ΤΜΗΜΑ 11

Θεόπνευστοι Ύμνοι που Παρηγορούν και Διδάσκουν

Θεόπνευστοι Ύμνοι που Παρηγορούν και Διδάσκουν

Ο Δαβίδ και άλλοι συνθέτουν ύμνους για λατρευτική χρήση. Στο βιβλίο Ψαλμοί διασώζονται οι στίχοι 150 τέτοιων ύμνων

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ βιβλίο της Αγίας Γραφής είναι μια συλλογή ιερών ύμνων. Για να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο χρειάστηκαν περίπου 1.000 χρόνια. Το βιβλίο Ψαλμοί περιέχει μερικές από τις βαθύτερες και πιο συγκινητικές εκφράσεις πίστης που διατυπώθηκαν ποτέ γραπτώς. Παρουσιάζει ευρύ φάσμα ανθρώπινων συναισθηματικών εκδηλώσεων​—από τη χαρά, τον αίνο και την ευχαριστία μέχρι τη λύπη, τη θλίψη και τη μετάνοια. Γίνεται σαφές ότι οι ψαλμωδοί είχαν στενή σχέση με τον Θεό και εμπιστεύονταν σε αυτόν. Εξετάστε μερικά από τα θέματα που αναπτύσσονται σε αυτά τα λυρικά έργα.

Ο Ιεχωβά είναι ο δικαιωματικός Κυρίαρχος, άξιος λατρείας και αίνου. «Εσύ, του οποίου το όνομα είναι Ιεχωβά, είσαι ο μόνος Ύψιστος όλης της γης», διαβάζουμε στο εδάφιο Ψαλμός 83:18. Αρκετοί ψαλμοί αινούν τον Ιεχωβά για τα δημιουργικά του έργα, όπως είναι οι έναστροι ουρανοί, τα θαύματα της ζωής στη γη και τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος. (Ψαλμοί 8, 19, 139, 148) Άλλοι δοξάζουν τον Ιεχωβά ως τον Θεό που ενεργεί για να σώσει και να προστατέψει τους οσίους του. (Ψαλμοί 18, 97, 138) Άλλοι πάλι τον εξυψώνουν ως τον Θεό της δικαιοσύνης, ο οποίος ανακουφίζει τους καταδυναστευμένους και τιμωρεί τους πονηρούς.​—Ψαλμοί 11, 68, 146.

Ο Ιεχωβά βοηθάει και παρηγορεί όσους τον αγαπούν. Ίσως ο πιο φημισμένος ψαλμός είναι ο 23ος, στον οποίο ο Δαβίδ περιγράφει τον Ιεχωβά ως στοργικό Ποιμένα που οδηγεί, προστατεύει και φροντίζει τα πρόβατά του. Το εδάφιο Ψαλμός 65:2 υπενθυμίζει στους λάτρεις του Θεού ότι ο Ιεχωβά είναι “Εκείνος που ακούει προσευχή”. Πολλοί που έχουν υποπέσει σε σοβαρή αδικοπραγία έχουν βρει μεγάλη παρηγοριά στους Ψαλμούς 39 και 51, στους οποίους ο Δαβίδ εκφράζει από καρδιάς τη μετάνοιά του για κάποια σοβαρότατα λάθη του και δηλώνει την πίστη του στη συγχωρητικότητα του Ιεχωβά. Το εδάφιο Ψαλμός 55:22 εμπεριέχει την παρότρυνση να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά και να αποθέτουμε όλα τα προσωπικά μας βάρη πάνω Του.

Ο Ιεχωβά θα αλλάξει τον κόσμο μέσω της Βασιλείας του Μεσσία. Πολλές περικοπές των Ψαλμών εφαρμόζονται σαφώς στον Μεσσία, τον προειπωμένο Βασιλιά. Ο 2ος Ψαλμός προφητεύει ότι αυτός ο Άρχοντας θα καταστρέψει τα πονηρά έθνη, τα οποία του εναντιώνονται. Ο 72ος Ψαλμός αποκαλύπτει ότι αυτός ο Βασιλιάς θα τερματίσει την πείνα, την αδικία και την καταδυνάστευση. Σύμφωνα με το εδάφιο Ψαλμός 46:9, μέσω της Βασιλείας του Μεσσία, ο Θεός θα βάλει τέλος στους πολέμους και μάλιστα θα καταστρέψει όλα τα πολεμικά όπλα. Στον 37ο Ψαλμό διαβάζουμε ότι οι πονηροί θα εξαλειφθούν, ενώ οι δίκαιοι θα ζουν στη γη για πάντα, απολαμβάνοντας παγγήινη ειρήνη και αρμονία.

—Βασίζεται στο βιβλίο Ψαλμοί.