Ο Δανιήλ προφητεύει για τη Βασιλεία του Θεού και τον ερχομό του Μεσσία. Λαβαίνει χώρα η πτώση της Βαβυλώνας
Ο ΔΑΝΙΗΛ, ένας νεαρός αξιοθαύμαστης ακεραιότητας, οδηγήθηκε σε εξορία στη Βαβυλώνα προτού καταστραφεί η Ιερουσαλήμ. Αυτός και ορισμένοι άλλοι Ιουδαίοι—εξόριστοι από το ηττημένο βασίλειο του Ιούδα—έλαβαν από τους αιχμαλωτιστές τους κάποιον βαθμό ελευθερίας. Στη διάρκεια των πολλών ετών που έζησε στη Βαβυλώνα, ο Δανιήλ ευλογήθηκε πολύ από τον Θεό, διαφεύγοντας ακόμη και το θάνατο σε έναν λάκκο λιονταριών και λαβαίνοντας οράματα που του επέτρεψαν να δει τι θα συνέβαινε στο μακρινό μέλλον. Οι σπουδαιότερες προφητείες του Δανιήλ επικεντρώθηκαν στον Μεσσία και στη διακυβέρνησή Του.
Ο Δανιήλ μαθαίνει πότε επρόκειτο να έρθει ο Μεσσίας. Στον Δανιήλ ειπώθηκε πότε μπορούσε να αναμένει ο λαός του Θεού τον ερχομό του “Μεσσία του Ηγέτη”—69 εβδομάδες ετών μετά την προσταγή για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση των τειχών της Ιερουσαλήμ. Μια κανονική εβδομάδα αποτελείται από εφτά ημέρες. Μια εβδομάδα ετών αποτελείται από εφτά χρόνια. Η εν λόγω προσταγή δόθηκε πολύ μετά την εποχή του Δανιήλ, συγκεκριμένα το 455 Π.Κ.Χ. Αρχίζοντας από τότε, οι 69 «εβδομάδες» διήρκεσαν 483 χρόνια και τελείωσαν το έτος 29 Κ.Χ. Στο επόμενο μέρος αυτού του εντύπου, θα δούμε τι συνέβη εκείνο το έτος. Ο Δανιήλ προείδε επίσης ότι ο Μεσσίας επρόκειτο να «εκκοπεί», δηλαδή να εκτελεστεί, προκειμένου να υπάρξει εξιλέωση για την αμαρτία.—Δανιήλ 9:24-26.
Ο Μεσσίας θα γινόταν Βασιλιάς στον ουρανό. Σε ένα σπάνιο όραμα του ίδιου του ουρανού, ο Δανιήλ είδε τον Μεσσία, ο οποίος περιγράφεται ως «κάποιος που ήταν σαν γιος ανθρώπου», να πλησιάζει στο θρόνο του ίδιου του Ιεχωβά. Ο Ιεχωβά τού παραχώρησε «εξουσία διακυβέρνησης και αξιοπρέπεια και βασιλεία». Αυτή η Βασιλεία θα διαρκούσε για πάντα. Ο Δανιήλ έμαθε άλλη μια συγκλονιστική λεπτομέρεια σχετικά με τη Μεσσιανική Βασιλεία—ο Βασιλιάς θα μοιραζόταν την εξουσία του για διακυβέρνηση με άλλους, μια ομάδα η οποία περιγράφεται ως «οι άγιοι του Υπέρτατου».—Δανιήλ 7:13, 14, 27.
Η Βασιλεία θα καταστρέψει τις κυβερνήσεις αυτού του κόσμου. Ο Θεός έδωσε στον Δανιήλ τη δυνατότητα να ερμηνεύσει ένα όνειρο που προβλημάτισε τον Ναβουχοδονόσορα, το βασιλιά της Βαβυλώνας. Ο βασιλιάς είχε δει μια γιγάντια εικόνα με κεφάλι από χρυσάφι, στήθος και βραχίονες από ασήμι, κοιλιά και μηρούς από χαλκό, κνήμες από σίδερο και πόδια από σίδερο αναμειγμένο με πηλό. Μια πέτρα που κόπηκε από κάποιο βουνό χτύπησε τα εύθραυστα πόδια και κονιορτοποίησε την εικόνα. Ο Δανιήλ εξήγησε ότι τα διάφορα μέρη της εικόνας συμβόλιζαν μια μακρά διαδοχή παγκόσμιων δυνάμεων, αρχίζοντας με τη Βαβυλώνα ως το κεφάλι από χρυσάφι. Ο Δανιήλ προείδε ότι, στον καιρό της τελευταίας δύναμης που θα κυβερνούσε αυτόν τον πονηρό κόσμο, θα αναλάμβανε δράση η Βασιλεία του Θεού. Θα συνέτριβε όλες τις κυβερνήσεις αυτού του κόσμου. Στη συνέχεια, θα κυβερνούσε για πάντα.—Δανιήλ, κεφάλαιο 2.
Σε πολύ προχωρημένη ηλικία, ο Δανιήλ είδε την πτώση της Βαβυλώνας. Ο Βασιλιάς Κύρος κυρίευσε την πόλη όπως ακριβώς είχαν προείπει οι προφήτες. Λίγο αργότερα, οι Ιουδαίοι ελευθερώθηκαν επιτέλους από την εξορία τους—ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, μετά την προειπωμένη 70χρονη ερήμωση της πατρίδας τους. Υπό την καθοδήγηση πιστών κυβερνητών, ιερέων και προφητών, οι Ιουδαίοι ανοικοδόμησαν τελικά την Ιερουσαλήμ και αποκατέστησαν το ναό του Ιεχωβά. Τι θα συνέβαινε, όμως, όταν θα ολοκληρωνόταν η περίοδος των 483 ετών;