ΤΜΗΜΑ 23

Τα Καλά Νέα Διαδίδονται

Τα Καλά Νέα Διαδίδονται

Ο Παύλος κάνει περιοδείες κηρύγματος από ξηρά και θάλασσα

ΑΠΟ τη μεταστροφή του και έπειτα, ο Παύλος διακήρυττε με θέρμη τα καλά νέα για τη Βασιλεία του Θεού​—μόνο που τώρα ο άλλοτε ενάντιος αντιμετώπιζε πολλές φορές ο ίδιος σκληρή εναντίωση. Αυτός ο άοκνος απόστολος έκανε αρκετές περιοδείες κηρύγματος, ταξιδεύοντας σε μακρινά μέρη για να διαδώσει τα καλά νέα της Βασιλείας η οποία θα εκπληρώσει τον αρχικό σκοπό του Θεού για το ανθρώπινο γένος.

Στα Λύστρα, στη διάρκεια της πρώτης του περιοδείας κηρύγματος, ο Παύλος θεράπευσε έναν εκ γενετής κουτσό. Τα πλήθη άρχισαν να κραυγάζουν ότι ο Παύλος και ο συνταξιδιώτης του, ο Βαρνάβας, ήταν θεοί. Οι δύο άντρες μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον κόσμο από το να τους προσφέρει θυσίες. Ωστόσο, επηρεασμένα από τους εχθρούς του Παύλου, τα ίδια αυτά πλήθη αργότερα λιθοβόλησαν τον Παύλο και τον εγκατέλειψαν νομίζοντας ότι ήταν νεκρός. Ο Παύλος επέζησε από αυτή την επίθεση και αργότερα επέστρεψε σε εκείνη την πόλη για να ενισχύσει τους μαθητές με ενθαρρυντικά λόγια.

Ορισμένοι Ιουδαίοι Χριστιανοί ισχυρίζονταν ότι οι μη Ιουδαίοι πιστοί έπρεπε να τηρούν κάποια τμήματα του Νόμου του Μωυσή. Ο Παύλος έθεσε το ζήτημα υπόψη των αποστόλων και των πρεσβυτέρων στην Ιερουσαλήμ. Ύστερα από προσεκτική εξέταση των Γραφών και με την καθοδηγία του αγίου πνεύματος του Θεού, εκείνοι έστειλαν γραπτώς στις εκκλησίες τη νουθεσία να απέχουν από την ειδωλολατρία, από τη βρώση αίματος και κρέατος του οποίου το αίμα δεν είχε στραγγιστεί, καθώς και από την πορνεία. Αυτές οι εντολές ήταν “αναγκαίες”, αλλά η εφαρμογή τους δεν απαιτούσε την τήρηση του Μωσαϊκού Νόμου.​—Πράξεις 15:28, 29.

Στη δεύτερη περιοδεία κηρύγματος, ο Παύλος επισκέφτηκε τη Βέροια. Οι Ιουδαίοι που ζούσαν εκεί δέχτηκαν το λόγο με προθυμία, εξετάζοντας τις Γραφές καθημερινά για να επαληθεύσουν τη διδασκαλία του. Και πάλι, η εναντίωση τον ανάγκασε να φύγει από εκεί και να πάει αυτή τη φορά στην Αθήνα. Μπροστά σε μια ομάδα μορφωμένων Αθηναίων, ο Παύλος εκφώνησε μια δυναμική ομιλία που αποτελεί υπόδειγμα λεπτότητας, διάκρισης και ευφράδειας.

Έπειτα από ένα τρίτο ταξίδι κηρύγματος, ο Παύλος έφτασε στην Ιερουσαλήμ. Όταν πήγε στο ναό εκεί, ορισμένοι Ιουδαίοι δημιούργησαν φασαρία, θέλοντας να τον σκοτώσουν. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες παρενέβησαν και ανέκριναν τον Παύλο. Ως Ρωμαίος πολίτης, εκείνος παρουσίασε αργότερα την υπεράσπισή του ενώπιον του Ρωμαίου Κυβερνήτη Φήλικα. Οι Ιουδαίοι δεν μπορούσαν να προσκομίσουν αποδείξεις για τις κατηγορίες που διατύπωναν εναντίον του Παύλου. Για να εμποδίσει τον Φήστο, έναν άλλον Ρωμαίο κυβερνήτη, να τον παραδώσει στους Ιουδαίους, ο Παύλος είπε: «Τον Καίσαρα επικαλούμαι!» Ο Φήστος απάντησε: «Στον Καίσαρα θα πας».​—Πράξεις 25:11, 12.

Στη συνέχεια, ο Παύλος μεταφέρθηκε με πλοίο στην Ιταλία για να δικαστεί. Επειδή ναυάγησε, αναγκάστηκε να περάσει το χειμώνα στη Μάλτα. Όταν τελικά έφτασε στη Ρώμη, έμεινε δύο χρόνια σε νοικιασμένο σπίτι. Αν και φρουρούμενος από έναν στρατιώτη, ο απόστολος συνέχισε με αδιάλειπτο ζήλο να κηρύττει για τη Βασιλεία του Θεού σε όλους όσους τον επισκέπτονταν.

—Βασίζεται στα εδάφια Πράξεις 11:22–28:31.