ΤΜΗΜΑ 6

Ο Ιώβ Κρατάει την Ακεραιότητά Του

Ο Ιώβ Κρατάει την Ακεραιότητά Του

Ο Σατανάς αμφισβητεί την ακεραιότητα του Ιώβ ενώπιον του Θεού, αλλά ο Ιώβ παραμένει πιστός στον Ιεχωβά

ΘΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ οποιοσδήποτε άνθρωπος πιστός στον Θεό αν δοκιμαζόταν στο έπακρο και αν φαινόταν ότι η υπακοή δεν θα απέφερε υλικά οφέλη; Αυτό το ερώτημα τέθηκε​—και απαντήθηκε​—σε σχέση με κάποιον άνθρωπο ονόματι Ιώβ.

Ενόσω οι Ισραηλίτες βρίσκονταν ακόμη στην Αίγυπτο, ο Ιώβ, ένας συγγενής του Αβραάμ, ζούσε στην περιοχή της σημερινής Αραβίας. Στο μεταξύ, οι άγγελοι στον ουρανό συγκεντρώθηκαν ενώπιον του Θεού, και ανάμεσά τους ήταν και ο στασιαστής Σατανάς. Ενώπιον αυτής της ουράνιας σύναξης, ο Ιεχωβά εξέφρασε την εμπιστοσύνη που είχε στον όσιο υπηρέτη του, τον Ιώβ. Μάλιστα ο Ιεχωβά είπε ότι κανένας άλλος άνθρωπος δεν ήταν τόσο ακέραιος όσο ο Ιώβ. Αλλά ο Σατανάς υποστήριξε ότι ο Ιώβ υπηρετούσε τον Θεό μόνο και μόνο επειδή ο Θεός τον είχε ευλογήσει και τον είχε προστατέψει. Ο Σατανάς ισχυρίστηκε ότι, αν ο Ιώβ απογυμνωνόταν από όλα όσα είχε, θα καταριόταν τον Θεό.

Ο Θεός επέτρεψε στον Σατανά να στερήσει από τον Ιώβ κατ’ αρχάς τον πλούτο του και τα παιδιά του και έπειτα την υγεία του. Ανυποψίαστος για το ρόλο του Σατανά σε όλη αυτή την υπόθεση, ο Ιώβ δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί επέτρεπε ο Θεός να υφίσταται αυτές τις δοκιμασίες. Εντούτοις, ο Ιώβ δεν στράφηκε ποτέ εναντίον του Θεού.

Τρεις ψεύτικοι φίλοι ήρθαν να δουν τον Ιώβ. Με μια σειρά από ομιλίες που γεμίζουν πολλές σελίδες του βιβλίου Ιώβ, αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν εσφαλμένα να πείσουν τον Ιώβ ότι ο Θεός τον τιμωρούσε για κρυφές αμαρτίες. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι ο Θεός δεν βρίσκει ευχαρίστηση στους υπηρέτες του ούτε τους εμπιστεύεται. Ο Ιώβ απέρριψε το εσφαλμένο σκεπτικό τους. Διακήρυξε ρητά ότι θα διακρατούσε την ακεραιότητά του μέχρι θανάτου!

Αλλά ο Ιώβ έκανε το λάθος να προσπαθήσει υπέρ το δέον να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Ένας νεότερος άντρας ονόματι Ελιού, ο οποίος είχε ακούσει ολόκληρη την αντιπαράθεση, πήρε το λόγο. Ο Ελιού έλεγξε τον Ιώβ επειδή εκείνος δεν είχε αντιληφθεί ότι η δικαίωση της κυριαρχίας του Ιεχωβά Θεού είναι πολύ πιο σημαντική από τη δικαίωση οποιουδήποτε ανθρώπου. Ο Ελιού επίσης επέπληξε με δριμύτητα τους ψεύτικους φίλους του Ιώβ.

Κατόπιν μίλησε στον Ιώβ ο Ιεχωβά Θεός, διορθώνοντας τον τρόπο σκέψης του. Αναφερόμενος σε πολλά θαύματα της δημιουργίας, ο Ιεχωβά έδωσε στον Ιώβ ένα μάθημα γύρω από τη μικρότητα του ανθρώπου σε σύγκριση με τη μεγαλοσύνη του Θεού. Ο Ιώβ δέχτηκε ταπεινά τη διόρθωση από τον Θεό. Ο Ιεχωβά, ο οποίος είναι «πολύ τρυφερός σε στοργή και ελεήμων», αποκατέστησε την υγεία του Ιώβ, του έδωσε στο διπλάσιο τον προηγούμενο πλούτο του και τον ευλόγησε με δέκα παιδιά. (Ιακώβου 5:11) Κρατώντας την ακεραιότητά του στον Ιεχωβά υπό σκληρή δοκιμασία, ο Ιώβ απάντησε με επιτυχία στην πρόκληση που είχε εγείρει ο Σατανάς ότι οι άνθρωποι δεν πρόκειται να παραμείνουν πιστοί στον Θεό αν δοκιμαστούν.

—Βασίζεται στο βιβλίο Ιώβ.