ΤΜΗΜΑ 25

Συμβουλές για την Πίστη, τη Διαγωγή και την Αγάπη

Συμβουλές για την Πίστη, τη Διαγωγή και την Αγάπη

Ο Ιάκωβος, ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Ιούδας γράφουν επιστολές για να ενθαρρύνουν τους ομοπίστους τους

Ο ΙΑΚΩΒΟΣ και ο Ιούδας ήταν ετεροθαλείς αδελφοί του Ιησού. Ο Πέτρος και ο Ιωάννης ανήκαν στους 12 αποστόλους του Ιησού. Αυτοί οι τέσσερις άντρες έγραψαν συνολικά εφτά επιστολές που βρίσκονται στις Χριστιανικές Ελληνικές Γραφές. Καθεμιά φέρει το όνομα του συγγραφέα της. Η θεόπνευστη νουθεσία που εμπεριέχεται σε αυτές τις επιστολές έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους Χριστιανούς να κρατήσουν την ακεραιότητά τους στον Ιεχωβά και να έχουν πάντα κατά νου τη Βασιλεία του Θεού.

Να εκδηλώνετε πίστη. Το να λέει απλώς κάποιος ότι έχει πίστη δεν αρκεί. Η αληθινή πίστη οδηγεί σε δράση. «Πράγματι», γράφει ο Ιάκωβος, «η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή». (Ιακώβου 2:26) Το να ενεργούμε με πίστη όταν αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες οικοδομεί την υπομονή μας. Για να επιτύχει ένας Χριστιανός, χρειάζεται να ζητάει σοφία από τον Θεό, όντας πεπεισμένος ότι ο Θεός θα του δώσει σοφία. Η υπομονή οδηγεί στην επιδοκιμασία του Θεού. (Ιακώβου 1:2-6, 12) Αν κάποιος λάτρης κρατάει με πίστη την ακεραιότητά του, ο Ιεχωβά Θεός θα ανταποκριθεί ανάλογα. «Πλησιάστε τον Θεό», λέει ο Ιάκωβος, «και αυτός θα πλησιάσει εσάς».​—Ιακώβου 4:8.

Η πίστη του Χριστιανού πρέπει να είναι όσο ισχυρή χρειάζεται ώστε να τον βοηθάει να αντιστέκεται σε πειρασμούς και ανήθικες επιρροές. Το άσχημο ηθικό περιβάλλον που επικρατούσε τότε υποκίνησε τον Ιούδα να προτρέψει τους ομοπίστους του να “αγωνίζονται σκληρά για την πίστη”.​—Ιούδα 3.

Να διατηρείτε καθαρή διαγωγή. Ο Ιεχωβά αναμένει από τους λάτρεις του να είναι άγιοι, δηλαδή καθαροί από όλες τις απόψεις. Ο Πέτρος γράφει: «Γίνετε . . . άγιοι σε όλη τη διαγωγή σας, επειδή είναι γραμμένο: “Πρέπει να είστε άγιοι, επειδή εγώ [ο Ιεχωβά] είμαι άγιος”». (1 Πέτρου 1:15, 16) Οι Χριστιανοί έχουν ένα αξιομίμητο παράδειγμα. «Ο Χριστός υπέφερε για εσάς», λέει ο Πέτρος, «αφήνοντάς σας υπόδειγμα για να ακολουθήσετε τα ίχνη του πιστά». (1 Πέτρου 2:21) Μολονότι οι Χριστιανοί μπορεί να υποφέρουν επειδή προσκολλώνται στους κανόνες του Θεού, διατηρούν «αγαθή συνείδηση». (1 Πέτρου 3:16, 17) Ο Πέτρος παρακινεί τους Χριστιανούς να αφθονούν σε άγια διαγωγή και έργα που αντικατοπτρίζουν θεοσεβή αφοσίωση, ενόσω προσμένουν την ημέρα κρίσης του Θεού και τον υποσχεμένο νέο κόσμο στον οποίο «δικαιοσύνη θα κατοικεί».​—2 Πέτρου 3:11-13.

«Πλησιάστε τον Θεό, και αυτός θα πλησιάσει εσάς».​—Ιακώβου 4:8

Να δείχνετε αγάπη. «Ο Θεός είναι αγάπη», γράφει ο Ιωάννης. Ο απόστολος τονίζει ότι ο Θεός έδειξε τη μεγάλη του αγάπη αποστέλλοντας τον Ιησού ως «θυσία για τις αμαρτίες μας». Πώς πρέπει να ανταποκρίνονται οι Χριστιανοί; Ο Ιωάννης εξηγεί: «Αγαπητοί, αν έτσι μας αγάπησε ο Θεός, τότε και εμείς έχουμε την υποχρέωση να αγαπάμε ο ένας τον άλλον». (1 Ιωάννη 4:8-11) Ένας τρόπος για να δείχνουμε αυτού του είδους την αγάπη είναι με το να προσφέρουμε φιλοξενία στους ομοπίστους μας.​—3 Ιωάννη 5-8.

Πώς, όμως, μπορούν οι λάτρεις του Ιεχωβά να δείχνουν την αγάπη τους για αυτόν; Ο Ιωάννης απαντάει: «Αυτό σημαίνει η αγάπη του Θεού: να τηρούμε τις εντολές του· και οι εντολές του δεν είναι βαριές». (1 Ιωάννη 5:3· 2 Ιωάννη 6) Όσοι υπακούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον Θεό λαβαίνουν τη διαβεβαίωση ότι ο Θεός θα συνεχίσει να τους αγαπάει «με προοπτική την αιώνια ζωή».​—Ιούδα 21.

—Βασίζεται στις επιστολές Ιακώβου, 1 Πέτρου, 2 Πέτρου, 1 Ιωάννη, 2 Ιωάννη, 3 Ιωάννη και Ιούδα.