ΤΜΗΜΑ 20

Ο Ιησούς Χριστός Θανατώνεται

Ο Ιησούς Χριστός Θανατώνεται

Ο Ιησούς θεσπίζει έναν νέο εορτασμό. Προδίδεται και τον κρεμούν στο ξύλο

ΕΠΕΙΤΑ από τριάμισι χρόνια κηρύγματος και διδασκαλίας, ο Ιησούς ήξερε ότι ο καιρός του στη γη έφτανε στο τέλος του. Οι Ιουδαίοι θρησκευτικοί ηγέτες συνωμοτούσαν για να τον σκοτώσουν, αλλά φοβούνταν μη γίνει σάλος μεταξύ του λαού, ο οποίος τον θεωρούσε προφήτη. Στο μεταξύ, υπό την επιρροή του Σατανά, ένας από τους 12 αποστόλους του Ιησού​—ο Ιούδας ο Ισκαριώτης​—έγινε προδότης. Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρόσφεραν στον Ιούδα 30 ασημένια νομίσματα για να προδώσει τον Ιησού.

Την τελευταία νύχτα του, ο Ιησούς και οι απόστολοί του συνάχθηκαν για να γιορτάσουν το Πάσχα. Αφού απέπεμψε τον Ιούδα, θέσπισε έναν νέο εορτασμό, το Δείπνο του Κυρίου. Πήρε ένα ψωμί, έκανε μια προσευχή και έδωσε το ψωμί στους υπόλοιπους 11 αποστόλους. «Αυτό σημαίνει το σώμα μου, το οποίο θα δοθεί για χάρη σας», είπε. «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». Έκανε το ίδιο και με ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας: «Αυτό το ποτήρι σημαίνει τη νέα διαθήκη που έχει ως βάση το αίμα μου».​—Λουκάς 22:19, 20.

Ο Ιησούς είχε να πει πολλά στους αποστόλους του εκείνη τη νύχτα. Τους έδωσε μια καινούρια εντολή​—να δείχνουν ανιδιοτελή αγάπη ο ένας για τον άλλον​—λέγοντας: «Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας». (Ιωάννης 13:34, 35) Τους παρότρυνε να μην ταραχτεί η καρδιά τους από τα τραγικά γεγονότα που επρόκειτο να λάβουν χώρα. Ο Ιησούς προσευχήθηκε ένθερμα για χάρη τους. Έψαλαν αίνους μαζί και βγήκαν έξω στη νύχτα.

Στον κήπο της Γεθσημανή, ο Ιησούς γονάτισε και προσευχήθηκε από καρδιάς. Λίγο αργότερα, ήρθε να τον συλλάβει ένας οπλισμένος όχλος από στρατιώτες, ιερείς και άλλους. Ο Ιούδας πλησίασε και υπέδειξε τον Ιησού φιλώντας τον. Καθώς οι στρατιώτες έδεναν τον Ιησού, οι απόστολοι τράπηκαν σε φυγή.

Μπροστά στο Ιουδαϊκό ανώτατο δικαστήριο, ο Ιησούς προσδιόρισε τον εαυτό του ως τον Γιο του Θεού. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο βλασφημίας και άξιο θανάτου. Κατόπιν οδήγησαν τον Ιησού στον Ρωμαίο Κυβερνήτη Πόντιο Πιλάτο. Μολονότι ο Πιλάτος βρήκε τον Ιησού αθώο από κάθε έγκλημα, τον παρέδωσε στον όχλο που απαιτούσε το θάνατό του.

Ο Ιησούς οδηγήθηκε στο Γολγοθά, όπου οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον κάρφωσαν σε ένα ξύλο. Ενώ ήταν μέρα μεσημέρι, έγινε θαυματουργικά σκοτάδι. Αργότερα το ίδιο απόγευμα, ο Ιησούς πέθανε, και έγινε μεγάλος σεισμός. Το σώμα του τοποθετήθηκε σε ένα μνήμα λαξευμένο στο βράχο. Την επομένη, οι ιερείς σφράγισαν το μνήμα και τοποθέτησαν στην είσοδό του φρουρά. Θα παρέμενε σε εκείνο το μνήμα ο Ιησούς; Όχι. Σε λίγο επρόκειτο να συμβεί το μεγαλύτερο όλων των θαυμάτων.

—Βασίζεται στα βιβλία Ματθαίος, κεφάλαια 26 και 27, Μάρκος, κεφάλαια 14 και 15, Λουκάς, κεφάλαια 22 και 23, και Ιωάννης, κεφάλαια 12 ως 19.

^ παρ. 15 Για μια εξέταση της θυσιαστικής αξίας του θανάτου του Ιησού, βλέπε το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;, κεφάλαιο 5.