ΤΜΗΜΑ 19

Ο Ιησούς Δίνει μια Προφητεία με Μεγάλες Προεκτάσεις

Ο Ιησούς Δίνει μια Προφητεία με Μεγάλες Προεκτάσεις

Ο Ιησούς επισημαίνει χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα σηματοδοτήσουν την παρουσία του με βασιλική εξουσία και την τελική περίοδο αυτού του συστήματος πραγμάτων

ΠΑΝΩ στο Όρος των Ελαιών, έχοντας πανοραμική θέα της Ιερουσαλήμ και του ναού της, τέσσερις από τους αποστόλους του Ιησού τον πλησίασαν ιδιαιτέρως και του ζήτησαν διευκρινίσεις για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει. Ο Ιησούς μόλις είχε πει ότι ο ναός στην Ιερουσαλήμ επρόκειτο να καταστραφεί. Και παλιότερα τους είχε μιλήσει για την «τελική περίοδο του συστήματος πραγμάτων». (Ματθαίος 13:40, 49) Τώρα οι απόστολοι ρώτησαν: «Ποιο θα είναι το σημείο της παρουσίας σου και της τελικής περιόδου του συστήματος πραγμάτων;»​—Ματθαίος 24:3.

Στην απάντησή του, ο Ιησούς περιέγραψε τι θα συνέβαινε πριν από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Αλλά τα λόγια του είχαν και άλλες προεκτάσεις. Η προφητεία του θα είχε μεταγενέστερα μια μεγαλύτερη εκπλήρωση σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Ιησούς προφήτευσε έναν συνδυασμό γεγονότων και παγκόσμιων συνθηκών που θα απάρτιζαν ένα σημείο. Αυτό το σημείο θα έδειχνε σε όσους βρίσκονταν στη γη ότι η παρουσία του Ιησού ως Βασιλιά στον ουρανό είχε αρχίσει. Με άλλα λόγια, το σημείο θα υποδείκνυε ότι ο Ιεχωβά Θεός είχε καταστήσει τον Ιησού Βασιλιά της από πολλού υποσχεμένης Μεσσιανικής Βασιλείας. Το σημείο θα σήμαινε ότι η Βασιλεία επρόκειτο σύντομα να απομακρύνει την πονηρία και να φέρει αληθινή ειρήνη στην ανθρωπότητα. Επομένως, τα όσα προείπε ο Ιησούς θα σηματοδοτούσαν τις τελευταίες ημέρες του παλιού συστήματος πραγμάτων​—των θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών συστημάτων που υπάρχουν τώρα​—και την αρχή ενός νέου.

Αναλύοντας τι θα συνέβαινε στη γη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ως Βασιλιά στον ουρανό, ο Ιησούς είπε ότι θα υπήρχαν διεθνείς πόλεμοι, πείνες, μεγάλοι σεισμοί και διαδεδομένες ασθένειες. Η ανομία θα αυξανόταν. Οι πραγματικοί μαθητές του Ιησού θα κήρυτταν τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού σε όλη τη γη. Όλα αυτά θα κλιμακώνονταν σε μια «μεγάλη θλίψη», τέτοια που δεν θα είχε συμβεί ποτέ προηγουμένως.​—Ματθαίος 24:21.

Πώς θα γνώριζαν οι ακόλουθοι του Ιησού πότε πλησιάζει αυτή η θλίψη; «Μάθετε . . . από τη συκιά», είπε ο Ιησούς. (Ματθαίος 24:32) Η εμφάνιση φύλλων στα κλαδιά της συκιάς αποτελεί αντιληπτό σημάδι ότι το καλοκαίρι πλησιάζει. Παρόμοια, το γεγονός ότι όλα αυτά που προείπε ο Ιησούς θα συνέβαιναν μέσα στην ίδια χρονική περίοδο θα αποτελούσε αναγνωρίσιμο σημάδι ότι το τέλος πλησιάζει. Κανένας εκτός από τον Πατέρα δεν γνώριζε την ακριβή ημέρα και ώρα έναρξης της μεγάλης θλίψης. Γι’ αυτό, ο Ιησούς παρότρυνε τους μαθητές του: «Να είστε άγρυπνοι, γιατί δεν γνωρίζετε πότε είναι ο προσδιορισμένος καιρός».​—Μάρκος 13:33.

—Βασίζεται στα βιβλία Ματθαίος, κεφάλαια 24 και 25, Μάρκος, κεφάλαιο 13, και Λουκάς, κεφάλαιο 21.

^ παρ. 14 Για μια περαιτέρω εξέταση της προφητείας του Ιησού, βλέπε το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;, κεφάλαιο 9, το οποίο είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.