ΤΜΗΜΑ 3

Το Ανθρώπινο Γένος Επιζεί από τον Κατακλυσμό

Το Ανθρώπινο Γένος Επιζεί από τον Κατακλυσμό

Ο Θεός καταστρέφει έναν πονηρό κόσμο αλλά διατηρεί ζωντανούς τον Νώε και την οικογένειά του

ΚΑΘΩΣ το ανθρώπινο γένος πολλαπλασιαζόταν, η αμαρτία και η πονηρία εξαπλώθηκαν ταχύτατα στη γη. Ένας ολομόναχος προφήτης ονόματι Ενώχ προειδοποίησε ότι κάποια μέρα ο Θεός θα κατέστρεφε τους ασεβείς. Παρ’ όλα αυτά, το κακό κυριαρχούσε και η κατάσταση ολοένα χειροτέρευε. Ορισμένοι άγγελοι στασίασαν εναντίον του Ιεχωβά αφήνοντας την προσδιορισμένη θέση τους στον ουρανό, προσλαμβάνοντας ανθρώπινη μορφή στη γη και παίρνοντας με απληστία γυναίκες ως συζύγους τους. Από αυτές τις αφύσικες ενώσεις προέκυψαν υβριδικοί απόγονοι​—βάναυσοι γίγαντες που ονομάζονταν Νεφιλείμ και οι οποίοι επέτειναν τη βία και την αιματοχυσία στον κόσμο. Ο Θεός πληγωνόταν πολύ βλέποντας την επίγεια δημιουργία του να καταστρέφεται.

Μετά το θάνατο του Ενώχ, ένας άνθρωπος ξεχώρισε σε εκείνον τον πονηρό κόσμο. Το όνομά του ήταν Νώε. Ο Νώε και η οικογένειά του προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό στα μάτια του Θεού. Όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τους πονηρούς ανθρώπους εκείνου του κόσμου, θέλησε να προστατέψει τον Νώε και τη ζωική κτίση της γης. Ο Θεός τού είπε, λοιπόν, να κατασκευάσει μια κιβωτό​—ένα τεράστιο ορθογώνιο σκάφος. Μέσα σε αυτήν, θα διατηρούνταν ζωντανοί ο Νώε και η οικογένειά του, καθώς και πολλά είδη ζώων, από τον ερχόμενο παγγήινο κατακλυσμό. Ο Νώε υπάκουσε στον Θεό. Όλες τις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων κατασκεύαζε την κιβωτό, ήταν παράλληλα “κήρυκας δικαιοσύνης”. (2 Πέτρου 2:5) Προειδοποιούσε τους ανθρώπους για τον Κατακλυσμό που θα ερχόταν, αλλά αυτοί τον αγνοούσαν. Κάποτε έφτασε η στιγμή να μπουν ο Νώε και η οικογένειά του στην κιβωτό μαζί με τα ζώα. Ο Θεός έκλεισε την πόρτα της κιβωτού πίσω τους. Τότε άρχισε να βρέχει.

Έβρεχε καταρρακτωδώς 40 ημέρες και 40 νύχτες ώσπου όλη η γη βυθίστηκε κάτω από το νερό. Οι πονηροί χάθηκαν. Έπειτα από μήνες, καθώς τα νερά αποσύρονταν, η κιβωτός κάθησε σε κάποιο βουνό. Όταν πλέον οι επιβάτες της κιβωτού μπόρεσαν να βγουν έξω με ασφάλεια, είχαν συμπληρώσει ένα ολόκληρο έτος μέσα στην κιβωτό. Ως έκφραση ευχαριστίας, ο Νώε έκανε μια προσφορά στον Ιεχωβά. Ο Θεός ανταποκρίθηκε διαβεβαιώνοντας τον Νώε και την οικογένειά του ότι δεν θα έφερνε ποτέ ξανά κατακλυσμό για να εξαλείψει κάθε ζωή από την επιφάνεια της γης. Ο Ιεχωβά παρείχε ως ορατή εγγύηση το ουράνιο τόξο, μια υπενθύμιση αυτής της παρηγορητικής υπόσχεσης.

Μετά τον Κατακλυσμό, ο Θεός έδωσε επίσης στο ανθρώπινο γένος μερικές καινούριες εντολές. Τους παραχώρησε την άδεια να τρώνε το κρέας των ζώων. Ωστόσο, απαγόρευσε τη βρώση αίματος. Έδωσε επίσης στους απογόνους του Νώε την εντολή να εξαπλωθούν σε όλη τη γη, αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν υπάκουσαν. Ενώθηκαν υπό έναν ηγέτη ονόματι Νεβρώδ και άρχισαν να χτίζουν έναν μεγάλο πύργο στην πόλη Βαβέλ, η οποία αργότερα ονομάστηκε Βαβυλώνα. Σκοπός τους ήταν να αψηφήσουν την εντολή που τους είχε δώσει ο Θεός να εξαπλωθούν σε όλη τη γη. Αλλά ο Θεός ανέτρεψε το σχέδιο των στασιαστών συγχέοντας τη μία γλώσσα που μιλούσαν και κάνοντάς τους να μιλούν διάφορες γλώσσες. Μη μπορώντας να συνεννοηθούν, αυτοί εγκατέλειψαν το οικοδομικό τους έργο και διασκορπίστηκαν.

—Βασίζεται στο βιβλίο Γένεση, κεφάλαια 6 ως 11, και στα εδάφια Ιούδα 14, 15.