Ο Ιεχωβά δίνει στον Βασιλιά Σολομώντα καρδιά σοφίας. Στη διάρκεια της βασιλείας του Σολομώντα, οι Ισραηλίτες απολαμβάνουν ανυπέρβλητη ειρήνη και ευημερία
ΠΩΣ θα ήταν η ζωή αν ένα ολόκληρο έθνος και ο ηγεμόνας του ακολουθούσαν ως Κυρίαρχό τους τον Ιεχωβά και υπάκουαν στους νόμους Του; Η απάντηση καταδείχτηκε στη διάρκεια της 40χρονης βασιλείας του Σολομώντα.
Προτού πεθάνει, ο Δαβίδ όρισε ως διάδοχό του το γιο του τον Σολομώντα. Σε ένα όνειρο, ο Θεός κάλεσε τον Σολομώντα να υποβάλει κάποιο αίτημα. Ο Σολομών ζήτησε σοφία και γνώση για να κρίνει το λαό δίκαια και σοφά. Ο Ιεχωβά ευαρεστήθηκε και έδωσε στον Σολομώντα καρδιά γεμάτη σοφία και κατανόηση. Ο Ιεχωβά τού υποσχέθηκε επίσης πλούτη, δόξα και μακροζωία, αν παρέμενε υπάκουος.
Ο Σολομών απέκτησε φήμη για τις σοφές κρίσεις του. Σε μια περίπτωση, δύο γυναίκες μάλωναν για ένα αρσενικό βρέφος, καθώς η καθεμιά ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του. Ο Σολομών διέταξε να κοπεί το βρέφος στα δύο και να δοθεί στην κάθε γυναίκα από μισό. Η πρώτη γυναίκα συμφώνησε, αλλά η πραγματική μητέρα ικέτευσε αμέσως να δοθεί το παιδί στην άλλη γυναίκα. Ο Σολομών διέκρινε τώρα καθαρά ότι η συμπονετική γυναίκα ήταν η μητέρα και έδωσε το βρέφος σε αυτήν. Σύντομα όλος ο Ισραήλ άκουσε για αυτή τη δικαστική απόφαση, και ο λαός αναγνώρισε ότι η σοφία του Θεού ήταν μέσα στον Σολομώντα.
Ένα από τα πιο μεγαλειώδη επιτεύγματα του Σολομώντα ήταν η οικοδόμηση του ναού του Ιεχωβά—ενός επιβλητικού κτίσματος στην Ιερουσαλήμ το οποίο επρόκειτο να αποτελεί το κέντρο της λατρείας στον Ισραήλ. Κατά την εγκαινίαση του ναού, ο Σολομών προσευχήθηκε: «Ορίστε! Οι ουρανοί, ναι, ο ουρανός των ουρανών, δεν μπορούν να σε χωρέσουν· πόσο λιγότερο, λοιπόν, αυτός ο οίκος που έχτισα!»—1 Βασιλέων 8:27.
Η φήμη του Σολομώντα εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες, φτάνοντας μάλιστα μέχρι τη Σεβά, στην Αραβία. Η βασίλισσα της Σεβά ταξίδεψε για να δει τη δόξα και τα πλούτη του Σολομώντα και να διαπιστώσει το βάθος της σοφίας του. Η βασίλισσα εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη σοφία του Σολομώντα και την ευημερία του Ισραήλ ώστε αίνεσε τον Ιεχωβά για το ότι είχε βάλει στο θρόνο έναν τόσο σοφό βασιλιά. Πράγματι, με την ευλογία του Ιεχωβά, η διακυβέρνηση του Σολομώντα υπήρξε η πιο ακμάζουσα και ειρηνική στην ιστορία του αρχαίου Ισραήλ.
Δυστυχώς, ο Σολομών δεν συνέχισε να ενεργεί σε αρμονία με τη σοφία του Ιεχωβά. Αψηφώντας την εντολή του Θεού, παντρεύτηκε εκατοντάδες γυναίκες, μεταξύ αυτών και πολλές οι οποίες λάτρευαν θεούς αλλοεθνών. Σταδιακά οι γυναίκες του έκαναν την καρδιά του να παρεκκλίνει από τον Ιεχωβά και τον έστρεψαν στην ειδωλολατρία. Ο Ιεχωβά είπε στον Σολομώντα ότι μέρος της βασιλείας θα αποσχιζόταν από αυτόν. Μόνο ένα τμήμα θα παρέμενε στην οικογένειά του, είπε ο Θεός, για χάρη του πατέρα του Σολομώντα, του Δαβίδ. Παρά την παρέκκλιση του Σολομώντα, ο Ιεχωβά παρέμεινε όσιος στη διαθήκη για Βασιλεία που είχε κάνει με τον Δαβίδ.