ΤΜΗΜΑ 12

Θεϊκή Σοφία για τη Ζωή

Θεϊκή Σοφία για τη Ζωή

Το βιβλίο Παροιμίες αποτελεί συλλογή θεόπνευστων συμβουλών—κυρίως από τον Σολομώντα​—οι οποίες παρέχουν καθοδήγηση για την καθημερινή ζωή

ΕΙΝΑΙ ο Ιεχωβά σοφός Άρχοντας; Ένας καίριος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση είναι εξετάζοντας τις συμβουλές που δίνει. Είναι αποτελεσματικές; Κάνει η εφαρμογή τους τη ζωή καλύτερη και πιο ουσιαστική; Ο σοφός Βασιλιάς Σολομών έγραψε εκατοντάδες παροιμίες. Αυτές αφορούν σχεδόν κάθε πλευρά της ζωής. Εξετάστε μερικά παραδείγματα.

Εμπιστοσύνη στον Θεό. Η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό συστατικό της καλής σχέσης με τον Ιεχωβά. Ο Σολομών έγραψε: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση. Σε όλες σου τις οδούς αυτόν να λαβαίνεις υπόψη, και αυτός θα κάνει ευθείς τους δρόμους σου». (Παροιμίες 3:5, 6) Η εμπιστοσύνη στον Θεό, την οποία δείχνει κάποιος επιζητώντας την καθοδήγησή του και υπακούοντας σε αυτόν, προσδίδει βαθύ νόημα στη ζωή. Μια τέτοια πορεία δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να κάνει την καρδιά του Θεού να χαίρεται και παρέχει στον Ιεχωβά απάντηση για τα ζητήματα που έθεσε ο αντίδικός Του, ο Σατανάς.​—Παροιμίες 27:11.

Σοφή μεταχείριση των άλλων. Οι συμβουλές του Θεού για τους συζύγους, τις συζύγους και τα παιδιά είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. «Να χαίρεσαι με τη σύζυγο της νεότητάς σου», συμβουλεύει ο Θεός το σύζυγο, υποδεικνύοντάς του να παραμένει πιστός στη σύζυγό του. (Παροιμίες 5:18-20) Οι παντρεμένες γυναίκες βρίσκουν στο βιβλίο Παροιμίες μια έξοχη περιγραφή της ικανής συζύγου η οποία κερδίζει το θαυμασμό του συζύγου και των παιδιών της. (Παροιμίες, κεφάλαιο 31) Τα δε παιδιά βρίσκουν την οδηγία να υπακούν στους γονείς τους. (Παροιμίες 6:20) Αυτό το βιβλίο δείχνει επίσης ότι οι φιλίες είναι ζωτικές, επειδή η απομόνωση γεννάει ιδιοτέλεια. (Παροιμίες 18:1) Οι φίλοι μπορούν να μας επηρεάσουν προς το καλό ή προς το κακό, γι’ αυτό πρέπει να τους επιλέγουμε σοφά.​—Παροιμίες 13:20· 17:17.

Σοφή μεταχείριση του εαυτού μας. Το βιβλίο Παροιμίες περιέχει ανεκτίμητες συμβουλές για την αποφυγή της κατάχρησης αλκοόλ, για την καλλιέργεια των συναισθημάτων που ωφελούν την υγεία και την καταπολέμηση εκείνων που την καταστρέφουν, καθώς και για τη φιλοπονία. (Παροιμίες 6:6· 14:30· 20:1) Προειδοποιεί ότι η εμπιστοσύνη στην ανθρώπινη κρίση όταν αυτή αντίκειται στις συμβουλές του Θεού οδηγεί σε συμφορά. (Παροιμίες 14:12) Μας παροτρύνει να προστατεύουμε τον εσωτερικό εαυτό μας, την καρδιά, από φθοροποιές επιρροές, υπενθυμίζοντάς μας ότι «από [την καρδιά] εξέρχονται οι πηγές της ζωής».​—Παροιμίες 4:23.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει πως, όταν κάποιος ζει σύμφωνα με αυτές τις συμβουλές, η ζωή του γίνεται καλύτερη. Ως αποτέλεσμα, έχουν κάθε λόγο να δέχονται τον Ιεχωβά ως Άρχοντά τους.

—Βασίζεται στο βιβλίο Παροιμίες.