ΤΜΗΜΑ 13

Καλοί και Κακοί Βασιλιάδες

Καλοί και Κακοί Βασιλιάδες

Ο Ισραήλ είναι διαιρεμένος. Στο διάβα των ετών, πολλοί βασιλιάδες κυβερνούν τους Ισραηλίτες, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άπιστοι. Η Ιερουσαλήμ καταστρέφεται από τους Βαβυλωνίους

ΟΠΩΣ ακριβώς είχε προείπει ο Ιεχωβά, ο Ισραήλ διαιρέθηκε μετά την παρέκκλιση του Σολομώντα από την αγνή λατρεία. Ο γιος και διάδοχός του, ο Ροβοάμ, ήταν σκληρός. Αντιδρώντας σε αυτό, δέκα από τις φυλές του Ισραήλ εξεγέρθηκαν και σχημάτισαν το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ. Δύο φυλές παρέμειναν όσιες στο βασιλιά που καθόταν στο θρόνο του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, σχηματίζοντας το νότιο βασίλειο του Ιούδα.

Και τα δύο βασίλεια είχαν πολυκύμαντη ιστορία, κάτι για το οποίο ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό οι άπιστοι και ανυπάκουοι βασιλιάδες. Ο Ισραήλ είχε ακόμη χειρότερη εξέλιξη από τον Ιούδα, διότι οι βασιλιάδες του προώθησαν εξαρχής την ψεύτικη λατρεία. Παρά τα δυναμικά έργα που έκαναν προφήτες όπως ο Ηλίας και ο Ελισαιέ​—και οι δύο ανέστησαν μάλιστα νεκρούς​—ο Ισραήλ επέστρεφε πάντα στην πορεία της πονηρίας. Τελικά, ο Θεός επέτρεψε να καταστραφεί το βόρειο βασίλειο από την Ασσυρία.

Ο Ιούδας συνέχισε να υπάρχει επί λίγο περισσότερο από έναν αιώνα μετά τον Ισραήλ, αλλά και αυτός υπέστη τη θεϊκή τιμωρία. Μόνο λίγοι βασιλιάδες του Ιούδα ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις των προφητών του Θεού και προσπάθησαν να επαναφέρουν το έθνος στον Ιεχωβά. Για παράδειγμα, ο Βασιλιάς Ιωσίας άρχισε να καθαρίζει τον Ιούδα από την ψεύτικη λατρεία και αποκατέστησε το ναό του Ιεχωβά. Όταν βρέθηκε ένα πρωτότυπο κείμενο του Νόμου του Θεού που δόθηκε μέσω του Μωυσή, ο Ιωσίας συγκινήθηκε βαθιά και γι’ αυτό ενέτεινε τη μεταρρυθμιστική του εκστρατεία.

Δυστυχώς, όμως, οι διάδοχοι του Ιωσία δεν ακολούθησαν το καλό παράδειγμα εκείνου του βασιλιά. Ως εκ τούτου, ο Ιεχωβά επέτρεψε στο έθνος της Βαβυλώνας να κατακτήσει τον Ιούδα, καταστρέφοντας την Ιερουσαλήμ και το ναό της. Οι επιζώντες οδηγήθηκαν εξόριστοι στη Βαβυλώνα. Ο Θεός προείπε ότι η εξορία θα διαρκούσε 70 χρόνια. Όλο εκείνο το διάστημα ο Ιούδας παρέμενε ερημωμένος​—μέχρις ότου, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δοθεί, επιτράπηκε στο έθνος να επιστρέψει στη γη του.

Ωστόσο, δεν θα κυβερνούσαν πια βασιλιάδες από τη γραμμή του Δαβίδ μέχρι τη βασιλεία του υποσχεμένου Ελευθερωτή, του προειπωμένου Μεσσία. Οι περισσότεροι από τους βασιλιάδες που κάθησαν στο θρόνο του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ απέδειξαν ότι οι ατελείς άνθρωποι δεν έχουν τα προσόντα να κυβερνούν. Μόνο ο Μεσσίας θα είχε πραγματικά αυτά τα προσόντα. Γι’ αυτό, ο Ιεχωβά είπε στον τελευταίο από τους Δαβιδικούς βασιλιάδες: «Αφαίρεσε το στέμμα. . . . Δεν πρόκειται να ανήκει σε κανέναν, ώσπου να έρθει εκείνος που έχει το νόμιμο δικαίωμα, και θα το δώσω σε αυτόν».​—Ιεζεκιήλ 21:26, 27.

—Βασίζεται στα βιβλία 1 Βασιλέων, 2 Βασιλέων, 2 Χρονικών, κεφάλαια 10 ως 36, και στα εδάφια Ιερεμίας 25:8-11.