ΤΜΗΜΑ 8

Ο Λαός του Ισραήλ Μπαίνει στη Χαναάν

Ο Λαός του Ισραήλ Μπαίνει στη Χαναάν

Ο Ιησούς του Ναυή ηγείται του Ισραήλ στην κατάκτηση της Χαναάν. Ο Ιεχωβά δίνει στους κριτές τη δύναμη να ελευθερώνουν το λαό του από την καταδυνάστευση

ΑΙΩΝΕΣ προτού μπει ο Ισραήλ στη Χαναάν, ο Ιεχωβά υποσχέθηκε να δώσει αυτή τη γη στους απογόνους του Αβραάμ. Τώρα, υπό την ηγεσία του Ιησού του Ναυή, οι Ισραηλίτες ήταν έτοιμοι να πάρουν στην κατοχή τους την Υποσχεμένη Γη.

Ο Θεός είχε κρίνει τους Χαναναίους άξιους καταστροφής. Αυτοί είχαν διαποτίσει τη γη με εντελώς εξαχρειωτικές σεξουαλικές συνήθειες, καθώς και με ανεξέλεγκτη αιματοχυσία. Γι’ αυτό, οι πόλεις των Χαναναίων τις οποίες θα κατακτούσαν οι Ισραηλίτες έπρεπε να καταστραφούν ολοκληρωτικά.

Προτού μπουν σε αυτή τη γη, όμως, ο Ιησούς του Ναυή έστειλε δύο κατασκόπους, οι οποίοι έμειναν στην πόλη της Ιεριχώς με μια γυναίκα ονόματι Ραάβ. Αυτή δέχτηκε τους κατασκόπους στο σπίτι της και τους προστάτεψε μολονότι ήξερε ότι ήταν Ισραηλίτες. Η Ραάβ είχε πίστη στον Θεό των Ισραηλιτών, επειδή είχε ακούσει για τις σωτήριες πράξεις του Ιεχωβά υπέρ του λαού του. Έβαλε τους κατασκόπους να της ορκιστούν ότι η ίδια και το σπιτικό της θα διαφυλάσσονταν.

Αργότερα, όταν οι Ισραηλίτες μπήκαν στη Χαναάν και επιτέθηκαν στην Ιεριχώ, ο Ιεχωβά έκανε να πέσουν θαυματουργικά τα τείχη της Ιεριχώς. Τα στρατεύματα του Ιησού του Ναυή εισέβαλαν στην πόλη και την κατέστρεψαν, αλλά διαφύλαξαν τη Ραάβ και την οικογένειά της. Κατόπιν, με μια ταχύτατη εξαετή εκστρατεία, ο Ιησούς του Ναυή κατέκτησε μεγάλα τμήματα της Υποσχεμένης Γης. Έπειτα, αυτή η γη μοιράστηκε στις φυλές του Ισραήλ.

Προς το τέλος της μακράς σταδιοδρομίας του, ο Ιησούς του Ναυή σύναξε το λαό. Ανασκόπησε μαζί τους την πολιτεία του Ιεχωβά με τους προπάτορές τους και τους κάλεσε να υπηρετούν τον Ιεχωβά. Αφού, όμως, πέθαναν ο Ιησούς του Ναυή και οι στενοί συνεργάτες του, οι Ισραηλίτες εγκατέλειψαν τον Ιεχωβά και υπηρετούσαν ψεύτικους θεούς. Επί περίπου 300 χρόνια, το έθνος δεν υπάκουε με συνέπεια στους νόμους του Ιεχωβά. Εκείνο το διάστημα, ο Ιεχωβά επέτρεπε στους εχθρούς του Ισραήλ, όπως ήταν οι Φιλισταίοι, να τους καταδυναστεύουν. Αλλά όταν οι Ισραηλίτες καλούσαν τον Ιεχωβά σε βοήθεια, εκείνος ήγειρε κριτές​—12 συνολικά​—για να τους σώζουν.

Η περίοδος των Κριτών, η οποία εξιστορείται στο βιβλίο Κριτές, άρχισε με τον Γοθονιήλ και τελείωσε με τον Σαμψών, τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη σωματική δύναμη που έζησε ποτέ. Η βασική αλήθεια που καταδεικνύεται επανειλημμένα στη συναρπαστική αφήγηση του Γραφικού βιβλίου Κριτές είναι η εξής: Η υπακοή στον Ιεχωβά οδηγεί σε ευλογίες, ενώ η ανυπακοή σε συμφορά.

—Βασίζεται στα βιβλία Ιησούς του Ναυή και Κριτές και στα εδάφια Λευιτικό 18:24, 25.