίο ρόλο στην εκπλήρωση του σκοπού του Ιεχωβά. Αλλά οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα δέχτηκαν γρήγορα επίθεση. Θα κρατούσαν την ακεραιότητά τους στον Θεό παρότι αντιμετώπιζαν διωγμό από έξω και άλλους πιο ύπουλους κινδύνους από μέσα; Οι Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές περιέχουν 21 επιστολές που πρόσφεραν απαραίτητες συμβουλές και ενθάρρυνση.

Οι δεκατέσσερις επιστολές​—από την Επιστολή προς τους Ρωμαίους ως την Επιστολή προς τους Εβραίους​—γράφτηκαν από τον απόστολο Παύλο. Αυτές οι επιστολές φέρουν το όνομα εκείνων στους οποίους απευθύνονται​—είτε πρόκειται για ένα άτομο είτε για τα μέλη μιας συγκεκριμένης εκκλησίας. Εξετάστε μερικά από τα θέματα που καλύπτονται στις επιστολές του Παύλου.

Νουθεσία για ζητήματα ηθικής και διαγωγής. Όσοι πορνεύουν ή μοιχεύουν ή πράττουν άλλες χονδροειδείς αμαρτίες «δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού». (Γαλάτες 5:19-21· 1 Κορινθίους 6:9-11) Οι λάτρεις του Θεού πρέπει να είναι ενωμένοι ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. (Ρωμαίους 2:11· Εφεσίους 4:1-6) Πρέπει να δαπανώνται με χαρά για να βοηθούν τους ομοπίστους τους που βρίσκονται σε ανάγκη. (2 Κορινθίους 9:7) «Να προσεύχεστε ακατάπαυστα», λέει ο Παύλος. Πράγματι, οι λάτρεις παρακινούνται να προσεύχονται από καρδιάς στον Ιεχωβά. (1 Θεσσαλονικείς 5:17· 2 Θεσσαλονικείς 3:1· Φιλιππησίους 4:6, 7) Για να ακούει ο Θεός τις προσευχές, αυτές πρέπει να αναπέμπονται με πίστη.​—Εβραίους 11:6.

Τι θα βοηθήσει τις οικογένειες να ευημερούν; Οι σύζυγοι πρέπει να αγαπούν τις γυναίκες τους όπως τα δικά τους σώματα. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν βαθύ σεβασμό για τους συζύγους τους. Τα παιδιά πρέπει να υπακούν στους γονείς τους, γιατί αυτό είναι ευάρεστο στον Θεό. Οι γονείς χρειάζεται να καθοδηγούν και να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στοργικά, χρησιμοποιώντας θεϊκές αρχές.​—Εφεσίους 5:22–6:4· Κολοσσαείς 3:18-21.

Διασαφήνιση του σκοπού του Θεού. Πολλές πτυχές του Μωσαϊκού Νόμου αποσκοπούσαν στο να προφυλάξουν και να καθοδηγήσουν τους Ισραηλίτες μέχρι τον ερχομό του Χριστού. (Γαλάτες 3:24) Ωστόσο, οι Χριστιανοί δεν χρειάζεται να τηρούν αυτόν το Νόμο προκειμένου να λατρεύουν τον Θεό. Γράφοντας στους Εβραίους​—Χριστιανούς με Ιουδαϊκό παρελθόν​—ο Παύλος διασαφήνισε σε μεγάλο βαθμό τη σημασία του Νόμου και το πώς εκπληρώνεται ο σκοπός του Θεού στο πρόσωπο του Χριστού. Ο Παύλος εξήγησε ότι διάφορες διευθετήσεις υπό εκείνον το Νόμο είχαν προφητική αξία. Παραδείγματος χάρη, οι θυσίες ζώων προσκίαζαν το θυσιαστικό θάνατο του Ιησού, ο οποίος θα επιτελούσε πραγματική συγχώρηση αμαρτιών. (Εβραίους 10:1-4) Μέσω του θανάτου του Ιησού, ο Θεός κατάργησε τη διαθήκη του Νόμου, διότι δεν ήταν πλέον απαραίτητη.​—Κολοσσαείς 2:13-17· Εβραίους 8:13.

Κατεύθυνση για τη σωστή εκκλησιαστική οργάνωση. Οι άντρες που έχουν την προθυμία να χειρίζονται ευθύνες μέσα στην εκκλησία πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλά ηθικά κριτήρια και να πληρούν πνευματικά προσόντα. (1 Τιμόθεο 3:1-10, 12, 13· Τίτο 1:5-9) Οι λάτρεις του Ιεχωβά Θεού πρέπει να συναθροίζονται τακτικά με τους ομοπίστους τους για να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. (Εβραίους 10:24, 25) Οι συναθροίσεις για λατρεία πρέπει να είναι εποικοδομητικές και διδακτικές.​—1 Κορινθίους 14:26, 31.

Όταν ο απόστολος Παύλος έγραψε τη δεύτερη από τις δύο επιστολές του προς τον Τιμόθεο, βρισκόταν ξανά στη Ρώμη. Ήταν φυλακισμένος και περίμενε τη δικαστική απόφαση. Μόνο λίγα θαρραλέα άτομα διακινδύνευσαν να τον επισκεφτούν. Ο Παύλος ήξερε ότι ο χρόνος που του απέμενε ήταν λίγος. «Έχω αγωνιστεί τον καλό αγώνα», είπε. «Έχω τρέξει τη διαδρομή μέχρι το τέρμα, έχω τηρήσει την πίστη». (2 Τιμόθεο 4:7) Πιθανώς λίγο αργότερα ο Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο. Αλλά οι επιστολές του αποστόλου καθοδηγούν τους αληθινούς λάτρεις του Θεού μέχρι σήμερα.

—Βασίζεται στις επιστολές Ρωμαίους, 1 Κορινθίους, 2 Κορινθίους, Γαλάτες, Εφεσίους, Φιλιππησίους, Κολοσσαείς, 1 Θεσσαλονικείς, 2 Θεσσαλονικείς, 1 Τιμόθεο, 2 Τιμόθεο, Τίτο, Φιλήμονα και Εβραίους.