ΜΑΘΗΜΑ 04

Ποιος Είναι ο Θεός;

Ποιος Είναι ο Θεός;

Σχεδόν από τότε που υπάρχουν οι άνθρωποι, λατρεύουν πολλούς θεούς και θεές. Ωστόσο, η Αγία Γραφή μιλάει για έναν Θεό, ο οποίος «είναι μεγαλύτερος από όλους τους άλλους θεούς». (2 Χρονικών 2:5) Ποιος είναι αυτός; Και τι τον κάνει μεγαλύτερο από όλους τους άλλους θεούς που λατρεύουν οι άνθρωποι; Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε πώς αυτός ο Θεός συστήνει τον εαυτό του σε εσάς.

1. Ποιο είναι το όνομα του Θεού, και πώς είμαστε βέβαιοι ότι θέλει να το γνωρίζουμε;

Ο Θεός μάς συστήνεται μέσα στη Γραφή. Λέει: «Εγώ είμαι ο Ιεχωβά. Αυτό είναι το όνομά μου». (Διαβάστε Ησαΐας 42:5, 8) Το όνομα «Ιεχωβά» είναι μετάφραση ενός εβραϊκού ονόματος που προφανώς σημαίνει «αυτός κάνει να γίνεται». Ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζουμε το όνομά του. (Έξοδος 3:15) Πώς είμαστε βέβαιοι για αυτό; Ο Θεός φρόντισε να υπάρχει το όνομά του στη Γραφή πάνω από 7.000 φορές! a Το όνομα Ιεχωβά ανήκει στον “αληθινό Θεό πάνω στους ουρανούς και κάτω στη γη”.​—Δευτερονόμιο 4:39.

2. Τι αποκαλύπτει η Γραφή για τον Ιεχωβά;

Η Γραφή λέει ότι, από όλους τους θεούς που λατρεύουν οι άνθρωποι, ο Ιεχωβά είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Γιατί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ο Ιεχωβά έχει υπέρτατη εξουσία και μόνο αυτός είναι “ο Ύψιστος όλης της γης”. (Διαβάστε Ψαλμός 83:18) Είναι «ο Παντοδύναμος», πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δύναμη να κάνει οτιδήποτε επιλέγει να κάνει. Αυτός “δημιούργησε τα πάντα”​—το σύμπαν και κάθε μορφή ζωής πάνω στη γη. (Αποκάλυψη 4:8, 11) Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλον, ο Ιεχωβά υπήρχε πάντα και θα υπάρχει για πάντα.​—Ψαλμός 90:2.

ΨΑΞΤΕ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ

Εξετάστε τη διαφορά ανάμεσα στους τίτλους του Θεού και στο ένα και μοναδικό του όνομα. Έπειτα, μάθετε πώς σας έχει αποκαλύψει το όνομά του και γιατί.

3. Ο Θεός έχει πολλούς τίτλους, αλλά ένα όνομα

Για να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα σε έναν τίτλο που έχει κάποιος και στο όνομά του, δείτε το ΒΙΝΤΕΟ και έπειτα συζητήστε την εξής ερώτηση:

  • Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν τίτλο, όπως «Κύριος», και σε ένα όνομα;

Η Γραφή αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι λατρεύουν πολλούς θεούς και κυρίους. Διαβάστε Ψαλμός 136:1-3 και έπειτα συζητήστε την εξής ερώτηση:

  • Ποιος είναι “ο Θεός των θεών” και “ο Κύριος των κυρίων”;

4. Ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζετε το όνομά του και να το χρησιμοποιείτε

Τι δείχνει ότι ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζετε το όνομά του; Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ και έπειτα συζητήστε τις επόμενες ερωτήσεις.

  • Εσείς πιστεύετε ότι ο Ιεχωβά θέλει να γνωρίζουμε το όνομά του; Γιατί;

Ο Ιεχωβά θέλει να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το όνομά του. Διαβάστε Ρωμαίους 10:13 και έπειτα συζητήστε τις εξής ερωτήσεις:

  • Πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε το όνομα του Θεού, Ιεχωβά;

  • Εσείς πώς νιώθετε όταν κάποιος θυμάται το όνομά σας και το χρησιμοποιεί;

  • Πώς νομίζετε ότι νιώθει ο Ιεχωβά όταν χρησιμοποιείτε το όνομά του;

5. Ο Ιεχωβά θέλει να έρθετε πιο κοντά του

Μια γυναίκα από την Καμπότζη, η Σοτέν, είπε ότι όταν έμαθε το όνομα του Θεού ένιωσε «το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο». Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ και έπειτα συζητήστε την επόμενη ερώτηση.

  • Στο βίντεο, πώς επηρεάστηκε η Σοτέν όταν έμαθε το όνομα του Θεού;

Προτού γίνετε φίλοι με κάποιον, συνήθως μαθαίνετε το όνομά του. Διαβάστε Ιακώβου 4:8α και έπειτα συζητήστε τις εξής ερωτήσεις:

  • Τι σας προτείνει ο Ιεχωβά να κάνετε;

  • Πιστεύετε ότι θα νιώθετε πιο κοντά στον Θεό αν γνωρίζετε το όνομά του και το χρησιμοποιείτε;

ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΝΕ: «Αφού υπάρχει μόνο ένας Θεός, δεν έχει σημασία πώς τον αποκαλούμε».

  • Εσείς έχετε πειστεί ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά;

  • Πώς θα εξηγούσατε σε κάποιον ότι ο Θεός θέλει να χρησιμοποιούμε το όνομά του;

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το όνομα του μόνου αληθινού Θεού είναι Ιεχωβά. Εκείνος θέλει να γνωρίζουμε αυτό το όνομα και να το χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να τον πλησιάσουμε.

Τι Μάθατε;

  • Σε τι διαφέρει ο Ιεχωβά από όλους τους άλλους θεούς που λατρεύουν οι άνθρωποι;

  • Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε το όνομα του Θεού;

  • Πώς ξέρουμε ότι ο Ιεχωβά θέλει να τον πλησιάσουμε;

Στόχος

a Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία του ονόματος του Θεού και γιατί το έχουν αφαιρέσει μερικές μεταφράσεις της Αγίας Γραφής, βλέπε Παράρτημα Α4 στη Μετάφραση Νέου Κόσμου της Αγίας Γραφής.