ΤΜΗΜΑ 5

Ο Θεός Ευλογεί τον Αβραάμ και την Οικογένειά Του

Ο Θεός Ευλογεί τον Αβραάμ και την Οικογένειά Του

Οι απόγονοι του Αβραάμ ευημερούν. Ο Θεός προστατεύει τον Ιωσήφ στην Αίγυπτο

Ο ΙΕΧΩΒΑ γνώριζε ότι Αυτός τον οποίο αγαπούσε περισσότερο θα έπρεπε να υποφέρει και να πεθάνει κάποια μέρα. Η προφητεία του εδαφίου Γένεση 3:15 υπαινισσόταν αυτή την αλήθεια. Μπορούσε να κάνει ο Θεός το ανθρώπινο γένος να καταλάβει πόσο ακριβά θα του στοίχιζε αυτός ο θάνατος; Η Αγία Γραφή μάς δίνει ένα ζωντανό παράδειγμα. Ο Θεός ζήτησε από τον Αβραάμ να θυσιάσει τον αγαπημένο του γιο, τον Ισαάκ.

Ο Αβραάμ είχε μεγάλη πίστη. Θυμηθείτε πως ο Θεός τού είχε υποσχεθεί ότι ο προειπωμένος Ελευθερωτής, ή αλλιώς το Σπέρμα, θα καταγόταν από τον Ισαάκ. Έχοντας εμπιστοσύνη ότι ο Θεός θα ανάσταινε τον Ισαάκ αν χρειαζόταν, ο Αβραάμ υπάκουσε και ήταν έτοιμος να θυσιάσει τον ίδιο του το γιο. Αλλά ένας άγγελος από τον Θεό σταμάτησε τον Αβραάμ εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Επαινώντας τον Αβραάμ για το ότι ήταν διατεθειμένος να προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο είχε, ο Θεός επανέλαβε τις υποσχέσεις Του προς αυτόν τον πιστό πατριάρχη.

Μεταγενέστερα, ο Ισαάκ απέκτησε δύο γιους, τον Ησαύ και τον Ιακώβ. Ανόμοια με τον Ησαύ, ο Ιακώβ εκτιμούσε τα πνευματικά πράγματα και ανταμείφθηκε για αυτό. Ο Θεός μετονόμασε τον Ιακώβ σε Ισραήλ, και οι 12 γιοι του Ισραήλ αποτέλεσαν τις κεφαλές των φυλών του Ισραήλ. Αλλά πώς έγινε μεγάλο έθνος εκείνη η οικογένεια;

Η ροή των γεγονότων άρχισε όταν οι περισσότεροι από αυτούς τους γιους ζήλεψαν το μικρότερο αδελφό τους, τον Ιωσήφ. Τον πούλησαν ως δούλο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην Αίγυπτο. Ο Θεός, όμως, ευλόγησε αυτόν τον πιστό και γενναίο νεαρό. Ο Ιωσήφ πέρασε φοβερές ταλαιπωρίες, αλλά στο τέλος τον ξεχώρισε ο Φαραώ, ο ηγεμόνας της Αιγύπτου, και του έδωσε μεγάλη εξουσία. Αυτό συνέβη την κατάλληλη στιγμή, διότι μια πείνα ανάγκασε τον Ιακώβ να στείλει μερικούς από τους γιους του στην Αίγυπτο για να αγοράσουν τρόφιμα​—και ο Ιωσήφ, όπως αποδείχτηκε, ήταν υπεύθυνος για όλη την τροφή! Έπειτα από μια συγκινητική επανένωση με τους μετανοημένους αδελφούς του, ο Ιωσήφ τούς συγχώρησε και κανόνισε να μετοικήσει όλη η οικογένεια στην Αίγυπτο. Τους παραχωρήθηκε μια εξαιρετική περιοχή, στην οποία μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται και να ευημερούν. Ο Ιωσήφ αντιλήφθηκε ότι ο Θεός είχε διευθετήσει τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του.

Ο ηλικιωμένος Ιακώβ πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στην Αίγυπτο, περιστοιχισμένος από την οικογένειά του που ολοένα και μεγάλωνε. Στην επιθανάτια κλίνη του, προείπε ότι το υποσχεμένο Σπέρμα, ή αλλιώς ο Ελευθερωτής, θα ήταν ένας ισχυρός Άρχοντας ο οποίος θα γεννιόταν στην οικογενειακή γραμμή του Ιούδα, ενός από τους γιους του. Έπειτα από χρόνια, προτού πεθάνει και ο ίδιος ο Ιωσήφ, προφήτευσε ότι κάποια μέρα ο Θεός θα έβγαζε την οικογένεια του Ιακώβ από την Αίγυπτο.

—Βασίζεται στο βιβλίο Γένεση, κεφάλαια 20 ως 50, και στα εδάφια Εβραίους 11:17-22.